Nieuwsbrief - 02 november 2023

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.


Plazzo-Activiteiten

Trefdag Zelfzorg 2023 - laatste plaatsjes!

Op donderdag 30 november 2023 willen we alle Oost-Vlaamse zelfzorg- en lotgenotenverenigingen samenbrengen op een ontmoetingsplek. Op deze Trefdag kunnen jullie ervaringen uitwisselen en nemen jullie een pak nieuwe ideeën mee naar huis. Het thema van de trefdag is gedragsverandering/veranderende relatie bij fysieke of psychische (gezondheids)problemen. Deelname is gratis, inschrijven is verplicht (vóór 23 november 2023). Aarzel niet, er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar!

Agenda

Lezing: wat is diabetes - rijbewijs en autoverzekering

De Diabetes Liga afdeling Groot Gent organiseert een lezing 'wat is diabetes - rijbewijs en autverzekering' samen met Okra Lochristi op 6 november 2023 om 14u30. Deze gaat door in LDC Fazantenhof, Bosdreef 5C Lochristi. Meer informatie via deze link.

Uitnodiging panelgesprek: vernieuwende woonconcepten

De stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap nodigt je uit op de jaarlijkse Open Vergadering op dinsdag 14 november met als thema: vernieuwende woonconcepten, ontwikkelingen in woonvormen voor personen met een handicap, chronische of psychische ziekte. Meer informatie.

Webinars en inspiratiedagen Gezin en Handicap

Gezin en Handicap organiseert in november een aantal inspiratiedagen en webinars: webinar zorgen voor jou (7 november), webinar bewindvoering (9 november), workshop planning in balans (13 november), webinar een (t)huis voor personen met een handicap via coöperatieve initiatieven: kansen en valkuilen (14 november), Op zoek naar (financiële) zekerheid: wat na ons? Inspiratiedag voor en door ouders (18 november), webinar gedeelde zorg (22 november).

Netwerkdag sociaal middenveld

Stad Gent nodigt je uit op 25 november uit voor hun jaarlijkse netwerkdag voor sociale verenigingen; met dit jaar als thema: 'de kracht van het delen'. Na een warme welkom en een inleidend woordje door schepen Astrid De Bruycker komt Lieven D'hont aan het woord (oprichter en coördinator van WijDelen). Daarna kan je aanschuiven aan enkele dialoogtafels. Het programma en de inschrijvingslink kan je terugvinden via de website van Stad Gent.

'Denk Zorg. Denkers van nu over gezondheid van morgen'

Op dinsdag 5 december organiseert het UZ Gent samen met HA Concerts een negende editie in de reeks 'Denk Zorg. Denkers van nu over gezondheid van morgen'. Deze keer praten specialisten en ervaringsdeskundigen over de vele gezichten van pijn. Programma en praktische informatie.

REVA 2023 komt eraan!

In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport, REVAtalks. Ben je blind of slechtziend? Of ben je als professional op zoek naar het nieuwste aanbod voor deze doelgroep? Dan is er goed nieuws voor jou: in samenwerking met ZieZo Vlaanderen vind je op REVA2023 een ruim aanbod voor blinden en slechtzienden. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Ik kom en download hier mijn gratis ticket(s).

Gespreksgroep voor rouwenden na partnerverlies

Vzw Contempo, netwerk voor wie zijn partner verloor door overlijden, organiseert een gespreksgroep voor jonge mensen die hun partner verloren. De gespreksgroep gaat door in Gent op donderdag 5/10, 2/11 en 7/12 om 19u30. Meer informatie kan je terugvinden in de flyer of op www.vzwcontempo.be

Nieuws

Similesactiviteiten in jouw buurt - november 2023

Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in oktober die in jouw buurt plaatsvinden. Het overzicht kan je terugvinden via deze link.

Dementie en nu - voorjaar 2024

Dementie en nu is een reeks van 10 praktijkgerichte vormingen voor mantelzorgers. Onder meer volgende thema's komen aan bod: Wat is dementie? Hoe ga je om met dementie? Welke vormen van ondersteuning bestaan er? Meer informatie kan je terugvinden in de folder.

Gratis psychologische ondersteuning voor Gentse mantelzorgers

Om de mentale veerkracht van de Gentse mantelzorger te versterken, biedt Stad Gent aan elke mantelzorger 3 gratis video- of telefonische consultaties aan met erkende psychologen via het platform van BloomUp. Alle info vind je hier. Wil je graag een flyer hiervan ontvangen? Laat het weten via regiegezondheidenzorg@stad.gent en dan bezorgen ze jou een pakketje! Maak je dit aanbod mee bekend? Zo kunnen we samen de drempel naar psychologische ondersteuning verlagen en de mentale veerkracht van de Gentse mantelzorgers versterken.

Dementievriendelijke wandelingen en tuinen

Vanuit ECD Paradox werden op verschillende plaatsen dementievriendelijke wandelingen georganiseerd, sommige permanent en andere tijdelijk. Ontdek ze via deze link.

Onderzoek: behoeftes en uitdagingen van naasten in de geestelijke gezondheidszorg

Het Brussels Platform Geestelijke Gezondheid heeft een onderzoek gelanceerd om de noden van mantelzorgers in de GGZ te onderzoeken. Het doel van de vragenlijst is om de ervaringen, uitdagingen en behoeftes te onderzoeken van mensen die een naaste hebben in een situatie van psychische kwetsbaarheid. Meer informatie via dit document. Vragenlijst invullen kan via deze link.

Vergeet dementie, onthou mens

Op verzoek van de Vlaamse overheid herstart partnerorganisatie vzw Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de sensibiliseringscampagne 'Vergeet dementie, onthou mens'. Deze campagne richt zich tot iedereen die dementie op een genuanceerde manier bespreekbaar wil maken. Meer informatie en hulpmaterialen kan je via dit document terugvinden.

Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Trefpunt STAN 03/10, Hersenletsel nieuws 04/10, Vlaams Patiëntenplatform 04/10, Patient Empowerment 05/10, Ahosa vzw 06/10, Vlaamse Ouderenraad 06/10, vzw Limen 06/10, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 10/10, Platform-K 10/10, Cavaria 12/10, GRIP vzw 12/10, Gezin en Handicap 16/10, Hersenletsel nieuws 19/10, Nieuws Vlaamse Ouderenraad 20/10, Verenigingswijzer 20/10, Belgische Stottervereniging 22/10, Patient Empowerment 24/10, Logo Waasland 25/10, Logo Gezond+ 26/10, Participate 27/10, Similes 29/10