Agenda

Save the date - NAH-congres 2024

De Hersenletsel Liga en Sig organiseren op donderdag 10 oktober 2024 (!) (dus niet op 8 oktober 2024 zoals eerder aangekondigd) het tweede Vlaamse NAH-congres in Brugge. Noteer het alvast in je agenda! Langs deze weg doen ze ook een OPROEP: welke bijdragen suggereer je voor dit congres? (lezingen, workshops, good practices vanuit wetenschap en werkveld, posters, cultuur, enz.) Bezorg Sabine Willaert (sabine.willaert@sig-net.be) al je suggesties tegen 20 augustus 2023 ten laatste.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Open oproep beheer en invulling Lousbergs

De Stad Gent gaat op zoek naar een nieuwe invuller voor het Buurtcentrum en/of Jeugdontmoetingscentrum Lousbergs in de Tarbotstraat in Gent. De nieuwe invuller maakt het mogelijk dat buurtbewoners en organisaties buurtgerichte activiteiten gratis kunnen blijven organiseren in het gebouw. Meer weten over deze oproep? Ontdek het allemaal via deze link.

plazzoactiviteit
Uit

Gezondheid in eigen handen en actief thuis? Gratis groepsprogramma voor 65-plussers in ELZ Schelde en Leie

Eerstelijnszone Schelde en Leie organiseert in samenwerking met het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen een groepsprogramma voor 65-plussers in het Lokaal Dienstencentrum Zeventiendorpen (Deinze) en in het WZC Wielkine - Zorgband (Nazareth). Het groepsprogramma heeft als doel om 65-plussers hun zelfvertrouwen te vergroten en hen op deze manier aan te moedigen om hun gezondheid in eigen handen te nemen. De groepssessies vinden wekelijks (2u) plaats over een periode van 7 weken. De eerste reeks start in april (zie onderstaande flyers voor de data per locatie). Verschillende onderwerpen komen aan bod, zoals spierkracht, evenwicht en mobiliteit, aangepast schoeisel, omgevingsveiligheid, veiligheid en openbare plaatsen, zicht, zelfvertrouwen, vitamine D, calcium en medicatie. Interesse? Meer informatie kan je terugvinden via deze link.

plazzoactiviteit
Uit

Zuurstof voor dementie

De Oost-Vlaamse Expertisecentra Dementie Meander en Paradox streven er samen met Alzheimer Liga Vlaanderen naar om de persoon met dementie en zijn omgeving een volwaardige plaats te geven in onze maatschappij. Ze willen blijven focussen op de mogelijkheden die er zijn, zonder daarbij kwetsbaarheden uit de weg te gaan. Ze willen ontmoetingen stimuleren om elkaar te kunnen steunen. Om deze boodschap kracht bij te zetten en te symboliseren organiseren de Expertisecentrum dementie Paradox, Meander en Alzheimer Liga Vlaanderen een nieuwe actie: Zuurstof voor dementie - plant een boom.

plazzoactiviteit
Uit

Blik mee terug op het eerste Comon-traject

Benieuwd naar de resultaten van het eerste Comon-traject over verstaanbare zorg? In het eindrapport vind je info over de missie, de partners, de aanpak, de activiteiten en de resultaten, met getuigenissen van Gentenaars die meewerkten met Comon. Heb je weinig tijd en ben je toch benieuwd naar de resultaten? Bekijk dan de brochure of de presentatie.

plazzoactiviteit
Uit

Zeldzame ziektendag

Op 25 februari 2023 organiseert Hodgkin en non-Hodgkin vzw naar aanleiding van de zeldzame ziektendag een info- en lotgenotenmoment over hoe diagnostische bedrijven met spitstechnologie, kennis en breed dialoog de testmogelijkheden in laboratoria verbeteren. Meer informatie en het programma vind je hier terug.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Workshop voor dove en slechthorende personen: spraak naar tekst apps

