Nieuwsbrief - 22 maart 2022

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.




Plazzo-Activiteiten

Vorming: vroegtijdige zorgplanning

Plazzo organiseert op 26 april en 27 september twee workshops voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen. De patiënt of de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood staat centraal in de eerstelijnszorg- en hulpverlening. De mens met zijn of haar levensdoelen en levenswensen staat centraal. Praten over deze levensdoelen en levenswensen blijkt in realiteit soms moeilijk, waardoor mensen bepaalde keuzes of beslissingen voor de toekomst uitstellen, tot het niet langer kan. Stilstaan bij toekomstige zorgwensen, of zelfs bij het levenseinde is niet evident voor individuele mensen. In lotgenotengroepen, patiënten- en mantelzorgverenigingen komt dit thema soms wel aan bod, vaak gepaard met nog vele vragen hierover. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier.


Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft?

Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft? Via één klik kan je de pagina volgen! Zijn er specifieke zaken die jullie graag zouden zien verschijnen op de Facebookpagina? Dan mag je dit zeker en vast doorgeven via info@plazzo.be.


Agenda

Overleg cluster Personen met zorg en ondersteuningsnood

In maart 2021 werd er in Eerstelijnszone Scheldekracht (digitaal) samengezeten om een rechtstreekse band en uitwisseling tussen de diverse groepen binnen de cluster Personen met zorg en ondersteuningsnood (PZON) tot stand te brengen. De laatste maanden ging in onze Eerstelijnszone Scheldekracht terug veel tijd naar de organisatie van het vaccinatiegebeuren. Met het einde daarvan in zicht, tijd om terug even met jullie samen te komen rond een aantal punten. Deze samenkomst zal digitaal plaatsvinden op donderdag 28 april tussen 10u en 12u. De agenda en de MS-teams link kunnen jullie hier terugvinden.


Netwerkevent ‘Eerstelijnspsychologische zorg: een vooruitblik’

Missing Link vzw en ELZ Scheldekracht nodigen je graag uit voor het netwerkevent ‘Eerstelijnspsychologische zorg: een vooruitblik’. Dit zal doorgaan op vrijdag 25 maart 2022 van 11u30 tot 13u30. Je kan je inschrijven via dit formulier. Het programma kan je hier terugvinden.


Symposium - Lymfoom in tijden van corona

Hodgkin en non-Hodgkin vzw organiseert op 26 maart 2022 een symposium: Lymfoom in tijden van corona. Het programma en de inschrijvingslink kan je hier terugvinden.


Magentaworkshops voor ouders met een zorgenkind

Magenta biedt in samenwerking met Huis van het Kind Gent gratis workshops aan rond zorg, werk en leven in balans. Voor ouders van een kind met extra zorgnoden van 0 tot 14 jaar. Workshops worden begeleid door een ouder van een kind met zorgnoden. Deze workshop vindt plaats op 4 maandagavonden. Meer informatie en inschrijvingslink kan je hier terugvinden.


Initiatie SMOG, Spreken Met Ondersteuning van Gebaren

De initiatie, georganiseerd door Gezin en Handicap, loopt over 2 donderdagavonden op 17 en 31 maart, en vindt telkens om 19.30 uur plaats. Voor ouders, broers, zussen, grootouders, vrijwillige begeleiders. Communiceren is een grondrecht! Met SMOG ondersteun jij je gesproken taal met gebaren. Zo kunnen kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap, autisme of een communicatiebeperking zich beter uiten en kunnen ze hun omgeving makkelijker begrijpen. Deze vorm van ondersteunde communicatie leer je eenvoudig aan en gebruik je gemakkelijk thuis en in de vrije tijd. Meer informatie vind je hier.


Denk Zorg: 'Kwetsbaarheid'

Op dinsdag 19 april 2022 organiseert het UZ Gent samen met Handelsbeurs Concertzaal een zesde editie in de reeks 'Denk zorg. Denkers van nu over gezondheid van morgen'. In deze zesde editie van Denk Zorg reflecteren we over de kwetsbaarheid van patiënten en zorgverleners maar ook over de fragiliteit van het mens-zijn. Meer informatie en hoe je je ticket kan bestellen kan je hier terugvinden.


