Agenda

Op 25 februari 2023 organiseert Hodgkin en non-Hodgkin vzw naar aanleiding van de zeldzame ziektendag een info- en lotgenotenmoment over hoe diagnostische bedrijven met spitstechnologie, kennis en breed dialoog de testmogelijkheden in laboratoria verbeteren. Meer informatie en het programma vind je hier terug.


Patiëntgerichte zorg, wasda? Het is zorg die zich richt op patiënten en hun specifieke zorgbehoeften. Het doel is om patiënten baas te maken over hun eigen zorg. Experten gaan erover in dialoog tijdens deze gespreksavond, georganiseerd door Comon, op 4 mei 2023. Leer bij en ga dieper in op vragen zoals ‘Hoe kunnen zorgverleners de zorg die ze bieden zo goed mogelijk laten aansluiten bij de noden van de patiënt?’, ‘Welke rol speelt goede communicatie hierbij?’ en ‘Welke rol kan een tool als Spexter hierbij spelen?’. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier terug.


Op deze avond, 08 juni 2023, duik je samen met Sabine Ruymbeek een beetje dieper in het werkingsmechanisme van de darmflora zodat jij straks met enkele inzichten en tips aan de slag kan gaan. Meer informatie vind je terug in de flyer.


Wie er bij was zaterdag 13 mei in de Kazematten weet dat het leerzaam, gezellig en lekker was! 20 verenigingen stelden zichzelf voor en wisselden ervaringen uit. Er werden heel wat plannen en samenwerkingen uitgewerkt, en ook de collega's van het vrijwilligerspunt en Samen aan Zet hadden hun handen vol met vragen.  Wil jij er de volgende keer ook bij zijn? Schrijf dan alvast zaterdag 23 september in je agenda. Meer informatie kan je hier reeds terugvinden.


Naar jaarlijkse gewoonte organiseren lokaal dienstencentrum De Waterspiegel, Woonzorgcentrum De Liberteyt, CERA en Villa Ooievaar 'Brasserie in compagnie'. Personen met dementie en hun mantelzorgers zijn welkom in Villa Ooievaar (Wondelgem) voor lunch op maandag 25 september. Meer informatie en reserveren kan via deze link.


Plazzo organiseert, in samenwerking met Zorgzame Buurten, op woensdag 27 september een vorming over preventie via voeding en beweging. Gezond eten en bewegen zijn essentieel in een gezonde levensstijl. Ongezond eten en onvoldoende bewegen kan leiden tot een te hoog lichaamsgewicht, te hoge bloeddruk, slaap- en ademhalingsproblemen of problemen met de gewrichten (bv. knieën of rug). Gezond eten en regelmatig bewegen heeft niet alleen voordelen op korte termijn, maar helpt ook een groot aantal aandoeningen op langere termijn tegen te gaan of onder controle te houden. Het zorgt ervoor dat je leven als patiënt of mantelzorger comfortabeler wordt. Vandaar deze vorming. De vorming gaat door in Gentbrugge van 14u tot 16u, en wordt begeleid door Anouk Windey (kinesiste, Bewegen op Verwijzing coach en diëtiste). Inschrijven kan hier. Meer informatie over de vorming vind je terug op het inschrijvingsformulier.


Op maandag 2 oktober nodigt Gezin en Handicap je uit voor hun workshop: digitaal dossier bewindvoering. Sinds 1 juni 2021 moeten alle nieuwe verzoeken bewindvoering digitaal ingediend worden. Deze workshop wordt begeleid door Martine De Moor en Freya Van Langenhove, stafmedewerkers van Similes. Meer informatie en het programma kan je terugvinden via deze link.


Sinds 1 juni 2021 moeten alle nieuwe verzoeken bewindvoering digitaal ingediend worden. Gezin en Handicap begrijpt echter dat voor veel familiale bewindvoerders de drempel om digitaal aan de slag te gaan met het dossier bewindvoering hoog is. Deze workshop, georganiseerd door Gezin en Handicap op 2 oktober, wordt begeleid door Martine De Moor en Freya Van Langenhove, en deden al heel wat ervaring op in het werken met CRBP. Programma en praktische informatie kan je terugvinden via de website.


