Nieuwsbrief - 14 mei 2024

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.


Plazzo-Activiteiten

Verwenactiviteit met informatie voor mantelzorgers

Plazzo organiseert op dinsdagnamiddag 18 juni 2024 in samenwerking met Stad Gent en Samana een verwenactiviteit voor mantelzorgers. Tussen 14u en 16u worden mantelzorgers verwend met koffie, thee en pannenkoeken in Buurthuis Het Hoeveke. Tegelijkertijd krijgen ze ook wat informatie over waar ze terecht kunnen met vragen en welke rechten ze hebben. Interesse? Schrijf je hier in.

Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: Dokter google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie

Plazzo organiseert op 12 september 2024 van 14u tot 16u30 een vorming over ‘Dokter google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie’. Tijdens de vorming krijg je meer inzicht in de voor- en nadelen van het zelf opzoeken van gezondheidsinformatie en op welke websites je verantwoorde wetenschappelijk gezondheidsinformatie vindt. We bekijken ook enkele voorbeelden van betrouwbare gezondheidsapps. Je kan vragen stellen en in een open dialoog leren van elkaar. Je gaat naar huis met handvaten om zelf te beslissen welke online informatie en applicaties betrouwbaar zijn en welke niet. Ja ik wil hier meer over weten en me inschrijven.

Stuurgroep Plazzo

Ben je lid van een lotgenotengroep of patiëntenvereniging en neem je regelmatig deel aan activiteiten van Plazzo? Heb je zin om mee na te denken over thema's voor activiteiten en ben je enthousiast om de Plazzo-werking verder uit te bouwen? De Plazzo-Stuurgroep komt 4x per jaar samen. Interesse? Stuur dan zeker een mailtje naar info@plazzo.be.

Agenda

Uitnodiging Wenselijkheidsdebat

Benieuwd naar de uitvindingen die creatieve Gentenaars ontwikkelden om ons beweegplezier te bevorderen als we ons verplaatsen doorheen de stad? Kom dan zeker naar het Wenselijkheidsdebat. Comon stelt er alle oplossingsideeën aan je voor en samen gaan we in gesprek. Wat vind jij ervan? Zullen ze onze stad echt actiever, gezonder en mooier maken? Schrijf je gratis in voor het Wenselijkheidsdebat op 14 mei.

Webinar: kinderen met een etiketje

Tijdens dit webinar op donderdagavond 16 mei zal Tine Gheysen (VCLB) een antwoord proberen bieden op allerhande vragen over het thema 'kinderen met een etiketje'. Je komt te weten waar je terecht kan voor een diagnose. Ook krijg je een zicht op waarvoor je een label of etiketje nodig kan hebben en wat de kansen en de valkuilen ervan zijn. Tevens krijg je tips hoe je in je gezin hiermee kan omgaan. Meer informatie en inschrijven.

Infoavond patiënten- en familierechten: mogelijkheden en grenzen

Bij zorg horen ook rechten en plichten, tijdens deze avond (28 mei 2024) bespreken we op welke wijze de huidige en de nieuwe wet op de Patiënten- en familierechten niet enkel hindernissen, maar ook kansen kunnen bieden voor meer betrokkenheid van de familie. Deze avond wordt gebracht door Stefaan Baeten, jurist en voorzitter van vzw Similes. Meer informatie en inschrijven.

Wereld MS-dag: 4 initiatieven op een rij! Doe jij ook mee?

Stilaan tellen we af naar 30 mei, de dag waarop er wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor MS: Wereld MS-dag. Een belangrijke dag die MS-Liga Vlaanderen als patiëntenorganisatie niet zomaar aan zich voorbij laat gaan. Een dag waarop we meer bewustzijn willen creëren over MS en extra aandacht vragen voor deze chronische aandoening. Dit via liefst 4 verschillende initiatieven in aanloop naar en op Wereld-MS dag zelf. Ontdek hier meer informatie over de 4 initiatieven.

Uitnodiging Lentewandeling

Ikaros vzw (een epilepsiecontactgroep) nodigt jullie graag uit voor een ontspannende lentewandeling in het Provinciaal Domein De Brielmeersen te Deinze op zaterdag 1 juni! Tijdens de wandeling staat lotgenotencontact centraal: gezellig en ongedwongen wandelend ervaringen-uitwisselen in een mooi park dat leeft, ademt, groeit en hopelijk schittert in de lentezon ... Meer informatie. Wegwijzer lentewandeling.

Uitnodiging netwerklunch - Eerstelijnszone Panacea

Eerstelijnszone Panacea nodigt jullie uit voor hun netwerklunch op donderdag 13 juni. Meer informatie.

FTD Congres Alzheimer Liga Vlaanderen

Alzheimer Liga Vlaanderen nodigt je graag uit op hun congres, dat dit jaar in het teken staat van Frontotemporale Dementie. Ze laten mantelzorgers en zorgprofessionals aan het woord. Meer informatie.

"Aangepast rijbewijs en uw verzekering"

De Diabetes Liga (afdeling Gent) organiseert op dinsdag 18 juni een lezing rond "aangepast rijbewijs en uw verzekering". Inschrijven kan via deze link.

Kom naar het forum van ELZ Scheldekracht

ELZ Scheldekracht nodigt alle partners binnen zorg en welzijn in de eerstelijnszone van harte uit op het forum op 18 juni! Duik mee in het organisatiemodel van ELZ Scheldekracht: ontdek hoe het netwerk opgebouwd is, op welke manieren jij hierin een schakel kan vormen en welke meerwaarde dit kan betekenen. Ga hiernaast in interdisciplinaire groepen het gesprek aan rond de thema‘s die naar boven kwamen uit de omgevingsanalyse. Meer info en inschrijven.

