Agenda

Zuurstof voor dementie

De Oost-Vlaamse Expertisecentra Dementie Meander en Paradox streven er samen met Alzheimer Liga Vlaanderen naar om de persoon met dementie en zijn omgeving een volwaardige plaats te geven in onze maatschappij. Ze willen blijven focussen op de mogelijkheden die er zijn, zonder daarbij kwetsbaarheden uit de weg te gaan. Ze willen ontmoetingen stimuleren om elkaar te kunnen steunen. Om deze boodschap kracht bij te zetten en te symboliseren organiseren de Expertisecentrum dementie Paradox, Meander en Alzheimer Liga Vlaanderen een nieuwe actie: Zuurstof voor dementie - plant een boom.

plazzoactiviteit
Uit

Vormingsaanbod Vrijwilligerspunt Gent - voorjaar 2023

Het vormingsaanbod van het Vrijwilligerspunt is volledig af voor dit voorjaar. Er is opnieuw een aanbod voor vrijwilligerscoaches (al wie binnen een Gentse organisatie vrijwilligers coördineert) en voor vrijwilligers zelf. Het aanbod voor de coaches was al even gekend, dat voor vrijwilligers is gloednieuw. Wie weet zit er wel iets tussen voor jou, je collega's of je vrijwilligers? Neem snel een kijkje en ontdek het hier!

plazzoactiviteit
Uit

Onderzoek Familietevredenheid na een Kankerdiagnose

Kanker heeft niet alleen een impact op de patiënt, maar ook op het familielid of de naaste. Vaak ben je als familie/naaste een belangrijke bron van steun voor de patiënt. Net omdat je zo betrokken bent is Familieplatform geïnteresseerd in jouw mening: wat zijn jouw ervaringen met de zorg- en dienstverlening van jouw familielid/naaste met kanker? Vul de vragenlijst zeker in, het neemt slechts 10 minuten in beslag en is volledig anoniem. Vragen? Mailen kan naar marieke.vanschoors@familieplatform.be

plazzoactiviteit
Uit

Nieuwe app ZoekGezond als betrouwbaar alternatief voor Dokter Google

Gezondheid en Wetenschap heeft op 15 maart de app ZoekGezond gratis beschikbaar gesteld in de app-stores van Androïd en Apple. De app wordt ondersteund door Domus Medica. De app ZoekGezond bevat de 1000 patiëntenrichtlijnen die Gezondheid en Wetenschap online heeft staan. Het doel is om lukraak googelende patiënten correcte en up-to-date gehouden informatie aan te bieden en op die manier te vermijden dat ze zichzelf allerlei ziektes aanpraten. ZoekGezond hoopt op die manier ook de huisartsen te ontlasten en patiënten een tool te bieden waar ze betrouwbare info vinden. Waar kan je de app vinden? Ontdek het hier.

plazzoactiviteit
Uit

Saamo Rond Tafel - online sessies

Voor heel wat aspecten in ons leven moeten we administratieve zaken in orde brengen. Dat zorgt voor extra drempels voor mensen in een kwetsbare positie. Saamo Rond Tafel organiseert in juni verschillende sessies rond administratie (online belastingen invullen, budgetbeheer, schuldhulpverlening, enz.). Het doel van deze sessies is om mensen correct te informeren, om preventief aan de slag te gaan met rechten die aan het thema gekoppeld zijn en om mensen te versterken. Meer informatie vind je via deze link.

plazzoactiviteit
Uit

Verwen een geweldige mantelzorger

23 juni is de Dag van de mantelzorg. Op deze symbolische dag staan alle mantelzorgers centraal. Naar jaarlijkse gewoonte worden in Gent alle mantelzorgers in de bloemetjes gezet met wat You-time. Ken jij een mantelzorger?  Via www.stad.gent/you-time kan je, vóór 12 juni, mantelzorgers in de bloemetjes zetten. Daarna bezorgt Stad Gent hen een bedankingskaartje met tegoedbon en verwenprogramma. Tussen 19 en 23 juni kunnen mantelzorgers hun tegoedbon inruilen voor een lekkere ijscoupe in een lokaal dienstencentrum naar keuze. Ze kunnen ook deelnemen aan een gratis activiteit uit het verwenprogramma. Laat je hart zien en steun deze actie vanaf 15 mei!

plazzoactiviteit
Uit

Gezocht: mooie woorden en beelden voor de Dag van de Mantelzorg

Voor de dag van de Mantelzorg is Steunpunt Mantelzorg op zoek naar mooie woorden en beelden over mantelzorg. Op die manier willen ze het thema mantelzorg nog meer bespreekbaar maken en zoveel mogelijk mensen hierover informeren. Je kan het vertellen op de manier zoals jij dat zelf wil: via een gesprek/interview; via een gedicht/tekst; via een foto/afbeelding. Wil je graag deelnemen en wens je meer info? Mail dan zeker naar info@steunpuntmantelzorg.be

plazzoactiviteit
Uit

Enquête 'Zorg jij voor iemand'?

