Nieuwsbrief - 1 december 2021

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.
Plazzo-Activiteiten

Lotgenotencontact in tijden van Corona

Deze tools kun je overwegen voor lotgenotencontact in tijden van Corona


Agenda

Multilogem mantelzorg

Wijkgezondheidscentrum Botermarkt organiseert, in samenwerking met Peter Dierinck, Elke Haerick en het Ledebergs wijkatelier psychische kwetsbaarheid een 'Multilogem'. Dit is een activiteit (gespreid over 4 momenten) waarbij ze tot gesprek willen komen tussen diverse mensen. Het thema van de Multilogem is mantelzorg. Iedereen is welkom. Meer informatie kan je hier vinden. De eerste sessie start op 16 november 2021. Inschrijven is nog steeds mogelijk, de datum die op de flyer staat is dus niet van toepassing.


Overlegtafel mantelzorg 2021

Ben jij een mantelzorger die werk en zorg combineert? Of zou je dat wel willen maar lukt het je niet om hier een werkbaar evenwicht in te vinden? Neem dan deel aan de Overlegtafel Mantelzorg op 1 december en deel jouw verhaal met Samana en andere mantelzorgers.


PH-webinars reeks 3

Pulmonale Hypertensie vzw nodigt je graag uit om deel te nemen aan reeks 3 van hun PH-webinars. De eerste webinar start op 01 december. Benieuwd naar welke thema's in deze reeks aan bod komen? Ontdek het hier! Inschrijven kan via deze link.


Dialoogcafé 'Op bezoek bij de dokter, in verschillende culturen'

Een doktersbezoek ziet er in elke cultuur anders uit. Laat je inspireren en debatteer mee over het doktersbezoek van de toekomst in Gent. Het doel van deze dialoogtafel? Meer inzicht krijgen in de communicatie tussen arts en patiënt in verschillende culturen en hopelijk hier enkele lessen uit trekken. Deze dialoogtafel zal plaatsvinden op 1 december en wordt georganiseerd door Comon. Meer informatie vind je hier terug.


Vormingenreeks over digitale gezondheidsvaardigheden

Mantelzorgvereniging Coponcho organiseert op 3 en 17 december twee vormingen over het thema 'Regel je zorg online' in Gent. Ze willen de aanwezigen helpen om hun weg te vinden in de vele digitale mogelijkheden binnen het thema 'Zorg en gezondheid'. Deelname is gratis. Meer informatie kan je hier vinden.


Webinar - gehoorrevalidatie - AHOSA vzw

Op dinsdag 7 december organiseert AHOSA vzw een webinar rond gehoorrevalidatie. Inès Van de Weyer, psychologe sinds 1982 verbonden aan het CAR SLP en werkzaam in een multidisciplinair team slechthorend/doofheid bij volwassenen, vertelt jullie wat gehoorrevalidatie is, hoe een CAR jullie hulp kan bieden en gaat in op jullie vragen. Meer informatie en inschrijvingslink vind je hier.


Save the date: 5e Vlaamse Hersteldag in Kunstencentrum Vooruit Gent

De vijfde editie van de Vlaamse Hersteldag vindt plaats op 9 februari 2022 in het Kunstencentrum Vooruit in Gent. Deze vijfde Hersteldag staat in het teken van multideskundigheid. Mensen laten meespreken, meedenken en meedoen: het zorgt allemaal voor betekenisvolle verandering. De Hersteldag is er voor en door wie zich aangesproken voelt door deze woorden: mensen met eigen ervaring rond psychische kwetsbaarheid en mensen die werken aan eigen of andermans herstel. Meer informatie over het programma en de deelnameprijs volgt nog.


THUIS BEST | infodag ergotherapie aan huis

Thuis best!, de infodag over ergotherapie aan huis, gaat niet door op dinsdag 30 november. Omwille van de verstrengde maatregelen rond evenementen binnenshuis werd een nieuwe datum geprikt. Thuis best! gaat door op dinsdag 8 maart 2022. Het programma, het uur (11.30 u - 15.30 u) en de locatie (Sint-Pietersabdij Gent) blijven hetzelfde. Meer informatie vind je via deze link.


REVA2022 komt eraan!