Webinar: Kinderwens bij personen met een verstandelijke handicap

Hoe ga je als begeleider van een persoon met een verstandelijke handicap om met de uitspraak: "Ik wil een kindje"? Tijdens deze webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap op 28 april, krijg je een verhelderend inzicht in wat er geweten is rond kinderwens en ouderschap van personen met een verstandelijke handicap. Je krijgt handvaten hoe je dit thema bespreekbaar kan maken met je cliënt; hoe je hem/haar kan ondersteunen om met deze kinderwens om te gaan. Bovendien krijg je concrete tips omtrent op welk materiaal je hiervoor een beroep kan doen. Inschrijven kan via deze link.


Ontmoetingsdag TPN en psychosociaal welzijn

Op 30 april organiseert vzw Hello TPN een ontmoetingsdag over TPN en psychosociaal welzijn. Iedereen is van harte welkom en de inkom is gratis. Inschrijven is wel noodzakelijk. Meer informatie kan je hier vinden.


Vrijwilligersbeurs 2022

De 4e editie van de vrijwilligersbeurs vindt plaats op zaterdag 14 mei. De beurs zal plaatsvinden in het centraal gelegen UFO (Sint-Pietersnieuwstraat 25-33). Op de beurs vind je een diversiteit aan Gentse organisaties die werken met vrijwilligers. De beurs is het ideale moment om met hen kennis te maken en een uitgebreid aanbod in vrijwilligerswerk te ontdekken! Meer informatie vind je hier!


REVA2022 komt eraan!

Een vraag over dienstverlening? Op zoek naar het juiste hulpmiddel? Op REVA vindt u zeker de juiste oplossing! Daar zorgen de 170 exposanten of een deelname aan een van de studiedagen of workshops voor. De 17de editie van deze informatiebeurs, die zal plaatsvinden op 19,20 en 21 mei 2022, heeft aandacht voor een steeds breder publiek. Van jong tot oud, van mensen met een kleine tot meer ingrijpende beperkingen, van professionele hulpverleners tot mantelzorgers en familie. Meer informatie kan je hier terugvinden. Heb je nog geen gratis toegangsticket? Download de Nederlandstalige of Franstalige versie.


Webinar: Autisme en verstandelijke handicap

Voor welke uitdagingen stelt deze dubbele diagnose jou als begeleider? Tijdens deze webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap op 19 mei, ontdek je hoe je personen met autisme en een verstandelijke handicap beter kan begrijpen en begeleiden. Inschrijven kan via deze link.


Nieuws

Tevredenheidsonderzoek binnen de geestelijke gezondheidszorg

Tegenwoordig horen we steeds meer en meer mensen klagen over de geestelijke gezondheidszorg. Similes vzw gaat op zoek naar een manier om verlangens en ideeën in kaart te brengen en pijnpunten binnen de geestelijke gezondheidszorg bespreekbaar te maken. Similes regio Meetjesland organiseert een drieledige tevredenheidsonderzoek binnen de geestelijke gezondheidszorg. De voorafgaande introductie vindt plaats op 11 april 2022. Inschrijven kan tot en met 4 april. Meer informatie vind je hier.


Thesis omtrent mantelzorg en alzheimer

Twee studenten van de richting Sport- en Bewegingswetenschappen aan de KU Leuven doen onderzoek naar welke gevolgen het opnemen van de zorg voor een naaste met Alzheimer met zich meebrengt voor de mantelzorger. Om dit te onderzoeken hebben ze een vragenlijst ontwikkeld specifiek voor mantelzorgers die mensen met Alzheimer ondersteunen. Met deze vragenlijst willen ze meer informatie verkrijgen over sociale relaties, beweging en algemeen welzijn. Het invullen duurt een kleine 15 minuten en kan gemakkelijk online gebeuren via volgende link. Deze studie is goedgekeurd door Ethische Commissie Onderzoek UZ/KU Leuven.


