Nieuwsbrief - 12 maart 2024

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.


Plazzo-Activiteiten

Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: werven en houden van vrijwilligers

Plazzo organiseert een vorming over ‘werven en houden van vrijwilligers’. Veel patiëntenverenigingen en lotgenotengroepen geven aan dat er sinds de Covidpandemie veel veranderd is. Activiteiten trekken minder volk, het is moeilijker om nieuwe leden of vrijwilligers te vinden, enz. Merk je dit ook in jouw vereniging? Wil je ideeën over wat je kan doen aan het imago van jouw vereniging, hoe je vrijwilligers kan motiveren en waarderen, hoe je begeleiding kan voorzien? Over dat en veel meer zullen we het hebben op dinsdag 30 april 2024 van 9u30 tot 12u. Meer informatie en inschrijven.

Verwenactiviteit met informatie voor mantelzorgers

Plazzo organiseert op dinsdagnamiddag 18 juni 2024 in samenwerking met Stad Gent en Samana een verwenactiviteit voor mantelzorgers. Tussen 14u en 16u worden mantelzorgers verwend met koffie, thee en pannenkoeken in Buurthuis Het Hoeveke. Tegelijkertijd krijgen ze ook wat informatie over waar ze terecht kunnen met vragen en welke rechten ze hebben. Interesse? Schrijf je hier in.

Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: Dokter google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie

Plazzo organiseert op 12 september 2024 van 14u tot 16u30 een vorming over ‘Dokter google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie’. Tijdens de vorming krijg je meer inzicht in de voor- en nadelen van het zelf opzoeken van gezondheidsinformatie en op welke websites je verantwoorde wetenschappelijk gezondheidsinformatie vindt. We bekijken ook enkele voorbeelden van betrouwbare gezondheidsapps. Je kan vragen stellen en in een open dialoog leren van elkaar. Je gaat naar huis met handvaten om zelf te beslissen welke online informatie en applicaties betrouwbaar zijn en welke niet. Ja ik wil hier meer over weten en me inschrijven.

Stuurgroep Plazzo

Ben je lid van een lotgenotengroep of patiëntenvereniging en neem je regelmatig deel aan activiteiten van Plazzo? Dan vragen we jou graag of je zin hebt om mee na te denken met de Plazzo-Stuurgroep? Deze stuurgroep komt 4x per jaar samen en helpt de Plazzo-werking mee uitbouwen en de goede werking ervan te verzekeren. Interesse? Stuur dan een mailtje naar info@plazzo.be.

Agenda

Webinar: "Een stichting of maatschap voor je kind met een handicap"

Kan de oprichting van een (private)stichting of maatschap een mogelijkheid zijn om op een goede manier je nalatenschap te regelen voor je kind met een handicap? Tijdens de webinar (donderdag 14 maart) kom je te weten hoe een (private) stichting of maatschap werkt en wat de Koning Boudewijnstichting op dit gebied te bieden heeft. Je krijgt een antwoord op de vraag of de oprichting van een maatschap of stichting voor jou een perspectief kan bieden. Ik wil me inschrijven.

Bednet Pyjamadag

Op vrijdag 15 maart is het weer tijd voor de Bednet Pyjamadag. Het is een dag om alle kinderen en jongeren die wegens ziekte niet naar school kunnen, een hart onder de riem te steken. Dit jaar staat Bednet Pyjamadag in teken van 'Bednet voor élk kind'. Kom alles te weten over Bednet Pyjamadag.

Opleidingsmomenten voor verenigingen in Gent

De Verenigingswijzer geeft in samenwerking met het Vrijwilligerspunt twee opleidingsmomenten voor verenigingen in Gent. De eerste dag (19 maart) is voor beginners en heel basis: wat is een vereniging, wat is het verschil tussen een feitelijke vereniging, vzw en erkende vereniging, welke verenigingen zijn er in Gent, enz. De tweede dag (28 maart) is vooral vzw-administratie: wat moet je doen om 'in orde' te zijn, statuten, jaarrekeningen indienen, verzekeringen, enz.

Life Iftar rond kankerzorg in Gent

Op deze Life Iftar (23 maart 2024) organiseert Kom op tegen Kanker een kort programma over kanker. Een deel van de kankerpatiënten krijgt het nieuws dat ze niet meer beter worden. Sommigen hebben niet lang meer te leven. Anderen leven nog jaren met een ziekte die onder controle is. Leven met een aangekondigde dood kan zorgen voor gevoelens van angst, onmacht, verdriet, eenzaamheid en boosheid. Welke rol spelen religie en zingeving als je niet meer beter wordt? Kom mee eten en toon je zo solidair met alle families die getroffen zijn door de ziekte. Ja ik schrijf me in.

Hodgkin Café

Op zaterdag 23 maart is er terug een Hodgkin Café. Deze namiddag is er geen voordracht, maar is het gewoon gezellig samen zijn, iets drinken, praten en luisteren in het Ontmoetingscentrum Nieuwe Melac te Zwijnaarde. Inschrijven.

Uitnodiging - Tussen de strepen: eenzaamheid verdwijnt

Tussen de strepen is een bijzonder evenement rond eenzaamheid, georganiseerd door de CM in samenwerking met Arteveldehogeschool op 23 maart 2024. De strepen staan symbool voor de verschillende facetten van het leven. Facetten die we allemaal kennen. De kunst is om de strepen te overschrijden en tussen die strepen elkaar te vinden en een connectie aan te gaan. Door elkaar te ontmoeten en te ondersteunen, worden we immers allemaal sterker en minder eenzaam. Ja, ik heb interesse.

Wat na ons?

Een cursus, georganiseerd door Gezin en Handicap, van vier sessies (27 maart, 24 april, 15 mei en 12 juni) over de emotionele kant van de vraag 'wat na ons'. Hoe kan je als ouder je kind met een handicap later met een gerust hart achter laten? Hoe blik je je liefde in voor de toekomst? Je dient je in te schrijven voor de hele reeks van 4 namiddagen. Meer informatie.

Uitnodiging steunpunt voor inclusie meets Gent

Op dinsdag 16 april 2024 is het zover: Steunpunt voor Inclusie meets Gent. Het moment om kennis te komen maken met Ouders voor Inclusie en het Steunpunt voor Inclusie. Kom jij ook ontdekken wat er allemaal mogelijk is in een inclusieve wereld? Schrijf je dan nu in!

Groepsaanbod voor kinderen 'vlot van huis naar huis'

In het voorjaar van 2024 biedt CAW Oost-Vlaanderen voortaan een psycho-educatief groepsprogramma voor kinderen van gescheiden ouders. Er zijn 5 sessies, de eerste sessie start op 18 april. Dit aanbod wordt voorlopig enkel georganiseerd in Dendermonde. Meer informatie.

Webinar: vrije tijd bij kinderen met autisme

Hoe kan je een kind met autisme ondersteunen om de vrije tijd (zinvol) in te vullen? Dit webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap vindt plaats op 25 april in de namiddag. Ja, ik wil meer informatie en me inschrijven.

Save the date: oncolloquium

Schrijf alvast 27 april 2024 in jullie agenda! Dan vindt het ONCOlloquium plaats, een event waar wetenschap en zorgorganisaties elkaar ontmoeten en waar de focus ligt op geïnspireerd worden en netwerken. Binnenkort volgt een volledig programma en een inschrijvingsmodule.

Save the date - NAH-congres 2024

De Hersenletsel Liga en Sig zetten samen hun schouders onder het tweede NAH congres in Vlaanderen. Het vindt plaats op donderdag 10 oktober 2024 in het BMCC te Brugge. Het NAH congres presenteert de nieuwste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten over niet-aangeboren hersenletsels. Meer informatie.

Nieuws

10 empowerment-tips voor zorgvragers

Patiënt empowerment is geen abstract gegeven. Het laat zich vertalen in heel concreet gedrag. Hier kan je 10 praktische empowerment-tips terugvinden voor zorgvragers.

Cursussen Herstelacademie Gent

Er zijn nog vrije plaatsen voor cursussen van de Herstelacademie in Gent. Je kan nog inschrijven voor 'Hoe zorg je voor jezelf als iemand in je omgeving kampt met verslaving?', 'De kracht van hoop en positief denken' en 'Wat kan filosoferen voor jou betekenen?' Data van april tot en met mei.

Hersenletsel-cafés

Sinds enkele jaren organiseren Sig en de Hersenletsel Liga hersenletsel-cafés. Het is een verzamelnaam voor gezellige activiteiten, waar praten over hersenletsel centraal staat, ongedwongen en in een rustige omgeving. Met een kop koffie of thee. En bovendien helemaal gratis! Meer informatie.

Similes in jouw buurt - maart

Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in maart die in jouw buurt plaatsvinden. Het overzicht kan je terugvinden via deze link.

Internationale Cochleaire Implant Dag en Wereld Hoor Dag

Dit persbericht is een gezamenlijk initiatief van 5 Vlaamse organisaties 'ONICI, vzw AHOSA, vzw Onder Ons, vzw VLOK-CI, vzw de negende. Dit zijn organisaties voor kinderen en volwassenen met een gehoorverlies en vertegenwoordigen 10% van onze bevolking die kampt met gehoorproblemen. De organisaties vragen via dit persbericht meer aandacht voor de impact van gehoorverlies op het dagelijks functioneren. Vandaag de dag beschikken we immers over heel goede technologie om het gehoorverlies aan te pakken, maar er wordt hier spijtig genoeg vaak veel te laat en veel te weinig gebruik van gemaakt.

Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Hepatotransplant-Gent vzw 08/02, Vlaamse Ouderenraad 09/02, Similes 10/02, Grip vzw 13/02, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 14/02, Stan 19/02, Hersenletsel nieuwsbrief 20/02, Verenigingswijzer 23/02, Vlaams Patiëntenplatform 23/02, Vlaamse Ouderenraad 23/02, Logo Waasland 27/02, Lokaal Sociaal Beleid 01/03, Herstelacademie Gent 01/03, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 02/03, Patiënt Empowerment vzw 05/03, Participate 05/03, Gezin en Handicap 06/03, Verenigingswijzer 08/03, Vlaamse Ouderenraad 08/03, Cavaria 11/03