Plazzo: Nieuws over zelfzorg in Oost-Vlaanderen

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 9 juni 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - 10 juni 2021

Corona: wat mag wel en niet?

De nieuwe maatregelen die sinds 9 juni gelden kan je hier terugvinden.

Maatregelen volgen na je vaccin: waarom?

Het lijkt logisch: je bent gevaccineerd, dus niet meer kwetsbaar. Helaas is het niet zo eenvoudig. Je moet je nog steeds aan de maatregelen houden. Hoe komt dat? Ontdek het hier.

Webinar - Hoe een PVB te starten en te besteden?

Samen met  bijstandsorganisatie ZOOM vzw organiseert Trefpunt STAN op 23 juni een interessante webinar rond het thema persoonsvolgende financiering: hoe een PVB te starten en te besteden? Een persoonsvolgend budget (PVB) is een zorgbudget dat je naar eigen inzicht mag besteden voor zorg en ondersteuning van meerderjarige personen met een handicap. Hoe pak je dit het beste aan? Meer informatie en inschrijven kan via deze link

Webinar Patiënt Empowerment

Wie ernstig ziek wordt, is daardoor ook extra kwetsbaar. Zorgverleners doen het best mogelijke voor de patiënt. Toch ervaren patiënten vaak dat dingen beter kunnen. Samenwerken, in evenwaardigheid en met respect voor elkaar, is daarbij essentieel. Patiënt Empowerment staat voor het proces dat leidt tot een gelijkwaardige relatie tussen de zorgvrager en de zorgverstrekker. Meer informatie over dit webinar, dat plaatsvindt op 24 juni, kan je hier terugvinden.

Begrijp je dokter

'Begrijp je dokter' is het nieuwe project van de seniorenvereniging S-Plus en vrouwenvereniging Viva-SVV. Met het project willen ze mensen helpen bij een gesprek met hun dokter. Om mensen hierin te ondersteunen, brachten ze een folder uit die kan gebruikt worden als leidraad voor een doktersbezoek. Een begeleidend animatiefilmpje legt dit ook uit. Op de website www.begrijpjedokter.be kan je het filmpje bekijken en vind je ook meer informatie over het project.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Dender - 31 mei 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Schelde en Leie - 28 mei 2021

Similes - nieuwe activiteiten in juni

Het online aanbod van Similes voor in juni kan je hier terugvinden.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 25 mei 2021

dag van de mantelzorg - online aanbod voor mantelzorgers

Op 23 juni, de dag van de mantelzorg, biedt Samana een hele dag lang gratis online workshops aan voor mantelzorgers. Meer info is te vinden via Dag van de mantelzorg - Samana versterkt chronisch zieken en mantelzorgers.

Eerste momenten - Waar heb ik recht op?

Tweede sessie van de reeks "Eerste momenten". Je kind met een handicap heeft recht op heel wat zaken. Dit is echter afhankelijk van diverse factoren. Onder andere de aard en ernst van de handicap en daarom ook verschillend voor iedereen. In deze sessie, die plaatsvindt op 24 juni, vertelt Gezin en Handicap je waar je recht op hebt en geven we tal van tips en praktische adviezen  om deze zaken aan te vragen. Inschrijven kan via deze link.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - 18 mei 2021

vormingsreeks ‘Eerste momenten’

Heb jij het vermoeden dat je kind een handicap heeft? Of vernam je nog niet zo lang geleden dat je kind een handicap heeft? Ben jij nog volop aan het zoeken hoe het zorglandschap er voor jouw kind uitziet? Dan nodigt Gezin en Handicap je van harte uit voor hun vormingsreeks ‘Eerste momenten’. Meer informatie kan je hier terugvinden.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 14 mei 2021

Nieuwe coronamaatregelen vanaf 8 mei 2021

De nieuwe affiche met de coronamaatregelen die gelden vanaf zaterdag 08 mei kan je hier terugvinden.

