Nieuwsbrief - 05 september 2023

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.


Plazzo-Activiteiten

Plazzo preventievorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: voeding en beweging

Plazzo organiseert, in samenwerking met Zorgzame Buurten, op woensdag 27 september een vorming over preventie via voeding en beweging. Gezond eten en bewegen zijn essentieel in een gezonde levensstijl. Ongezond eten en onvoldoende bewegen kan leiden tot een te hoog lichaamsgewicht, te hoge bloeddruk, slaap- en ademhalingsproblemen of problemen met de gewrichten (bv. knieën of rug). Gezond eten en regelmatig bewegen heeft niet alleen voordelen op korte termijn, maar helpt ook een groot aantal aandoeningen op langere termijn tegen te gaan of onder controle te houden. Het zorgt ervoor dat je leven als patiënt of mantelzorger comfortabeler wordt. Vandaar deze vorming. De vorming gaat door in Gentbrugge van 14u tot 16u, en wordt begeleid door Anouk Windey (kinesiste, Bewegen op Verwijzing coach en diëtiste). Inschrijven kan hier. Wacht niet té lang want er zijn nog maar enkele plaatsjes beschikbaar! Meer informatie over de vorming vind je terug op het inschrijvingsformulier.


Trefdag Zelfzorg 2023

Op donderdag 30 november 2023 willen we alle Oost-Vlaamse zelfzorg- en lotgenotenverenigingen samenbrengen op een ontmoetingsplek. Op deze Trefdag kunnen jullie ervaringen uitwisselen en nemen jullie een pak nieuwe ideeën mee naar huis. Het thema van de trefdag is gedragsverandering/veranderende relatie bij fysieke of psychische (gezondheids)problemen. Deelname is gratis, inschrijven is verplicht (vóór 23 november 2023).


Agenda

Uitnodiging netwerklunch - Eerstelijnszone Panacea

Op dinsdag 12 september ontvangt Eerstelijnszone Panacea je graag om 12u in De Wattenfabriek in Herzele voor een broodjeslunch en netwerkmoment. Om 12u30 geven ze het woord aan enkele sprekers die hun organisatie of project komen voorstellen. Nadien is er nog een kort moment voorzien om te netwerken, afsluiten is rond 14u voorzien. Deelname is gratis maar graag inschrijven via deze link.


Dag van het Eczeem (infoavond)

Op 14 september 2023 organiseert Allergienet, naar aanleiding van de Dag van het Eczeem, een infoavond voor mensen met atopisch eczeem, familie en geïnteresseerden. Het onderwerp van deze avond is de psychosociale belasting van leven met atopisch eczeem en zal plaatsvinden in het UZ Gent. Meer informatie en de inschrijvingslink kan je hier terugvinden. Deelname is gratis (na inschrijving en bevestiging van deelname).


Festival voor jonge mensen met dementie en hun familie

Het centrum voor dagverzorging Exalta | De Blaisant organiseert samen met enkele partners een festival voor jonge mensen met dementie en hun familie. Noteer Festival Het Moment op 17 september 2023 alvast in jouw agenda! Toegang enkel voor mensen met jongdementie en hun familie. Inschrijven kan via flyer in bijlage.


Filmvoorstelling The Father

Naar aanleiding van Wereldalzheimerdag nodigen de diensten geriatrie en neurologie van het UZ Gent je uit voor een bijzondere vertoning van 'The Father' op 21 september. Deze ijzersterke, met twee Oscars bekroonde film neemt je op meeslepende wijze mee in het ziekteproces van een vader met dementie. Info met betrekking tot inschrijven en reserveren van kaarten vind je in bijgevoegde flyer.


Verenig-Bar gemist? Volgende editie 23 september

Wie er bij was zaterdag 13 mei in de Kazematten weet dat het leerzaam, gezellig en lekker was! 20 verenigingen stelden zichzelf voor en wisselden ervaringen uit. Er werden heel wat plannen en samenwerkingen uitgewerkt, en ook de collega's van het vrijwilligerspunt en Samen aan Zet hadden hun handen vol met vragen. Wil jij er de volgende keer ook bij zijn? Schrijf dan alvast zaterdag 23 september in je agenda. Meer informatie kan je hier reeds terugvinden.


