Nieuwsbrief - 17 mei 2023

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.


Plazzo-Activiteiten

Plazzo preventievorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: voeding en beweging

Plazzo organiseert, in samenwerking met Zorgzame Buurten, op woensdag 27 september een vorming over preventie via voeding en beweging. Gezond eten en bewegen zijn essentieel in een gezonde levensstijl. Ongezond eten en onvoldoende bewegen kan leiden tot een te hoog lichaamsgewicht, te hoge bloeddruk, slaap- en ademhalingsproblemen of problemen met de gewrichten (bv. knieën of rug). Gezond eten en regelmatig bewegen heeft niet alleen voordelen op korte termijn, maar helpt ook een groot aantal aandoeningen op langere termijn tegen te gaan of onder controle te houden. Het zorgt ervoor dat je leven als patiënt of mantelzorger comfortabeler wordt. Vandaar deze vorming. De vorming gaat door in Gentbrugge van 14u tot 16u, en wordt begeleid door Anouk Windey (kinesiste, Bewegen op Verwijzing coach en diëtiste). Inschrijven kan hier. Meer informatie over de vorming vind je terug op het inschrijvingsformulier.


Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft?

Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft? Via één klik kan je de pagina volgen! Zijn er specifieke zaken die jullie graag zouden zien verschijnen op de Facebookpagina? Dan mag je dit zeker en vast doorgeven via info@plazzo.be.


Agenda

Webinar: Zorg en ondersteuning

In dit webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap, kom je op dinsdag 23 mei alles te weten wat je wil weten over het PersoonsVolgend Budget (PVB) of Persoonlijk AssistentieBudget (PAB). Meer informatie vind je terug via deze link.


Migratieforum

Dienst Lokaal Sociaal Beleid van Stad Gent nodigt jullie op 24 mei uit voor het migratieforum. Dit migratieforum is een co-creatie van Stad Gent, Odisee kenniscentrum gezinswetenschappen, Minor Ndako, vzw Apart, CAW, dOT, EriGent, Community Health Work, ... Het programma en de inschrijvingslink kan je hier terugvinden.


Webinar: kiezen voor een school

Op woensdagavond 24 mei geeft Gezin en Handicap een webinar: kiezen voor een school. Als ouder van een kind met een beperking wil je dat je kind alle kansen krijgt om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Eén van de belangrijkste keuzes waarvoor je als jonge ouder staat is: ‘Welke school kies ik voor mijn kind met een beperking?’ In dit webinar kan je 2 ouders ontmoeten en vragen stellen. Ze delen hun (buiten)gewoon parcours met jullie. Nadien is er voldoende tijd voorzien om vragen te stellen. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier terug.


Infosessie: hoe een darmflora in balans kan bijdragen aan een gezond lichaam

Op deze avond, 08 juni 2023, duik je samen met Sabine Ruymbeek een beetje dieper in het werkingsmechanisme van de darmflora zodat jij straks met enkele inzichten en tips aan de slag kan gaan. Meer informatie vind je terug in de flyer.


Gespreksgroepen voor lotgenoten - vzw Contempo

vzw ConTempo, netwerk voor wie zijn partner verloor door overlijden, organiseert gespreksgroepen voor lotgenoten en dit op diverse locaties in Vlaanderen. Op 13/06 organiseren ze een open gespreksgroep om 20u in Blinkhuis, Vlaanderenstraat 53, te Gent. Meer informatie kan je terugvinden in de flyer.


Inschrijvingen Zomercursus Academie voor de Eerste Lijn geopend

De Academie Voor De Eerste Lijn lanceert, na het succes van de zomercursus 2022, editie 2023 met nóg meer interactie voor alle betrokkenen in de eerste lijn én onderwijs. Dit zal plaatsvinden op 6 en 7 juli 2023. Gedurende deze twee dagen zal patiëntenparticipatie een rode draad doorheen de topics vormen en zullen interactieve methodieken ingezet worden om alle deelnemers onder te dompelen in de innovaties, good practices, nieuwe inzichten en immersieve tools die de kwaliteit en de sterkte van de Eerste Lijn ten goede komen. Inschrijven kan via deze link, en kan aan een aangepaste inschrijvingsprijs als patiënt, burger en mantelzorger.


Infoavond Gezin en Handicap: digitaal dossier bewindvoering

Op maandag 2 oktober nodigt Gezin en Handicap je uit voor hun workshop: digitaal dossier bewindvoering. Sinds 1 juni 2021 moeten alle nieuwe verzoeken bewindvoering digitaal ingediend worden. Deze workshop wordt begeleid door Martine De Moor en Freya Van Langenhove, stafmedewerkers van Similes. Meer informatie en het programma kan je terugvinden via deze link.


REVA 2023 komt eraan!

In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport, REVAtalks. Ben je blind of slechtziend? Of ben je als professional op zoek naar het nieuwste aanbod voor deze doelgroep? Dan is er goed nieuws voor jou: in samenwerking met ZieZo Vlaanderen vind je op REVA2023 een ruim aanbod voor blinden en slechtzienden. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Hopelijk tot dan!