Spraak naar tekst apps: iets voor mij? In deze workshop maak je kennis met spraak naar tekst apps en hoe je ze kunt inzetten al dan niet in combinatie met andere hulpmiddelen. Na deze workshop, georganiseerd oor Ahosa vzw op 19 oktober, heb je de start gemaakt om dit hulpmiddel op de juiste manier in te zetten, en kun je thuis en in andere situaties verder de mogelijkheden verkennen. Meer informatie terug te vinden in bijlage.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Start onderzoek UGent naar de mentale gezondheid bij jongeren

Binnen de onderzoeksgroep Klinische Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Gent loopt er een nieuw onderzoek omtrent emotionele problemen bij jongeren. De pubertijd is een periode die wordt gekenmerkt door veel stress en is een emotionele rollercoaster. De onderzoeksgroep wil met hun onderzoek beter begrijpen waarom stress en emoties er bij sommige jongeren voor zorgen dat het moeilijk gaat om hun taken te doen, plezier te maken en te genieten en is op zoek naar jongeren die zouden willen deelnemen aan dit onderzoek. Wie zoeken ze? Wat houdt het in? Waarom? Ontdek het in deze flyer.

plazzoactiviteit
Uit

Groepsaanbod veerkrachtig ouderschap na scheiding

Ook in 2023 kunnen gescheiden ouders via elk CAW huis van CAW Oost-Vlaanderen deelnemen aan een psycho-educatief groepsprogramma over "veerkrachtig ouderschap na scheiding". Dit aanbod bieden ze terug in het najaar op diverse locaties aan. Meer informatie kan je via deze link terugvinden.

plazzoactiviteit
Uit

REVA 2023 komt eraan!

In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun  informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport, REVAtalks… Ben je blind of slechtziend? Of ben je als professional op zoek naar het nieuwste aanbod voor deze doelgroep? Dan is er goed nieuws voor jou: in samenwerking met ZieZo Vlaanderen vind je op REVA2023 een ruim aanbod voor blinden en slechtzienden. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Hopelijk tot dan!

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Sociaal Innovatiefonds - nieuwe oproep voor 2022-2024

Via het Sociaal Innovatiefonds wil Stad Gent tweejaarlijks maatschappelijke uitdagingen op een vernieuwende manier aanpakken. Vanaf 1 februari 2022 kan er opnieuw een projectvoorstel ingediend worden voor het Sociaal Innovatiefonds via deze pagina. Ook deze keer vormden sectoroverschrijdende knelpunten en signalen van Gentse praktijkwerkers het uitgangspunt voor de projectoproep. Eén van de uitdagingen was de oproep te verfijnen door enkele thema's uit de signalenbundel 2021 te selecteren. Drie thema's vormen het kader voor deze projectoproep, deze kan je hier vinden.

plazzoactiviteit
Uit

Plazzo preventievorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: voeding en beweging

Plazzo organiseert, in samenwerking met Zorgzame Buurten, op woensdag 27 september een vorming over preventie via voeding en beweging. Gezond eten en bewegen zijn essentieel in een gezonde levensstijl. Ongezond eten en onvoldoende bewegen kan leiden tot een te hoog lichaamsgewicht, te hoge bloeddruk, slaap- en ademhalingsproblemen of problemen met de gewrichten (bv. knieën of rug). Gezond eten en regelmatig bewegen heeft niet alleen voordelen op korte termijn, maar helpt ook een groot aantal aandoeningen op langere termijn tegen te gaan of onder controle te houden. Het zorgt ervoor dat je leven als patiënt of mantelzorger comfortabeler wordt. Vandaar deze vorming. De vorming gaat door in Gentbrugge van 14u tot 16u, en wordt begeleid door Anouk Windey (kinesiste, Bewegen op Verwijzing coach en diëtiste). Inschrijven kan hier. Meer informatie over de vorming vind je terug op het inschrijvingsformulier.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Aan