Nieuwe cursussen mentale veerkracht in Gent in april-juni 2022!

Op zoek naar een cursus om je mentale veerkracht te verhogen? Wil je aan de slag rond depressie, eenzaamheid of slaap? Wil je je rol als veerkrachtige ouder versterken? Of geen idee hoe je piekeren de baas kunt Op www.stad.gent/veerkrachtcursussen vind je verschillende cursussen die je inzichten, tips en oefeningen bieden om je verder op weg te zetten. Herstelacademie Gent en The Human Link verzorgen deze cursussen. Data, locaties en meer info vind je op www.stad.gent/veerkrachtcursussen. Schrijf snel in, want het aantal plaatsen is beperkt. De folder met het aanbod is hier beschikbaar.


Pilootproject Mannenlotgenotenpraatgroep Oost-Vlaanderen

Ervaar jij psychische en/of fysieke mishandeling of bedreiging door je partner? Je bent niet alleen. 1 op 10 mannen doet aangifte van partnergeweld, maar dit zijn slechts de gerapporteerde cijfers. Omdat er in onze maatschappij nog steeds een beeld heerst dat mannen hun mannetje wel kunnen staan, vinden de meesten het moeilijk om erover te praten. VZW Zijn heet jullie welkom op de praatgroep voor mannelijke lotgenoten. Deze gaat van start op dinsdag 19 april 2022 om 19u30 en vindt plaats op een goed te bereiken locatie van het CAW te Gent.


REVAWorx - echt werk voor mensen met een beperking

Reva vzw wil een bijdrage leveren aan het persoonlijke, sociale en professionele leven van mensen met een beperking. REVAworx sluit daar perfect bij aan. Je vindt op REVA2022 heel wat info over werk voor mensen met een beperking. We hopen dat dit overheden, werkgevers en (kandidaat-)werknemers inspireert. Omdat echt werk voor mensen met een beperking in ieders voordeel is.


Cursus goed leven met diabetes

In deze gratis cursus, georganiseerd door Bond Moyson, krijg je stap voor stap uitleg over hoe jij diabetes (suikerziekte) onder controle kan houden en kan blijven genieten van het leven! Toen de dokter vertelde dat je op je suiker zou moeten letten, wat dacht je toen? Hoe begin ik daaraan? Kan je tips gebruiken? Hoor je graag hoe anderen het aanpakken? Schrijf je dan in voor deze cursus. Alle info en inschrijvingen kan je vinden via de website van Bond Moyson.


Oproep 'Levende mensen voor een levende bibliotheek' in Gent

Heb jij een mentale of fysieke kwetsbaarheid waarrond veel onduidelijkheden, misverstanden en stereotypen bestaan? Val jij buiten de klassieke hokjes van ‘normaal’, ‘jong’, ‘gezond’? Heb jij al vaker gezegd of gedacht: ‘Ik zou er een boek over kunnen schrijven’? Dan heb jij een -klein of groot- bijzonder verhaal te vertellen waar anderen inspiratie en kracht uit kunnen putten. Als jij dat aan anderen wil vertellen in een één-op-één gesprek, contacteer dan Eva Rousselle van Avansa regio Gent via eva.rousselle@avansa.be. De 'Levende Bibliotheek' is een project van Comon, een initiatief van Stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook, in samenwerking met Avansa Regio Gent. Meer informatie via deze link.


Gezocht: volwassenen met een chronische of levensbedreigende aandoening die thuisbezoek krijgen van een vrijwilliger en hun mantelzorger

In het kader van een studie naar de rol van vrijwilligers in de ondersteuning van thuiswonende mensen met supportieve zorgnoden (in brede zin), wil UGent in een interview graag uw ervaringen met vrijwilligers verkennen. Dit om de vorming van vrijwilligers te verbeteren. Deze studie wordt uitgevoerd door Universiteit Gent, in samenwerking met Samana en gesteund door Kom op tegen Kanker. Voor deelname of vragen kan u vrijblijvend contact opnemen met Sabet Van Steenbergen (sabet.vansteenbergen@ugent.be of 0478/10.79.12). Meer informatie kan u in de informatiebrief lezen en via de flyer.


