Nieuwsbrief - 4 november 2021

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.
Plazzo-Activiteiten

De Trefdag Zelfzorg 2021 was een succes

Op donderdag 28 oktober 2021 werden Oost-Vlaamse zelfzorg-, mantelzorg- en lotgenotenverenigingen samengebracht in Clemenspoort, en dit in aanwezigheid van Minister Beke. Het thema van de Trefdag Zelfzorg was het belang van lotgenotencontact. We maakten er samen een boeiende en aangename voormiddag van. Klik hier voor enkele sfeerbeelden van de dag. Het verslag kan je via deze link lezen en de presentatie kan je hier herbekijken.


Sumehr: jouw medisch dossier in het kort

Een Sumehr is een samenvatting van je medisch dossier, en kan ervoor zorgen dat je snellere en betere zorg krijgt. Het is dus belangrijk dat je de informatie in je Sumehr bekijkt met je huisarts, en het indien nodig op punt stelt. Plazzo werkte samen met de Huisartsenvereniging Gent om de Sumehr bekend te maken. De Huisartsenvereniging zorgde via de Summer of Sumehr voor een sensibiliseringsactie naar de huisartsen toe. Plazzo zorgt via deze folder voor een sensibiliseringsactie naar patiënten en mantelzorgers toe. Wil je graag een folder op papier? Neem gerust contact op met Plazzo.


Agenda

Aanbod Similes over euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden

Similes organiseert een aanbod over euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden voor naastbetrokkenen. Met op 15 november een ontmoetingsavond voor naasten over euthanasie in Gent. Meer info en inschrijven


Workshop: bouw mee aan verstaanbare zorg in ons Maakatelier

Op 4, 9 en 16 november organiseert Comon een workshop: bouw mee aan verstaanbare zorg in ons Maakatelier. In deze workshop zoomt Comon in op enkele deelproblemen van ‘verstaanbare zorg‘, en zoeken we samen naar "de perfecte oplossing". The sky is the limit: hoe zou een oplossing voor het probleem er voor jou uitzien, in de ideaalste der werelden? We gaan aan de slag met creatieve ontwerpmethodes om samen te bouwen aan oplossingen, onder deskundige begeleiding. Meer informatie en inschrijven vind je via deze link.


Wijkbeurs voor mantelzorgers en hun naaste

In Oostakker en Sint-Amandsberg zullen op 10 en 15 november verschillende organisaties staan op een wijkbeurs voor mantelzorgers. Meer informatie kan je terugvinden in deze flyer.


Praatnamiddag Ikaros

Op zaterdag 13 november organiseert Epilepsiegroep Ikaros een praat- en ontmoetingsnamiddag in Gent. Meer info


Multilogem mantelzorg

Wijkgezondheidscentrum Botermarkt organiseert, in samenwerking met Peter Dierinck, Elke Haerick en het Ledebergs wijkatelier psychische kwetsbaarheid een 'Multilogem'. Dit is een activiteit (gespreid over 4 momenten) waarbij ze tot gesprek willen komen tussen diverse mensen. Het thema van de Multilogem is mantelzorg. Iedereen is welkom. Meer informatie kan je hier vinden. De eerste sessie start op 16 november 2021. Inschrijven is nog steeds mogelijk, de datum die op de flyer staat is dus niet van toepassing.


Studienamiddag: Dementie, van oorzaak tot ondersteuning

Paradox (expertisecentrum dementie) organiseert op 18 november een studienamiddag: Dementie, van oorzaak tot ondersteuning. Meer informatie en hoe je je kan inschrijven, kan je via deze link terugvinden.


Infomoment: Het nieuwe erfrecht

Recent werd het Belgische erfrecht aangepast. Wat betekent het voor jouw gezin? Hoe zorg je ervoor dat je zorgenkind comfortabel leeft als jij er niet meer bent? Kun je ook iets regelen voor de broers en zussen? Een deskundige belicht de nieuwe erfwet en de mogelijkheden die ze je biedt en beantwoordt vragen over erfenis, testament en stichtingen. Dit infomoment wordt georganiseerd door Gezin en Handicap op 24 november. Meer informatie en de inschrijvingslink kan je hier vinden.


Kan de SAPH het verschil maken?

De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap organiseren op 25 november een panelgesprek en vragenronde: "Kan de SAPH het verschil maken?". Meer informatie en hoe je je aanwezigheid kan bevestigen (vóór 22 november 2021) ontdek je hier.


Netwerkdag traject sociaal middenveld

Op zaterdag 27 november organiseert de Dienst Lokaal Sociaal Beleid van Stad Gent een netwerkdag rond het traject middenveld, waar iedereen uit het sociale middenveld welkom is om mee na te denken over onder andere het middenveldparlement of het pioniersbudget. Je kan alles over het traject middenveld nalezen of herbekijken via www.stad.gent/trajectmiddenveld.


THUIS BEST | infodag ergotherapie aan huis

'Thuis best', dat zal plaatsvinden op 30 november, wordt een boeiende infodag over de verschillende aspecten van ergotherapie aan huis, waarin de ergotherapeuten van de Gentse lokale dienstencentra en dienst Zelfstandig Wonen Stad Gent de veelzijdigheid van hun aanbod voor de Gentse thuiswonende senior voorstellen. Het programma en hoe je je kan inschrijven ontdek je via deze link.


