Agenda

Weliswaar - dossier mantelzorg

Het nieuwe mantelzorgplan focust op verdere ondersteuning voor mantelzorgers. Daarbij wordt verder gekeken dan alleen de zorg- en welzijnssector. In dit dossier getuigen mantelzorgers over hoe zij mantelzorg kunnen opnemen met steun van school, werkgever, of organisaties die respijtzorg aanbieden. Verder in deze editie van Weliswaar: een interview met minister Hilde Crevits, de essentie volgens fotografe Lieve Blancquaert, een artikel over de tellingen van dak- en thuislozen, en nog veel meer.

plazzoactiviteit
Uit

Thesis omtrent mantelzorg en alzheimer

Twee studenten van de richting Sport- en Bewegingswetenschappen aan de KU Leuven doen onderzoek naar welke gevolgen het opnemen van de zorg voor een naaste met Alzheimer met zich meebrengt voor de mantelzorger. Om dit te onderzoeken hebben ze een vragenlijst ontwikkeld specifiek voor mantelzorgers die mensen met Alzheimer ondersteunen. Met deze vragenlijst willen ze meer informatie verkrijgen over sociale relaties, beweging en algemeen welzijn. Het invullen duurt een kleine 15 minuten en kan gemakkelijk online gebeuren via volgende link. Deze studie is goedgekeurd door Ethische Commissie Onderzoek UZ/KU Leuven.

plazzoactiviteit
Uit

Infosessie EU Navigate - lokale partners gezocht

Hoe kunnen thuiswonende ouderen met kanker in jouw regio bijkomend ondersteund worden? In het kader van een Europees onderzoeksproject ontwikkelt de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB/UGent) een grootschalig navigatie-project. Samen met vrijwilligers en professionals, willen ze een navigator-vrijwilliger inzetten bij thuiswonende ouderen met kanker. Om hen zo de juiste weg te tonen naar de voor hen op maat gepaste zorg, en hen psychosociale ondersteuning te bieden op maat en zo lang als nodig. Zou uw organisatie thuiswonende ouderen met kanker in uw regio of werkgebied nog beter willen ondersteunen? In de folder lees je meer details over het project en de ondersteuning die je als deelnemer aan het project krijgt.  Interesse om deel te nemen? Volg op dinsdag 4 oktober de vrijblijvende online infosessie (12u30-13u00). Na inschrijving via het webformulier, ontvang je in de week voorafgaand de informatie om deel te nemen. 

plazzoactiviteit
Uit

De gezelligste koffieklets

Expertisecentrum Dementie Paradox is benieuwd naar ieders persoonlijk verhaal en wil iedereen inspireren om dat ook te zijn. Door op zoek te gaan naar het levensverhaal van personen met dementie (en hun mantelzorgers), kan er bijgedragen worden tot een kwaliteitsvolle onderneming. En waar beter te beginnen dan bij gesprekken met personen met dementie?  Van 19 juli tot 30 september wil ECD Paradox minstens 500 mensen bereiken die aan tafel schuiven o mooie verhalen te vertellen over hun leven. De organisatie die met de meeste mensen in gesprek gaat wint 'de gouden koffiepot'! Meer informatie vind je hier.

plazzoactiviteit
Uit

Deelneemsters gezocht voor onderzoek naar pijn na borstkanker

Eén op drie vrouwen die borstkanker kregen, blijven kampen met pijn die niet meer verklaarbaar is door de aanwezigheid van kanker. Pijnmedicatie is de meest voorgestelde therapie maar zorgt vaak voor neveneffecten. Onderzoekers van de VUB willen nagaan of pijneducatie de pijn kunnen verminderen. Voor dit onderzoek zoekt de VUB 356 deelneemsters die pijn blijven ondervinden na borstkanker. De kandidaten moeten kankervrij zijn en moeten sinds drie maanden alle therapieën hebben afgerond (met uitzondering voor hormoon- en immunotherapie). De onderzoeken en evaluaties vinden plaats in AZ Sint-Blasius (Dendermonde) en AZ Sint-Lucas (Gent). Voor regio Dendermonde en Gent, mail uw naam en telefoonnummer naar borstkanker@vub.be of bel naar 0456/19.69.47. Meer info

