Nieuwsbrief - 8 december 2020

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.Plazzo-Activiteiten

Trefdag Zelfzorg 2021: het belang van lotgenotencontact

De Trefdag Zelfzorg kon door de Corona-pandemie niet doorgaan in 2020 en moest tot 2 keer toe worden verplaatst. Plazzo stelde alles in het werk om een nieuwe datum vast te leggen met behoud van programma en aanwezigheid van Minister Beke. De Trefdag voor alle Oost-Vlaamse zelfzorgverenigingen gaat door op donderdagvoormiddag 29 april 2021. Het thema voor input en interactie is het belang van lotgenotencontact. Meer informatie en inschrijven.


Plazzo-vorming voor zelfzorgverenigingen: omgaan met vertrouwelijke informatie

Plazzo organiseert op zaterdag 6 februari 2021 een online workshop over het omgaan met vertrouwelijke informatie. Via lotgenotencontact komen vrijwilligers en leden veel te weten over elkaar. Wat kunnen ze wel en niet doen met deze informatie? Hoe kunnen ze de informatie op een goede manier delen? Hoe kunnen ze zorgen voor discretie? Zijn ze gebonden aan ’beroepsgeheim‘? Veel vragen en onduidelijkheden dus. Vandaar deze vorming. De vorming gaat online door van 9u30 tot 12u, en wordt begeleid door Isabelle Volckaert, freelance coach en trainer. Inschrijven kan hier


Lotgenotencontact in tijden van Corona
Deze tools kun je overwegen voor lotgenotencontact in tijden van CoronaAgenda

Aanbod Gezin en Handicap - provincie Oost-Vlaanderen - najaar 2020
Hierbij het nieuwe najaarsaanbod in de provincie Oost-Vlaanderen van Gezin en Handicap.


Online focusgroepen mantelzorgstatuut
Sinds 1/9 kan je als mantelzorger een officiële erkenning aanvragen. Coponcho wil graag jouw mening over dit mantelzorgstatuut en organiseert daarom twee focusgroepen op 11 en 17 december! Zorg je voor een ander en wil jij ook deelnemen en jouw mening geven? Schrijf je dan snel in via volgend inschrijvingsformulier!


Webinar ‘Welke effecten heeft werk op tegemoetkomingen?‘
Op maandag 14 december (19u tot 20u30) organiseert GRIP vzw, in samenwerking met het platform Handicap en Arbeid' het webinar 'Welke effecten heeft werk op tegemoetkomingen?' Sprekers zijn Jos Wouters (Handicap en Arbeid), iemand van de Federale Overheidsdienst Financiën, Lies Vanpeperstraete (ervaringsdeskundige). Inschrijven kan via deze link.


Online | Winterverwondering - kerstverhalen voor mantelzorgers
Terwijl de lichtjes twinkelen in de kerstboom en het buiten wintert, mag je onder een dekentje kruipen en wegdromen bij hartverwarmende winterse verhalen. Marijke De VertelSter nodigt jullie uit voor een winters vertelmoment. Inschrijven voor 15/12 kan via deze link, en voor 21/12 via deze link.


Denk Zorg: ‘Alles gaat voorbij. Maar niets gaat over.‘
Op dinsdag 15 december om 20u15 organiseert het UZ Gent samen met Handelsbeurs Concertzaal een derde editie in de reeks 'Denk zorg. Denkers van nu over gezondheid van morgen'. Je kan de voorstelling volgen via livestream. Deze keer gaat het over geneeskunde, wetenschap en maatschappij in tijden van pandemie. Meer informatie en tickets bestellen kan via deze link.


Gratis vormingsaanbod Vrijwilligerspunt
Het Vrijwilligerspunt van Stad Gent geeft twee online lezingen. Deelnemen aan deze lezingen is nog steeds mogelijk. De lezing 'Nieuwe en bestaande vrijwilligers (ver)binden' vindt plaats op 24/11 in de namiddag en de lezing 'vrijwilligers coachen' vindt plaats op 17/12 in de voormiddag. Meer informatie over het aanbod en de inschrijvingen kan je in bovenstaande link bij de lezing terugvinden.


Een waaier aan webinars
1. Aanbod webinars en of digitale workshops voor hulpverleners vanuit RADAR - 2. Gratis webinar pscyhologische ondersteuning voor gendervariante kinderen en jongeren, vanuit het Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent en de Dienst Welzijn en Gelijke Kansen van de Stad Gent (3/12). Inschrijvingslink kan je hier vinden - 3. Gratis webinars rond participatie van kinderen en jongeren in de GGZ vanuit de FOD volksgezondheid (7/12, 12/1 en 11/2).


Save the date NAH-congres: niet-aangeboren hersenletsel in Vlaanderen vandaag
Op 27 april 2021 organiseren SIG en de NAH Liga voor het eerst een congres samen in Beveren. Meer info. Noteer alvast de datum


Nieuws

Online vormingsaanbod voor mantelzorgers

Meer dan ooit is er in deze bizarre periode aandacht en ondersteuning nodig voor mantelzorgers. Ook in COVID-tijden trachten de verschillende mantelzorgverenigingen (en enkele partners) verbonden te blijven met de doelgroep. We vestigen graag de aandacht op enkele initiatieven. Deze kan je hier terugvinden.


Vormingsaanbod Samana

Als gevolg van de nieuwste maatregelen tegen het coronavirus, zijn de fysieke vormingen tot minstens eind februari 2021 geannuleerd. Samana heeft daarom voor jou een selectie van cursussen en infosessies voorbereid, die je makkelijk thuis kan volgen. De sessies zijn gericht naar mensen met chronische ziekte en mantelzorgers. Alle info is te vinden op https://www.samana.be/onlinevorming/


Nieuw overzicht van COVID-19-maatregelen, ter ondersteuning in situaties van armoede en bestaansonzekerheid

Met de tweede golf van de COVID-19-pandemie en de verlenging van de gezondheidscrisis werden nieuwe maatregelen genomen door de verschillende overheden van het land. Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting heeft dus de nota met een interfederaal overzicht van maatregelen van de verschillende overheden en administraties die tijdens de COVID-19-crisis een ondersteuning kunnen betekenen in situaties van armoede en bestaansonzekerheid geactualiseerd.


Uitnodiging digitaal diabetessymposium voor zorgverleners binnen de eerstelijn

Ieder van u komt vaak in contact met personen met DM en vaak stellen zij u vragen, uiten hun zorgen. Nu in volle corona tijden hebben ze angst, zijn ze vaak onzeker en kan dit soms tot negatieve vluchtreacties leiden. Via het digitaal platform van het diabetessymposium kan je een update van je inzichten & kennis verwezenlijken.Doordat het symposium door de corona crisis nu digitaal doorgaat is het dus voor u, als zelfstandige zorgverlener, de kans om deel te nemen, iets wat andere jaren moeilijker lag. Het digitaal platform staat online sinds 13 november 2020, maar inschrijven is nog mogelijk via www.diabetessymposium.be.


Hoe ervoer jij #vlaanderenhelpt?

Tijdens de eerste coronagolf staken heel wat vrijwilligers de handen uit de mouwen tijdens #vlaanderenhelpt. Drie masterstudenten van de faculteit Sociologie bij Universiteit Gent onderzoeken, in samenwerking met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, hoe organisaties vrijwilligerswerk beleefden. Zowel voor de noden tijdens de crisis als de ondersteuning. Maak je drie minuten tijd vrij om deze 11 vragen te beantwoorden?


Initiatieven en info rond geestelijke gezondheid

Hier kan je enkele interessante berichten en initiatieven rond het thema geestelijke gezondheid terugvinden. We beseffen evenwel dat dit geen volledig beeld geeft van wat beweegt of in omloop is uiteraard. Bij sommige vormingen en webinars die plaatsvinden in november en december zijn nog maar enkele vrije plaatsen, dus wacht zeker niet met een kijkje te nemen!


Aandacht voor mantelzorgers in tijden van corona

Mantelzorger in tijden van Corona: niet evident! Sommigen slaan er zich goed door, maar voor veel mantelzorgers is dit toch een zware periode. Velen kampen met gevoelens van stress, angst of hebben andere zorgen. Volgende diensten kunnen misschien een hulp betekenen voor een mantelzorger die jij kent. Hier kan u ook nog een overzicht vinden met de digitale ontmoetingen en activiteiten van november en december 2020 voor mantelzorgers.Meer informatie over de werking van de Oost-Vlaamse zelfzorgorganisaties tijdens de corona crisis?
Wij proberen op de Plazzo website de informatie up to date te houden. Kom gerust regelmatig eens kijken.


Nieuws uit de Eerstelijnszones


Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Sterker Vrijwilligen 17/11, Logo Gezond+ 17/11, Cavaria 20/11, KBS 23/11, Vormingplus Gent-Eeklo 23/11, Trefpunt STAN 25/11, Logo-Waasland 26/11, Samana vzw 26/11, Dienst Welzijn en Gelijke Kansen Stad Gent 26/11, Similes 30/11, Gezin en Handicap 01/12, Samana vzw 07/12, KBS Gezondheid 07/12