Nieuwsbrief - 2 februari 2021

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.
Plazzo-Activiteiten

Trefdag Zelfzorg 2021: het belang van lotgenotencontact

De Trefdag Zelfzorg kon door de Corona-pandemie niet doorgaan in 2020 en moest tot 2 keer toe worden verplaatst. Plazzo stelde alles in het werk om een nieuwe datum vast te leggen met behoud van programma en aanwezigheid van Minister Beke. De Trefdag voor alle Oost-Vlaamse zelfzorgverenigingen gaat door op donderdagvoormiddag 29 april 2021. Het thema voor input en interactie is het belang van lotgenotencontact. Meer informatie en inschrijven.


Lotgenotencontact in tijden van Corona
Deze tools kun je overwegen voor lotgenotencontact in tijden van CoronaAgenda

Save the date NAH-congres: niet-aangeboren hersenletsel in Vlaanderen vandaag
Op 12 oktober 2021 organiseren SIG en de NAH Liga voor het eerst een congres samen in Beveren. Meer info. Noteer alvast de datum


Op zoek naar lotgenoten met dezelfde dubbele pet?

Similes organiseert voor de eerste keer een lotgenotencontact speciaal voor familiebetrokkenen die ook hulpverlener zijn in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Tijdens 3 bijeenkomsten kan je in alle vertrouwen je verhaal delen, vragen stellen en naar anderen luisteren. De reeks staat gepland op 2 februari, 2 maart en 6 april en gaat online door. Inschrijven kan via deze link.


WEBINAR - Corona: van stress en vermoeidheid naar veerkracht
AHOSA vzw organiseert op 9 februari een webinar ‘Corona: van stress en vermoeidheid naar veerkracht’ met tips en triks voor mensen met een auditieve beperking. Alle info vinden jullie hier terug. Inschrijven kan via deze link.


Save the date: Op 10 februari maakt Te Gek!? van het hoofd een zaak

Ontdek hoe het verruimde Te Gek!? het taboe rond geestelijke gezondheid verder wil slopen met tal van nieuwe initiatieven. Volg de spetterende livestreamshow vanuit het Atomium via www.tegek.be of www.destandaard.be. Meer te weten komen over deze show? Ontdek het hier.


Een waaier aan webinars

Gratis webinars rond participatie van kinderen en jongeren in de GGZ vanuit de FOD volksgezondheid (7/12, 12/1 en 11/2).


Webinar Autisme en verstandelijke handicap

Tijdens deze webinar, die plaatsvindt op donderdag 11 februari, ontdek je hoe je als ouder je zoon of dochter met autisme en een verstandelijke handicap beter kan begrijpen en begeleiden. Inschrijven kan via deze link.


Activiteitenkalender Inloophuis Dementie

Hier vind je een overzicht van de activiteiten van het Inloophuis Dementie in het voorjaar 2021. Helaas kan de activiteit rond erfgoed eind januari niet doorgaan omwille van de Coronamaatregelen, maar deze wordt van zodra terug mogelijk hernomen. Omdat er op heel wat plekken geen folders op papier kunnen worden gelegd, werd er ook een affiche met de algemene info van het Inloophuis Dementie gemaakt.


Studiedagen: Vrijwilligers motiveren

Vrijwilligers staan altijd paraat, zelfs in tijden van crisis. Wat is de intrinsieke motivatie van vrijwilligers? En hoe hou je als organisatie de motivatie hoog? Leer bij tijdens twee studiedagen, georganiseerd door Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw, op 2 en 4 maart 2021. Programma en hoe je je kan inschrijven, kan je hier terugvinden.


Nieuws

Week van de vrijwilliger: 27 februari - 7 maart 2021

Bedank jouw vrijwilligers tijdens de Week van de Vrijwilliger (27 februari - 7 maart 2021). Zet ze in de bloemetjes met de nieuwe groeikaarten en schriften. Of deel je waardering met behulp van de campagnebeelden en het dankwoord. Want vrijwilligers geven het beste van zichzelf - zelfs in tijden van coronacrisis.


Online vormingsaanbod voor mantelzorgers

Meer dan ooit is er in deze bizarre periode aandacht en ondersteuning nodig voor mantelzorgers. Ook in COVID-tijden trachten de verschillende mantelzorgverenigingen (en enkele partners) verbonden te blijven met de doelgroep. We vestigen graag de aandacht op enkele initiatieven. Deze kan je hier terugvinden.


Nieuwe affiche beschikbaar rond de coronamaatregelen

Naar aanleiding van enkele verstrengde maatregelen in de strijd tegen corona zijn er nieuwe regels ingevoerd, die gelden sedert 27 januari. Hiervoor paste Stad Gent enkele pictogrammen aan op de affiche. De pdf versie van de affiche vind je hier.


Nieuwsbrief Mantelzorg 18 januari 2021

Onlinehulp-apps - jouw wegwijzer naar apps voor welzijn en geestelijke gezondheid

De nieuwe website onlinehulp-apps geeft een overzicht van apps voor welzijn en geestelijke gezondheid. Onlinehulp-apps.be is onder andere bruikbaar én voor burgers én voor professionals, screent apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid op 9 criteria én beschrijft apps en websites met de nodige praktische links én met duiding over de screening.


MAGDANOG?! - Voor jongeren - Alles wat je moet weten om een coronabesmetting te skippen

In het nieuwe MAGDANOG?! boekje wordt op een toffe en toegankelijke manier allerhande informatie gegeven rond Corona op maat van jongeren. Daarnaast wordt er ook nog heel wat inspiratie gegeven over activiteiten die wél nog kunnen en wordt er aandacht besteed aan het thema geestelijke gezondheid. Link naar de website kan je hier vinden.


Meer informatie over de werking van de Oost-Vlaamse zelfzorgorganisaties tijdens de corona crisis?
Wij proberen op de Plazzo website de informatie up to date te houden. Kom gerust regelmatig eens kijken.


Nieuws uit de Eerstelijnszones


Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Samana vzw 05/01, Cavaria 08/01, Vormingplus Gent-Eeklo 08/01, Sterker Vrijwilligen 14/01, Trefpunt Stan 14/01, vzw Limen 15/01, Platform-K 21/01, Similes vzw 22/01, Vormingplus Gent-Eeklo 22/01, Trefpunt Stan 29/01, Similes 30/01