Deze studiedag op dinsdag 3 oktober is een samenwerking van 6 rouwgroepen binnen het Waasland en zal plaatsvinden in Sint-Niklaas. Programma en inschrijvingslink kan je hier terugvinden.


Op 5 oktober organiseert Esperanza, lotgenotengroep voor vrouwen met gynaecologische kanker, ondersteund door Kom Op Tegen Kanker, een symposium in de Zebrastraat te Gent, in samenwerking met UZ Gent. Dit symposium focust op lotgenotencontact, relaxatie en recreatie en informatie door gespecialiseerde artsen en is dus specifiek bestemd voor vrouwen met gynaecologische kanker (geen borstkanker). Inschrijven kan via deze link tot 15 september. Meer info via Symposium: Relaxatie en informatie voor patiënten met een gynaecologische kankerervaring - Esperanza (esperanza-lotgenotengroep.be).


, ,

Vzw Contempo, netwerk voor wie zijn partner verloor door overlijden, organiseert een gespreksgroep voor jonge mensen die hun partner verloren. De gespreksgroep gaat door in Gent op donderdag 5/10, 2/11 en 7/12 om 19u30. Meer informatie kan je terugvinden in de flyer of op www.vzwcontempo.be


1 op 7 Gentenaars leeft in armoede. Dat is geen keuze maar een maatschappelijk probleem van sociale uitsluiting en een te laag inkomen. Is een job nog steeds de snelste manier om uit de armoede te geraken? Hoe zorgen we ervoor dat sociale activiteiten bijdragen tot een meer actief burgerschap? Hoe creëren we leerkansen en voldoende ruimte voor een gezonde werk-privébalans? Met dit debat over werk en sociale activering laat Dienst Lokaal Sociaal Beleid van stad Gent sprekers uit verschillende domeinen hun visie delen en in interactie gaan met het publiek. Het debat vindt plaats op maandag 16 oktober, op de vooravond van de dag tegen armoede. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier terug.


Op dinsdag 17 oktober 2023 (19u30 tot 21u30) brengt vzw Jong verschillende verhalen van jongeren en gezinnen. Ze worden dagelijks geconfronteerd met meervoudige drempels en obstakels die een grote impact hebben op hun welzijn. Er zal hierover in gesprek gegaan worden met verschillende politici en beleidsmakers. Alle aanwezigen krijgen een exemplaar van de publicatie 'Luistert, een manifest voor het welzijn van Gentse jongeren', editie 2023. Deelname is gratis, inschrijven is verplicht. Reserveren kan via deze link. Meer informatie via deze link.


,

Steunpunt Mantelzorg neemt het komende jaar hun werking grondig onder de loep. Met als doel om jonge of iets oudere mantelzorgers beter te bereiken met info en ondersteuning. Wil je, samen met andere mantelzorgers mee nadenken over hun beleid? Steunpunt Mantelzorg organiseert 2 focusgroepen op 17/10 in Zwijnaarde van 10u-12u30 (met aansluitend broodjeslunch) en op 31 oktober online van 10u tot 11u30. Heb je interesse om deel te nemen? Mail naar info@steunpuntmantelzorg.be of bel via 078 77 77 97.


Spraak naar tekst apps: iets voor mij? In deze workshop maak je kennis met spraak naar tekst apps en hoe je ze kunt inzetten al dan niet in combinatie met andere hulpmiddelen. Na deze workshop, georganiseerd oor Ahosa vzw op 19 oktober, heb je de start gemaakt om dit hulpmiddel op de juiste manier in te zetten, en kun je thuis en in andere situaties verder de mogelijkheden verkennen. Meer informatie terug te vinden in bijlage.


