Nieuwsbrief - 17 juni 2024

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.




Plazzo-Activiteiten

Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: Dokter google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie

Plazzo organiseert op 12 september 2024 van 14u tot 16u30 een vorming over ‘Dokter google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie’. Tijdens de vorming krijg je meer inzicht in de voor- en nadelen van het zelf opzoeken van gezondheidsinformatie en op welke websites je verantwoorde wetenschappelijk gezondheidsinformatie vindt. We bekijken ook enkele voorbeelden van betrouwbare gezondheidsapps. Je kan vragen stellen en in een open dialoog leren van elkaar. Je gaat naar huis met handvaten om zelf te beslissen welke online informatie en applicaties betrouwbaar zijn en welke niet. Ja ik wil hier meer over weten en me inschrijven.

Stuurgroep Plazzo

Ben je lid van een lotgenotengroep of patiëntenvereniging en neem je regelmatig deel aan activiteiten van Plazzo? Heb je zin om mee na te denken over thema's voor activiteiten en ben je enthousiast om de Plazzo-werking verder uit te bouwen? De Plazzo-Stuurgroep komt 4x per jaar samen. Interesse? Stuur dan zeker een mailtje naar info@plazzo.be.

Agenda

"Aangepast rijbewijs en uw verzekering"

De Diabetes Liga (afdeling Gent) organiseert op dinsdag 18 juni een lezing rond "aangepast rijbewijs en uw verzekering". Inschrijven kan via deze link.

Kom naar het forum van ELZ Scheldekracht

ELZ Scheldekracht nodigt alle partners binnen zorg en welzijn in de eerstelijnszone van harte uit op het forum op 18 juni! Duik mee in het organisatiemodel van ELZ Scheldekracht: ontdek hoe het netwerk opgebouwd is, op welke manieren jij hierin een schakel kan vormen en welke meerwaarde dit kan betekenen. Ga hiernaast in interdisciplinaire groepen het gesprek aan rond de thema‘s die naar boven kwamen uit de omgevingsanalyse. Meer info en inschrijven.

Steun de werkgroep internering

De werkgroep internering bestaat uit een aantal enthousiaste vrijwilligers en naasten van mensen met een interneringsstatuut. Samen met Similes willen zij een aantal activiteiten uitwerken om zo nog meer families en naasten te bereiken en te ondersteunen. Wil je graag je steentje bijdragen? Dan ben je van harte welkom. Of het nu gaat om van thuis uit feedback geven op een brochure, het helpen organiseren van een activiteit of actief lid worden van de werkgroep. De volgende samenkomst is op 18 juni in Gent. Meer info en inschrijven. Voor meer informatie kan je contact opnemen met nele.de.keyser@similes.be.

Filmvoorstelling Human Forever

Zin om donderdag 20 juni een namiddag samen stil te staan en te reflecteren op hoe we anders met dementie kunnen omgaan? Laat u inspireren door de film Human Forever en volg nadien het debat met lokale Wase experts en ervaringsdeskundigen. Meer informatie en inschrijven.

Online infosessie 'Familierechten in recente wetgeving'

De afgelopen maanden zijn twee belangrijke wetten gewijzigd: de Wet op de Patiëntenrechten en de wetgeving rond gedwongen opname. In beide wetten spelen familieleden en naasten een belangrijke rol. Tijdens deze online infosessie op donderdag 20 juni, worden de belangrijkste wijzigingen toegelicht. Meer informatie.

NAH-congres 2024

De Hersenletsel Liga en Sig zetten samen hun schouders onder het tweede NAH congres in Vlaanderen. Het vindt plaats op donderdag 10 oktober 2024 in het BMCC te Brugge. Het NAH congres presenteert de nieuwste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten over niet-aangeboren hersenletsels. Ik schrijf me in. Meer weten? Bekijk de flyer met het volledige programma.

Nieuws

Informatiebrochure dementie najaar 2024

Voor en na een diagnose dementie hebben mensen heel wat vragen en bezorgdheden. In Gent is er een ruim aanbod van lezingen, lotgenotencontacten en vormingen. In deze brochure kan je een overzicht terugvinden van informatieve activiteiten voor het najaar 2024. Dit gaat over het aanbod in Gent, opgesteld door Dementievriendelijk Gent.

Similesactiviteiten in jouw buurt

Ontdek de similesactiviteiten voor juni in jouw buurt via deze link.

Vragenlijst voor mensen met longkanker

Om de persoonsgerichte zorg te bevorderen bouwt AZ Sint-Lucas aan een systematische bevraging van patiënten. Ben je of ken je mensen met longkanker? Kijk dan zeker en vast naar de bevraging. Denk je nog aan extra vragen? Feedback hierover mag rechtstreeks bezorgd worden aan henk.maes@azstlucas.be.

Kalender voorjaar 2024 - Centrum ZitStil

Centrum ZitStil organiseert infosessies, trainingen, workshops en opleidingen voor ouders, volwassenen met ADHD en voor wie professioneel met ADHD te maken krijgt. Bekijk hun aanbod (kalender voorjaar 2024) op www.zitstil.be of via deze link.

Nieuw bij Ahosa vzw

De brochure "Doof/Slechthorend (weer) aan het werk" is helemaal bijgewerkt en weer up-to-date. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben ze ook een gloednieuwe folder: "Slechthorend/doof naar het ziekenhuis: tips", en hebben ze buttons met het doorstreept oorsymbool. Ontdek het allemaal uitgebreid via bijlage.

Gratis aanbod voor mensen met een handicap of chronische ziekte

Ontdek hier het gratis aanbod van Dito, een organisatie voor mensen met een handicap of chronische ziekte en hun omgeving. Dit voor de provincie Oost-Vlaanderen en aangrenzend Vlaams-Brabant.

Activiteiten Hodgkin en non-Hodgkin vzw

Benieuwd naar alle activiteiten die de Hodgkin en non-Hodgkin vzw organiseert dit jaar? Ontdek ze via deze link.

Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Cavaria 16/05, Gezin en Handicap 16/05, Vlaamse Ouderenraad 17/05, Cavaria 17/05, Vlaams Patiëntenplatform 19/05, Stan Trefpunt 21/05, Belgische Stottervereniging 21/05, Hersenletsel nieuws 22/05, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 22/05, Similes 23/05, Grip vzw 24/05, Logo Waasland 28/05, Logo Gezondplus 13/06, Hersenletsel Nieuws 17/06