Netwerkevent voor het sociaal middenveld

Op zaterdag 23 april nodigt Stad Gent je uit op de site van De Meubelfabriek voor het netwerkevent sociaal middenveld. De Meubelfabriek is een inspirerende plek waar meer dan 20 organisaties van divers pluimage tijdelijk hun intrek hebben genomen. Er is een uitgebreid programma samengesteld. Je komt meer te weten over het toekomstige instappunt voor verenigingen, het pioniersbudget en het ééngemaakt subsidiereglement voor doelgroepen. We denken ook verder na over het middenveldparlement. En er is een sessie over Samen aan Zet, de sociale kaart, de wijkregisseur en het digitaal platform. Voor elk wat wils dus. Je kiest zelf bij inschrijving waar je meer over wil weten, nadenken of aan wil meewerken.

plazzoactiviteit
Uit

Wil je graag meer bewegen? Dat kan met Bewegen Op Verwijzing!

Samen met een Bewegen op Verwijzing-coach stel je een beweegplan op maat op. Dit plan is aangepast aan je persoonlijke interesses en past 100% in je dagelijkse leven zodat je meer kan bewegen doorheen de dag of de week. De coach volgt dit verder op, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat je zelfstandig het beweegplan verderzet. Artsen kunnen patiënten reeds doorverwijzen naar een BOV-coach. Sinds september is dit in 12 verschillende pilootregio's, waaronder Gent, ook mogelijk voor andere zorgverleners. Het volledige artikel kan je hier lezen. Voor meer informatie, neem hier een kijkje.

NAH-congres: digitaal pakket

Het NAH-congres heeft voldoende voorintekeningen op het digitaal pakket, waardoor ze hiervoor alles in gereedheid kunnen brengen. Dit betekent dat wie nog wil intekenen voor dit digitale pakket tijd heeft tot 11 oktober. Later bestellen is niet mogelijk. Meer informatie om het pakket nog te bestellen vind je hier.

plazzoactiviteit
Uit

Gezocht: volwassenen met een chronische of levensbedreigende aandoening die thuisbezoek krijgen van een vrijwilliger en hun mantelzorger

In het kader van een studie naar de rol van vrijwilligers in de ondersteuning van thuiswonende mensen met supportieve zorgnoden (in brede zin), wil UGent in een interview graag uw ervaringen met vrijwilligers verkennen. Dit om de vorming van vrijwilligers te verbeteren. Deze studie wordt uitgevoerd door Universiteit Gent, in samenwerking met Samana en gesteund door Kom op tegen Kanker. Voor deelname of vragen kan u vrijblijvend contact opnemen met Sabet Van Steenbergen (sabet.vansteenbergen@ugent.be of 0478/10.79.12). Meer informatie kan u in de informatiebrief lezen en via de flyer.

plazzoactiviteit
Uit

Gentse seniorenweek

Na 2 kalme coronajaren is de Gentse Seniorenweek klaar voor een topeditie: nog nooit was het aanbod zo groot. Van maandag 21 tot zondag 27 november kun je als Gentse senior deelnemen aan tal van activiteiten: voorstellingen in de Minard, een zondags aperitiefconcert, een bal in de Opera, een busrondrit in de haven en zoveel meer. Schrijf je vanaf 25 oktober in via de website (€ 6 en 7, of € 1,20 en 1,40 met tariefvermindering). Wees er op tijd bij: de activiteiten zijn vaak snel volzet.

plazzoactiviteit
Uit

Aanbod Epilepsiegroep Ikaros

Epilepsiegroep Ikaros organiseert op zaterdag 1 oktober een praatnamiddag en op 26 november een informatienamiddag 'Epilepsie bij kinderen'. Meer informatie kan je hier terugvinden.

plazzoactiviteit
Uit

Programma Inloophuis Dementie najaar 2022

In bijlage vind je de folder met het programma van het Inloophuis Dementie, najaar 2022. Nieuw is het maandelijkse ontmoetingsmoment in het Inloophuis waar mensen met dementie (en hun mantelzorgers) van harte welkom zijn voor een ontspannen namiddag. Ook in bijlage kan je de folder 'Herken jij de signalen van dementie?' terugvinden.

plazzoactiviteit
Uit

De Trefdag Zelfzorg 2021 was een succes

Op donderdag 28 oktober 2021 werden Oost-Vlaamse zelfzorg-, mantelzorg- en lotgenotenverenigingen samengebracht in Clemenspoort, en dit in aanwezigheid van Minister Beke. Het thema van de Trefdag Zelfzorg was het belang van lotgenotencontact. We maakten er samen een boeiende en aangename voormiddag van. Klik hier voor enkele sfeerbeelden van de dag. Het verslag kan je via deze link lezen en de presentatie kan je hier herbekijken.

