Nieuwsbrief - 08 februari 2024

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.


Plazzo-Activiteiten

Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: werven en houden van vrijwilligers

Plazzo organiseert een vorming over ‘werven en houden van vrijwilligers’. Veel patiëntenverenigingen en lotgenotengroepen geven aan dat er sinds de Covidpandemie veel veranderd is. Activiteiten trekken minder volk, het is moeilijker om nieuwe leden of vrijwilligers te vinden, enz. Merk je dit ook in jouw vereniging? Wil je ideeën over wat je kan doen aan het imago van jouw vereniging, hoe je vrijwilligers kan motiveren en waarderen, hoe je begeleiding kan voorzien? Over dat en veel meer zullen we het hebben op dinsdag 30 april 2024 van 9u30 tot 12u. Meer informatie en inschrijven.

Verwenactiviteit voor mantelzorgers

Plazzo organiseert op dinsdagnamiddag 18 juni 2024 in samenwerking met Stad Gent en Samana een verwenactiviteit voor mantelzorgers. Tussen 14u en 16u worden mantelzorgers verwend met koffie, thee en pannenkoeken of wafels in Buurthuis Het Hoeveke. Tegelijkertijd krijgen ze ook wat informatie over waar ze terecht kunnen met vragen en welke rechten ze hebben. Interesse? Schrijf je hier in.

Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: Dr google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie

Plazzo organiseert op 12 september 2024 van 14u tot 16u30 een vorming over ‘Dr google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie’. Tijdens de vorming krijg je meer inzicht in de voor- en nadelen van het zelf opzoeken van gezondheidsinformatie en op welke websites je verantwoorde wetenschappelijk gezondheidsinformatie vindt. We bekijken ook enkele voorbeelden van betrouwbare gezondheidsapps. Je kan vragen stellen en in een open dialoog leren van elkaar. Je gaat naar huis met handvaten om zelf te beslissen welke online informatie en applicaties betrouwbaar zijn en welke niet. Ja ik wil hier meer over weten en me inschrijven.

Stuurgroep Plazzo

Ben je lid van een lotgenotengroep of patiëntenvereniging en neem je regelmatig deel aan activiteiten van Plazzo? Dan vragen we jou graag of je zin hebt om mee na te denken met de Plazzo-Stuurgroep? Deze stuurgroep komt 4x per jaar samen en helpt de Plazzo-werking mee uitbouwen en de goede werking ervan te verzekeren. Interesse? Stuur dan een mailtje naar info@plazzo.be.

Agenda

Activiteiten februari 2024 - Diabetesliga Groot Gent

Voor 2024 voorziet de Diabetesliga Groot Gent 2 activiteiten in februari. Op 2 februari (10u tot 13u) geven de eindejaarstudenten voeding en dieetkunde een kookworkshop met als thema: lekker en simpel. Dit zal doorgaan in de Keramiekstraat 80, 9000 Gent. Meer informatie. Op 21 februari geeft Okra Drongen-Centrum een lezing met als thema: wat is diabetes, door prof. dr. Lapauw Bruno van UZ Gent. Inschrijven en meer informatie.

Initiatie SMOG, spreken met ondersteuning van gebaren

Heeft je zoon of dochter een communicatieprobleem? Dan kan SMOG een groot verschil betekenen voor hem of haar, én voor iedereen uit de omgeving. SMOG combineert spreken met gebaren. Tijdens deze SMOG initiatie op 22 februari en 7 maart leer je de belangrijkste gebaren om gemakkelijker met je kind te communiceren en leer je hoe je je spreekstijl aanpast. Ja, ik wil deze SMOG initiatie volgen.

Symposium/webinar - lymfeklierkanker

Hodgkin en non-Hodgkin vzw organiseert op 24 februari 2024 een symposium/webinar over lymfeklierkanker. Het bestaat uit twee delen. Meer informatie.

Uitnodiging inspiratiemoment Vree (gr/w)ijze vrijwilliger

Deze inspiratiedag, dat zal plaatsvinden op 27 februari, is een initiatief van Arteveldehogeschool, in samenwerking met Vrijwilligerspunt Gent en Dienst Regie Gezondheid en Zorg. Oudere Gentenaars actief houden via vrijwilligerswerk. Waarom is dat van belang? Je ouder wordende vrijwilligers zo lang mogelijk actief houden. Hoe doe je dat? Welke barrières zie je om te overwinnen? Waar zie je talenten en kansen? Op deze namiddag krijg je inspiratie, handvaten en inzichten om binnen je eigen organisatie verder aan de slag te gaan. Meer informatie.

1 jaar Verenigingswijzer: kom en vier mee!

Op 1 maart nodigt de Verenigingswijzer je uit voor hun éénjarig bestaan! Het wordt een sfeervolle en inspirerende avond waar er teruggeblikt wordt op de vragen, projecten en uitdagingen van het afgelopen jaar. Grijp deze kans om andere verenigingen te ontmoeten, ervaringen te delen en nieuwe inspiratie op te doen. Meer informatie.