Infoavond Gezin en Handicap: digitaal dossier bewindvoering

Op maandag 2 oktober nodigt Gezin en Handicap je uit voor hun workshop: digitaal dossier bewindvoering. Sinds 1 juni 2021 moeten alle nieuwe verzoeken bewindvoering digitaal ingediend worden. Deze workshop wordt begeleid door Martine De Moor en Freya Van Langenhove, stafmedewerkers van Similes. Meer informatie en het programma kan je terugvinden via deze link.


Studiedag "Rouwen, een zoektocht naar verbinding"

Deze studiedag op dinsdag 3 oktober is een samenwerking van 6 rouwgroepen binnen het Waasland en zal plaatsvinden in Sint-Niklaas. Programma en inschrijvingslink kan je hier terugvinden.


Debat: werk en sociale activering

1 op 7 Gentenaars leeft in armoede. Dat is geen keuze maar een maatschappelijk probleem van sociale uitsluiting en een te laag inkomen. Is een job nog steeds de snelste manier om uit de armoede te geraken? Hoe zorgen we ervoor dat sociale activiteiten bijdragen tot een meer actief burgerschap? Hoe creëren we leerkansen en voldoende ruimte voor een gezonde werk-privébalans? Met dit debat over werk en sociale activering laat Dienst Lokaal Sociaal Beleid van stad Gent sprekers uit verschillende domeinen hun visie delen en in interactie gaan met het publiek. Het debat vindt plaats op maandag 16 oktober, op de vooravond van de dag tegen armoede. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier terug.


Workshop voor dove en slechthorende personen: spraak naar tekst apps

Spraak naar tekst apps: iets voor mij? In deze workshop maak je kennis met spraak naar tekst apps en hoe je ze kunt inzetten al dan niet in combinatie met andere hulpmiddelen. Na deze workshop, georganiseerd oor Ahosa vzw op 19 oktober, heb je de start gemaakt om dit hulpmiddel op de juiste manier in te zetten, en kun je thuis en in andere situaties verder de mogelijkheden verkennen. Meer informatie terug te vinden in bijlage.


Workshop: planning in balans

In de workshop "planning in balans" georganiseerd door Hefboom (ergotherapie aan huis) leer je de principes van energiemanagement, lichaamssignalen herkennen en doelgericht plannen. Deze workshop vindt plaats op 13 november van 19u tot 21u. Interesse? Meer informatie en de inschrijvingslink kan je terugvinden via deze link.


Save the date: netwerkevent voor het Gentse middenveld

Op zaterdag 25 november 2023 vindt het jaarlijkse netwerkevenement voor de Gentse middenveldorganisaties plaats. Een moment om elkaar te ontmoeten en te inspireren, waar de basis gelegd wordt voor nóg betere samenwerking. In de loop van september ontvang je meer informatie over het programma, de locatie en hoe je kan inschrijven.


REVA 2023 komt eraan!

In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport, REVAtalks. Ben je blind of slechtziend? Of ben je als professional op zoek naar het nieuwste aanbod voor deze doelgroep? Dan is er goed nieuws voor jou: in samenwerking met ZieZo Vlaanderen vind je op REVA2023 een ruim aanbod voor blinden en slechtzienden. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Hopelijk tot dan!


Save the date - NAH-congres 2024

De Hersenletsel Liga en Sig organiseren op donderdag 10 oktober 2024 (!) (dus niet op 8 oktober 2024 zoals eerder aangekondigd) het tweede Vlaamse NAH-congres in Brugge. Noteer het alvast in je agenda! Langs deze weg doen ze ook een OPROEP: welke bijdragen suggereer je voor dit congres? (lezingen, workshops, good practices vanuit wetenschap en werkveld, posters, cultuur, enz.) Bezorg Sabine Willaert (sabine.willaert@sig-net.be) al je suggesties tegen 20 augustus 2023 ten laatste.


