Plazzo: Nieuws over zelfzorg in Oost-Vlaanderen

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 2 december 2021

Mondmaskers: de nachtmerrie van dove en slechthorende personen

Mondmaskers. De nachtmerrie van dove en slechthorende personen. Ahosa vzw stelde drie tips voorop die kunnen helpen. Je kan ze hier lezen.

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Platform-K 01/12, Logo-Waasland 02/12

Nieuwsflash Eerstelijnszone Schelde en Leie - 1 december 2021

Digitale studiedag: Wie beslist ? Ethische thema’s (juridisch) gekaderd

Ouders, brussen, zorgverleners, voorzieningen, … die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap worden vroeg of laat geconfronteerd met complexe, ethische vragen. Achter deze vragen schuilt een juridisch (mensenrechtelijk) en ethisch kader over het recht om zelf te beslissen, bewind, dwang en de positie van voorzieningen. Tijdens deze studiedag, georganiseerd door Gezin en Handicap, wordt er aan de slag gegaan met diverse casussen rond dit kader. Deze studiedag vindt plaats op 17 december. Inschrijven kan via deze link.

Gratis webinar: coronamaatregelen in het vrijwilligerswerk

Ook als vrijwilligersorganisatie kreeg je vanaf 20 november nieuwe coronamaatregelen op je bord. Vallen vrijwilligers ook onder de thuiswerkverplichting? Bij welke evenementen scan je het Covid Safe ticket in? En mag je vrijwilligers eigenlijk om een bewijs van vaccinatie vragen? Registreer je vóór donderdag 9 december voor dit gratis webinar, georganiseerd door Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, dat zal plaatsvinden op maandag 13 december van 10 u. tot 11 u.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Dender - 30 november 2021

Covidspecial Eerstelijnszone Gent - 25 november 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 30 november 2021

Nieuwsflash Eerstelijnszone Schelde en Leie - 28 november 2021

Extra nieuwsflash Eerstelijnszone Panacea

Maatregelen vanaf 20 november 2021

Sinds 20 november 2021 gelden nieuwe maatregelen in de strijd tegen corona. De belangrijkste coronaregels vind je hier, in eenvoudige taal en met pictogrammen.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 23 november 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - 24 november 2021

Nieuws uit de projectgroep Dementievriendelijk Gent

Ontdek hier enkele dementievriendelijke nieuwsjes. Vergeet zeker ook de bijlagen niet te checken.

Studie - maturiteit van geïntegreerde zorg in België

Heb je nood aan of word je ondersteund door verschillende types zorgverleners of sociale hulp? Dan is jouw mening over de huidige samenwerking tussen verschillende zorgverleners, welzijnswerkers en zorgorganisaties (geïntegreerde zorg) welgekomen! In opdracht van het Federaal kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde Hict/Profacts, samen met de koepelorganisaties van patiëntenverenigingen een korte online vragenlijst, van maximaal 10 minuten. Meer weten? Surf naar de KCE website of contacteer nadia.benahmed@kce.fgov.be

PH-webinars reeks 3

Pulmonale Hypertensie vzw nodigt je graag uit om deel te nemen aan reeks 3 van hun PH-webinars. De eerste webinar start op 01 december. Benieuwd naar welke thema's in deze reeks aan bod komen? Ontdek het hier! Inschrijven kan via deze link.

Similes is op zoek naar een nieuwe collega "provinciaal coördinator Oost- en West-Vlaanderen"

Hier kan u de vacature voor provinciaal coördinator Oost- en West-Vlaanderen terugvinden. Solliciteren kan tot en met 5 december.

Webinar - gehoorrevalidatie - AHOSA vzw

Op dinsdag 7 december organiseert AHOSA vzw een webinar rond gehoorrevalidatie. Inès Van de Weyer, psychologe sinds 1982 verbonden aan het CAR SLP en werkzaam in een multidisciplinair team slechthorend/doofheid bij volwassenen, vertelt jullie wat gehoorrevalidatie is, hoe een CAR jullie hulp kan bieden en gaat in op jullie vragen. Meer informatie en inschrijvingslink vind je hier.

"Psychologische hulp voor ouderen is zwaar ontoereikend"

Psychische hulpverlening is onvoldoende bekend bij ouderen. En medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg weten nog te weinig hoe ze moeten omgaan met psychische noden van ouderen. Dat zijn enkele opvallende conclusies van de Vlaamse Ouderenraad na hun campagne Kopzorgen Verdienen Zorg. Tijdens de Ouderenweek lanceert de Ouderenraad 22 beleidsvoorstellen om de bevoegde ministers aan te zetten tot actie. Meer kan je hier lezen.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Schelde en Leie - 12 november 2021

Wil je graag meer bewegen? Dat kan met Bewegen Op Verwijzing!

Samen met een Bewegen op Verwijzing-coach stel je een beweegplan op maat op. Dit plan is aangepast aan je persoonlijke interesses en past 100% in je dagelijkse leven zodat je meer kan bewegen doorheen de dag of de week. De coach volgt dit verder op, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat je zelfstandig het beweegplan verderzet. Artsen kunnen patiënten reeds doorverwijzen naar een BOV-coach. Sinds september is dit in 12 verschillende pilootregio's, waaronder Gent, ook mogelijk voor andere zorgverleners. Het volledige artikel kan je hier lezen. Voor meer informatie, neem hier een kijkje.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 9 november 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 8 november 2021

Vormingenreeks over digitale gezondheidsvaardigheden

Mantelzorgvereniging Coponcho organiseert op 3 en 17 december twee vormingen over het thema 'Regel je zorg online' in Gent. Ze willen de aanwezigen helpen om hun weg te vinden in de vele digitale mogelijkheden binnen het thema 'Zorg en gezondheid'. Deelname is gratis. Meer informatie kan je hier vinden. 

Hoe een Covid Safe Ticket aanvragen?

Weet je cliënt/patiënt niet onmiddellijk hoe hij/zij een Covid Safe Ticket kan aanvragen of bemachtigen? Of wat als jouw cliënt/patiënt geen computer of kaartlezer heeft? Ontdek hier de verschillende manieren om toch aan een Covid Save Ticket te geraken. Er is ook een nieuwe mogelijkheid gecreëerd voor het bekomen van een CST voor mensen zonder wettig verblijf. Zij kunnen vanaf woensdag terecht in Gentinfopunt AC Zuid. Het is wel belangrijk dat de mensen die doorverwezen worden over de doorverwijsbrief beschikken. Meer informatie hierover kan je via deze link lezen.

De Trefdag Zelfzorg 2021 was een succes

Op donderdag 28 oktober 2021 werden Oost-Vlaamse zelfzorg-, mantelzorg- en lotgenotenverenigingen samengebracht in Clemenspoort, en dit in aanwezigheid van Minister Beke. Het thema van de Trefdag Zelfzorg was het belang van lotgenotencontact. We maakten er samen een boeiende en aangename voormiddag van. Klik hier voor enkele sfeerbeelden van de dag. Het verslag kan je via deze link lezen en de presentatie kan je hier herbekijken.

THUIS BEST | infodag ergotherapie aan huis

Thuis best!, de infodag over ergotherapie aan huis, gaat niet door op dinsdag 30 november. Omwille van de verstrengde maatregelen rond evenementen binnenshuis werd een nieuwe datum geprikt. Thuis best! gaat door op dinsdag 8 maart 2022. Het programma, het uur (11.30 u - 15.30 u) en de locatie (Sint-Pietersabdij Gent) blijven hetzelfde. Meer informatie vind je via deze link.

