Nieuwsbrief - 25 februari 2022

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.




Plazzo-Activiteiten

Vorming: vroegtijdige zorgplanning

Plazzo organiseert op 26 april en 27 september twee workshops voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen. De patiënt of de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood staat centraal in de eerstelijnszorg- en hulpverlening. De mens met zijn of haar levensdoelen en levenswensen staat centraal. Praten over deze levensdoelen en levenswensen blijkt in realiteit soms moeilijk, waardoor mensen bepaalde keuzes of beslissingen voor de toekomst uitstellen, tot het niet langer kan. Stilstaan bij toekomstige zorgwensen, of zelfs bij het levenseinde is niet evident voor individuele mensen. In lotgenotengroepen, patiënten- en mantelzorgverenigingen komt dit thema soms wel aan bod, vaak gepaard met nog vele vragen hierover. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier.


Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft?

Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft? Via één klik kan je de pagina volgen! Zijn er specifieke zaken die jullie graag zouden zien verschijnen op de Facebookpagina? Dan mag je dit zeker en vast doorgeven via info@plazzo.be.


Agenda

Webinar: Het dementiekompas: uw zorg- en welzijnsgids bij personen met dementie

Welke zorgverleners met expertise in dementie bevinden zich in Eerstelijnszone Schelde-Leie? Bij wie kan ik terecht voor informatie omtrent dementie in Eerstelijnszone Schelde-Leie? Eerstelijnszone Schelde Leie tracht een antwoord te bieden op deze vragen met de ontwikkeling van het dementiekompas: een zorg- en welzijnsgids voor professionals, personen met dementie en hun omgeving. Benieuwd? Schrijf je dan snel in voor dit webinar dat zal plaatsvinden op 7 maart 2022 en bekijk het dementiekompas in primeur. Dit webinar is voor alle geïnteresseerde zorg- en welzijnsactoren uit ELZ Schelde-Leie. Meer informatie vind je hier terug.


THUIS BEST | infodag ergotherapie aan huis

Thuis best!, de infodag over ergotherapie aan huis gaat door op dinsdag 8 maart 2022. Het programma, het uur en de locatie vind je via deze link.


Magentaworkshops voor ouders met een zorgenkind

Magenta biedt in samenwerking met Huis van het Kind Gent gratis workshops aan rond zorg, werk en leven in balans. Voor ouders van een kind met extra zorgnoden van 0 tot 14 jaar. Workshops worden begeleid door een ouder van een kind met zorgnoden. Deze workshop vindt plaats op 4 maandagavonden. Meer informatie en inschrijvingslink kan je hier terugvinden.


Webinar: Kinderwens bij personen met een verstandelijke handicap

Hoe ga je als begeleider van een persoon met een verstandelijke handicap om met de uitspraak: "Ik wil een kindje"? Tijdens deze webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap op 28 april, krijg je een verhelderend inzicht in wat er geweten is rond kinderwens en ouderschap van personen met een verstandelijke handicap. Je krijgt handvaten hoe je dit thema bespreekbaar kan maken met je cliënt; hoe je hem/haar kan ondersteunen om met deze kinderwens om te gaan. Bovendien krijg je concrete tips omtrent op welk materiaal je hiervoor een beroep kan doen. Inschrijven kan via deze link.


Vrijwilligersbeurs 2022

De 4e editie van de vrijwilligersbeurs vindt plaats op zaterdag 14 mei. De beurs zal plaatsvinden in het centraal gelegen UFO (Sint-Pietersnieuwstraat 25-33). Op de beurs vind je een diversiteit aan Gentse organisaties die werken met vrijwilligers. De beurs is het ideale moment om met hen kennis te maken en een uitgebreid aanbod in vrijwilligerswerk te ontdekken! Meer informatie vind je hier!


Webinar: Autisme en verstandelijke handicap

Voor welke uitdagingen stelt deze dubbele diagnose jou als begeleider? Tijdens deze webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap op 19 mei, ontdek je hoe je personen met autisme en een verstandelijke handicap beter kan begrijpen en begeleiden. Inschrijven kan via deze link.


REVA2022 komt eraan!

Een vraag over dienstverlening? Op zoek naar het juiste hulpmiddel? Op REVA vindt u zeker de juiste oplossing! Daar zorgen de 170 exposanten of een deelname aan een van de studiedagen of workshops voor. De 17de editie van deze informatiebeurs, die zal plaatsvinden op 19, 20 en 21 mei 2022, heeft aandacht voor een steeds breder publiek. Van jong tot oud, van mensen met een kleine tot meer ingrijpende beperkingen, van professionele hulpverleners tot mantelzorgers en familie. Meer informatie kan je hier terugvinden.


Nieuws

Sociaal Innovatiefonds - nieuwe oproep voor 2022-2024

Via het Sociaal Innovatiefonds wil Stad Gent tweejaarlijks maatschappelijke uitdagingen op een vernieuwende manier aanpakken. Vanaf 1 februari 2022 kan er opnieuw een projectvoorstel ingediend worden voor het Sociaal Innovatiefonds via deze pagina. Ook deze keer vormden sectoroverschrijdende knelpunten en signalen van Gentse praktijkwerkers het uitgangspunt voor de projectoproep. Eén van de uitdagingen was de oproep te verfijnen door enkele thema's uit de signalenbundel 2021 te selecteren. Drie thema's vormen het kader voor deze projectoproep, deze kan je hier vinden.


Inspiratiesessies sociaal innovatiefonds

Stad Gent voorziet elke twee jaar 800.000 euro om maatschappelijke knelpunten op een vernieuwende manier aan te pakken. Om aanspraak te maken op een subsidie dien je een projectvoorstel in dat betrekking heeft op één van deze drie thema's. Voor elk van die thema's wordt er een inspiratiesessie georganiseerd. Data en uren zijn al gekend. Je kan je inschrijven via sociaal.innovatiefonds@stad.gent. Geef de naam van je organisatie door en welke sessie je wil volgen.


Vormingsaanbod Vrijwilligerspunt Gent

Het Vrijwilligerspunt organiseert een reeks gratis vormingen. Deze staan open voor alle Gentse vrijwilligerswerkingen. Ze hebben een aanbod voor zowel organisaties en vrijwilligerscoaches als voor vrijwilligers. Ontdek de gratis vormingen via deze link.


Persbericht internationale Cochleaire Implantdag

Naar aanleiding van de Internationale Cochleaire Implant (CI) dag op 25 februari en de Wereld Hoor Dag op 3 maart willen de Vlaamse gebruikersorganisaties voor kinderen en volwassenen met een gehoorverlies VLOK-CI vzw, AHOSA vzw, Onder Ons vzw, Telecontact vzw; samen met het Vlaams expertise centrum over Cochleaire Implantatie-ONICI jullie op de hoogte brengen dat er wereldwijd zeer belangrijke zaken gebeuren op vlak van 'gehoorverlies' die ons allen aanbelangen. Het volledige persbericht kan je hier lezen.


Eerste momenten: Waar heb ik recht op?

Gezin en Handicap organiseert op dinsdag 1 maart een webinar 'Eerste momenten - waar heb ik recht op?' Ouders die nog maar pas geconfronteerd werden met de handicap van hun kind staan voor de grote uitdaging om hun weg te vinden in het landschap van zorg, ondersteuning, (aangepast) onderwijs, enz. Gezin en Handicap wil ouders van een kind met een handicap zo goed mogelijk informeren om hun kind(je) met een handicap en hun gezin alle kansen te geven. Meer informatie over dit webinar en de inschrijvingslink kan je hier terugvinden.


Tanderuis Nabij

Met deze loketfunctie wil Tanderuis vzw dichter bij de cliënt een open huis creëren voor personen met autisme én hun omgeving waar plaats is voor kennismaking, algemene vragen rond autisme, doorverwijzing; al dan niet in het kader van overbruggingshulp. Door nabij de gezinnen te zijn, hopen ze de drempel ‘afstand’ weg te werken. Om deze werking te realiseren is Tanderuis vzw op zoek naar passende locaties in Oost-Vlaanderen.


Aanbod voor brussen van personen met autisme

Het doel van deze brussencursus -12 jaar, georganiseerd door Tanderuis vzw, is enerzijds om de brussen meer kennis mee te geven over het autisme van hun broer of zus. Anderzijds wordt er veel belang gehecht aan ervaringen uitwisselen over zichzelf en hoe zij zich voelen binnen het gezin. De brussencursus bestaat uit 8 bijeenkomsten. Voor aanvang van de cursus plant Tanderuis vzw een intakegesprek aan huis (of op dienst) om kennis te maken met de brus, alsook uitleg te geven over de cursus. Meer informatie vind je terug via deze link.


Extra vrijwilligers gezocht bij ANBN Gent

ANBN - Deelwerking Gent is op zoek naar extra praatgroepbegeleiders voor de praatgroep 'Talking Thursdays' en extra begeleiders voor de inloopmomenten. Meer info over de praatgroep en de inloopmomenten vind je terug via deze link of je kan mailen naar sophy@anbn.be.


Aankoop zelftest voor personen met een verhoogde tegemoetkoming

Het belang van zelftesten neemt toe. Zelftesten zijn beschikbaar in de supermarkt én de apotheek. De overheid raadt ook aan om kinderen één keer per week te testen met een zelftest. Niet evident voor gezinnen met een beperkt budget. Voor mensen die genieten van een verhoogde tegemoetkoming is de zelftest in de apotheek beschikbaar aan 1 euro (max. 4 zelftesten per persoon per 14 dagen).


Ontwikkeling Stimuleren – Gent

Gezin en Handicap organiseert op 08/03, 15/03 en 29/03 een cursus ‘Ontwikkeling Stimuleren’ (1 reeks van drie avonden). Bij deze cursus wordt ervan uitgegaan dat elk kind kan ontwikkelen. Als ouder of ondersteuner kan je de ontwikkeling van je kind stimuleren. Maar hoe doe ik dat? Welke prikkels kan ik dan best aanbieden aan mijn kind? Hoe trek ik de aandacht? Hoe stimuleer ik het bekwaamheidsgevoel? Tijdens de cursus probeert de lesgever handvatten en concrete tips aan te bieden aan ouders en begeleiders. Meer informatie vind je hier.


Reumatologen zetten schouders onder verhoging levenskwaliteit patiënten

Hoe kunnen we de levenskwaliteit van mensen met reumatische aandoeningen verbeteren? En hoe maken we reuma beter bekend? Dat zijn de kernvragen voor het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Een bijzonder Fonds : opgericht en al meer dan twintig jaar succesvol getrokken door reumatologen. Lees het volledige verhaal op de website van de Koning Boudewijnstichting.



Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 27/01, Vlaamse Ouderenraad 28/01, Logo Gezond+ vzw 31/01, Patient Empowerment 01/02, Vrijwilligerspunt Gent 02/02, Vlaams Patiëntenplatform 03/02, Vlaams Patiëntenplatform 04/02, Vlaamse Ouderenraad 04/02, Vlaamse Ouderenraad 05/02, Grip vzw 08/02, Bednet vzw 09/02, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 10/02, Vlaamse Ouderenraad 11/02, Gezin en Handicap 14/02, Te Gek!? 16/02, Nieuwsbrief NAH 18/02, Vlaamse Ouderenraad 18/02, Onze Nieuwe Toekomst 22/02, Patient Empowerment 24/02