Uitnodiging focusgroepen mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg neemt het komende jaar hun werking grondig onder de loep. Met als doel om jonge of iets oudere mantelzorgers beter te bereiken met info en ondersteuning. Wil je, samen met andere mantelzorgers mee nadenken over hun beleid? Steunpunt Mantelzorg organiseert 2 focusgroepen op 17/10 in Zwijnaarde van 10u-12u30 (met aansluitend broodjeslunch) en op 31 oktober online van 10u tot 11u30. Heb je interesse om deel te nemen? Mail naar info@steunpuntmantelzorg.be of bel via 078 77 77 97.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Studiedag "Rouwen, een zoektocht naar verbinding"

Deze studiedag op dinsdag 3 oktober is een samenwerking van 6 rouwgroepen binnen het Waasland en zal plaatsvinden in Sint-Niklaas. Programma en inschrijvingslink kan je hier terugvinden.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Gespreksavond: patiëntgerichte zorg

Patiëntgerichte zorg, wasda? Het is zorg die zich richt op patiënten en hun specifieke zorgbehoeften. Het doel is om patiënten baas te maken over hun eigen zorg. Experten gaan erover in dialoog tijdens deze gespreksavond, georganiseerd door Comon, op 4 mei 2023. Leer bij en ga dieper in op vragen zoals ‘Hoe kunnen zorgverleners de zorg die ze bieden zo goed mogelijk laten aansluiten bij de noden van de patiënt?’, ‘Welke rol speelt goede communicatie hierbij?’ en ‘Welke rol kan een tool als Spexter hierbij spelen?’. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier terug.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Netwerk Palliatieve Zorg regio Dender zoekt vrijwilligers

Ben je een luisterend oor? Ken jij de buurt als je broekzak? Ben jij graag naburig? Het Netwerk Palliatieve Zorg regio Dender zoekt vrijwilligers die zich in hun buurt inzetten voor 70-plussers met kanker. Interesse? Ga vrijblijvend naar een gratis infosessie. Meer informatie via deze link.

plazzoactiviteit
Uit

10-daagse van de veerkracht 2023

Elk jaar kan je tijdens de 10-daagse van de veerkracht deelnemen aan tal van activiteiten om je mentale weerbaarheid te versterken. Er zijn workshops, wandelingen, lezingen en nog veel meer. De meeste activiteiten zijn gratis en iedereen is welkom! Ontdek via deze link wat er allemaal te doen is tijdens de 10-daagse van de veerkracht.

plazzoactiviteit
Uit

Herbeluister gespreksavond 'patiëntgerichte zorg'

Patiëntgerichte zorg, wasda? Het is zorg die zich richt op patiënten en hun specifieke zorgbehoeften. Het doel is om patiënten baas te maken over hun eigen zorg. Kon je niet aanwezig zijn op onze Experimentcafés over mentale zorg en over dokterstaal? Herbeluister het via deze link.

plazzoactiviteit
Uit

Adreswijziging Ahosa vzw

Ahosa vzw is verhuisd naar een nieuwe locatie: Keizersvest 17 in Gent. Ze kunnen bezocht worden op locatie op afspraak. Je kan hen steeds bereiken op 0489 14 43 12 of 0489 14 43 12 of je kan mailen naar info@ahosa.be.

plazzoactiviteit
Uit

Esperanza Symposium voor vrouwen met gynaecologische kanker

Op 5 oktober organiseert Esperanza, lotgenotengroep voor vrouwen met gynaecologische kanker, ondersteund door Kom Op Tegen Kanker, een symposium in de Zebrastraat te Gent, in samenwerking met UZ Gent. Dit symposium focust op lotgenotencontact, relaxatie en recreatie en informatie door gespecialiseerde artsen en is dus specifiek bestemd voor vrouwen met gynaecologische kanker (geen borstkanker). Inschrijven kan via deze link tot 15 september. Meer info via Symposium: Relaxatie en informatie voor patiënten met een gynaecologische kankerervaring - Esperanza (esperanza-lotgenotengroep.be).

