Nieuwsbrief - 28 januari 2022

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.




Plazzo-Activiteiten

Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: wat is er mogelijk aan thuiszorg en hoe organiseer je dit best?

Plazzo organiseert op zaterdag 12 februari 2022 een online workshop over thuiszorg. Thuiszorg kan ervoor zorgen dat je leven als patië nt of mantelzorger comfortabeler wordt. Vaak echter worden patië nten of mantelzorgers overvallen door de nood aan thuiszorg, vb. na ontslag uit het ziekenhuis, na een ingrijpende behandeling of een verrassende diagnose. Veel lotgenotengroepen, patië nten- en mantelzorgverenigingen zijn geïnteresseerd in wat de mogelijkheden zijn qua thuiszorg, welke thuiszorgorganisaties er zijn en waarin ze van elkaar verschillen, hoe je thuiszorg kunt aanvragen, wat mogelijk is en wat niet. Soms moeilijk om door het bos de bomen te zien, zeker als je dringend op zoek moet uit noodzaak. De vorming gaat online door en wordt begeleid door Martine D‘Hollander, zorgdirecteur, zorgregio Midden bij I-mens. Inschrijven kan hier.


Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: vroegtijdige zorgplanning en mogelijke beslissingen omtrent het levenseinde

De patië nt of de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood staat centraal in de eerstelijnszorg- en hulpverlening. De mens met zijn of haar levensdoelen en levenswensen staat centraal. Heel vaak echter stellen mensen bepaalde keuzes of beslissingen voor de toekomst uit, tot het niet langer kan. Stilstaan bij toekomstige zorgwensen, of zelfs bij het levenseinde is niet evident voor individuele mensen. In lotgenotengroepen, patië nten- en mantelzorgverenigingen komt dit thema soms wel aan bod, vaak gepaard met nog vele vragen hierover. Plazzo organiseert 2 workshops hierover op 26 april en 27 september 2022. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier.


Lotgenotencontact in tijden van Corona

Deze tools kun je overwegen voor lotgenotencontact in tijden van Corona


Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft?

Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft? Via één klik kan je de pagina volgen! Zijn er specifieke zaken die jullie graag zouden zien verschijnen op de Facebookpagina? Dan mag je dit zeker en vast doorgeven via info@plazzo.be.


Agenda

Webinar: Erfrecht in gezinnen met een kind met een handicap

Recent werd het Belgische erfrecht aangepast. Op donderdag 3 februari organiseert Gezin en Handicap een webinar over erfrecht in gezinnen met een kind met een handicap. Wat betekent het voor jouw gezin? Hoe zorg je ervoor dat je zorgenkind comfortabel leeft als jij er niet meer bent? Kun je ook iets regelen voor de broers en zussen? Een deskundige belicht de nieuwe erfwet en de mogelijkheden die ze je biedt en beantwoordt vragen over erfenis, testament en stichtingen. Inschrijven kan via deze link.


PH-webinars reeks 3

Pulmonale Hypertensie vzw nodigt je graag uit om deel te nemen aan reeks 3 van hun PH-webinars. Benieuwd naar welke thema‘s in deze reeks aan bod komen? Ontdek het hier! Inschrijven kan via deze link.


Virtuele meeting Familiegroep Dementie Gent: Als Amor de draad kwijtraakt.

Op dinsdag 8 februari 2022 organiseert Familiegroep Dementie Gent een virtuele samenkomst over seksualiteit en intimiteit bij personen met dementie. Meer informatie kan je hier terugvinden.


Save the date: 5e Vlaamse Hersteldag in Kunstencentrum Vooruit Gent

De vijfde editie van de Vlaamse Hersteldag vindt plaats op 9 februari 2022 in het Kunstencentrum Vooruit in Gent. Deze vijfde Hersteldag staat in het teken van multideskundigheid. Mensen laten meespreken, meedenken en meedoen: het zorgt allemaal voor betekenisvolle verandering. De Hersteldag is er voor en door wie zich aangesproken voelt door deze woorden: mensen met eigen ervaring rond psychische kwetsbaarheid en mensen die werken aan eigen of andermans herstel. Meer informatie over het programma en de deelnameprijs volgt nog.


Welkom op het Toonmoment van de Maakmarathon over verstaanbare zorg

Hoe kunnen we gezondheidszorg verstaanbaarder maken voor alle Gentenaars? Dat is de uitdaging waar Comon een jaar lang rond werkt. Tijdens de Maakmarathon van Comon gaan een vijftigtal Gentse studenten uit allerlei richtingen aan de slag om innovatieve oplossingen te bedenken én te maken, om zorg meer verstaanbaar te maken. Onder het toeziend oog van ervaren experts duiken ze in de wondere wereld van design thinking, fast prototyping en elevator pitching. Op vrijdag 11 februari stellen de studenten het resultaat van hun werk voor tijdens het toonmoment van de Maakmarathon. Kom langs in De Krook om hun werk te bewonderen en je mening te geven. Iedereen welkom!