Steunpunt mantelzorg - nieuwe vormingen

Extra nieuwsflash / bevraging Eerstelijnszone Panacea

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Dender - 28 oktober 2021

Multilogem mantelzorg

Wijkgezondheidscentrum Botermarkt organiseert, in samenwerking met Peter Dierinck, Elke Haerick en het Ledebergs wijkatelier psychische kwetsbaarheid een 'Multilogem'. Dit is een activiteit (gespreid over 4 momenten) waarbij ze tot gesprek willen komen tussen diverse mensen. Het thema van de Multilogem is mantelzorg. Iedereen is welkom. Meer informatie kan je hier vinden. De eerste sessie start op 16 november 2021. Inschrijven is nog steeds mogelijk, de datum die op de flyer staat is dus niet van toepassing.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Dender - 22 oktober 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Schelde Leie - 15 oktober 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 14 oktober 2021

Mantelzorgactiviteiten Samana Oost-Vlaanderen - najaar 2021

De mantelzorgactiviteiten in Oost-Vlaanderen voor het najaar 2021 kan je hier vinden. Deze worden georganiseerd door Samana.

Uitnodiging activiteiten Ahosa vzw oktober - december 2021

De activiteiten van Ahosa vzw van oktober tot december kan je hier terugvinden. 

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 28 september 2021

Deelneemsters gezocht voor onderzoek naar pijn na borstkanker

Eén op drie vrouwen die borstkanker kregen, blijven kampen met pijn die niet meer verklaarbaar is door de aanwezigheid van kanker. Pijnmedicatie is de meest voorgestelde therapie maar zorgt vaak voor neveneffecten. Onderzoekers van de VUB willen nagaan of pijneducatie de pijn kunnen verminderen. Voor dit onderzoek zoekt de VUB 356 deelneemsters die pijn blijven ondervinden na borstkanker. De kandidaten moeten kankervrij zijn en moeten sinds drie maanden alle therapieën hebben afgerond (met uitzondering voor hormoon- en immunotherapie). De onderzoeken en evaluaties vinden plaats in AZ Sint-Blasius (Dendermonde) en AZ Sint-Lucas (Gent). Voor regio Dendermonde en Gent, mail uw naam en telefoonnummer naar borstkanker@vub.be of bel naar 0456/19.69.47. Meer info

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Dender - 30 september 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Dender - 24 september 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - 7 september 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 7 september

Save the date: 5e Vlaamse Hersteldag in Kunstencentrum Vooruit Gent

De vijfde editie van de Vlaamse Hersteldag vindt plaats op 9 februari 2022 in het Kunstencentrum Vooruit in Gent. Deze vijfde Hersteldag staat in het teken van multideskundigheid. Mensen laten meespreken, meedenken en meedoen: het zorgt allemaal voor betekenisvolle verandering. De Hersteldag is er voor en door wie zich aangesproken voelt door deze woorden: mensen met eigen ervaring rond psychische kwetsbaarheid en mensen die werken aan eigen of andermans herstel. Meer informatie over het programma en de deelnameprijs volgt nog.

Deelwerking het Cliëntenbureau - Het Huis van L.O.E.S

Op 14 oktober 2021 start het Cliëntenbureau met een deelwerking, genaamd Het huis van L.O.E.S. Het huis staat open voor iedereen met een psychische kwetsbaarheid en daarnaast ook voor naasten, familieleden, vrienden en kennissen. Meer informatie over het huis van L.O.E.S kan je hier terugvinden.

Samana - vormings-en ontmoetingsaanbod najaar 2021

Samana bekijkt de wereld vanuit het perspectief van mensen met een chronische ziekte of zorgbehoefte en hun mantelzorgers. Hier vind je de flyer met hun provinciaal aanbod voor mensen met een chronische ziekte of zorgbehoefte voor het najaar 2021.

Nieuw gratis vormingsaanbod Vrijwilligerspunt Gent

Het vormingsaanbod van Vrijwilligerspunt Gent voor het najaar staat in de startblokken. Dit vormingsaanbod is gratis & bestemd voor de Gentse vrijwilligersorganisaties en hun vrijwilligers. Alle inschrijvingen verlopen via Gentinfo: http://go.stad.gent/vormingvrijwilligerspunt.