Nieuwsbrief - 12 oktober 2021

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.




Plazzo-Activiteiten

Trefdag Zelfzorg 2021 over het belang van lotgenotencontact: laatste kans om in te schrijven

Op donderdagvoormiddag 28 oktober 2021 organiseert Plazzo opnieuw een Trefdag voor alle Oost-Vlaamse zelfzorginitiatieven. Deze keer over het belang van lotgenotencontact, en ook minister Beke komt. Laatste kans om in te schrijven. Meer informatie en inschrijven.


Sumehr: jouw medisch dossier in het kort

Een Sumehr is een samenvatting van je medisch dossier, en kan ervoor zorgen dat je snellere en betere zorg krijgt. Het is dus belangrijk dat je de informatie in je Sumehr bekijkt met je huisarts, en het indien nodig op punt stelt. Plazzo werkte samen met de Huisartsenvereniging Gent om de Sumehr bekend te maken. De Huisartsenvereniging zorgde via de Summer of Sumehr voor een sensibiliseringsactie naar de huisartsen toe. Plazzo zorgt via deze folder voor een sensibiliseringsactie naar patiënten en mantelzorgers toe. Wil je graag een folder op papier? Neem gerust contact op met Plazzo.


Agenda

Webinar: invloed van erfenis of gift op de tegemoetkomingen

Gezin en Handicap organiseert op 13 oktober om 19u30 een webinar: invloed van erfenis of gift op de tegemoetkomingen. Tijdens deze webinar kom je te weten waar je rekening mee moet houden als je als ouder een gift, schenking of erfenis wil regelen voor je kind met een handicap. Na de uiteenzetting van de materie door Veerle Vanderhulst worden de vragen uit de chat voorgelegd aan Herman Janssens (KVG Sociaal Dienstbetoon).


Deelwerking het Cliëntenbureau - Het Huis van L.O.E.S

Op 14 oktober 2021 start het Cliëntenbureau met een deelwerking, genaamd Het huis van L.O.E.S. Het huis staat open voor iedereen met een psychische kwetsbaarheid en daarnaast ook voor naasten, familieleden, vrienden en kennissen. Meer informatie over het huis van L.O.E.S kan je hier terugvinden.


Lanceermomenten 'grabbelbox' participatief hulpverlenen

‘t Zitemzo organiseert op 6/10 (Zottegem), op 20/10 (Gent), en op 24/10 (digitaal) lanceermomenten van de Grabbelbox, een praktijkgericht instrument voor participatief hulpverlenen. Door stil te staan bij je eigen handelen en daarover te reflecteren, kan je als hulpverlener groeien en je houding bijsturen waardoor je cliënten maximaal aan het stuur zet van hun eigen traject. Meer info en inschrijven


Aanbod Similes over euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden

Similes organiseert een aanbod over euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden voor naastbetrokkenen. Met ondermeer op 18 oktober een getuigenis: ‘Jaren na de suïcide van onze zoon’ in Gent en op 15 november een ontmoetingsavond voor naasten over euthanasie in Gent. Meer info en inschrijven


Filocafé over verstaanbare zorg

Comon en Avansa Regio Gent organiseert op 20 oktober een ‘Filocafé over verstaanbare zorg‘. Tijdens dit deel van de avond neem je deel aan één van de vier filocafé‘s. Je kan kiezen tussen Nederlands, Turks, Arabisch of Engels. Onder begeleiding van een ervaren gespreksleider voer je een filosofisch gesprek met de andere deelnemers over de vraag "Hoe maken we gezondheidszorg verstaanbaar voor iedereen?". Het enige wat je nodig hebt is een open geest en een flinke portie gezonde nieuwsgierigheid. Meer informatie en inschrijven kan via deze link.


Infoavond Autisme en eetproblemen met Thomas Fondelli

Eten is voor de meeste mensen heel vanzelfsprekend. We doen het verschillende keren per dag zonder erbij na te denken. Bovendien genieten we er vaak ook van. Bij een kind met autisme ligt dat soms helemaal anders. Eten kan een ware opdracht zijn, een parcours bezaaid met struikelblokken en andere hindernissen die het moet overwinnen. Op deze infoavond, die zal plaatsvinden op 21 oktober en georganiseerd is door Gezin en Handicap, zal je een kader aangeboden worden dat inzicht wil geven in hoe eetproblemen ontstaan bij een kind met autisme en waarom deze problemen zo hardnekkig zijn. Meer informatie en inschrijven vind je via deze link.


Patient Empowerment-symposium

‘Samen‘ is het sleutelwoord maar ook het thema van het zorgsymposium, dat zal plaatsvinden op 26 oktober 2021. De balans tussen zorgverleners en zorgvragers moet in evenwicht zijn. Het initiatief van dit evenwicht ligt zowel bij de zorgverleners, zorgvragers als de zorgorganisaties en het zorgsysteem. Er is een gedeelde controle en een gedeelde verantwoordelijkheid. Tijdens 12 korte sessies vertellen de sprekers over hoe we tot wederzijds respect kunnen komen in de relatie zorgvrager-zorgverstrekker alsook de betrokkenheid van alle belanghebbenden aanwakkeren en vergroten. Meer informatie en inschrijven kan via deze link.


Dialoogcafé ‘Een arts wordt kankerpatiënt. Auteur Rudy van Giel getuigt’

In het kader van verstaanbare zorg voor iedereen, organiseert Comon op 27 oktober 2021 een dialoogtafel in De Krook in Gent. Huisarts Rudy Van Giel was nog maar pas met pensioen of hij zat als patiënt in het dokterskabinet: prostaatkanker. Hij schreef zijn ervaringen neer in het boek ‘Kankeren. Een arts wordt patiënt‘. Meer informatie en inschrijven


Workshop: bouw mee aan verstaanbare zorg in ons Maakatelier

Op 4, 9 en 16 november organiseert Comon een workshop: bouw mee aan verstaanbare zorg in ons Maaktatelier. In deze workshop zoomt Comon in op enkele deelproblemen van ‘verstaanbare zorg‘, en zoeken we samen naar "de perfecte oplossing". The sky is the limit: hoe zou een oplossing voor het probleem er voor jou uitzien, in de ideaalste der werelden? We gaan aan de slag met creatieve ontwerpmethodes om samen te bouwen aan oplossingen, onder deskundige begeleiding. Meer informatie en inschrijven vind je via deze link.


Save the date | THUIS BEST | infodag ergotherapie aan huis

‘Thuis best‘, dat zal plaatsvinden op 30 november 2021, wordt een boeiende infodag over de verschillende aspecten van ergotherapie aan huis, waarin de ergotherapeuten van de Gentse lokale dienstencentra en dienst Zelfstandig Wonen Stad Gent de veelzijdigheid van hun aanbod voor de Gentse thuiswonende senior voorstellen. Vragen en meer informatie kan je hier terugvinden.


Programma Inloophuis Dementie najaar 2021

De activiteitenkalender van het Inloophuis Dementie voor het najaar 2021 kan u hier terugvinden.


REVA2022 komt eraan!

Een vraag over dienstverlening? Op zoek naar het juiste hulpmiddel? Op REVA vindt u zeker de juiste oplossing! Daar zorgen de 170 exposanten of een deelname aan een van de studiedagen of workshops voor. De 17de editie van deze informatiebeurs, die zal plaatsvinden op 19,20 en 21 mei 2022, heeft aandacht voor een steeds breder publiek. Van jong tot oud, van mensen met een kleine tot meer ingrijpende beperkingen, van professionele hulpverleners tot mantelzorgers en familie. Meer informatie kan u hier terugvinden.


Save the date: 5e Vlaamse Hersteldag in Kunstencentrum Vooruit Gent

De vijfde editie van de Vlaamse Hersteldag vindt plaats op 9 februari 2022 in het Kunstencentrum Vooruit in Gent. Deze vijfde Hersteldag staat in het teken van multideskundigheid. Mensen laten meespreken, meedenken en meedoen: het zorgt allemaal voor betekenisvolle verandering. De Hersteldag is er voor en door wie zich aangesproken voelt door deze woorden: mensen met eigen ervaring rond psychische kwetsbaarheid en mensen die werken aan eigen of andermans herstel. Meer informatie over het programma en de deelnameprijs volgt nog.


Nieuws

Deelneemsters gezocht voor onderzoek naar pijn na borstkanker

Eén op drie vrouwen die borstkanker kregen, blijven kampen met pijn die niet meer verklaarbaar is door de aanwezigheid van kanker. Pijnmedicatie is de meest voorgestelde therapie maar zorgt vaak voor neveneffecten. Onderzoekers van de VUB willen nagaan of pijneducatie de pijn kunnen verminderen. Voor dit onderzoek zoekt de VUB 356 deelneemsters die pijn blijven ondervinden na borstkanker. De kandidaten moeten kankervrij zijn en moeten sinds drie maanden alle therapieën hebben afgerond (met uitzondering voor hormoon- en immunotherapie). De onderzoeken en evaluaties vinden plaats in AZ Sint-Blasius (Dendermonde) en AZ Sint-Lucas (Gent). Voor regio Dendermonde en Gent, mail uw naam en telefoonnummer naar borstkanker@vub.be of bel naar 0456/19.69.47. Meer info


Aanbod Gezin en Handicap najaar 2021

Gezin en Handicap lanceert het najaarsaanbod 2021.


Regio-nieuws Similes

Hierbij een overzicht van wat Similes in oktober organiseert in Oost-Vlaanderen.


Overzicht activiteiten Werelddag Dementie

De projectgroep Dementievriendelijk Gent stelde een overzicht samen van diverse activiteiten van partners naar aanleiding van de Werelddag Dementie. Er zijn activiteiten voor het brede publiek of gericht naar de samenleving; activiteiten gericht naar de eigen doelgroep en andere activiteiten. Wil je meer weten of deelnemen? Lees hier het overzicht.


Uitnodiging activiteiten Ahosa vzw oktober - december 2021

De activiteiten van Ahosa vzw van oktober tot december kan je hier terugvinden.



Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Platform-K 07/09, Bednet 8/9, Vlaams Patiëntenplatform 10/09, Vlaamse Ouderenraad 10/09, Grip vzw 14/09, Gezin en Handicap 16/09, Cavaria 16/09, Sterker vrijwilligen 13/9, Trefpunt STAN 17/9, Vlaamse Ouderenraad 17/9, VPP 21/9, Patiënt Empowerment 21/9, Herstelacademie 21/9, Steunpunt mantelzorg 23/9, Similes 24/9, Vlaamse Ouderenraad 24/9, be-TSC 26/9, Logo Gezond+ 27/09, Gezonde buurt 27/9, Patiënt Empowerment 28/09, Logo Waasland 30/09, Vlaamse Ouderenraad 30/09, Vlaamse Ouderenraad 1/10, Patiënt Empowerment 7/10, Similes 7/10, Platform K 7/10, Vlaamse Ouderenraad 8/10,