Samenwerking tussen patiëntenverenigingen en AZ Sint-Lucas

De dienst patiëntenbegeleiding van AZ Sint-Lucas Gent wil na een periode met richtlijnen als afstand houden en uitstellen van live-overleg terug enkele stappen zetten in gestructureerd overleg en elkaar veilig ontmoeten om de uitwisseling met de vertegenwoordiger van de patiëntverenigingen een boost te geven. Samen met ervaren zorgvragers nagaan hoe hun zorgaanbod steeds kan verbeterd worden of persoonsgerichter gemaakt kan worden. Informeren, begeleiden en empowerment van patiënten willen ze optimaliseren met jouw steun. Wat de dienst wil bereiken in 2022 kan je hier lezen.

Het nieuwe Vlaamse Mantelzorgplan

Het nieuwe Vlaams Mantelzorgplan 2022-2024 is een feit! Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg, onderdeel van VIVEL, schreef en coördineerde het ontwerp van dit nieuwe plan. Na een intensief en cocreatief traject zijn ze klaar om dit plan nu vorm te geven. Samen met andere partners en de (erkende) mantelzorgverenigingen zullen ze ernaar streven dat de mantelzorger meer (h)erkenning krijgt. Bekijk het volledige plan hier.

plazzoactiviteit
Uit

Activiteiten Samana

Ben je graag op de hoogte van het reilen en zeilen binnen Samana? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief! Ook organiseert Samana een groots ruilproces waarbij iedere deelnemer 'iets' maakt om cadeau te doen aan een ander. Op deze manier schenk je wat van je creativiteit en tijd aan een ander. Je kan je inschrijven voor 1 oktober. Meer informatie en deelnemen kan via SWAP-CreativiTIJD Samana.

plazzoactiviteit
Uit

Tanderuis is op zoek naar een nieuwe bewoner

Tanderuis ondersteunt een woonzorgtraject te Destelbergen. Binnen dit burgerinitiatief wonen 4 (jong)volwassenen met autisme samen. Er is ondersteuning vanuit Tanderuis. Momenteel is er 1 plaats vrij en zijn ze dus op zoek naar een nieuwe bewoner. Ken je iemand met autisme die op zoek is naar een leuke plek om te wonen samen met 3 andere jongvolwassenen met autisme? Check op de folder de informatie.

plazzoactiviteit
Uit

Hoe een Covid Safe Ticket aanvragen?

Weet je cliënt/patiënt niet onmiddellijk hoe hij/zij een Covid Safe Ticket kan aanvragen of bemachtigen? Of wat als jouw cliënt/patiënt geen computer of kaartlezer heeft? Ontdek hier de verschillende manieren om toch aan een Covid Save Ticket te geraken. Er is ook een nieuwe mogelijkheid gecreëerd voor het bekomen van een CST voor mensen zonder wettig verblijf. Zij kunnen vanaf woensdag terecht in Gentinfopunt AC Zuid. Het is wel belangrijk dat de mensen die doorverwezen worden over de doorverwijsbrief beschikken. Meer informatie hierover kan je via deze link lezen.

Info-avond Diabetes Liga

Op zaterdagavond 27 oktober organiseert Diabetes Liga een infoavond in het Diabetes Huis. Gasten van de avond zijn Prof. Dr. Speeckaert Marijn die het zal hebben over bescherming van de nier bij diabetes en Prof. Dr. Van Biesen Wim die het uitvoerig zal hebben over patiënt empowerment, informatie en kennis. Inschrijven kan via deze link

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Proef van een heerlijk vijfgangenmenu en steun jonge mensen met dementie

In restaurant Het Moment kun je een heerlijke vijfgangenmenu proeven door zes Gentse topchefs. Op zich is dat al reden genoeg om te komen. Maar de échte sterren zijn de obers: je wordt bediend door jonge mensen met dementie, bijgestaan door studenten. Dit alles gaat door op woensdag 12 en 19 oktober. Meer informatie.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit