Nieuwsbrief - 18 januari 2024

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.




Plazzo-Activiteiten

Verwenactiviteit voor mantelzorgers

Plazzo organiseert op dinsdagnamiddag 18 juni 2024 in samenwerking met Stad Gent en Samana een verwenactiviteit voor mantelzorgers. Tussen 14u en 16u worden mantelzorgers verwend met koffie, thee en pannenkoeken of wafels in Buurthuis Het Hoeveke. Tegelijkertijd krijgen ze ook wat informatie over waar ze terecht kunnen met vragen en welke rechten ze hebben. Interesse? Schrijf je hier in.

Stuurgroep Plazzo

Ben je lid van een lotgenotengroep of patiëntenvereniging en neem je regelmatig deel aan activiteiten van Plazzo? Dan vragen we jou graag of je zin hebt om mee na te denken met de Plazzo-Stuurgroep? Deze stuurgroep komt 4x per jaar samen en helpt de Plazzo-werking mee uitbouwen en de goede werking ervan te verzekeren. Interesse? Stuur dan een mailtje naar info@plazzo.be.

Agenda

Webinar: Hartproblemen door de behandeling tegen kanker

Hematon Nederland organiseert op vrijdag 19 januari 2024 een webinar: hartproblemen door de behandeling tegen kanker, met cardioloog Arco Teske. Wie een hematologische kanker heeft en daarvoor chemotherapie, bestraling, medicatie of een stamceltransplantatie krijgt, loopt risico op schade aan het hart. Waardoor hartschade ontstaat, hoe je dat merkt en wat je eraan kunt doen kom je te weten in dit webinar. Inschrijven en meer informatie.

Denkdag Welbevinden en bescherming bij handicap

Deze Denkdag vindt plaats op 20 januari in het vormingscentrum Guislain te Gent. Hoe kunnen we de belangen van personen met een handicap omzetten in gedeelde keuzes? Welke vormen van bewindvoering zijn er? Professionals en ervaringsdeskundigen zetten op deze Denkdag alle mogelijkheden op een rij. Deze dag organiseert Trefpunt Stan samen met Helpper, Trixxo Exxtra en Numia, drie platformen in de deeleconomie, en met steun van Securex. Meer informatie en inschrijven.

Hodgkin Café

Op zaterdag 20 januari is er terug een Hodgkin Café . De gastspreker voor deze namiddag is mevr. Anne-Catherine Chantraine, werkzaam bij het bedrijf Pierre Fabre. Zij zal uitleg geven over het ontstaan van het bedrijf, gevolgd door uitleg over hun gamma verzorgende producten die bijzonder aangewezen zijn voor oncologische patiënten. Meer informatie. Inschrijven.

ADHD-Masterclass: Als lekker slapen niet vanzelf gaat. Slaapproblemen bij jongeren met ADHD

Deze webinar vindt plaats op 23 januari om 19u30. Drie op de vier jongeren met ADHD hebben slaapproblemen, zoals niet goed in slaap kunnen vallen of 's nachts vaak wakker worden. Prof. dr. Saskia Van der Oord, Finja Marten en Lena Kueppens nemen ouders en professionelen mee in het slaaponderzoek SIESTA en reiken vanuit nieuwe inzichten en onderzoek handvaten aan. Meer informatie en inschrijven.

Uitnodiging Verenig-bar

Op 27 januari 2024 gaat de eerste Verenig-bar van dit jaar door in de Pastory, van 9u30 tot 13u. De verenig-bar is een ontmoetingsmoment voor Gentse sociale verenigingen. Er is ook altijd een inhoudelijk thema, deze keer gaat het over projecten in het buitenland. Veel verenigingen hebben nog een band met hun land van herkomst en steunen daar ook projecten. Je zal kennis maken met enkele verenigingen die internationaal actief zijn en leren welke richtlijnen je hierbij moet volgen. Wie er bij wil zijn, kan zich inschrijven via deze link. Folder in bijlage.

Activiteiten februari 2024 - Diabetesliga Groot Gent

Voor 2024 voorziet de Diabetesliga Groot Gent 2 activiteiten in februari. Op 2 februari (10u tot 13u) geven de eindejaarstudenten voeding en dieetkunde een kookworkshop met als thema: lekker en simpel. Dit zal doorgaan in de Keramiekstraat 80, 9000 Gent. Meer informatie. Op 21 februari geeft Okra Drongen-Centrum een lezing met als thema: wat is diabetes, door prof. dr. Lapauw Bruno van UZ Gent. Inschrijven en meer informatie.

Uitnodiging inspiratiemoment Vree (gr/w)ijze vrijwilliger

Deze inspiratiedag, dat zal plaatsvinden op 27 februari, is een initiatief van Arteveldehogeschool, in samenwerking met Vrijwilligerspunt Gent en Dienst Regie Gezondheid en Zorg. Oudere Gentenaars actief houden via vrijwilligerswerk. Waarom is dat van belang? Je ouder wordende vrijwilligers zo lang mogelijk actief houden. Hoe doe je dat? Welke barrières zie je om te overwinnen? Waar zie je talenten en kansen? Op deze namiddag krijg je inspiratie, handvaten en inzichten om binnen je eigen organisatie verder aan de slag te gaan. Meer informatie.