Zorg jij voor iemand? Zoals je partner, een ouder, broer of zus, vriend of buur? Doe je dat op regelmatige basis, terwijl het niet voor je beroep, studie of vrijwilligerswerk is? Dan is jouw mening belangrijk! In het kader van het nieuw Vlaams Mantelzorgplan wordt de website www.mantelzorgers.be geoptimaliseerd. Vul hier de korte vragenlijst in, en help het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg op weg naar betere ondersteuning. Het neemt maximum 5 minuten van je tijd in beslag. Je kan dit invullen tot en met 10 juni 2023.

plazzoactiviteit
Uit

Sociaal Innovatiefonds - nieuwe oproep voor 2022-2024

Via het Sociaal Innovatiefonds wil Stad Gent tweejaarlijks maatschappelijke uitdagingen op een vernieuwende manier aanpakken. Vanaf 1 februari 2022 kan er opnieuw een projectvoorstel ingediend worden voor het Sociaal Innovatiefonds via deze pagina. Ook deze keer vormden sectoroverschrijdende knelpunten en signalen van Gentse praktijkwerkers het uitgangspunt voor de projectoproep. Eén van de uitdagingen was de oproep te verfijnen door enkele thema's uit de signalenbundel 2021 te selecteren. Drie thema's vormen het kader voor deze projectoproep, deze kan je hier vinden.

plazzoactiviteit
Uit

Info- en ontmoetingsmomenten Kom op tegen Kanker

Eerstelijnszone Schelde en Leie en Kom op tegen Kanker organiseren info- en ontmoetingsmomenten voor iedereen die geraakt is door kanker. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen personen met kanker en hun naasten informatie en is er tijd en ruimte voor vragen en uitwisseling van ervaringen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om eenvoudig contact te leggen en lotgenoten te ontmoeten.

plazzoactiviteit
Uit

Mantelzorg en werk

Mantelzorg verlenen aan iemand uit je nabije omgeving vergt heel wat van je. Ook je tijdsbesteding komt onder druk te staan. De combinatie van je professionele leven en het verlenen van mantelzorg is vaak niet eenvoudig. Daarom deed Samana Panel onderzoek naar hoe mantelzorgers dit zien. Wat zijn de valkuilen en wat helpt hen vooruit? De resultaten vind je hier.

plazzoactiviteit
Uit

Website van Participate! in het nieuw

Ga op ontdekking en laat je verrassen door de nieuwe website van Participate! met een frisse en moderne uitstaling, een overzichtelijke indeling en makkelijk navigeerbare menu’s. De inhoud werd geactualiseerd en aangevuld met nieuwe inhoud. De nieuwe website heeft heel wat troeven: informatie is wetenschappelijk onderbouwd, er zijn ervaringsverhalen en video's die je op ideeën brengen, praktische adviezen en tips zijn er te vinden zodat je zelf aan de slag kan, en  nog zoveel meer! Redenen genoeg om de nieuwe website eens te bezoeken. Bestel je graad de nieuwe folder van Participate! Dat kan via dit bestelformulier.

plazzoactiviteit
Uit

Inschrijvingen Zomercursus Academie voor de Eerste Lijn geopend

De Academie Voor De Eerste Lijn lanceert, na het succes van de zomercursus 2022, editie 2023 met nóg meer interactie voor alle betrokkenen in de eerste lijn én onderwijs. Dit zal plaatsvinden op 6 en 7 juli 2023. Gedurende deze twee dagen zal patiëntenparticipatie een rode draad doorheen de topics vormen en zullen interactieve methodieken ingezet worden om alle deelnemers onder te dompelen in de innovaties, good practices, nieuwe inzichten en immersieve tools die de kwaliteit en de sterkte van de Eerste Lijn ten goede komen. Inschrijven kan via deze link, en kan aan een aangepaste inschrijvingsprijs als patiënt, burger en mantelzorger.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Lancering Hersenletsel Hulplijn

De Hersenletsel Liga lanceert - samen met 13 partners - de Hersenletsel Lijn om mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun naaste omgeving te helpen. Bedoeling is dat niemand zich nog ‘verloren’ voelt in het hulpverleningslandschap. Er is een gemis aan ondersteuning en begeleiding bij de overgang van het (revalidatie)ziekenhuis naar huis. Wanneer is de Hersenletsel Lijn bereikbaar? Wie kan contact opnemen? Met welke vragen kan je er terecht? Lees het allemaal in deze nieuwsbrief.