Intervisiereeks: coachen van vrijwilligers in tijden van corona – voor vrijwilligerscoaches

Corona heeft een enorme impact op onze samenleving, alsook op het vrijwilligerswerk. Hoe kan je vrijwilligers blijvend coachen en waarderen vanop afstand? Tijdens deze vorming - georganiseerd door het Vrijwilligerspunt Gent i.s.m. Kwadraet - word je geïnspireerd door collega’s die dezelfde soort wateren doorploeterden als jij. In drie interactieve sessies - de eerste vindt plaats op 18 mei - worden verschillende vragen behandeld, telkens op een andere locatie en met nieuwe insteek. De volgende twee vinden plaats op 10 en 29 juni. Klik hier om je in te schrijven.

Mijn gedeeld medicatieschema, mijn gezondheidssamenvatting,…: wat is dat? En waar ik die?

Wat is Mijn Gezondheidssamenvatting? Waar raadpleeg ik mijn gedeeld medicatieschema? Waar download ik mijn elektronische voorschriften? En waar vind ik mijn ziekenhuisgegevens en laboresultaten? Ontdek het allemaal in deze video. Met dank aan VIVEL (Het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn) en éénlijn, op vraag van het Vlaams Patiëntenplatform.

Waar vind ik mijn COVID-19 testresultaten?

In deze video - ontwikkeld door VIVEL (Het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn) en éénlijn, op vraag van het Vlaams Patiëntenplatform - kom je niet alleen te weten waar je je persoonlijke testresultaten vindt; maar ook die van je kind, of van een persoon van wie je mantelzorger bent. En omdat er zoveel fake news over Corona de ronde gaat, wordt er ook meegegeven welke websites je met een gerust hart kan bezoeken. 

Online raadplegen van het patiëntendossier

Het online raadplegen van je patiëntendossier is niet altijd even eenvoudig. Om jou hierbij wegwijs te maken en een antwoord te bieden op volgende vragen: "Hoe meld je je aan op MijnGezondheid.be? Zijn mijn gegevens wel beschermd? Wie heeft allemaal toegang tot mijn gegevens?" hebben VIVEL (Het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn) en éénlijn, op vraag van het Vlaams Patiëntenplatform, hierover een video gemaakt.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 4 mei 2021

Verwen eens een Geweldige Mantelzorger, doe je mee?

Velen onder jullie ervaarden misschien al het belang van een goede mantelzorger! Wel, op 23 juni is het dag van de mantelzorg. Om die mantelzorgers in de bloemetjes te zetten kan iedereen van 25 mei tot 10 juni een attentie aanvragen voor Gentse mantelzorgers. Spring je mee op de kar? Hoe je dit kan doen, kan je hier ontdekken!

Nieuwsflash ELZ Schelde en Leie - 27 april 2021

Nieuwe coronamaatregelen vanaf 26 april 2021

Hier kan u de nieuwe affiche vinden die Stad Gent heeft opgesteld met de coronamaatregelen die gelden sinds 26 april 2021.

ELZ Scheldekracht zoekt prikambassadeurs

Eerstelijnszone Scheldekracht is op zoek naar 500 prikambassadeurs. Een prikambassadeur kan zowel iemand uit het professionele als uit het informele circuit zijn. Het belangrijkste is dat hij/zij toegankelijk is, vertrouwen uitstraalt en dicht bij de leefwereld van de doelgroep staat. Om dit te realiseren krijgt de prikambassadeur een korte vorming gevolgd door een bezoek aan het Vaccinatiecentrum. Interesse? Meer informatie kan je hier terugvinden en via deze algemene toelichting.

Aanbod webinars Gezin en Handicap voorjaar 2021

Gezien de huidige strenge coronamaatregelen het niet toelaten om mensen samen te brengen, ziet Gezin en Handicap zich genoodzaakt om al hun ‘live’ infomomenten die reeds gepland waren voor de zomervakantie, af te lassen. Maar, niet getreurd: sommige hopen ze ergens dit najaar te kunnen hernemen, andere vervangen we door webinars. Ontdek hier het aanbod.

