Agenda

Hoe een Covid Safe Ticket aanvragen?

Weet je cliënt/patiënt niet onmiddellijk hoe hij/zij een Covid Safe Ticket kan aanvragen of bemachtigen? Of wat als jouw cliënt/patiënt geen computer of kaartlezer heeft? Ontdek hier de verschillende manieren om toch aan een Covid Save Ticket te geraken. Er is ook een nieuwe mogelijkheid gecreëerd voor het bekomen van een CST voor mensen zonder wettig verblijf. Zij kunnen vanaf woensdag terecht in Gentinfopunt AC Zuid. Het is wel belangrijk dat de mensen die doorverwezen worden over de doorverwijsbrief beschikken. Meer informatie hierover kan je via deze link lezen.

Netwerkevent voor het sociaal middenveld

Op zaterdag 23 april nodigt Stad Gent je uit op de site van De Meubelfabriek voor het netwerkevent sociaal middenveld. De Meubelfabriek is een inspirerende plek waar meer dan 20 organisaties van divers pluimage tijdelijk hun intrek hebben genomen. Er is een uitgebreid programma samengesteld. Je komt meer te weten over het toekomstige instappunt voor verenigingen, het pioniersbudget en het ééngemaakt subsidiereglement voor doelgroepen. We denken ook verder na over het middenveldparlement. En er is een sessie over Samen aan Zet, de sociale kaart, de wijkregisseur en het digitaal platform. Voor elk wat wils dus. Je kiest zelf bij inschrijving waar je meer over wil weten, nadenken of aan wil meewerken.

plazzoactiviteit
Uit

Ondersteuning Digipunten voor digitale vragen vaccinatie corona

Gentenaars die digitale ondersteuning nodig hebben, kunnen gratis terecht in één van de Gentse digipunten. Begeleiders staan er klaar om te helpen bij digitale vragen. Specifiek voor de vaccinatie tegen corona, helpen de medewerkers ook bij het maken van een afspraak, het opvragen van het Covid Safe Ticket en het registereren op de reservelijst van Qvax. Bezoekers brengen best hun identiteitskaart, ID-code en uitnodigingsbrief mee. Op digipunten van de Stad vind je alle digipunten per wijk met openingsuren, contactgegevens en wanneer er een begeleider aanwezig is.

Werelddag Zeldzame Ziekten

Eén keer per jaar halen zeldzame ziekten de schijnwerpers, maar deze aandoeningen zijn een dagelijkse strijd voor de zowat 500.000 Belgische patiënten en hun omgeving. Een correcte diagnose voor deze ziekten blijft een grote uitdaging. Er is meestal geen geschikte behandeling voorhanden. Hoewel er al meer aandacht is voor zeldzame ziekten, botsen patiënten en hun omgeving maar ook zorgverleners nog steeds op serieuze obstakels. Het Fonds voor Zeldzame Ziekten en Weesgeneesmiddelen formuleert daarom vijf aanbevelingen voor prioritaire actiedomeinen aan de Koning Boudewijnstichting. Deze actiedomeinen kan je in het volledige artikel lezen.

plazzoactiviteit
Uit

Samenwerking tussen patiëntenverenigingen en AZ Sint-Lucas

De dienst patiëntenbegeleiding van AZ Sint-Lucas Gent wil na een periode met richtlijnen als afstand houden en uitstellen van live-overleg terug enkele stappen zetten in gestructureerd overleg en elkaar veilig ontmoeten om de uitwisseling met de vertegenwoordiger van de patiëntverenigingen een boost te geven. Samen met ervaren zorgvragers nagaan hoe hun zorgaanbod steeds kan verbeterd worden of persoonsgerichter gemaakt kan worden. Informeren, begeleiden en empowerment van patiënten willen ze optimaliseren met jouw steun. Wat de dienst wil bereiken in 2022 kan je hier lezen.