Eerstelijnszone Scheldekracht loopt warm voor doelgerichte zorg. Van exploratie naar implementatie.

Goed nieuws! Eerstelijnszone Scheldekracht is door de Koning Boudewijnstichting geselecteerd om met een eigen project doelgerichte zorg te bevorderen in hun eerstelijnszone. ELZ Scheldekracht wil, i.s.m. haar netwerk van partners, zoveel mogelijk actoren in de zone warm maken voor zorg die de levenskwaliteit van mensen voorop stelt en vertrekt van hun levensdoelen. Ook geï nteresseerd in doelgerichte zorg? Stuur via info@elzscheldekracht.be als je interesse hebt om deel te nemen aan hun lokale werkatelier rond doelgerichte zorg om samen de verdere contouren van dit traject uit te werken! Meer informatie vind je hier.


Voorjaarsaanbod HerstelAcademie

Vanaf nu kan je je inschrijven voor cursussen georganiseerd door de HerstelAcademie, die doorgaan tussen april en juni. Meer informatie kan je hier terugvinden.


Oproep: miniproeftuinen voor verstaanbare zorg

Tijdens de Maakmarathon van Comon kwamen negen prototypes uit de bus als innovatieve oplossing om zorg beter verstaanbaar te maken. In de volgende fase wil Comon partners samenbrengen in ‘Miniproeftuinen’. Daar wordt geëxperimenteerd met vernieuwende oplossingen om de gezondheidszorg beter verstaanbaar te maken, met technologie als deel van de oplossing. Hier vind je meer info over deze oproep.


Infomoment: Een Soteriahuis in Gent?

Een Soteriahuis is een huis waar een kleine groep jongvolwassenen die een psychotische crisis doormaken, samenleven. Het is een beschermende, therapeutische gemeenschap waarin ze samen taken opnemen. Zo kan een psychiatrische ziekenhuisopname vermeden worden. Tijdens dit infomoment ontdek je wat een Soteriahuis zo bijzonder maakt. Je maakt ook kennis met Oost-Vlaamse initiatieven die de Soteria-principes al in de praktijk brengen.


Het aanbod van Similes in maart

Het aanbod van Similes die zullen plaatsvinden in maart kan je hier raadplegen.


Werelddag Zeldzame Ziekten

Eén keer per jaar halen zeldzame ziekten de schijnwerpers, maar deze aandoeningen zijn een dagelijkse strijd voor de zowat 500.000 Belgische patiënten en hun omgeving. Een correcte diagnose voor deze ziekten blijft een grote uitdaging. Er is meestal geen geschikte behandeling voorhanden. Hoewel er al meer aandacht is voor zeldzame ziekten, botsen patiënten en hun omgeving maar ook zorgverleners nog steeds op serieuze obstakels. Het Fonds voor Zeldzame Ziekten en Weesgeneesmiddelen formuleert daarom vijf aanbevelingen voor prioritaire actiedomeinen aan de Koning Boudewijnstichting. Deze actiedomeinen kan je in het volledige artikel lezen.



Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Similes vzw 24/02, Trefpunt STAN 25/02, Vlaamse Ouderenraad 25/02, Logo Gezond+ vzw 01/03, Logo-Waasland vzw 01/03, OVOK vzw 02/03, Vlaamse Ouderenraad 04/03, NAH 04/03, Patiënt Empowerment 08/03, Vlaamse Ouderenraad 08/03, Cavaria 10/03, Vlaamse Ouderenraad 11/03, Liever Thuis 14/03, Grip vzw 15/03, Comon 15/03, Steunpunt Mantelzorg 16/03, Te Gek!? 17/03, Vlaams Patiëntenplatform 17/03, Similes vzw 18/03, Vlaamse Ouderenraad 18/03, Logo-Waasland vzw 21/03, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 21/03, Patiënt Empowerment 22/03