Nieuwsbrief - 03 oktober 2023

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.


Plazzo-Activiteiten

Trefdag Zelfzorg 2023

Op donderdag 30 november 2023 willen we alle Oost-Vlaamse zelfzorg- en lotgenotenverenigingen samenbrengen op een ontmoetingsplek. Op deze Trefdag kunnen jullie ervaringen uitwisselen en nemen jullie een pak nieuwe ideeën mee naar huis. Het thema van de trefdag is gedragsverandering/veranderende relatie bij fysieke of psychische (gezondheids)problemen. Deelname is gratis, inschrijven is verplicht (vóór 23 november 2023).


Agenda

Gespreksgroep voor rouwenden na partnerverlies

Vzw Contempo, netwerk voor wie zijn partner verloor door overlijden, organiseert een gespreksgroep voor jonge mensen die hun partner verloren. De gespreksgroep gaat door in Gent op donderdag 5/10, 2/11 en 7/12 om 19u30. Meer informatie kan je terugvinden in de flyer of op www.vzwcontempo.be

Webinar: Afgestemd opvoeden bij kinderen met een etiketje

Wat is 'afgestemd opvoeden' en is dit toepasbaar bij kinderen met een etiketje/diagnose? In deze lezing, georganiseerd door Gezin en Handicap op 12 oktober, neemt Eline Claeys je mee in de wereld van afgestemd opvoeden. Je komt te weten wat afgestemd opvoeden inhoudt en hoe dit toepasbaar is bij je kind met een etiketje of diagnose. Bovendien krijg je heel wat concrete tips omtrent opvoeding en omgaan met en begrijpen van moeilijk gedrag. Inschrijven kan via deze link.

Debat: werk en sociale activering

1 op 7 Gentenaars leeft in armoede. Dat is geen keuze maar een maatschappelijk probleem van sociale uitsluiting en een te laag inkomen. Is een job nog steeds de snelste manier om uit de armoede te geraken? Hoe zorgen we ervoor dat sociale activiteiten bijdragen tot een meer actief burgerschap? Hoe creëren we leerkansen en voldoende ruimte voor een gezonde werk-privébalans? Met dit debat over werk en sociale activering laat Dienst Lokaal Sociaal Beleid van stad Gent sprekers uit verschillende domeinen hun visie delen en in interactie gaan met het publiek. Het debat vindt plaats op maandag 16 oktober, op de vooravond van de dag tegen armoede. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier terug.

Debat: 'Luistert'. In gesprek over welzijn van Gentse jongeren

Op dinsdag 17 oktober 2023 (19u30 tot 21u30) brengt vzw Jong verschillende verhalen van jongeren en gezinnen. Ze worden dagelijks geconfronteerd met meervoudige drempels en obstakels die een grote impact hebben op hun welzijn. Er zal hierover in gesprek gegaan worden met verschillende politici en beleidsmakers. Alle aanwezigen krijgen een exemplaar van de publicatie 'Luistert, een manifest voor het welzijn van Gentse jongeren', editie 2023. Deelname is gratis, inschrijven is verplicht. Reserveren kan via deze link. Meer informatie via deze link.

Uitnodiging focusgroepen mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg neemt het komende jaar hun werking grondig onder de loep. Met als doel om jonge of iets oudere mantelzorgers beter te bereiken met info en ondersteuning. Wil je, samen met andere mantelzorgers mee nadenken over hun beleid? Steunpunt Mantelzorg organiseert 2 focusgroepen op 17/10 in Zwijnaarde van 10u-12u30 (met aansluitend broodjeslunch) en op 31 oktober online van 10u tot 11u30. Heb je interesse om deel te nemen? Mail naar info@steunpuntmantelzorg.be of bel via 078 77 77 97.

Workshop voor dove en slechthorende personen: spraak naar tekst apps

Spraak naar tekst apps: iets voor mij? In deze workshop maak je kennis met spraak naar tekst apps en hoe je ze kunt inzetten al dan niet in combinatie met andere hulpmiddelen. Na deze workshop, georganiseerd oor Ahosa vzw op 19 oktober, heb je de start gemaakt om dit hulpmiddel op de juiste manier in te zetten, en kun je thuis en in andere situaties verder de mogelijkheden verkennen. Meer informatie terug te vinden in bijlage.

Lezing: wat is diabetes - rijbewijs en autoverzekering

De Diabetes Liga afdeling Groot Gent organiseert een lezing 'wat is diabetes - rijbewijs en autverzekering' samen met Okra Lochristi op 6 november 2023 om 14u30. Deze gaat door in LDC Fazantenhof, Bosdreef 5C Lochristi. Meer informatie via deze link.

Workshop: planning in balans

In de workshop "planning in balans" georganiseerd door Hefboom (ergotherapie aan huis) leer je de principes van energiemanagement, lichaamssignalen herkennen en doelgericht plannen. Deze workshop vindt plaats op 13 november van 19u tot 21u. Interesse? Meer informatie en de inschrijvingslink kan je terugvinden via deze link.

Op zoek naar (financiële) zekerheid: Wat na ons? Inspiratiedag voor en door ouders

Hoe kan je zorgen voor financiële zekerheid voor je kind, voor later - als jij er niet meer bent? Je bent ouder van een kind met een handicap en ligt wakker van de vraag ‘Wat na ons?’ Want je wil dat je kind, ook als jij de zorg niet meer kunt opnemen, comfortabel kan leven en kwaliteitsvolle ondersteuning zal krijgen. In deze inspiratiedag komen ouders, die één of ander initiatief voor later genomen hebben, aan het woord. De inspiratiedag is georganiseerd door Gezin en Handicap en vindt plaats op 18/11/2023. Het programma en praktische informatie vind je terug via de website.