Overlegtafel mantelzorg 2021

Ben jij een mantelzorger die werk en zorg combineert? Of zou je dat wel willen maar lukt het je niet om hier een werkbaar evenwicht in te vinden? Neem dan deel aan de Overlegtafel Mantelzorg op 1 december en deel jouw verhaal met Samana en andere mantelzorgers.


Programma Inloophuis Dementie najaar 2021

De activiteitenkalender van het Inloophuis Dementie voor het najaar 2021 kan u hier terugvinden.


Save the date: 5e Vlaamse Hersteldag in Kunstencentrum Vooruit Gent

De vijfde editie van de Vlaamse Hersteldag vindt plaats op 9 februari 2022 in het Kunstencentrum Vooruit in Gent. Deze vijfde Hersteldag staat in het teken van multideskundigheid. Mensen laten meespreken, meedenken en meedoen: het zorgt allemaal voor betekenisvolle verandering. De Hersteldag is er voor en door wie zich aangesproken voelt door deze woorden: mensen met eigen ervaring rond psychische kwetsbaarheid en mensen die werken aan eigen of andermans herstel. Meer informatie over het programma en de deelnameprijs volgt nog.


REVA2022 komt eraan!

Een vraag over dienstverlening? Op zoek naar het juiste hulpmiddel? Op REVA vindt u zeker de juiste oplossing! Daar zorgen de 170 exposanten of een deelname aan een van de studiedagen of workshops voor. De 17de editie van deze informatiebeurs, die zal plaatsvinden op 19, 20 en 21 mei 2022, heeft aandacht voor een steeds breder publiek. Van jong tot oud, van mensen met een kleine tot meer ingrijpende beperkingen, van professionele hulpverleners tot mantelzorgers en familie. Meer informatie kan u hier terugvinden.


Nieuws

Infosessie trainer en/of vrijwilliger worden bij HerstelAcademie Gent

HerstelAcademie Gent verwelkomt nieuwe trainers en nieuwe vrijwilligers! Ken je collega's, cliënten of cursisten die interesse hebben om trainer en/of vrijwilliger te worden bij HerstelAcademie Gent? Geef dan deze informatie door zodat ze kunnen deelnemen aan de infosessie op 22 november 2021.


Mantelzorgactiviteiten Samana Oost-Vlaanderen - najaar 2021

De mantelzorgactiviteiten in Oost-Vlaanderen voor het najaar 2021 kan je hier vinden. Deze worden georganiseerd door Samana.


Steunpunt mantelzorg - nieuwe vormingen

Deelneemsters gezocht voor onderzoek naar pijn na borstkanker

Eén op drie vrouwen die borstkanker kregen, blijven kampen met pijn die niet meer verklaarbaar is door de aanwezigheid van kanker. Pijnmedicatie is de meest voorgestelde therapie maar zorgt vaak voor neveneffecten. Onderzoekers van de VUB willen nagaan of pijneducatie de pijn kunnen verminderen. Voor dit onderzoek zoekt de VUB 356 deelneemsters die pijn blijven ondervinden na borstkanker. De kandidaten moeten kankervrij zijn en moeten sinds drie maanden alle therapieën hebben afgerond (met uitzondering voor hormoon- en immunotherapie). De onderzoeken en evaluaties vinden plaats in AZ Sint-Blasius (Dendermonde) en AZ Sint-Lucas (Gent). Voor regio Dendermonde en Gent, mail uw naam en telefoonnummer naar borstkanker@vub.be of bel naar 0456/19.69.47. Meer info


Aanbod Gezin en Handicap najaar 2021

Gezin en Handicap lanceert het najaarsaanbod 2021.


Overzicht activiteiten Werelddag Dementie

De projectgroep Dementievriendelijk Gent stelde een overzicht samen van diverse activiteiten van partners naar aanleiding van de Werelddag Dementie. Er zijn activiteiten voor het brede publiek of gericht naar de samenleving; activiteiten gericht naar de eigen doelgroep en andere activiteiten. Wil je meer weten of deelnemen? Lees hier het overzicht.


Uitnodiging activiteiten Ahosa vzw oktober - december 2021

De activiteiten van Ahosa vzw van oktober tot december kan je hier terugvinden.Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Vlaams Patiëntenplatform 01/10, Belgische stottervereniging 02/10, Steunpunt armoedebestrijding 08/10, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 12/10, Trefpunt STAN 13/10, Patient Empowerment vzw 15/10, Vlaamse Ouderenraad 15/10, Liever Thuis LM vzw 19/10, vzw Limen 19/10, Patient Empowerment vzw 20/10, Hersenletsel Liga 21/10, Cavaria 21/10, GRIP vzw 21/10, Vlaams Patiëntenplatform 22/10, Vlaamse Ouderenraad 22/10, Similes 22/10, Logo Gezondplus 26/10, Logo-Waasland vzw 27/10, Patiënt Empowerment 29/10, Vlaamse Ouderenraad 29/10