,

Steunpunt Mantelzorg neemt het komende jaar hun werking grondig onder de loep. Met als doel om jonge of iets oudere mantelzorgers beter te bereiken met info en ondersteuning. Wil je, samen met andere mantelzorgers mee nadenken over hun beleid? Steunpunt Mantelzorg organiseert 2 focusgroepen op 17/10 in Zwijnaarde van 10u-12u30 (met aansluitend broodjeslunch) en op 31 oktober online van 10u tot 11u30. Heb je interesse om deel te nemen? Mail naar info@steunpuntmantelzorg.be of bel via 078 77 77 97.


, ,

Vzw Contempo, netwerk voor wie zijn partner verloor door overlijden, organiseert een gespreksgroep voor jonge mensen die hun partner verloren. De gespreksgroep gaat door in Gent op donderdag 5/10, 2/11 en 7/12 om 19u30. Meer informatie kan je terugvinden in de flyer of op www.vzwcontempo.be


In de workshop "planning in balans" georganiseerd door Hefboom (ergotherapie aan huis) leer je de principes van energiemanagement, lichaamssignalen herkennen en doelgericht plannen. Deze workshop vindt plaats op 13 november van 19u tot 21u. Interesse? Meer informatie en de inschrijvingslink kan je terugvinden via deze link.


Hoe kan je zorgen voor financiële zekerheid voor je kind, voor later - als jij er niet meer bent? Je bent ouder van een kind met een handicap en ligt wakker van de vraag ‘Wat na ons?’  Want je wil dat je kind, ook als jij de zorg niet meer kunt opnemen, comfortabel kan leven en kwaliteitsvolle ondersteuning zal krijgen. In deze inspiratiedag komen ouders, die één of ander initiatief voor later genomen hebben, aan het woord. De inspiratiedag is georganiseerd door Gezin en Handicap en vindt plaats op 18/11/2023. Het programma en praktische informatie vind je terug via de website.


Op zaterdag 25 november 2023 vindt het jaarlijkse netwerkevenement voor de Gentse middenveldorganisaties plaats. Een moment om elkaar te ontmoeten en te inspireren, waar de basis gelegd wordt voor nóg betere samenwerking. In de loop van september ontvang je meer informatie over het programma, de locatie en hoe je kan inschrijven.


, ,

In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun  informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport, REVAtalks… Ben je blind of slechtziend? Of ben je als professional op zoek naar het nieuwste aanbod voor deze doelgroep? Dan is er goed nieuws voor jou: in samenwerking met ZieZo Vlaanderen vind je op REVA2023 een ruim aanbod voor blinden en slechtzienden. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Hopelijk tot dan!


, ,

Vzw Contempo, netwerk voor wie zijn partner verloor door overlijden, organiseert een gespreksgroep voor jonge mensen die hun partner verloren. De gespreksgroep gaat door in Gent op donderdag 5/10, 2/11 en 7/12 om 19u30. Meer informatie kan je terugvinden in de flyer of op www.vzwcontempo.be


, ,

In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun  informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport, REVAtalks… Ben je blind of slechtziend? Of ben je als professional op zoek naar het nieuwste aanbod voor deze doelgroep? Dan is er goed nieuws voor jou: in samenwerking met ZieZo Vlaanderen vind je op REVA2023 een ruim aanbod voor blinden en slechtzienden. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Hopelijk tot dan!


, ,

In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun  informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport, REVAtalks… Ben je blind of slechtziend? Of ben je als professional op zoek naar het nieuwste aanbod voor deze doelgroep? Dan is er goed nieuws voor jou: in samenwerking met ZieZo Vlaanderen vind je op REVA2023 een ruim aanbod voor blinden en slechtzienden. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Hopelijk tot dan!


De Hersenletsel Liga en Sig organiseren op donderdag 10 oktober 2024 (!) (dus niet op 8 oktober 2024 zoals eerder aangekondigd) het tweede Vlaamse NAH-congres in Brugge. Noteer het alvast in je agenda! Langs deze weg doen ze ook een OPROEP: welke bijdragen suggereer je voor dit congres? (lezingen, workshops, good practices vanuit wetenschap en werkveld, posters, cultuur, enz.) Bezorg Sabine Willaert (sabine.willaert@sig-net.be) al je suggesties tegen 20 augustus 2023 ten laatste.