Nieuwsbrief - 09 juni 2022

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.
Plazzo-Activiteiten

Vorming: vroegtijdige zorgplanning

Plazzo organiseert op 27 september, van 14u tot 16u, een workshop over vroegtijdige zorgplanning en levenswensen. De patiënt of de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood staat centraal in de eerstelijnszorg- en hulpverlening. De mens met zijn of haar levensdoelen en levenswensen staat centraal. Praten over deze levensdoelen en levenswensen blijkt in realiteit soms moeilijk, waardoor mensen bepaalde keuzes of beslissingen voor de toekomst uitstellen, tot het niet langer kan. Stilstaan bij toekomstige zorgwensen, of zelfs bij het levenseinde is niet evident voor individuele mensen. In lotgenotengroepen, patiënten- en mantelzorgverenigingen komt dit thema soms wel aan bod, vaak gepaard met nog vele vragen hierover. Inschrijven kan via deze link.


Sumehr: jouw medisch dossier in het kort

Een Sumehr is een samenvatting van je medisch dossier, en kan ervoor zorgen dat je snellere en betere zorg krijgt. Het is dus belangrijk dat je de informatie in je Sumehr bekijkt met je huisarts, en het indien nodig op punt stelt. Plazzo werkte samen met de Huisartsenvereniging Gent om de Sumehr bekend te maken. De Huisartsenvereniging zorgde via de Summer of Sumehr voor een sensibiliseringsactie naar de huisartsen toe. Plazzo zorgt via deze folder voor een sensibiliseringsactie naar patiënten en mantelzorgers toe. Wil je graag een folder op papier? Neem gerust contact op met Plazzo. Deze maand voert de HVG opnieuw campagne over de Sumehr. Ze hebben een Vlaamse campagne geïnitieerd. Al het campagnemateriaal is ter beschikking gesteld aan de Vlaamse huisartsenkringen. De campagne duurt in totaal vier weken, waarbij iedere week een ander perspectief wordt belicht. Naast de meerwaarde voor spoedartsen en wachtposten, wordt ook stilgestaan bij de rol van de patiënt. Voor deze campagne hebben ze steun van Domus Medica en het Vlaams Patiëntenplatform. Meer informatie over de campagne kan je hier terugvinden.


Agenda

60ste landdag van de Vlaamse AA

Op zaterdag 11 juni 2022 gaat de 60ste Landdag van de Vlaamse AA door. Dit jaar is het thema: ’Bewust ... doorstappen ... in het leven’. De Landdag vindt plaats op het Provinciaal domein Puyenbroeck te Wachtebeke. Alle activiteiten gaan door in de zalen van de ‘New Four Seasons’. Bij aankomst krijg je een programmaboekje en een mooi, prikkelend aandenken. Het programma en meer informatie kan je alvast hier terugvinden.


Inspiratiedag Eenzaamheid

Eenzaamheid en Sociaal Isolement. Het thema was de voorbije twee jaar brandend actueel. Wellicht ook bij jouw doelgroep, werking of organisatie. Maar wat is eenzaamheid nu eigenlijk? Hoe zetten anderen in op dit thema? Wat kun jij hieruit leren? En wat doet de Stad Gent? Wie doet wat op het terrein? Vragen die Dienst Regie Gezondheid en Zorg graag beantwoorden op een Inspiratiedag Eenzaamheid op dinsdag 14 juni tussen 9u en 14u30. Die heeft plaats in het SMAK Gent. Meer informatie kan je hier terugvinden.


Workshop hoorhulpmiddelen

Naast hoorapparaten zijn er nog heel wat andere hoorhulpmiddelen om je leven als slechthorende/dove persoon makkelijker te maken. Ahosa vzw organiseert een workshop op dinsdag 21 juni waarbij je samen met Eline Lamon en Katleen De Waele, audiologen verbonden aan Hoorexpert Sint-Lievenspoort, bekijkt wat de mogelijkheden zijn én kunnen jullie je eigen hoorhulpmiddelen meebrengen om vragen voor te leggen aan deze experten ter plaatse. Wil je erbij zijn op deze interactieve avond? Schrijf je dan snel in.


Gratis evenement voor mantelzorgers: Kom op adem!

Elk jaar gaat op 23 juni de Dag van de Mantelzorg door. In aanloop naar de Dag van de Mantelzorg, organiseert Steunpunt Mantelzorg op woensdag 22 juni een gratis evenement voor mantelzorgers. Een leuke, ontspannende dag waar genieten, ontmoeten en informeren centraal staan. Laat de zorg even los en kom op adem. En dat via inspirerende lezingen, ontspannende workshops, een theatervoorstelling over mantelzorg en doorheen de dag heel wat lekkers om te eten en drinken. Meer informatie (programma, inschrijvingslink, locatie) kan je hier terugvinden.


Inspiratiemoment 'Zorg dragen voor de buurt'

Eerstelijnszone Dender wil inwoners inspireren om van hun buurt een zorgzame buurt te maken! Wat kan jij als organisatie, burger of buurtcomité zelf ondernemen voor jouw buurt? Benieuwd wat jij kan betekenen voor jouw buurt? Laat je inspireren en ontdek het tijdens het inspiratiemoment ‘Zorg dragen voor je buurt’ op donderdag 23 juni.


NAH-congres: niet-aangeboren hersenletsel in Vlaanderen vandaag

De Hersenletsel Liga en Sig zetten hun schouders onder het eerste NAH-congres in Vlaanderen, op dinsdag 11 oktober 2022. Het congres zal plaatsvinden in Beveren. Meer informatie en de inschrijvingslink kan je hier terugvinden.


Nieuws

Beantwoord dé patient empowerment-sleutelvraag!

De patiënt aan het stuur van zijn eigen zorgproces: wat houdt het tegen? Antwoorden duurt nog geen 60 seconden. Doe het daarom meteen. De vragen die u terugvindt in deze enquête voeden de sprekers en de discussie op het zorgsymposium op dinsdag 25 oktober 2022.


Similesactiviteiten in jouw buurt - juni 2022

Een overzicht van de activiteiten die in juni in jouw buurt plaatsvinden kan je hier terugvinden.


Zet een mantelzorger in de bloemetjes!

23 juni is de Dag van de mantelzorg. Op deze symbolische dag staan alle mantelzorgers centraal. Zij zorgen dag in dag uit voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Maar zorgen ze ook voor zichzelf? Ken jij een mantelzorger die het verdient om in de bloemetjes gezet te worden? Doe hem of haar een you-time momentje cadeau! Dat kan door voor 12 juni 2022 de gegevens van de mantelzorger te bezorgen via deze link of telefonisch via Gentinfo 09 210 10 10.


Activiteiten Diabetesliga - najaar

De activiteiten van Diabetesliga voor september en oktober 2022 kan je hier raadplegen.


Verteltheater op Dag van de Mantelzorg

Eerstelijnszone Regio Aalst organiseert in de periode rond 23 juni een actie in de bibliotheken van Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert en Lede. Daarnaast nodigen ze actrice en zangeres-cabaretière Leen Persijn uit met haar prachtig verteltheater 'MIST: mijn moeder en ik'. Leen vertelt over de ervaringen met haar moeder met dementie. Deze activiteit wordt gratis aangeboden en vindt plaats op maandag 20 juni. Meer informatie vind je in deze flyer.Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: be-TSC 15/05, Gezin en Handicap 17/05, Cavaria 17/05, Logo Waasland vzw 19/05, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 19/05, Vlaamse Ouderenraad 20/05, Logo Waasland vzw 23/05, Sig vzw 23/05, Similes vzw 23/05, Logo Waasland vzw 24/05, Logo Gezond+ vzw 24/05, Trefpunt STAN 24/05, Steunpunt armoedebestrijding 25/05, Logo Waasland vzw 31/05, Bednet vzw 01/06, Patient Empowerment vzw 02/06, Vlaamse Ouderenraad 03/06