plazzoactiviteit
Uit

Verlenging terugbetaling Eerstelijnspsychologische zorg voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen

De drie netwerken geestelijke gezondheid in Oost-Vlaanderen (GG ADS, Het PAKT en RADAR) willen jullie informeren dat de verzekeringstegemoetkoming voor eerstelijns psychologische zorg voor zowel de doelgroep +65 alsook voor de doelgroep -18 jarigen wordt verlengd tot 31 december 2022.

Hierbij toegevoegd ook het verwijsformulier waarmee u kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen naar een eerstelijnspsycholoog kunt verwijzen.  Het template “Zorgcommunicatie voor eerstelijnspsychologische zorg”  is terug te vinden via deze link. Bijkomend zijn de, in het kader van COVID-19, genomen tijdelijke maatregelen verder van kracht. Voor bijkomende vragen kan je contact opnemen met Anna-Katharina Simon (Anna-katharina.simon@pakt.be) of Eva De Schryver (Eva.DeSchryver@pakt.be).

Thesis omtrent mantelzorg en alzheimer

Twee studenten van de richting Sport- en Bewegingswetenschappen aan de KU Leuven doen onderzoek naar welke gevolgen het opnemen van de zorg voor een naaste met Alzheimer met zich meebrengt voor de mantelzorger. Om dit te onderzoeken hebben ze een vragenlijst ontwikkeld specifiek voor mantelzorgers die mensen met Alzheimer ondersteunen. Met deze vragenlijst willen ze meer informatie verkrijgen over sociale relaties, beweging en algemeen welzijn. Het invullen duurt een kleine 15 minuten en kan gemakkelijk online gebeuren via volgende link. Deze studie is goedgekeurd door Ethische Commissie Onderzoek UZ/KU Leuven.

plazzoactiviteit
Uit

Aanbod Inloophuis Dementie voorjaar 2023

Hier kan je het voorjaarsprogramma terugvinden van het Inloophuis Dementie. In maart 2023 starten ook een aantal reeksen van Dementie en nu voor mantelzorgers. Hier vind je de folder terug voor de avondreeks, voor mantelzorgers die zich overdag niet kunnen vrijmaken. In AZ Maria Middelares en AZ Jan Palfijn kunnen mantelzorgers overdag terecht. Deze reeksen starten op donderdag 2 maart om 13u30 en dinsdag 14 maart om 13u30. Voor meer info kan je terecht in de ziekenhuizen zelf.

plazzoactiviteit
Uit

Vormingsaanbod Vrijwilligerspunt Gent - voorjaar 2023

Het vormingsaanbod van het Vrijwilligerspunt is volledig af voor dit voorjaar. Er is opnieuw een aanbod voor vrijwilligerscoaches (al wie binnen een Gentse organisatie vrijwilligers coördineert) en voor vrijwilligers zelf. Het aanbod voor de coaches was al even gekend, dat voor vrijwilligers is gloednieuw. Wie weet zit er wel iets tussen voor jou, je collega's of je vrijwilligers? Neem snel een kijkje en ontdek het hier!

plazzoactiviteit
Uit

De Trefdag Zelfzorg 2022 was een succes

Op donderdag 17 november 2022 werden Oost-Vlaamse zelfzorg-, mantelzorg- en lotgenotenverenigingen samengebracht in Buurthuis ‘t Hoeveke. Het thema van de Trefdag Zelfzorg was herstel op verschillende levensdomeinen. We maakten er samen een boeiende en creatieve voormiddag van. Klik hier voor enkele sfeerbeelden van de dag. Het verslag kan je via deze link lezen en de presentatie kan je hier herbekijken.

plazzoactiviteit
Aan

Gespreksavond: patiëntgerichte zorg

Patiëntgerichte zorg, wasda? Het is zorg die zich richt op patiënten en hun specifieke zorgbehoeften. Het doel is om patiënten baas te maken over hun eigen zorg. Experten gaan erover in dialoog tijdens deze gespreksavond, georganiseerd door Comon, op 4 mei 2023. Leer bij en ga dieper in op vragen zoals ‘Hoe kunnen zorgverleners de zorg die ze bieden zo goed mogelijk laten aansluiten bij de noden van de patiënt?’, ‘Welke rol speelt goede communicatie hierbij?’ en ‘Welke rol kan een tool als Spexter hierbij spelen?’. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier terug.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit