Nieuwsbrief - 14 maart 2023

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.


Plazzo-Activiteiten

Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: preventie

Plazzo organiseert op dinsdag 9 mei een vorming over preventie via (fysieke) sociale contacten. Sociale contacten zorgen ervoor dat je leven als patiënt of mantelzorger comfortabeler wordt. Ze kunnen ook eenzaamheid tegengaan. In je contacten als vrijwilliger, kom je wellicht al eens in aanraking met eenzaamheid, en weet je niet altijd hoe hierop te reageren. Vandaar deze vorming. De vorming gaat door in Gent van 14 tot 16u, en wordt begeleid door Nuriël Milleville, van de Dienst Gezondheid en Zorg van Stad Gent. Inschrijven kan hier. Meer informatie over de vorming vind je terug op het inschrijvingsformulier.


Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft?

Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft? Via één klik kan je de pagina volgen! Zijn er specifieke zaken die jullie graag zouden zien verschijnen op de Facebookpagina? Dan mag je dit zeker en vast doorgeven via info@plazzo.be.


Agenda

Diabetes Technologie anno 2023

Op 16 maart 2023 vindt Diabetes Technologie anno 2023 plaats. Georganiseerd door de diabetesliga Groot-Gent. Diabetes is een moeilijke ziekte, waarbij continue opvolging belangrijk is. Dankzij vooruitgang in de technologie, hebben mensen met diabetes meer mogelijkheden dan ooit om hun glycemie onder controle te houden en gezond te blijven. Diabetes technologie evolueert zeer snel, waardoor het moeilijk is om bij te blijven. Deze presentatie zal je een overzicht geven van de laatste innovaties in diabetes technologie. De infosessie is gratis, inschrijven verplicht.


Hersenletsel Café: Hoe zelfstandigheid blijven bevorderen na een NAH

Op 16 maart vindt het hersenletsel café in Beveren plaats. Een hersenletsel-café is een ideale gelegenheid waar mensen met een hersenleltsel en hun netwerk, anderen kunnen ontmoeten in een rustige omgeving. Voor personen met NAH: Een gezellige quiz met leuke en grappige breinkrakers! Voor mantelzorgers: Een interactieve avond met een ergotherapeutische invalshoek. Praktische handvaten, hulpmiddelenadvies en eenvoudige tips om toch de zelfstandigheid te blijven bevorderen. Inschrijven (gratis) kan via deze link.


Dag van de Zorg 2023

De Dag van de Zorg van afgelopen mei was een schot in de roos. Met een recordaantal deelnemers (300!), met veel bezoekers (op sommige sites was het over de koppen lopen) en met heel tevreden organisaties, zo blijkt uit de evaluatie-bevraging. Zondag 19 maart 2023 is de dertiende editie van Dag van de Zorg en wordt opnieuw zorg en welzijn in de kijker gezet. Het is dé hoogdag en feestdag van de sector en apotheose van Week van de Zorg. Ontdek hier alle deelnemende organisaties.


Verenigingsloket - online gebruikerstest

De Vlaamse Overheid ontwikkelt momenteel een verenigingsloket. Op woensdag 22 maart 2023 organiseert het verenigingsloket online gebruikerstesten voor vertegenwoordigers van verenigingen. De focus ligt op verenigingsgegevens en de homepagina van het nieuwe loket. Ben je vertegenwoordiger van een feitelijke vereniging, vzw of stichting en heb je tussen 9u en 17u een uurtje tijd? Registreer je en help Stad Gent het verenigingsloket af te stemmen op jouw noden.


Cursus Gezin en Handicap 'bij de pinken'

Gezin en handicap organiseert een praktijkgerichte cursus om als eerstelijnswerker in de sociale sector goed geïnformeerd aan de slag te gaan met mensen met een handicap. Want om mensen met een handicap goed te informeren en op weg te helpen, moet je zelf je weg vinden in een complexe materie. Je kan nog inschrijven voor volgende sessies (23/03, 20/04, 04/05).


Infoavond Gezin en Handicap: kiezen voor een school

Op dinsdagavond 18 april nodigt Gezin en Handicap je uit op hun infoavond: kiezen voor een school. Als ouder van een kind met een beperking wil je dat je kind alle kansen krijgt om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Eén van de belangrijkste keuzes waarvoor je als jonge ouder staat is: ‘Welke school kies ik voor mijn kind met een beperking?’ Op deze infoavond kan je 2 ouders ontmoeten en vragen stellen. Ze delen hun (buiten)gewoon parcours met jullie. Nadien is er voldoende tijd voorzien om vragen te stellen. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier terug.


Infoavond Gezin en Handicap: erfrecht

Op maandagavond 8 mei 2023 nodigt Gezin en Handicap je uit op hun infoavond: erfrecht. Wat kan je financieel regelen voor de toekomst van jouw kind? Hoe zorg je ervoor dat je zorgenkind comfortabel leeft als jij er niet meer bent? Kun je ook iets regelen voor de broers en zussen? Een deskundige belicht de nieuwe erfwet en de mogelijkheden die ze je biedt en beantwoordt vragen over erfenis, testament en stichtingen. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier terug.


Infoavond Gezin en Handicap: digitaal dossier bewindvoering

Op maandag 2 oktober nodigt Gezin en Handicap je uit voor hun workshop: digitaal dossier bewindvoering. Sinds 1 juni 2021 moeten alle nieuwe verzoeken bewindvoering digitaal ingediend worden. Deze workshop wordt begeleid door Martine De Moor en Freya Van Langenhove, stafmedewerkers van Similes. Meer informatie en het programma kan je terugvinden via deze link.


Vlaamse lotgenotengroep fronto-temporale dementie

Op zaterdag 25 maart 2023 verwelkomt de Vlaamse lotgenotengroep Fronto-temporale dementie van Alzheimer Liga Vlaanderen Professor Dokter Engelborghs. Na een korte inleiding over de feiten van FTD zal hij een lezing geven over "wat na de diagnose?". Meer informatie en hoe je je kan inschrijven vind je terug via deze link.


Hodgkin Café

Op zaterdag 15 april 2023 houdt Hodgkin vzw terug een "Hodgkin café". Dit is in een gezellig samenzijn onder lotgenoten en hun familie, met een drankje en taart. Frederik Vernimmen zal het eventjes hebben over "complementaire en alternatieve therapieën in kanker behandeling". Het Hodgkin café zal plaatsvinden in het Ontmoetingscentrum "Nieuwe Melac" te Zwijnaarde, in de Dorpstraat 31, van 14u tot 17u. Deze namiddag is geheel gratis, inschrijving graag bevestigen via deze link.


Webinar Similes over zorgvolmacht

Samen met Cera stelt Similes je het webinar voor over zorgvolmacht op 20/04. Inschrijven en meer info kan je via deze link ontdekken.


Boeklezing 'Het komt voor in de beste families'

Eén op de vier personen krijgt ooit in zijn leven te maken met ernstige psychische problemen. Aangezien een mens gemiddeld vijf tot zeven intieme naasten heeft, is de kans groot dat je als naastbetrokkene ooit in contact komt met psychische problemen. Op 20 april houdt auteur Griet Frère halt in Sint-Niklaas voor een lezing, gebaseerd op haar boek 'Het komt voor in de beste families'. Tijdens deze lezing vertelt Griet Frère aan de hand van persoonlijke verhalen over wat je als naastbetrokkene ervaart wanneer iemand in je gezin (ernstige) psychische problemen krijgt. Wat doe je, wat gebeurt er, hoe ga je ermee om? Meer informatie en inschrijvingslink vind je hier terug.


Experimentcafé over de weg naar mentale zorg

Tijdens dit Experimentcafé, dat zal plaatsvinden op 20 april van 17u tot 20u30, over de weg naar mentale zorg kan je deelnemen aan verschillende activiteiten rond het thema. Kom MIA zelf uittesten en filosofeer mee over mentale zorg. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je terug op de website van Comon.


Infosessie burgerplatform eerstelijnszone Panacea

Het burgerplatform is een klankbordgroep die meermaals per jaar samenkomt om ervaringen te delen en samen na te denken over diverse onderwerpen rond zorg en welzijn. Iedereen is welkom, ongeacht leeftijd of achtergrond! Twijfel je of het burgerplatform wel iets voor jou is? ELZ Panacea nodigt je graag uit voor een eerste vrijblijvende infosessie op donderdag 20 april 2023. Meer informatie kan je terugvinden via deze link.


Event 'Verouderen door de roze bril'

GRAY en universiteit Gent organiseren op 28 april het event 'verouderen door de roze bril'. Tijdens dit event willen ze kijken naar de kracht van ons brein en lichaam bij het gezond ouder worden. Ze schotelen drie boeiende lezingen voor over de rol van beweging, voeding en hormonen op het gezond ouder worden. Er staan ook verschillende workshops op het programma waarbij je zelf aan de slag kan gaan met het verkennen van je brein en lichaam. Het programma kan je hier raadplegen.


30 jaar Ahosa vzw

Al 30 jaar staat AHOSA vzw op de barricades voor alle dove en slechthorende personen in Vlaanderen. Dat vieren ze graag samen met jullie op zaterdag 29 april, met een lezing over omgaan met gehoorverlies door expert ter zake Leo De Raeve en met een heuse kunstveiling t.v.v. hun organisatie. Je kan uiteraard ook de informatiebeurs bezoeken met standen van firma‘s die hoortoestellen, hoorhulpmiddelen, cochleaire implantaten verdelen en van verenigingen in verband met slechthorendheid. Allen welkom! Inschrijven kan via deze link. De uitnodiging kan je hier terugvinden.


Webinar van het centrum Zitstil

Op donderdag 4 mei zal dr. Luc Roelen tijdens het webinar 'medicatie voor volwassenen met ADHD' de plaats van medicatie bespreken binnen de behandeling. Vragen zoals 'wanneer kan medicatie helpen?, wat zijn de verschillende mogelijkheden?, 'en waar moet je zeker op letten?' zullen aan bod komen.


Experimentcafé over dokterstaal

Een divers team van Gentenaars bedacht een uitvinding dat je medisch verslag omzet in een verstaanbare uitleg. Maak kennis met 'Spexter' en kom Spexter zelf uittesten, filosofeer mee over dokterstaal en doe mee met andere activiteiten over verstaanbaarheid van de gezondheidszorg. Dit alles tijdens het gratis Experimentcafé over dokterstaal in De Krook op 4 mei 2023. Meer informatie kan je hier terugvinden.


REVA 2023 komt eraan!

In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport, REVAtalks. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Hopelijk tot dan!


Nieuws

Similesactiviteiten in de kijker

Similes bezorgt jou graag een overzicht van enkele activiteiten die in de week van 13 maart in jouw buurt plaatsvinden. Ontdek het via deze link.


Visie en input gevraagd modernisering van de wet op de patiëntenrechten

De wet op de patiëntenrechten uit 2002 biedt mensen vrije keuze van zorgverlener, vrije toestemming voor een behandeling, of ook inzage in of een kopie van het medisch dossier. Maar de wet werd geregeld als te passief, tandeloos of zelfs paternalistisch bevonden. In een nieuw wetsvoorstel staat nu dat patiënten op voorhand hun wensen over toekomstige zorg kunnen vastleggen, niet alleen bij een terminale ziekte maar ook bijvoorbeeld bij een chronische aandoening. Het gaat nog om een voorontwerp van wet. Minister Vandenbroucke vraagt via zijn website het brede publiek nu om visie en input. Dat kan tot 18 april, de Europese dag van de Rechten van de patiënt. Daarna kan een definitief wetsvoorstel naar het parlement.


Mantelzorgvakanties

Zorg je voor een dierbare met een zorgbehoefte? En wil je er samen tussenuit? Dat kan via de georganiseerde mantelzorgvakanties van S-Plus vzw in samenwerking met Coponcho. Dit zijn vakanties die begeleid worden door vrijwilligers, waarbij er ook zorgkundigen aanwezig zijn. Dit maakt het mogelijk voor mantelzorgers om even de zorg af te geven en samen met de persoon voor wie ze zorgen tot rust te komen. Meer informatie vind je terug via deze link.


Groepsaanbod veerkrachtig ouderschap na scheiding

Ook in 2023 kunnen gescheiden ouders via elk CAW huis van CAW Oost-Vlaanderen deelnemen aan een psycho-educatief groepsprogramma over "veerkrachtig ouderschap na scheiding". Dit aanbod biedt CAW Oost-Vlaanderen alvast in het voorjaar op diverse locaties aan. Meer informatie en de inschrijvingslink kan je terug vinden via deze link.


Webinar: Erfrecht in gezinnen met een kind met een handicap

Dit webinar wordt georganiseerd door Gezin en Handicap op donderdag 9 maart 2023. Het Belgische erfrecht werd aangepast. Wat betekent het voor jouw gezin? Hoe zorg je ervoor dat je zorgenkind comfortabel leeft als jij er niet meer bent? Een deskundige belicht de nieuwe erfwet en de mogelijkheden die ze je biedt en beantwoordt vragen over erfenis, testament en stichtingen. Inschrijven kan via deze link.


Similesactiviteiten in jouw buurt - maart 2023

Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in maart die in jouw buurt plaatsvinden. Ontdek ze hier!


Week van de Valpreventie: 24 tot 30 april 2023

Dat bewegen de kans op vallen vermindert, wist je waarschijnlijk al. Maar er zijn nog tal van gezondheidsvoordelen van bewegen: minder ervaren van stress, spanning en/of depressieve gevoelens, positief effect op het cholesterolgehalte, positief effect op het geheugen, enz. Zet je wandelschoenen alvast klaar, want de 12e editie van de Week van de Valpreventie is in aantocht! Deze week gaat door van 24 tot en met 30 april 2023. Met de slogan ‘Wandel je mee? Samen in beweging!’ worden alle verenigingen, organisaties, woonzorgcentra, zorgverleners, enz. aangespoord om beweeg- of wandelactiviteiten te organiseren. Speciaal voor deze wandel-editie zijn er drie wandelgidsen ontwikkeld. Ontdek het via deze link.


Gezondheid in eigen handen en actief thuis? Gratis groepsprogramma voor 65-plussers in ELZ Schelde en Leie

Eerstelijnszone Schelde en Leie organiseert in samenwerking met het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen een groepsprogramma voor 65-plussers in het Lokaal Dienstencentrum Zeventiendorpen (Deinze) en in het WZC Wielkine - Zorgband (Nazareth). Het groepsprogramma heeft als doel om 65-plussers hun zelfvertrouwen te vergroten en hen op deze manier aan te moedigen om hun gezondheid in eigen handen te nemen. De groepssessies vinden wekelijks (2u) plaats over een periode van 7 weken. De eerste reeks start in april (zie onderstaande flyers voor de data per locatie). Verschillende onderwerpen komen aan bod, zoals spierkracht, evenwicht en mobiliteit, aangepast schoeisel, omgevingsveiligheid, veiligheid en openbare plaatsen, zicht, zelfvertrouwen, vitamine D, calcium en medicatie. Interesse? Meer informatie kan je terugvinden via deze link.


Programma voorjaar 2023 Centrum Zitstil

Ook dit voorjaar organiseert centrum ZitStil infosessies, workshops en trainingen voor ouders van kinderen met ADHD, voor volwassenen die zelf deze stoornis hebben en voor professionelen. Ontdek het voorjaarsprogramma op de website van ZitStil.


Verwen een geweldige mantelzorger

23 juni is de Dag van de mantelzorg. Op deze symbolische dag staan alle mantelzorgers centraal. Naar jaarlijkse gewoonte worden in Gent alle mantelzorgers in de bloemetjes gezet met wat You-time. Ken jij een mantelzorger? Organiseer dan in de week van 19 juni een verwenactiviteit zoals een wandeling, een zen-moment, apero-time, ... Je kan dit laten weten via deze link aan Stad Gent (tot en met 14/04) en zij nemen dan jouw activiteit mee in hun communicatie.



Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 14/02, Hersenletsel Nieuws 15/02, Gezin en Handicap 15/02, Logo Waasland vzw 16/02, Vlaamse Ouderenraad 17/02, Similes vzw 18/02, Hersenletsel Nieuws 21/02, Trefpunt STAN 24/02, Vlaamse Ouderenraad 24/02, Steunpunt Mantelzorg 27/02, Vlaamse Ouderenraad 03/03, Patient Empowerment vzw 07/03, Cavaria 07/03, Hersenletsel nieuws 08/03, Gezin en Handicap 09/03, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 09/03, Verenigingswijzer 10/03, Vlaamse Ouderenraad 10/03, Vlaamse Ouderenraad 13/03