Save the date: netwerkevent voor het Gentse middenveld

Op zaterdag 25 november 2023 vindt het jaarlijkse netwerkevenement voor de Gentse middenveldorganisaties plaats. Een moment om elkaar te ontmoeten en te inspireren, waar de basis gelegd wordt voor nog betere samenwerking. In de loop van september ontvang je meer informatie over het programma, de locatie en hoe je kan inschrijven.

REVA 2023 komt eraan!

In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport en REVAtalks. Ben je blind of slechtziend? Of ben je als professional op zoek naar het nieuwste aanbod voor deze doelgroep? Dan is er goed nieuws voor jou: in samenwerking met ZieZo Vlaanderen vind je op REVA2023 een ruim aanbod voor blinden en slechtzienden. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Hopelijk tot dan!

Save the date - NAH-congres 2024

De Hersenletsel Liga en Sig organiseren op donderdag 10 oktober 2024 (!) (dus niet op 8 oktober 2024 zoals eerder aangekondigd) het tweede Vlaamse NAH-congres in Brugge. Noteer het alvast in je agenda!

Nieuws

Hersenletsel-cafés in oktober 2023

Sinds enkele jaren organiseert Sig in samenwerking met de Hersenletsel Liga talrijke hersenletsel-cafés. Het is een verzamelnaam voor gezellige activiteiten, waar praten over hersenletsel centraal staat, ongedwongen en in een rustige omgeving. In Oost-Vlaanderen vinden de cafés plaats op 09/10, 10/10, 12/10, 13/10 en 19/10. Ontdek het programma via deze link.

Toneelstuk De Beginneling

Het toneelstuk De Beginneling van theatergezelschap Wuivend Riet wil het ziektebeeld borderline persoonlijkheidsstoornis uit de taboesfeer halen. Het toneelstuk loopt van 29/09/2023 tot en met 18/01/2024 op verschillende locaties. Ontdek meer via PRODUCTIES – TG Wuivend Riet WRITE ON (wuivendriet-writeon.be). De speelkalender kan je hier raadplegen.

10-daagse van de veerkracht 2023

Elk jaar kan je tijdens de 10-daagse van de veerkracht deelnemen aan tal van activiteiten om je mentale weerbaarheid te versterken. Er zijn workshops, wandelingen, lezingen en nog veel meer. De meeste activiteiten zijn gratis en iedereen is welkom! Ontdek via deze link wat er allemaal te doen is tijdens de 10-daagse van de veerkracht.

Start onderzoek UGent naar de mentale gezondheid bij jongeren

Binnen de onderzoeksgroep Klinische Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Gent loopt er een nieuw onderzoek omtrent emotionele problemen bij jongeren. De pubertijd is een periode die wordt gekenmerkt door veel stress en is een emotionele rollercoaster. De onderzoeksgroep wil met hun onderzoek beter begrijpen waarom stress en emoties er bij sommige jongeren voor zorgen dat het moeilijk gaat om hun taken te doen, plezier te maken en te genieten en is op zoek naar jongeren die zouden willen deelnemen aan dit onderzoek. Wie zoeken ze? Wat houdt het in? Waarom? Ontdek het in deze flyer.

Open oproep beheer en invulling Lousbergs

De Stad Gent gaat op zoek naar een nieuwe invuller voor het Buurtcentrum en/of Jeugdontmoetingscentrum Lousbergs in de Tarbotstraat in Gent. De nieuwe invuller maakt het mogelijk dat buurtbewoners en organisaties buurtgerichte activiteiten gratis kunnen blijven organiseren in het gebouw. Meer weten over deze oproep? Ontdek het allemaal via deze link.

Thema-avond palliatieve zorg: een geïntegreerde kijk op levenseinde

Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen en Eerstelijnszone Panacea nodigen je op donderdag 12 oktober graag uit voor de thema-avond palliatieve zorg: een geïntegreerde kijk op levenseinde. Meer informatie kan je terugvinden via deze link.

Vormings- en ontmoetingsaanbod Samana - najaar

Ontdek het vormings- en ontmoetingsaanbod van Samana voor dit najaar via deze link.


Vormingsaanbod Vrijwilligerspunt Gent - najaar 2023

Het vrijwilligerspunt heeft een nieuw vormingsaanbod klaar voor al wie vrijwilligerswerk doet voor een organisatie in Gent. Benieuwd? Neem zeker een kijkje!


Groepsaanbod veerkrachtig ouderschap na scheiding

Ook in 2023 kunnen gescheiden ouders via elk CAW huis van CAW Oost-Vlaanderen deelnemen aan een psycho-educatief groepsprogramma over "veerkrachtig ouderschap na scheiding". Dit aanbod bieden ze terug in het najaar op diverse locaties aan. Meer informatie kan je via deze link terugvinden.


Nieuw cursusaanbod HerstelAcademie

Bekijk het nieuwe cursusaanbod van HerstelAcademie! Er is een aanbod aan basiscursussen, thematische cursussen en doe cursussen.


Programma Inloophuis Dementie najaar 2023

Het najaarsprogramma van Inloophuis Dementie kan je ontdekken via deze link.


Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Cavaria 05/09, Logo Gezondplus 07/09, Trefpunt Zelfhulp 08/09, Vlaamse Ouderenraad 08/09, Patient Empowerment vzw 12/09, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 12/09, Gezin en Handicap 12/09, Hersenletsel nieuws 14/09, Verenigingswijzer 18/09, Similes vzw 18/09, Bednet vzw 19/09, Hersenletsel Nieuws 20/09, HerstelAcademie Gent 22/09, Vlaamse Ouderenraad 22/09, Logo Waasland vzw 26/09, Similes vzw 28/09, REVA 28/09, Grip vzw 02/10