Aanbod voor brussen van personen met autisme

Het doel van deze brussencursus -12 jaar, georganiseerd door Tanderuis vzw, is enerzijds om de brussen meer kennis mee te geven over het autisme van hun broer of zus. Anderzijds wordt er veel belang gehecht aan ervaringen uitwisselen over zichzelf en hoe zij zich voelen binnen het gezin. De brussencursus bestaat uit 8 bijeenkomsten. Voor aanvang van de cursus plant Tanderuis vzw een intakegesprek aan huis (of op dienst) om kennis te maken met de brus, alsook uitleg te geven over de cursus. Meer informatie vind je terug via deze link.

plazzoactiviteit
Uit

Vorming omgaan met handicap voor buschauffeurs, - begeleiders, logistiek medewerkers

Werk je als buschauffeur of- begeleider, als logistiek medewerker, onderhoudspersoneel, vrijwilliger… in een voorziening of een school voor buitengewoon onderwijs? Dan kreeg je niet altijd een opleiding om met mensen met een handicap te werken. Desondanks kom je dagelijks met hen in contact en voel je je nauw bij hen betrokken. In deze praktische en interactieve vorming, georganiseerd door Gezin en Handicap op 31 mei 2022, krijg je de kans om je te verdiepen in het thema handicap. de Inschrijvingslink kan je hier terug vinden.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Inspiratiedag Eenzaamheid

Eenzaamheid en Sociaal Isolement. Het thema was de voorbije twee jaar brandend actueel. Wellicht ook bij jouw doelgroep, werking of organisatie. Maar wat is eenzaamheid nu eigenlijk? Hoe zetten anderen in op dit thema? Wat kun jij hieruit leren? En wat doet de Stad Gent? Wie doet wat op het terrein? Vragen die Dienst Regie Gezondheid en Zorg graag beantwoorden op een Inspiratiedag Eenzaamheid op dinsdag 14 juni tussen 9u en 14u30. Die heeft plaats in het SMAK Gent. Meer informatie kan je hier terugvinden.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Dag van de mantelzorg 2022

Op 23 juni is het Dag van de Mantelzorg. Op deze dag uiten we onze waardering naar mantelzorgers en informeren we zoveel mogelijk mensen over mantelzorg. Steunpunt Mantelzorg wil verhalen en getuigenissen verzamelen van mantelzorgers. Via deze verhalen en getuigenissen krijgen mensen een echte inkijk in het leven van mantelzorgers. De verhalen en getuigenissen zullen gebruikt worden in het magazine van Steunpunt Mantelzorg en op hun blog. Wil je meewerken aan dit project voor De dag van de Mantelzorg? Meer informatie vind je hier.

plazzoactiviteit
Uit

Oproep: miniproeftuinen voor verstaanbare zorg

Tijdens de Maakmarathon van Comon kwamen negen prototypes uit de bus als innovatieve oplossing om zorg beter verstaanbaar te maken. In de volgende fase wil Comon partners samenbrengen in ‘Miniproeftuinen’. Daar wordt geëxperimenteerd met vernieuwende oplossingen om de gezondheidszorg beter verstaanbaar te maken, met technologie als deel van de oplossing. Hier vind je meer info over deze oproep.

plazzoactiviteit
Uit

Tanderuis Nabij

Met deze loketfunctie wil Tanderuis vzw dichter bij de cliënt een open huis creëren voor personen met autisme én hun omgeving waar plaats is voor kennismaking, algemene vragen rond autisme, doorverwijzing,… al dan niet in het kader van overbruggingshulp. Door nabij de gezinnen te zijn, hopen ze de drempel ‘afstand’ weg te werken. Om deze werking te realiseren is Tanderuis vzw op zoek naar passende locaties in Oost-Vlaanderen.

plazzoactiviteit
Uit

Gratis evenement voor mantelzorgers: Kom op adem!

Elk jaar gaat op 23 juni de Dag van de Mantelzorg door. In aanloop naar de Dag van de Mantelzorg, organiseert Steunpunt Mantelzorg op woensdag 22 juni een gratis evenement voor mantelzorgers. Een leuke, ontspannende dag waar genieten, ontmoeten en informeren centraal staan. Laat de zorg even los en kom op adem. En dat via inspirerende lezingen, ontspannende workshops, een theatervoorstelling over mantelzorg en doorheen de dag heel wat lekkers om te eten en drinken. Meer informatie (programma, inschrijvingslink, locatie) kan je hier terugvinden.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Voorjaarsaanbod HerstelAcademie

Vanaf nu kan je je inschrijven voor cursussen georganiseerd door de HerstelAcademie, die doorgaan tussen april en juni. Meer informatie kan je hier terugvinden.

plazzoactiviteit
Uit

Familie Impact!