Steun de werkgroep internering

De werkgroep internering bestaat uit een aantal enthousiaste vrijwilligers en naasten van mensen met een interneringsstatuut. Samen met Similes willen zij een aantal activiteiten uitwerken om zo nog meer families en naasten te bereiken en te ondersteunen. Wil je graag je steentje bijdragen? Dan ben je van harte welkom. Of het nu gaat om van thuis uit feedback geven op een brochure, het helpen organiseren van een activiteit of actief lid worden van de werkgroep. De volgende samenkomst is op 18 juni in Gent. Meer info en inschrijven. Voor meer informatie kan je contact opnemen met nele.de.keyser@similes.be.

Bedank een mantelzorger

Ken je iemand die voor een naaste zorgt en wil je die persoon verrassen met een straf cadeau? Bezorg dan vóór maandag 2 juni naam en adres van jouw mantelzorger via www.stad.gent/you-time of 09 210 10 10. We bezorgen hen een tegoedbon voor een straffe attentie! Deze attentie kunnen ze ophalen van 17 tot 21 juni in een lokaal dienstencentrum naar keuze. In de week van 17 juni kunnen ze ook gratis deelnemen aan tal van verwenactiviteiten. Neem je ook deel aan deze actie?

NAH-congres 2024

De Hersenletsel Liga en Sig zetten samen hun schouders onder het tweede NAH congres in Vlaanderen. Het vindt plaats op donderdag 10 oktober 2024 in het BMCC te Brugge. Het NAH congres presenteert de nieuwste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten over niet-aangeboren hersenletsels. Ik schrijf me in. Bekijk de flyer met het volledige programma.

Nieuws

Oproep PZON/Mantelzorgers in kader van Alivia

Voor de ontwikkeling van Alivia is departement Zorg, afdeling Eerste Lijn en Gespecialiseerde Zorg, op zoek naar drie PZON en drie mantelzorgers die overzicht (proberen) houden op al hun zorginformatie en hun ervaring hierover willen delen. In bijlage kan je de oproep terugvinden. Interesse? Je hebt tot 15 mei de tijd om in te schrijven.

Wandel of loop mee in mei

Wil jij jezelf graag uitdagen in de maand mei en proberen om zoveel mogelijk in beweging te komen? Schrijf je in en kom in beweging voor MS. Het is niet alleen voordelig voor je eigen gezondheid, je steunt er ook nog eens MS mee. Ik schrijf me in voor de MS-express.

Similesactiviteiten in jouw buurt

Ontdek de Similesactiviteiten van mei in Oost-Vlaanderen via deze link.

Online avond voor jongeren met een ouder/broer/zus met een hersenletsel

Sig vzw organiseert een sessie 'Mijn ouder heeft een hersenletsel. Wat is er gebeurd? Hoe ga ik ermee om?' voor jongeren van een ouder/zus/broer met een hersenletsel. Deze sessie gaat door op 28 mei van 19u-21u. Inschrijven kan via www.sig-net.be. Meer informatie via deze folder.

Vragenlijst voor mensen met longkanker

Om de persoonsgerichte zorg te bevorderen bouwt AZ Sint-Lucas aan een systematische bevraging van patiënten. Ben je of ken je mensen met longkanker? Kijk dan zeker en vast naar de bevraging. Denk je nog aan extra vragen? Feedback hierover mag rechtstreeks bezorgd worden aan henk.maes@azstlucas.be.

Kalender voorjaar 2024 - Centrum ZitStil

Centrum ZitStil organiseert infosessies, trainingen, workshops en opleidingen voor ouders, volwassenen met ADHD en voor wie professioneel met ADHD te maken krijgt. Bekijk hun aanbod (kalender voorjaar 2024) op www.zitstil.be of via deze link.

Nieuw bij Ahosa vzw

De brochure "Doof/Slechthorend (weer) aan het werk" is helemaal bijgewerkt en weer up-to-date. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben ze ook een gloednieuwe folder: "Slechthorend/doof naar het ziekenhuis: tips", en hebben ze buttons met het doorstreept oorsymbool. Ontdek het allemaal uitgebreid via bijlage.

Gratis aanbod voor mensen met een handicap of chronische ziekte

Ontdek hier het gratis aanbod van Dito, een organisatie voor mensen met een handicap of chronische ziekte en hun omgeving. Dit voor de provincie Oost-Vlaanderen en aangrenzend Vlaams-Brabant.

Activiteiten Hodgkin en non-Hodgkin vzw

Benieuwd naar alle activiteiten die de Hodgkin en non-Hodgkin vzw organiseert dit jaar? Ontdek ze via deze link.

Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Vlaams Patiëntenplatform 05/04, Vlaamse Ouderenraad 05/04, Belgische Stottervereniging 09/04, Cavaria 11/04, Cavaria 15/04, Patiënt Empowerment vzw 16/04, Ahosa vzw 16/04, Vlaamse Ouderenraad 19/04, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 22/04, Hersenletsel nieuws 23/04, vzw Limen 23/04, Bednet vzw 23/04, Gezin en Handicap 26/04, Vlaams Patiëntenplatform 26/04, Similes 26/04, Verenigingswijzer 26/04, Logo Waasland 29/04, Logo Gezondplus 30/04, Nieuws Vlaamse Ouderenraad 03/05, Epilepsie Liga 07/05, Patient Empowerment vzw 14/05