Dag van de mantelzorg

Op 23 juni is het Dag van de Mantelzorg. Steunpunt Mantelzorg wil op 23 juni zoveel mogelijk mantelzorgers bereiken met een bedanking, een mooi verhaal of een lieve boodschap en dit via…een mooi kaartje. De kaartjes zullen gratis te verkrijgen zijn via hun papieren nieuwsbrief. Steunpunt Mantelzorg wil het schrijven en het ontvangen van een kaartje in beeld brengen met een mooi filmpje. Interesse? Meer informatie en contactgegevens kan je hier terugvinden. Er is communicatiemateriaal ter beschikking: affiche, banner, e-mailhandtekening, postkaart en social media; waarbij er ruimte is om jullie eigen logo hierop te kunnen voorzien.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 20 april 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - 21 april 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 20 april 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Schelde en Leie - 15 april 2021

Stad Gent brengt seksuele intimidatie in kaart

Plan International en de Stad Gent werken tot eind 2021 samen in de strijd tegen seksuele intimidatie. Op een kaart op het digitale platform Safer Cities kunnen jongeren in het bijzonder tot eind augustus locaties aanduiden waar ze slachtoffer of getuige waren van seksuele intimidatie. Op die manier wil de Stad Gent de problematiek eerst beter in kaart brengen om daarna accuraat te kunnen optreden. Het volledige artikel kan je hier lezen.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - vaccinatie-nieuws - 30 maart 2021

Aanbod webinars Gezin en Handicap voor de maand april

Gezien de huidige strenge coronamaatregelen het niet toelaten om mensen samen te brengen, ziet Gezin en Handicap zich genoodzaakt om al hun ‘live’ infomomenten die reeds gepland waren voor de zomervakantie, af te lassen. Maar, niet getreurd: sommige hopen ze ergens dit najaar te kunnen hernemen, andere vervangen we door webinars. Ontdek hier het aanbod.

Nieuwsflash Eerstelijnszone Schelde en Leie - 25 maart 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 23 maart 2021

Kopzorgen verdienen zorg. Op elke leeftijd.

Over ingrijpende veranderingen op oudere leeftijd wordt vaak licht heen gegaan. Alsof je er gewoon mee moet leren leven. Hulp op maat is er amper. Al te vaak dragen ouderen hun zorgen daardoor alleen. Of ze nemen een pilletje om het leed te verzachten. Kopzorgen Verdienen Zorg. Op elke leeftijd. Van een luisterend oor tot psychologische hulp. Lees hier meer over de campagne.

Trefdag Zelfzorg 29 april 2021- uitgesteld naar 28 oktober 2021

Omwille van de nog steeds geldende coronamaatregelen vinden we het niet aangewezen om met meerdere mensen live bijeen te komen, ook al nemen we de nodige (extra) veiligheidsmaatregelen. Bovendien was het de bedoeling van de Trefdag Zelfzorg om ervaringen uit te wisselen rond lotgenotencontact en dit lijkt ons quasi onmogelijk zonder 'echte' interactie. We stellen de Trefdag Zelfzorg van 29 april 2021 dan ook nogmaals uit naar 28 oktober 2021. 

Nieuwtjes mantelzorgondersteuning - april/juni 2021

Meer dan ooit is er in deze bizarre periode aandacht en ondersteuning nodig voor mantelzorgers. Ook in COVID-tijden trachten de verschillende mantelzorgverenigingen (en enkele partners) verbonden te blijven met de doelgroep. Hier kan u enkele initiatieven terugvinden.

Activiteitenaanbod van Similes in maart

Maart staat voor de deur! In deze nieuwe maand heeft Similes weer een gevarieerd aanbod in petto. Voorlopig houden ze het nog op digitale sessies. Zit er iets tussen dat jou interesseert? Aarzel niet en schrijf je in!

Nieuws uit de projectgroep Dementievriendelijk Gent

De nieuwsflash van Dementievriendelijk Gent kan u hier lezen.

HerstelAcademie - voorjaarsaanbod 2021

Dit voorjaar kan je al de cursussen van HerstelAcademie online volgen. Het volledige aanbod vind je terug op facebookpagina en de website van de HerstelAcademie. Of te checken via deze link. Je kan steeds inschrijven zolang er plaatsjes vrij zijn. De volledige nieuwsflits kan je hier lezen.

Activiteitenkalender Inloophuis Dementie

Hier vind je een overzicht van de activiteiten van het Inloophuis Dementie in het voorjaar 2021. Helaas kan de activiteit rond erfgoed eind januari niet doorgaan omwille van de Coronamaatregelen, maar deze wordt van zodra terug mogelijk hernomen. Omdat er op heel wat plekken geen folders op papier kunnen worden gelegd, werd er ook een affiche met de algemene info van het Inloophuis Dementie gemaakt.