Wil jij samen met andere hulpverleners en familiebetrokkenen nadenken over een sterker familiebeleid in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in de regio Aalst, Dendermonde en Sint-Niklaas? Op dinsdag 31 mei organiseert Similes een bijeenkomst in PC Sint-Hiëronymus van Familie Impact!, een ideeënlabo voor een familiebetrokken geestelijk gezondheidsbeleid. Meer informatie en de inschrijvingslink kan je hier terugvinden.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Deelneemsters gezocht voor onderzoek naar pijn na borstkanker

Eén op drie vrouwen die borstkanker kregen, blijven kampen met pijn die niet meer verklaarbaar is door de aanwezigheid van kanker. Pijnmedicatie is de meest voorgestelde therapie maar zorgt vaak voor neveneffecten. Onderzoekers van de VUB willen nagaan of pijneducatie de pijn kunnen verminderen. Voor dit onderzoek zoekt de VUB 356 deelneemsters die pijn blijven ondervinden na borstkanker. De kandidaten moeten kankervrij zijn en moeten sinds drie maanden alle therapieën hebben afgerond (met uitzondering voor hormoon- en immunotherapie). De onderzoeken en evaluaties vinden plaats in AZ Sint-Blasius (Dendermonde) en AZ Sint-Lucas (Gent). Voor regio Dendermonde en Gent, mail uw naam en telefoonnummer naar borstkanker@vub.be of bel naar 0456/19.69.47. Meer info

Eerstelijnszone Scheldekracht loopt warm voor doelgerichte zorg. Van exploratie naar implementatie.

Goed nieuws! Eerstelijnszone Scheldekracht is door de Koning Boudewijnstichting geselecteerd om met een eigen project doelgerichte zorg te bevorderen in hun eerstelijnszone. ELZ Scheldekracht wil, i.s.m. haar netwerk van partners, zoveel mogelijk actoren in de zone warm maken voor zorg die de levenskwaliteit van mensen voorop stelt en vertrekt van hun levensdoelen. Ook geïnteresseerd in doelgerichte zorg? Stuur via info@elzscheldekracht.be als je interesse hebt om deel te nemen aan hun lokale werkatelier rond doelgerichte zorg om samen de verdere contouren van dit traject uit te werken! Meer informatie vind je hier

plazzoactiviteit
Uit

Actie "Verwen eens een Geweldige Mantelzorger": Doe je mee?

In Gent zorgen 40.000 mantelzorgers met veel liefde voor iemand waar ze een persoonlijke band mee hebben. Op donderdag 23 juni is het Dag van de Mantelzorg en zet Stad Gent hen in de bloemetjes: iedereen kan vóór 12 juni een attentie aanvragen voor een Gentse mantelzorger. Medewerkers van de lokale dienstencentra gaan eind juni langs met een tapasplankje en een hapje. Zo kunnen mantelzorgers ook eens wat tijd nemen om zelf te genieten en bij te tanken. Indien de mantelzorger buiten Gent woont, laten wij ook een attentie achter bij een Gentse zorgvrager. Laat je hart zien en steun deze actie vanaf 23 mei! Meer informatie kan je hier vinden.

plazzoactiviteit
Uit

Wil je graag meer bewegen? Dat kan met Bewegen Op Verwijzing!

Samen met een Bewegen op Verwijzing-coach stel je een beweegplan op maat op. Dit plan is aangepast aan je persoonlijke interesses en past 100% in je dagelijkse leven zodat je meer kan bewegen doorheen de dag of de week. De coach volgt dit verder op, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat je zelfstandig het beweegplan verderzet. Artsen kunnen patiënten reeds doorverwijzen naar een BOV-coach. Sinds september is dit in 12 verschillende pilootregio's, waaronder Gent, ook mogelijk voor andere zorgverleners. Het volledige artikel kan je hier lezen. Voor meer informatie, neem hier een kijkje.

Persbericht internationale Cochleaire Implantdag

Naar aanleiding van de Internationale Cochleaire Implant (CI) dag op 25 februari en de Wereld Hoor Dag op 3 maart willen de Vlaamse gebruikersorganisaties voor kinderen en volwassenen met een gehoorverlies VLOK-CI vzw, AHOSA vzw, Onder Ons vzw, Telecontact vzw; samen met het Vlaams expertise centrum over Cochleaire Implantatie-ONICI jullie op de hoogte brengen dat er wereldwijd zeer belangrijke zaken gebeuren op vlak van 'gehoorverlies' die ons allen aanbelangen. Het volledige persbericht kan je hier lezen.

plazzoactiviteit
Uit