Nieuwsbrief - 23 maart 2021

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.
Plazzo-Activiteiten

Trefdag Zelfzorg 2021: het belang van lotgenotencontact

Omwille van de nog steeds geldende coronamaatregelen vinden we het niet aangewezen om met meerdere mensen live bijeen te komen, ook al nemen we de nodige (extra) veiligheidsmaatregelen. Bovendien was het de bedoeling van de Trefdag Zelfzorg om ervaringen uit te wisselen rond lotgenotencontact en dit lijkt ons quasi onmogelijk zonder 'echte' interactie. We stellen de Trefdag Zelfzorg van 29 april 2021 dan ook nogmaals uit naar 28 oktober 2021. Meer informatie en inschrijven.


Plazzo-vorming voor zelfzorgverenigingen: Met wat moet je in orde zijn als je werkt met vrijwilligers?

Plazzo organiseert op zaterdag 29 mei 2021 een online workshop over het werken met vrijwilligers. Veel lotgenotengroepen, patiŽnten- en mantelzorgverenigingen zijn vaak kleine organisaties die voornamelijk werken met vrijwilligers. Met wat moet je in orde zijn als je werkt met vrijwilligers? Wat zijn de rechten en plichten, welke verzekering moet er zijn, wat moet in de afsprakennota, ... ? Wat moet minimaal in orde zijn en hoe doe je dit? Veel vragen en onduidelijkheden vaak nog. Vandaar deze vorming. De vorming gaat online door en wordt begeleid door Isabelle Volckaert, freelance coach en trainer. Inschrijven kan hier.


Klankbordgroep Eerstelijn

Sinds 2011 ondersteunt Plazzo een Klankbordgroep voor patiŽntenparticipatie in de Eerstelijn. Op die manier ondersteunen we de vertegenwoordiging van patiŽnten in de Zorgraden van de Oost-Vlaamse eerstelijnszones. De volgende Klankbordgroep Eerstelijn gaat door op donderdag 8 april 2021 om 19u. Voor meer informatie en inschrijven kan je mailen naar info@plazzo.be


Lotgenotencontact in tijden van Corona
Deze tools kun je overwegen voor lotgenotencontact in tijden van CoronaAgenda

Save the date NAH-congres: niet-aangeboren hersenletsel in Vlaanderen vandaag

Op 12 oktober 2021 organiseren SIG en de NAH Liga voor het eerst een congres samen in Beveren. Meer info. Noteer alvast de datum


Save the date: Online slotmoment 'praktijkonderzoek sociaal middenveld'

Op 27 maart, van 10u30 tot 12u, worden de onderzoeksresultaten en de aanbevelingen van het ‘praktijkonderzoek sociaal middenveld‘ voor Stad Gent en het middenveld gepresenteerd. De uitnodiging en de programmatie volgen later.


10e Week van de Valpreventie: "Eťn tegen allen, allen tegen vallen"

De 10de editie van de Week van de Valpreventie, die doorgaat van 19 tot en met 25 april 2021, draagt de slogan 'Eťn tegen allen, allen tegen vallen'. Hiermee worden de vijf Vlaamse provincies en Brussel uitgedaagd om de strijd tegen elkaar aan te gaan voor de titel van 'beste valpreventieprovincie van het jaar'. Hoe meer mensen deelnemen aan de opdrachten, hoe meer sterren voor de provincie. Vind hier de opdrachten in het kader van de provinciebattle voor de 10de Week van de Valpreventie.


Infomoment - Zorg voor je kind, zorg voor het leven

Het infomoment Ouders van een zorgenkind als levenslange mantelzorgers en de Boekvoorstelling ‘Zorgenmeisje‘ van Frauke Cosaert vindt plaats op 5 mei 2021 van 19u30 tot 22u, in Gent. Inschrijven kan via deze link.


Infomoment - Communiceren met professionelen

Het infomoment ‘Hoe communiceer je als ouder op een goede manier met de professionelen rond je kind?‘ vindt plaats op 10 juni 2021 van 13u30 tot 16u30, in Gent. Inschrijven kan via deze link.


Webinar: "Kinderwens bij personen met een verstandelijke handicap."

Tijdens deze webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap op 25 maart 2021, krijg je een verhelderend inzicht in wat er geweten is rond kinderwens en ouderschap van personen met een verstandelijke handicap. Je krijgt handvaten hoe je dit thema bespreekbaar kan maken in je gezin of met je cliŽnt; hoe je je kind kan ondersteunen om met deze kinderwens om te gaan. Meer informatie en inschrijven kan je via deze weg doen.


Op zoek naar lotgenoten met dezelfde dubbele pet?