Save the date: oncolloquium

Schrijf alvast 27 april 2024 in jullie agenda! Dan vindt het ONCOlloquium plaats, een event waar wetenschap en zorgorganisaties elkaar ontmoeten en waar de focus ligt op geïnspireerd worden en netwerken. Binnenkort volgt een volledig programma en een inschrijvingsmodule.

Nieuws

Lotgenotencontact voor naasten over borderline

Dit lotgenotencontact van Similes is er speciaal voor familie en andere naastbetrokkenen van personen met een borderlineproblematiek. Je krijgt de kans om in alle vertrouwen je verhaal te delen, vragen te stellen en naar anderen te luisteren. Er zijn drie momenten in Drongen (februari en maart) en 2 momenten online (februari en maart). Meer informatie via deze link.

Nieuwe brochure mantelzorgondersteuning in Gent

Met enige trots stelt dienst Regie Gezondheid en Zorg hun vernieuwde brochure voor: 'Wie helpt jou als je zorgt voor een dierbare? Ondersteuning voor mantelzorgers'. Het diverse aanbod is gebundeld in één handige, gloednieuwe brochure voor Gentse mantelzorgers. Ik wil de nieuwe brochure.

Nieuwsbrief mantelzorgondersteuning

In bijlage kan je de laatste editie van de nieuwsbrief mantelzorgondersteuning van de zes erkende mantelzorgverenigingen terugvinden.

Uitnodiging infoavond hervestiging - community sponsorship

Community sponsorship is een programma waarbij vrijwilligers hervestigde vluchtelingen verwelkomen, begeleiden en een jaar lang wegwijs maken in de Belgische samenleving. Benieuwd hoe jij voor een gezin op de vlucht het verschil kan maken? Kom dan zeker luisteren op één van de infomomenten. Meer informatie.

Bloedafname voor chemotherapie vanaf volgend jaar ook thuis

Kom op tegen Kanker is verheugd dat de bloedafname die voorafgaat aan een kankerbehandeling zoals chemotherapie vanaf volgend jaar ook thuis kan gebeuren. Hierdoor moeten patiënten en hun mantelzorgers minder vaak naar het ziekenhuis en er ook minder lang tijd doorbrengen. Een enorme stap in de richting van meer patiëntgerichte zorg. Lees het volledige artikel via deze link.

Ontmoetingsmomenten Ikaros 2024

Benieuwd welke activiteiten Ikaros organiseert in 2024? Ontdek ze op hun website!

Programma Ups en Downs Gent 2024

Het programma van Ups & Downs Gent voor 2024 (vereniging voor personen met een bipolaire stoornis of depressie en hun omgeving) kan je via deze link terugvinden.

Week van de vrijwilliger 2024

Van 2 tot en met 10 maart 2024 vieren we opnieuw de Week van de Vrijwilliger! Het thema van deze editie is "Vrijwilligerswerk is een ontdekkingsreis". Zin om jouw vrijwilligers in de bloemetjes te zetten? Hier kan je terecht voor geschenken voor je vrijwilligers, en vind je het campagnebeeld van de Week van de Vrijwilliger 2024.

Onderzoek naar pijn in het nazorgtraject van kanker

Lise Vanhauwaert, laatstejaars studente psychologie aan de UGent doet voor haar masterproef een onderzoek rond nazorg bij kanker. Heel wat kankeroverlevers ervaren na hun behandeling problemen, waaronder pijn. Er is een sterke behoefte aan meer aandacht voor nazorg. Men ontwikkelde vanuit de UGent en UZ Gent een stappenplan om nazorg op maat van de kankeroverlever te organiseren, meer specifiek bij borstkankeroverlevers met chronische pijnklachten. Lise wil onderzoeken of dit van toepassing is op verschillende kankertypes. Meer informatie.

Similesactiviteiten in jouw buurt - januari 2024

Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in januari die in jouw buurt plaatsvinden. Het overzicht kan je terugvinden via deze link.

LEIFpunt Gent-Eeklo

Het LEIFpunt Gent-Eeklo richt zich in eerste instantie op het informeren en sensibiliseren over levenseindevragen. Dit aan de hand van voordrachten en zitdagen in de regio Gent-Eeklo. Meer informatie.

Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Logo Gezond+ vzw 06/12, Cavaria 11/12, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 13/12, Bednet vzw 13/12, Steunpunt mantelzorg 14/12, Hersenletsel nieuws 14/12, Grip vzw 14/12, Vlaamse Ouderenraad 15/12, Logo Waasland vzw 19/12, Trefpunt Zelfhulp 19/12, Hersenletsel nieuws 20/12, Liever Thuis 20/12, Gezin en Handicap 21/12, Comon 22/12, Cavaria 23/12, OorEnZo 09/01, Patient Empowerment vzw 09/01, Cavaria 11/01, Trefpunt STAN 11/01, Vlaamse Ouderenraad 12/01, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 15/01, Hersenletsel nieuws 16/01, Similes 16/01