Nieuws

Website van Participate! in het nieuw

Ga op ontdekking en laat je verrassen door de nieuwe website van Participate! met een frisse en moderne uitstaling, een overzichtelijke indeling en makkelijk navigeerbare menu’s. De inhoud werd geactualiseerd en aangevuld met nieuwe inhoud. De nieuwe website heeft heel wat troeven: informatie is wetenschappelijk onderbouwd, er zijn ervaringsverhalen en video‘s die je op ideeën brengen, praktische adviezen en tips zijn er te vinden zodat je zelf aan de slag kan, en nog zoveel meer! Redenen genoeg om de nieuwe website eens te bezoeken. Bestel je graad de nieuwe folder van Participate! Dat kan via dit bestelformulier.


Onderzoek Familietevredenheid na een Kankerdiagnose

Kanker heeft niet alleen een impact op de patiënt, maar ook op het familielid of de naaste. Vaak ben je als familie/naaste een belangrijke bron van steun voor de patiënt. Net omdat je zo betrokken bent is Familieplatform geïnteresseerd in jouw mening: wat zijn jouw ervaringen met de zorg- en dienstverlening van jouw familielid/naaste met kanker? Vul de vragenlijst zeker in, het neemt slechts 10 minuten in beslag en is volledig anoniem. Vragen? Mailen kan naar marieke.vanschoors@familieplatform.be


Similesactiviteiten in jouw buurt - mei 2023

Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in april die in jouw buurt plaatsvinden. Het overzicht kan je terugvinden via deze link.


Verwen een geweldige mantelzorger

23 juni is de Dag van de mantelzorg. Op deze symbolische dag staan alle mantelzorgers centraal. Naar jaarlijkse gewoonte worden in Gent alle mantelzorgers in de bloemetjes gezet met wat You-time. Ken jij een mantelzorger? Via www.stad.gent/you-time kan je, vóór 12 juni, mantelzorgers in de bloemetjes zetten. Daarna bezorgt Stad Gent hen een bedankingskaartje met tegoedbon en verwenprogramma. Tussen 19 en 23 juni kunnen mantelzorgers hun tegoedbon inruilen voor een lekkere ijscoupe in een lokaal dienstencentrum naar keuze. Ze kunnen ook deelnemen aan een gratis activiteit uit het verwenprogramma. Laat je hart zien en steun deze actie vanaf 15 mei!


Dag van de Mantelzorg 2023

Op 23 juni is het de Dag van de Mantelzorg! Mantelzorg opnemen is allesbehalve vanzelfsprekend, maar betekent een grote meerwaarde voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood én voor de maatschappij. Daarom sloegen het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg, de zes erkende mantelzorgverenigingen en WVLmanteltmee de handen ineen om een gezamenlijke campagne te ontwikkelen. Wil jij ook graag mantelzorgers in jouw omgeving bedanken? Download dan nu het communicatiemateriaal, en zet mantelzorgers in de schijnwerpers op Dag van de Mantelzorg op 23 juni 2023.


Gezocht: mooie woorden en beelden voor de Dag van de Mantelzorg

Voor de dag van de Mantelzorg is Steunpunt Mantelzorg op zoek naar mooie woorden en beelden over mantelzorg. Op die manier willen ze het thema mantelzorg nog meer bespreekbaar maken en zoveel mogelijk mensen hierover informeren. Je kan het vertellen op de manier zoals jij dat zelf wil: via een gesprek/interview; via een gedicht/tekst; via een foto/afbeelding. Wil je graag deelnemen en wens je meer info? Mail dan zeker naar info@steunpuntmantelzorg.be


Het nieuwe Vlaamse Mantelzorgplan

Het nieuwe Vlaams Mantelzorgplan 2022-2024 is een feit! Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg, onderdeel van VIVEL, schreef en coördineerde het ontwerp van dit nieuwe plan. Na een intensief en cocreatief traject zijn ze klaar om dit plan nu vorm te geven. Samen met andere partners en de (erkende) mantelzorgverenigingen zullen ze ernaar streven dat de mantelzorger meer (h)erkenning krijgt. Bekijk het volledige plan hier.


Wat is de invloed van de levensstijl van de huisarts op de opvolging van levensstijladviezen door de patiënt

In het kader van een masterproef doet een masterstudent geneeskunde een onderzoek naar de invloed van de levensstijl van de huisarts op het opvolgen van levensstijladviezen door de patiënt. Deze vragenlijst is anoniem en neemt maximaal 5 minuten tijd in beslag. Meer informatie over de bevraging vind je hier terug. Wil je hem graag direct invullen? Dan kan dat via deze link.


Samen naar een mantelzorgvriendelijke school

1 op 5 van de jongeren woont thuis in een situatie waar iemand ziek is of zorg nodig heeft. Op elke school zijn er jonge mantelzorgers. Onderzoek heeft uitgewezen dat een mantelzorgsituatie effect heeft op het sociale leven. Ook op school. Deze jonge mantelzorgers wil Samana extra ondersteuning bieden via hun school met het project ‘samen naar een mantelzorgvriendelijke school‘. Je vindt alle informatie terug via deze link of in bijlage.



Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Liever Thuis 19/04, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 19/04, Similes vzw 19/04, Hersenletsel nieuws 20/04, Vlaamse Ouderenraad 21/04, Logo Waasland 25/04, Trefpunt Stan 25/04, Hersenletsel nieuwsbrief 27/04, Sig vzw 03/05, Vlaamse Ouderenraad 05/05, Patient Empowerment vzw 09/05, Cavaria 10/05, Logo Gezond+ 10/05