Nieuws

Vormings- en ontmoetingsaanbod Samana - najaar

Ontdek het vormings- en ontmoetingsaanbod van Samana voor dit najaar via deze link.


Kom proeven van danscompagnie tijdens de try-outs in september

In september (6, 13, 20 en 27) organiseert Platform-K een reeks try-outs. Dat zijn gratis proefsessies waar jij kan ontdekken of Platform-K iets voor jou is. Tijdens deze try-outs worden de dansers voor hun danswerkplekken gekozen. Interesse? Ontdek hier meer informatie.


Aanbod steunpunt mantelzorg

Benieuwd wat het steunpunt mantelzorg allemaal te bieden heeft? Ontdek het in hun laatste nieuwsbrief!


Nieuwtjes mantelzorgondersteuning

In bijlage kan je de nieuwe nieuwsbrief 'mantelzorgondersteuning' vinden van de 6 erkende mantelzorgverenigingen in Vlaanderen. Laat je inspireren om de mantelzorgers in je buurt verder te ondersteunen!


Inspiratie- en ontmoetingsmomenten voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers

Werk je, of je organisatie, samen met mantelzorgers/zorgvrijwilligers? Of ben je op zoek naar een interessant thema voor een ontmoetingsmoment? Interesse in deze 4 inspirerende onderwerpen: 'zorgen voor een ander zonder zichzelf te verliezen', 'een luisterend oor worden voor uw zorgvragers', 'samenwerken met professionele hulpverleners' en 'meer levenskwaliteit via vroegtijdige zorgplanning'? Ontdek meer informatie in deze folder of neem contact op met luc.langerock@gmail.com.


Vormingsaanbod Vrijwilligerspunt Gent - najaar 2023

Het vrijwilligerspunt heeft een nieuw vormingsaanbod klaar voor al wie vrijwilligerswerk doet voor een organisatie in Gent. Benieuwd? Neem zeker een kijkje!


Eerstelijnszone Scheldekracht is op zoek naar lokale contacten

Ben je een patiëntenvereniging, zelfhulpgroep, vrijwilligerswerking, adviesraad actief in één van hun 8 gemeenten (Destelbergen, Merelbeke, Melle, Laarne, Wichelen, Wetteren, Lochristi en Wachtebeke)? Maak je kenbaar via info@elzscheldekracht.be en werk mee aan een divers, actief en uitgebreid netwerk van hun cluster PZON (persoon met zorg en/of ondersteuningsnood).


Adreswijziging Ahosa vzw

Ahosa vzw is verhuisd naar een nieuwe locatie: Keizersvest 17 in Gent. Ze kunnen bezocht worden op locatie op afspraak. Je kan hen steeds bereiken op 0489 14 43 12 of 0489 14 43 12 of je kan mailen naar info@ahosa.be.


Groepsaanbod veerkrachtig ouderschap na scheiding

Ook in 2023 kunnen gescheiden ouders via elk CAW huis van CAW Oost-Vlaanderen deelnemen aan een psycho-educatief groepsprogramma over "veerkrachtig ouderschap na scheiding". Dit aanbod bieden ze terug in het najaar op diverse locaties aan. Meer informatie kan je via deze link terugvinden.


Nieuw cursusaanbod HerstelAcademie

Bekijk het nieuwe cursusaanbod van HerstelAcademie! Er is een aanbod aan basiscursussen, thematische cursussen en doe cursussen.


Programma Inloophuis Dementie najaar 2023

Het najaarsprogramma van Inloophuis Dementie kan je ontdekken via deze link.


Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Grip vzw 01/08, Patient Empowerment vzw 02/08, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 09/08, Cavaria 10/08, Vlaamse Ouderenraad 16/08, HerstelAcademie 22/08, Similes 23/08, Participate Autisme 24/08, Vlaamse Ouderenraad 25/08, Hersenletsel Liga 28/08, Logo Waasland vzw 31/08, Amal vzw 04/09