Webinar: de ziekte van Meniè re

Op dinsdag 22 februari organiseert AHOSA vzw een webinar rond de ziekte van Meniè re. Dr Eline Marin zal een online lezing geven over de ziekte van Meniè re, meer specifiek met gedetailleerde uitleg over de ziekte en symptomen, het mogelijke verloop en de verschillende behandelingsmodaliteiten. Meer informatie en inschrijven (voor 17 februari) kan via deze link.


THUIS BEST | infodag ergotherapie aan huis

Thuis best!, de infodag over ergotherapie aan huis gaat door op dinsdag 8 maart 2022. Het programma, het uur en de locatie vind je via deze link.


REVA2022 komt eraan!

Een vraag over dienstverlening? Op zoek naar het juiste hulpmiddel? Op REVA vindt u zeker de juiste oplossing! Daar zorgen de 170 exposanten of een deelname aan een van de studiedagen of workshops voor. De 17de editie van deze informatiebeurs, die zal plaatsvinden op 19, 20 en 21 mei 2022, heeft aandacht voor een steeds breder publiek. Van jong tot oud, van mensen met een kleine tot meer ingrijpende beperkingen, van professionele hulpverleners tot mantelzorgers en familie. Meer informatie kan je hier terugvinden.


Nieuws

Eerste Hulp Bij Dementie

Steunpunt mantelzorg ontwikkelde een boekje ‘Eerste Hulp Bij Dementie‘ en stellen dit graag aan je voor. Het is een interactief schrijf-, doe-, en denkboekje voor personen met dementie en hun mantelzorger(s). Het boekje werd ontwikkeld in samenwerking met Coponcho en afgetoetst bij mantelzorgers en het Expertisecentrum Dementie. Het doel van het boekje is om personen met dementie en hun mantelzorgers ondersteuning te bieden. Meer informatie over het boekje of bestellen kan via deze pagina.


Personen met dementie als vrijwilliger in jouw werking?

Vraag jij je wel eens af hoe je personen met dementie kan (blijven) betrekken in jouw vrijwilligerswerking? Innovatieve projecten uit het buitenland tonen aan dat het kan! Sterker nog: onderzoek wijst uit dat dit een sterke impact heeft op de persoon met dementie én de mantelzorger. In de nieuwe ondersteuningsgroep van Artevelde Hogeschool ga je, in 5 sessies van maart tot juni, samen met docent ergotherapie Elise Cornelis en andere professionals actief aan de slag. Ben jij een professional die werkt met personen met dementie als vrijwilliger? Of koester je als professional de interesse om dat waar te maken? Ontdek dan het aanbod en schrijf je in via deze link. Partners van dementievriendelijk Gent of organisaties uit Gent kunnen, met de steun van Stad Gent, gratis deelnemen!


Samenwerking tussen patië ntenverenigingen en AZ Sint-Lucas

De dienst patië ntenbegeleiding van AZ Sint-Lucas Gent wil na een periode met richtlijnen als afstand houden en uitstellen van live-overleg terug enkele stappen zetten in gestructureerd overleg en elkaar veilig ontmoeten om de uitwisseling met de vertegenwoordiger van de patië ntverenigingen een boost te geven. Samen met ervaren zorgvragers nagaan hoe hun zorgaanbod steeds kan verbeterd worden of persoonsgerichter gemaakt kan worden. Informeren, begeleiden en empowerment van patië nten willen ze optimaliseren met jouw steun. Wat de dienst wil bereiken in 2022 kan je hier lezen.


Deelwerking het Clië ntenbureau - Het Huis van L.O.E.S

Sinds 14 oktober 2021 is het Clië ntenbureau gestart met een deelwerking, genaamd Het huis van L.O.E.S. Het huis staat open voor iedereen met een psychische kwetsbaarheid en daarnaast ook voor naasten, familieleden, vrienden en kennissen. Meer informatie over het huis van L.O.E.S kan je hier terugvinden of op hun website.


De Stad Gent zoekt vrijwillige gezondheidsgidsen

Om hun poele te versterken, is Stad Gent op zoek naar nieuwe gezondheidsgidsen. De vrijwilligersvacature vind je op onze webpagina: https://www.eerstelijnszone.be/gezondheidsgidsen-of-community-health-workers. Er is een hoge nood bij bepaalde etnisch-culturele minderheden. Spreek je Bulgaars, Slovaaks, Turks, Arabisch, Pasjtoe, Dari dan is dit zeker een extra troef!


Nieuwe groepscursussen Stoppen met Roken

Vanaf 2 februari 2022 gaan er verschillende nieuwe groepscursussen Rookstop van start. Het volledige aanbod is te vinden op de preventiepagina Gezond Leven Stimuleren van Eerstelijnszone Gent. Neem zeker eens een kijkje, je vind er bijv. ook het overzicht terugbetaling nicotinevervangers en rookstopmiddelen terug.


Zorg voor je data

Gezondheidsgegevens zijn belangrijk om de individuele gezondheid te verbeteren en ons gezondheidssysteem performanter te maken. Maar het gebruik en het delen van deze data roepen ook vragen op. Om het thema van gezondheidsgegevens uit te diepen publiceert de Koning Boudewijnstichting de brochure ‘Zorg voor je data‘.