Similes organiseert voor de eerste keer een lotgenotencontact speciaal voor familiebetrokkenen die ook hulpverlener zijn in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Tijdens 3 bijeenkomsten kan je in alle vertrouwen je verhaal delen, vragen stellen en naar anderen luisteren. De reeks staat gepland op 2 februari, 2 maart en 6 april en gaat online door. Inschrijven kan via deze link.


Nieuw aanbod Gezin en Handicap voorjaar 2021

Het nieuw aanbod van Gezin en Handicap voor het voorjaar 2021 staat weer klaar. Er wordt nog steeds gewerkt onder de wispelturige grillen van het coronavirus en de noodzakelijke maatregelen. De planning is momenteel zo opgemaakt, dat al de infosessies voor de paasvakantie in webinarvorm zullen doorgaan.


Uitnodiging webinar Tinnitus

Op deze infoavond zal Katleen De Waele, audiologe van het Tinnitusteam van Sint-Lievenspoort een presentatie geven over het thema tinnitus. Deze infoavond vindt plaats op 4 mei. Meer informatie kan je hier terugvinden. Inschrijven kan via deze link.


Nieuws

Kopzorgen verdienen zorg. Op elke leeftijd.

Over ingrijpende veranderingen op oudere leeftijd wordt vaak licht heen gegaan. Alsof je er gewoon mee moet leren leven. Hulp op maat is er amper. Al te vaak dragen ouderen hun zorgen daardoor alleen. Of ze nemen een pilletje om het leed te verzachten. Kopzorgen Verdienen Zorg. Op elke leeftijd. Van een luisterend oor tot psychologische hulp. Lees hier meer over de campagne.


Activiteitenkalender Inloophuis Dementie

Hier vind je een overzicht van de activiteiten van het Inloophuis Dementie in het voorjaar 2021. Helaas kan de activiteit rond erfgoed eind januari niet doorgaan omwille van de Coronamaatregelen, maar deze wordt van zodra terug mogelijk hernomen. Omdat er op heel wat plekken geen folders op papier kunnen worden gelegd, werd er ook een affiche met de algemene info van het Inloophuis Dementie gemaakt.


Aanbod Samana voorjaar 2021

Bekijk hier de voorjaarsactiviteiten 2021 van Samana.


Nieuwtjes mantelzorgondersteuning - april/juni 2021

Meer dan ooit is er in deze bizarre periode aandacht en ondersteuning nodig voor mantelzorgers. Ook in COVID-tijden trachten de verschillende mantelzorgverenigingen (en enkele partners) verbonden te blijven met de doelgroep. Hier kan u enkele initiatieven terugvinden.


Aanbod webinars Gezin en Handicap voor de maand maart

Ontdek het ruim aanbod aan webinars voor ouders, familie van personen met een handicap en andere geÔnteresseerden. De meeste webinars gaan door via Webinargeek. Info en inschrijven kan dan ook via deze link. Klik op de groene knop bij de titel van je interesse, om doorverwezen te worden naar de juiste inschrijfmodule.


Activiteitenaanbod van Similes in maart

Maart staat voor de deur! In deze nieuwe maand heeft Similes weer een gevarieerd aanbod in petto. Voorlopig houden ze het nog op digitale sessies. Zit er iets tussen dat jou interesseert? Aarzel niet en schrijf je in!


Similes lanceert gloednieuwe podcast met persoonlijke verhalen

Similes brengt een podcast vol persoonlijke verhalen van familieleden en vrienden van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Met deze podcast maakt Similes hun motto 'wie zorgt, praat mee' concreet. Aflevering 1 kan u hier beluisteren.


Meer informatie over de werking van de Oost-Vlaamse zelfzorgorganisaties tijdens de corona crisis?
Wij proberen op de Plazzo website de informatie up to date te houden. Kom gerust regelmatig eens kijken.


Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Grip vzw 17/02, Similes vzw 19/02, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 22/02, Trefpunt STAN 26/02; Trefpunt STAN - communicatie Minister Beke 26/02; be-TSC vzw 01/03; Avansa Regio Gent 04/03, Cavaria 09/03, Samana vzw 09/03, Logo Gezondplus 10/03, Trefpunt STAN 12/03, Logo-Waasland vzw 12/03, Vlaamse Ouderenraad 12/03; ELZ Panacea 17/03, Trefpunt STAN 18/03, Avansa 18/03, Gezin en Handicap 18/03, Gezonde Buurt 18/03, Steunpunt Mantelzorg 19/03, Similes 21/03, Vlaamse Ouderenraad 19/03, Platform-K 19/03