Een vraag over dienstverlening? Op zoek naar het juiste hulpmiddel? Op REVA vindt u zeker de juiste oplossing! Daar zorgen de 170 exposanten of een deelname aan een van de studiedagen of workshops voor. De 17de editie van deze informatiebeurs, die zal plaatsvinden op 19, 20 en 21 mei 2022, heeft aandacht voor een steeds breder publiek. Van jong tot oud, van mensen met een kleine tot meer ingrijpende beperkingen, van professionele hulpverleners tot mantelzorgers en familie. Meer informatie kan u hier terugvinden.


Nieuws

Nieuws uit de projectgroep Dementievriendelijk Gent

Ontdek hier enkele dementievriendelijke nieuwsjes. Vergeet zeker ook de bijlagen niet te checken.


Studie - maturiteit van geïntegreerde zorg in België

Heb je nood aan of word je ondersteund door verschillende types zorgverleners of sociale hulp? Dan is jouw mening over de huidige samenwerking tussen verschillende zorgverleners, welzijnswerkers en zorgorganisaties (geïntegreerde zorg) welgekomen! In opdracht van het Federaal kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde Hict/Profacts, samen met de koepelorganisaties van patiëntenverenigingen een korte online vragenlijst, van maximaal 10 minuten. Meer weten? Surf naar de KCE website of contacteer nadia.benahmed@kce.fgov.be


Similes is op zoek naar een nieuwe collega "provinciaal coördinator Oost- en West-Vlaanderen"

Hier kan u de vacature voor provinciaal coördinator Oost- en West-Vlaanderen terugvinden. Solliciteren kan tot en met 5 december.


"Psychologische hulp voor ouderen is zwaar ontoereikend"

Psychische hulpverlening is onvoldoende bekend bij ouderen. En medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg weten nog te weinig hoe ze moeten omgaan met psychische noden van ouderen. Dat zijn enkele opvallende conclusies van de Vlaamse Ouderenraad na hun campagne Kopzorgen Verdienen Zorg. Tijdens de Ouderenweek lanceert de Ouderenraad 22 beleidsvoorstellen om de bevoegde ministers aan te zetten tot actie. Meer kan je hier lezen.


Wil je graag meer bewegen? Dat kan met Bewegen Op Verwijzing!

Samen met een Bewegen op Verwijzing-coach stel je een beweegplan op maat op. Dit plan is aangepast aan je persoonlijke interesses en past 100% in je dagelijkse leven zodat je meer kan bewegen doorheen de dag of de week. De coach volgt dit verder op, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat je zelfstandig het beweegplan verderzet. Artsen kunnen patiënten reeds doorverwijzen naar een BOV-coach. Sinds september is dit in 12 verschillende pilootregio's, waaronder Gent, ook mogelijk voor andere zorgverleners. Het volledige artikel kan je hier lezen. Voor meer informatie, neem hier een kijkje.


Hoe een Covid Safe Ticket aanvragen?

Weet je cliënt/patiënt niet onmiddellijk hoe hij/zij een Covid Safe Ticket kan aanvragen of bemachtigen? Of wat als jouw cliënt/patiënt geen computer of kaartlezer heeft? Ontdek hier de verschillende manieren om toch aan een Covid Save Ticket te geraken. Er is ook een nieuwe mogelijkheid gecreëerd voor het bekomen van een CST voor mensen zonder wettig verblijf. Zij kunnen vanaf woensdag terecht in Gentinfopunt AC Zuid. Het is wel belangrijk dat de mensen die doorverwezen worden over de doorverwijsbrief beschikken. Meer informatie hierover kan je via deze link lezen.


Mantelzorgactiviteiten Samana Oost-Vlaanderen - najaar 2021

De mantelzorgactiviteiten in Oost-Vlaanderen voor het najaar 2021 kan je hier vinden. Deze worden georganiseerd door Samana.


Steunpunt mantelzorg - nieuwe vormingen

Uitnodiging activiteiten Ahosa vzw oktober - december 2021

De activiteiten van Ahosa vzw van oktober tot december kan je hier terugvinden.Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Trefpunt STAN 05/11, Vlaamse Ouderenraad 05/11, Patiënt Empowerment vzw 09/11, vzw Hello TPN 13/11, Sig vzw 15/11, Gezin en Handicap 16/11, Sterker Vrijwilligen 18/11, Bednet vzw 17/11, Vlaamse Ouderenraad 19/11, Vlaams Patiëntenplatform 19/11, Patiënt Empowerment vzw 23/11, NAH 23/11, Gezin en Handicap 23/11, Comon 24/11, NAH 24/11, GRIP vzw 25/11, Vlaamse Ouderenraad 26/11, Digitaal.Talent@Gent 29/11, Cavaria 29/11