Uitnodiging Echo-lotgenotenwerking: Overlevers van kindermishandeling

Echo lotgenotenwerking verenigt overlevers van kindermishandeling in Vlaanderen. Zij creë ren door en voor overlevers een veilige plaats waar lotgenoten kunnen samenkomen, hun verhaal kunnen delen, erkenning en herkenning kunnen vinden bij elkaar. Echo reikt ook de hand uit naar de hulpverlening. Om hun werking toe te lichten organiseren Ze op 20 april 2022 een infomoment in Gent waar ze jullie graag voor uitnodigen. Meer informatie vindt u in de uitnodiging. Ook op hun website kan je meer informatie terugvinden over de lotgenotenwerking.


Overzichtsbrochure 'e-inclusie aanbod voor Gentenaars'

Een brochure over het e-inclusie aanbod in Gent wil toeleiders een overzicht bieden van waar Gentenaars terecht kunnen voor hulp bij digitale zaken en waar ze hun digitale vaardigheden kunnen versterken. Je vindt ze hier, gedrukte exemplaren kan je aanvragen via digitaal.talent@stad.gent.


Ondersteuning Digipunten voor digitale vragen vaccinatie corona

Gentenaars die digitale ondersteuning nodig hebben, kunnen gratis terecht in één van de Gentse digipunten. Begeleiders staan er klaar om te helpen bij digitale vragen. Specifiek voor de vaccinatie tegen corona, helpen de medewerkers ook bij het maken van een afspraak, het opvragen van het Covid Safe Ticket en het registereren op de reservelijst van Qvax. Bezoekers brengen best hun identiteitskaart, ID-code en uitnodigingsbrief mee. Op digipunten van de Stad vind je alle digipunten per wijk met openingsuren, contactgegevens en wanneer er een begeleider aanwezig is.


Project ‘Eerstelijnszone Schelde & Leie zit op schema’ start binnenkort

In de week van 17 januari 2022 start ELZ Schelde & Leie met het project rond het gebruik en de kennis van het medicatieschema bij elke burger. Uniek is dat ze starten in 5 steden of gemeenten tegelijkertijd: Deinze, De Pinte, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte. Zitten we op schema? De actie zal 6 maanden lopen en nadien worden geë valueerd. Hier kan je een brief vinden met meer informatie over het project. Graag willen ze een warme oproep doen om actief mee de aandacht te vestigen op het belang van juist medicatiegebruik en een correct medicatieschema.


Maak samen met de SAPH het verschil in 2022

De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap wil samen met jou het verschil maken voor personen met een handicap of een chronische ziekte in het Gentse. Welk actiepunt of thema wil jij of jouw vereniging op de agenda in 2022? Vertel het hier.


Nieuw aanbod Gezin en Handicap voorjaar 2022

Met trots stelt Gezin en Handicap al een deel van hun nieuw voorjaarsaanbod voor. Je kan het via deze link raadplegen.


Activiteiten voor Gentse mantelzorgers

Een nieuw jaar, nieuwe activiteiten. Verschillende organisaties planden al enkele fysieke en digitale activiteiten. Mantelzorg en werk, niet aangeboren hersenletsel, samenspraakfiche, zorgvolmacht, het zijn maar enkele van de thema’s. Uiteraard zijn alle fysieke activiteiten onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen. Ontdek de activiteiten via deze link.


Vormingsaanbod Liever Thuis LM 2022

Hierbij bezorgen wij je het vormingsaanbod 2022 van de mantelzorgvereniging ‘Liever Thuis LM‘.


Programma voorjaar mantelzorgondersteuning

Hier vind je de laatste nieuwsbrief van de 6 erkende mantelzorgverenigingen terug. Je kan er het digitale vormingsaanbod voor het voorjaar terugvinden alsook alle nieuwtjes en acties ter ondersteuning van mantelzorgers.


Nieuwsflash Mantelzorgondersteuning in Gent

Een nieuw jaar, nieuwe mantelzorginitiatieven! Hier kan je enkele activiteiten en nieuwtjes rond mantelzorg in Gent terugvinden.


Initiatieven ECD Paradox - voorjaar 2022

De verschillende initiatieven die ECD Paradox organiseert in het voorjaar van 2022 kan je via deze link ontdekken.


Extra nieuwsflits Vlaams Patië ntenplatform


Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 14/12, Herstelacademie Gent 21/12, Vlaamse Ouderenraad 07/01, Ahosa vzw 10/01, vzw Limen 12/01, Patient Empowerment vzw 13/01, Vlaamse Ouderenraad 14/01, Dienst Regie Gezondheid en Zorg 17/01, Trefpunt STAN 20/01, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 20/01, Similes 20/01, Sig & Hersenletsel Liga 21/01, Vlaamse Ouderenraad 21/01, Cavaria 21/01, Gezonde Buurt 21/01, FZO-VL 25/01, Platform-K 27/01, Logo-Waasland vzw 27/01