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Verwen een geweldige mantelzorger

23 juni is de Dag van de mantelzorg. Op deze symbolische dag staan alle mantelzorgers centraal. Naar jaarlijkse gewoonte worden in Gent alle mantelzorgers in de bloemetjes gezet met wat You-time. Ken jij een mantelzorger?  Via www.stad.gent/you-time kan je, vóór 12 juni, mantelzorgers in de bloemetjes zetten. Daarna bezorgt Stad Gent hen een bedankingskaartje met tegoedbon en verwenprogramma. Tussen 19 en 23 juni kunnen mantelzorgers hun tegoedbon inruilen voor een lekkere ijscoupe in een lokaal dienstencentrum naar keuze. Ze kunnen ook deelnemen aan een gratis activiteit uit het verwenprogramma. Laat je hart zien en steun deze actie vanaf 15 mei!

plazzoactiviteit
Uit

Hersenletsel-cafés in oktober 2023

Sinds enkele jaren organiseert Sig in samenwerking met de Hersenletsel Liga talrijke hersenletsel-cafés. Het is een verzamelnaam voor gezellige activiteiten, waar praten over hersenletsel centraal staat, ongedwongen en in een rustige omgeving. In Oost-Vlaanderen vinden de cafés plaats op 09/10, 10/10, 12/10, 13/10 en 19/10. Ontdek het programma via deze link.

plazzoactiviteit
Uit

Verlenging terugbetaling Eerstelijnspsychologische zorg voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen

De drie netwerken geestelijke gezondheid in Oost-Vlaanderen (GG ADS, Het PAKT en RADAR) willen jullie informeren dat de verzekeringstegemoetkoming voor eerstelijns psychologische zorg voor zowel de doelgroep +65 alsook voor de doelgroep -18 jarigen wordt verlengd tot 31 december 2022.

Hierbij toegevoegd ook het verwijsformulier waarmee u kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen naar een eerstelijnspsycholoog kunt verwijzen.  Het template “Zorgcommunicatie voor eerstelijnspsychologische zorg”  is terug te vinden via deze link. Bijkomend zijn de, in het kader van COVID-19, genomen tijdelijke maatregelen verder van kracht. Voor bijkomende vragen kan je contact opnemen met Anna-Katharina Simon (Anna-katharina.simon@pakt.be) of Eva De Schryver (Eva.DeSchryver@pakt.be).

Thesis omtrent mantelzorg en alzheimer

Twee studenten van de richting Sport- en Bewegingswetenschappen aan de KU Leuven doen onderzoek naar welke gevolgen het opnemen van de zorg voor een naaste met Alzheimer met zich meebrengt voor de mantelzorger. Om dit te onderzoeken hebben ze een vragenlijst ontwikkeld specifiek voor mantelzorgers die mensen met Alzheimer ondersteunen. Met deze vragenlijst willen ze meer informatie verkrijgen over sociale relaties, beweging en algemeen welzijn. Het invullen duurt een kleine 15 minuten en kan gemakkelijk online gebeuren via volgende link. Deze studie is goedgekeurd door Ethische Commissie Onderzoek UZ/KU Leuven.

plazzoactiviteit
Uit

Mantelzorgcoaches

Als mantelzorgvereniging zet Samana al jaren volop in op de ondersteuning van mantelzorgers. Vanaf dit najaar kan een mantelzorger nu ook terecht bij een Ervaringsdeskundige Mantelzorgcoach. Mantelzorgers kunnen vanaf nu maximum 4 (gratis) coachingsgesprekken aanvragen bij een mantelzorgcoach. Hier kan je alvast alle info terugvinden. Kijk ook eens naar het filmpje waarin de coaches zichzelf voorstellen.

plazzoactiviteit
Uit