Studiedag 'Je ouders op je schouders'

Similes organiseert op 9 maart in Gent een interessante studiedag 'Je ouders op je schouders' voor volwassen kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP). Tijdens deze studiedag brengt Maarten Pollet een eerder eclectisch verhaal waar hij als hulpverlener op zoek gaat naar de betekenisgeving achter het verhaal van KOPP-kinderen. Meer informatie en aanmelden.

Uitnodiging netwerklunch - Eerstelijnszone Panacea

Op dinsdag 12 maart ontvangt Eerstelijnszone Panacea je graag om 12u in CC De Fabriek in Sint-Lievens-Houtem voor een broodjeslunch en netwerkmoment. Meer informatie.

Uitnodiging filmvoorstelling HUMAN FOREVER

Graag nodigt dienst Regie Gezondheid en Zorg je uit voor een vertoning van de documentaire Human Forever op dinsdag 12 maart 2024. In die film maakt de 24-jarige Teun Toebes samen met filmmaker Jonathan de Jong een reis rond de wereld om te onderzoeken hoe andere landen omgaan met dementie. Meer informatie.

Save the date: oncolloquium

Schrijf alvast 27 april 2024 in jullie agenda! Dan vindt het ONCOlloquium plaats, een event waar wetenschap en zorgorganisaties elkaar ontmoeten en waar de focus ligt op geïnspireerd worden en netwerken. Binnenkort volgt een volledig programma en een inschrijvingsmodule.

Nieuws

Enquête: ervaring bij lymfoom behandeling (Hodgkin en non-Hodgkin)

De wereldorganisatie Lymphoma Coalition stelde een wereldwijde patiëntenenquête op over lymfomen en CLL. Door deze enquête in te vullen helpt u de Lymphoma Coalition om een beter inzicht te krijgen in de ervaring van patiënten en mantelzorgers. Meer informatie via deze link.

Als lotgenoot op zoek naar verbinding en ondersteuning rond jongdementie?

Allez-Allez! is een vereniging van en voor mensen met jongdementie, hun mantelzorgers en vrijwilligers (buddy's) in de ruime Gentse omgeving. Allez-Allez zoekt steeds vrijwilligers om zelf ideeën aan te brengen, zelf activiteiten te organiseren of gewoon samen met anderen een leuke tijd te beleven, een luisterend oor te bieden en ervoor te zorgen dat de deelnemers plezier beleven. Meer informatie op hun website of in de folder.

Gezin en Handicap - voorjaarsaanbod 2024

Het voorjaarsaanbod van Gezin en Handicap is gekend. Specifiek voor Gent is er op 22 februari en 7 maart een infomoment over SMOG-initiatie en op 27 maart, 24 april, 15 mei en 12 juni een cursus Wat na ons. Meer informatie en inschrijven.

Campagne: #Dahadikeffenodig: draag mee zorg voor onze mantelzorgers

Maar liefst één op drie Vlamingen is mantelzorger: iemand die de zorg op zich neemt van een familielid, vriend of gewoon een buur. Je kan hun zware taak niet veranderen, maar je kan ze wel verlichten. Met extra flexibiliteit en begrip. Of gewoon met een goed gesprek. Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg en de mantelzorgverenigingen lanceren een sensibiliseringscampagne om aandacht te vragen voor hun noden. Draag jij mee zorg voor onze mantelzorgers, zodat ze #dahadikeffenodig kunnen zeggen? Ontdek hoe jij mantelzorgers kan ondersteunen op de vernieuwde website www.mantelzorgers.be.

Week van de vrijwilliger 2024

Van 2 tot en met 10 maart 2024 vieren we opnieuw de Week van de Vrijwilliger! Het thema van deze editie is "Vrijwilligerswerk is een ontdekkingsreis". Zin om jouw vrijwilligers in de bloemetjes te zetten? Mee te doen met Wéldoeners? Ze te verrassen met geschenkjes? Ontdek het allemaal hier.

Similesactiviteiten in jouw buurt - februari 2024

Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in januari die in jouw buurt plaatsvinden. Het overzicht kan je terugvinden via deze link.

Gratis psychologische ondersteuning voor Gentse mantelzorgers

Om de mentale veerkracht van de Gentse mantelzorger te versterken, biedt Stad Gent aan elke mantelzorger 3 gratis video- of telefonische consultaties aan met erkende psychologen via het platform van BloomUp (tijdelijk aanbod). Alle info vind je hier. Wil je graag een flyer hiervan ontvangen? Laat het weten via regiegezondheidenzorg@stad.gent en dan bezorgen ze jou een pakketje!

Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: vzw Limen 18/01, Herstelacademie 23/01, Logo Gezond+ vzw 25/01, Gezin en Handicap 25/01, Vlaamse Ouderenraad 26/01, Verenigingswijzer 26/01, Logo Waasland vzw 30/01, Cavaria 01/02, Vlaams Patiëntenplatform 01/02, Vlaamse Ouderenraad 02/02, Patient Empowerment vzw 06/02, Participate 08/02