Agenda

Op 25 februari 2023 organiseert Hodgkin en non-Hodgkin vzw naar aanleiding van de zeldzame ziektendag een info- en lotgenotenmoment over hoe diagnostische bedrijven met spitstechnologie, kennis en breed dialoog de testmogelijkheden in laboratoria verbeteren. Meer informatie en het programma vind je hier terug.


Wees welkom voor een open dialoog over seniorenhuizen, de rol van mantelzorg, ‘zorgzame buurten’… op donderdag 23 november vanaf 14u in de Turbinezaal van De Centrale. Deuren openen om 13u30. Naast al deze babbels zal er ook voor muziek, een kleine theateract van vzw De Liberteyt en zoete lekkernijen gezorgd worden! Meer informatie.


In het voorjaar van 2024 biedt CAW Oost-Vlaanderen voortaan een psycho-educatief groepsprogramma voor kinderen van gescheiden ouders. Er zijn 5 sessies, de eerste sessie start op 18 april. Dit aanbod wordt voorlopig enkel georganiseerd in Dendermonde. Meer informatie.


De geestelijke gezondheidszorg is erg complex. Het is helemaal niet gemakkelijk om je weg daarin te vinden en de juiste hulp te zoeken. Onderweg bots je ook op wachtlijsten, gebrek aan informatie, slechte onderlinge communicatie…
Deze infosessie op dinsdag 23 april, georganiseerd door Similes, maakt je wegwijs in de geestelijke gezondheidszorg. Meer informatie en inschrijven.


Hoe kan je een kind met autisme ondersteunen om de vrije tijd (zinvol) in te vullen? Dit webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap vindt plaats op 25 april in de namiddag. Ja, ik wil meer informatie en me inschrijven.


Eerstelijnszone Schelde-Leie organiseert op 25 april de eerste editie van de 'Leer en Lunch': een netwerkevent waarbij organisaties de kans krijgen om hun werking aan de hand van beknopte kernvragen voor te stellen. Meer informatie. Inschrijven.


De Diabetes Liga (afdeling Gent) organiseert op vrijdagavond 26 april een lezing rond veranderende relatie in tijden van ziekte. Inschrijven kan via deze link.


Schrijf alvast 27 april 2024 in jullie agenda! Dan vindt het ONCOlloquium plaats, een event waar wetenschap en zorgorganisaties elkaar ontmoeten en waar de focus ligt op geïnspireerd worden en netwerken. Volledig programma en inschrijvingslink.


Je bent van harte welkom op de Inspiratiedag Gezondheid die de Stad Gent organiseert op 27 april, samen met verenigingen van Gentenaars met een migratieachtergrond. Meer informatie en inschrijven.


Kom naar de jaarlijkse Open Vergadering (29 april 2024) met keynote spreker Beno Schraepen en voorstelling van het memorandum 30 jaar SAPH. Meer informatie en inschrijven.


Plazzo organiseert een vorming over ‘werven en houden van vrijwilligers’. Veel patiëntenverenigingen en lotgenotengroepen geven aan dat er sinds de Covidpandemie veel veranderd is. Activiteiten trekken minder volk, het is moeilijker om nieuwe leden of vrijwilligers te vinden, … Merk je dit ook in jouw vereniging? Wil je ideeën over wat je kan doen aan het imago van jouw vereniging, hoe je vrijwilligers kan motiveren en waarderen, hoe je begeleiding kan voorzien, …? Over dat en veel meer zullen we het hebben op dinsdag 30 april 2024 van 9u30 tot 12u. Meer informatie en inschrijven.


Bij zorg horen ook rechten en plichten, tijdens deze avond (28 mei 2024) bespreken we op welke wijze de huidige en de nieuwe wet op de Patiënten- en familierechten niet enkel hindernissen, maar ook kansen kunnen bieden voor meer betrokkenheid van de familie. Deze avond wordt gebracht door Stefaan Baeten, jurist en voorzitter van vzw Similes. Meer informatie en inschrijven.


Stilaan tellen we af naar 30 mei, de dag waarop er wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor MS: Wereld MS-dag. Een belangrijke dag die MS-Liga Vlaanderen als patiëntenorganisatie niet zomaar aan zich voorbij laat gaan. Een dag waarop we meer bewustzijn willen creëren over MS en extra aandacht vragen voor deze chronische aandoening. Dit via liefst 4 verschillende initiatieven in aanloop naar en op Wereld-MS dag zelf. Ontdek hier meer informatie over de 4 initiatieven.


Plazzo organiseert op dinsdagnamiddag 18 juni 2024 in samenwerking met Stad Gent en Samana een verwenactiviteit voor mantelzorgers. Tussen 14u en 16u worden mantelzorgers verwend met koffie, thee en pannenkoeken in Buurthuis Het Hoeveke. Tegelijkertijd krijgen ze ook wat informatie over waar ze terecht kunnen met vragen en welke rechten ze hebben. Interesse? Schrijf je hier in.


De Diabetes Liga (afdeling Gent) organiseert op dinsdag 18 juni een lezing rond "aangepast rijbewijs en uw verzekering". Inschrijven kan via deze link.


ELZ Scheldekracht nodigt alle partners binnen zorg en welzijn in de eerstelijnszone van harte uit op het forum op 18 juni! Duik mee in het organisatiemodel van ELZ Scheldekracht: ontdek hoe het netwerk opgebouwd is, op welke manieren jij hierin een schakel kan vormen en welke meerwaarde dit kan betekenen. Ga hiernaast in interdisciplinaire groepen het gesprek aan rond de thema’s die naar boven kwamen uit de omgevingsanalyse. Meer info en inschrijven.


Plazzo organiseert op 12 september 2024 van 14u tot 16u30 een vorming over ‘Dokter google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie’. Tijdens de vorming krijg je meer inzicht in de voor- en nadelen van het zelf opzoeken van gezondheidsinformatie en op welke websites je verantwoorde wetenschappelijk gezondheidsinformatie vindt. We bekijken ook enkele voorbeelden van betrouwbare gezondheidsapps. Je kan vragen stellen en in een open dialoog leren van elkaar. Je gaat naar huis met handvaten om zelf te beslissen welke online informatie en applicaties betrouwbaar zijn en welke niet. Ja ik wil hier meer over weten en me inschrijven.


De Hersenletsel Liga en Sig zetten samen hun schouders onder het tweede NAH congres in Vlaanderen. Het vindt plaats op donderdag 10 oktober 2024 in het BMCC te Brugge. Het NAH congres presenteert de nieuwste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten over niet-aangeboren hersenletsels. Ik schrijf me in. Bekijk de flyer met het volledige programma.