Nieuwsbrief - 31 juli 2023

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.


Plazzo-Activiteiten

Plazzo preventievorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: voeding en beweging

Plazzo organiseert, in samenwerking met Zorgzame Buurten, op woensdag 27 september een vorming over preventie via voeding en beweging. Gezond eten en bewegen zijn essentieel in een gezonde levensstijl. Ongezond eten en onvoldoende bewegen kan leiden tot een te hoog lichaamsgewicht, te hoge bloeddruk, slaap- en ademhalingsproblemen of problemen met de gewrichten (bv. knieën of rug). Gezond eten en regelmatig bewegen heeft niet alleen voordelen op korte termijn, maar helpt ook een groot aantal aandoeningen op langere termijn tegen te gaan of onder controle te houden. Het zorgt ervoor dat je leven als patiënt of mantelzorger comfortabeler wordt. Vandaar deze vorming. De vorming gaat door in Gentbrugge van 14u tot 16u, en wordt begeleid door Anouk Windey (kinesiste, Bewegen op Verwijzing coach en diëtiste). Inschrijven kan hier. Meer informatie over de vorming vind je terug op het inschrijvingsformulier.


Trefdag Zelfzorg 2023

Op donderdag 30 november 2023 willen we alle Oost-Vlaamse zelfzorg- en lotgenotenverenigingen samenbrengen op een ontmoetingsplek. Op deze Trefdag kunnen jullie ervaringen uitwisselen en nemen jullie een pak nieuwe ideeën mee naar huis. Het thema van de trefdag is gedragsverandering/veranderende relatie bij fysieke of psychische (gezondheids)problemen. Deelname is gratis, inschrijven is verplicht (vóór 23 november 2023).


Agenda

Kookworkshop met als thema: Nazomerse Ovenschotel

De Diabetes Liga organiseert in samenwerking met Diabetes Liga Plaatselijke Afdeling Gent op maandag 11 september een kookworkshop met als thema: Nazomerse Ovenschotel. Meer informatie en inschrijven kan via deze link. Inschrijven kan tot ten laatste 1 september.


Uitnodiging netwerklunch - Eerstelijnszone Panacea

Op dinsdag 12 september ontvangt Eerstelijnszone Panacea je graag om 12u in De Wattenfabriek in Herzele voor een broodjeslunch en netwerkmoment. Om 12u30 geven ze het woord aan enkele sprekers die hun organisatie of project komen voorstellen. Nadien is er nog een kort moment voorzien om te netwerken, afsluiten is rond 14u voorzien. Deelname is gratis maar graag inschrijven via deze link.


Dag van het Eczeem (infoavond)

Op 14 september 2023 organiseert Allergienet, naar aanleiding van de Dag van het Eczeem, een infoavond voor mensen met atopisch eczeem, familie en geïnteresseerden. Het onderwerp van deze avond is de psychosociale belasting van leven met atopisch eczeem en zal plaatsvinden in het UZ Gent. Meer informatie en de inschrijvingslink kan je hier terugvinden. Deelname is gratis (na inschrijving en bevestiging van deelname).


Verenig-Bar gemist? Volgende editie 23 september

Wie er bij was zaterdag 13 mei in de Kazematten weet dat het leerzaam, gezellig en lekker was! 20 verenigingen stelden zichzelf voor en wisselden ervaringen uit. Er werden heel wat plannen en samenwerkingen uitgewerkt, en ook de collega's van het vrijwilligerspunt en Samen aan Zet hadden hun handen vol met vragen. Wil jij er de volgende keer ook bij zijn? Schrijf dan alvast zaterdag 23 september in je agenda. Meer informatie kan je hier reeds terugvinden.


Infoavond Gezin en Handicap: digitaal dossier bewindvoering

Op maandag 2 oktober nodigt Gezin en Handicap je uit voor hun workshop: digitaal dossier bewindvoering. Sinds 1 juni 2021 moeten alle nieuwe verzoeken bewindvoering digitaal ingediend worden. Deze workshop wordt begeleid door Martine De Moor en Freya Van Langenhove, stafmedewerkers van Similes. Meer informatie en het programma kan je terugvinden via deze link.


Save the date: netwerkevent voor het Gentse middenveld

Op zaterdag 25 november 2023 vindt het jaarlijkse netwerkevenement voor de Gentse middenveldorganisaties plaats. Een moment om elkaar te ontmoeten en te inspireren, waar de basis gelegd wordt voor nóg betere samenwerking. In de loop van september ontvang je meer informatie over het programma, de locatie en hoe je kan inschrijven.


REVA 2023 komt eraan!

In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport, REVAtalks. Ben je blind of slechtziend? Of ben je als professional op zoek naar het nieuwste aanbod voor deze doelgroep? Dan is er goed nieuws voor jou: in samenwerking met ZieZo Vlaanderen vind je op REVA2023 een ruim aanbod voor blinden en slechtzienden. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Hopelijk tot dan!


Save the date - NAH-congres 2024

De Hersenletsel Liga en Sig organiseren op donderdag 10 oktober 2024 (!) (dus niet op 8 oktober 2024 zoals eerder aangekondigd) het tweede Vlaamse NAH-congres in Brugge. Noteer het alvast in je agenda! Langs deze weg doen ze ook een OPROEP: welke bijdragen suggereer je voor dit congres? (lezingen, workshops, good practices vanuit wetenschap en werkveld, posters, cultuur, enz.) Bezorg Sabine Willaert (sabine.willaert@sig-net.be) al je suggesties tegen 20 augustus 2023 ten laatste.


Nieuws

Vormings- en ontmoetingsaanbod Samana - najaar

Ontdek het vormings- en ontmoetingsaanbod van Samana voor dit najaar via deze link.


Schrijf mee aan de toekomst in Gent

Naar aanleiding van de verkiezingen in 2024, schrijft de SAPH Gent een memorandum om aan de politieke partijen en aan het Gents Stadsbestuur te overhandigen. Deel jij graag jouw ideeën met betrekking tot volgende thema's: communicatie, wonen, toegankelijkheid, mobiliteit, werk en onderwijs? Vul voor 15 augustus het document in via deze link.


Fotowedstrijd - ijsjes voor al je vrijwilligers

De ijskar van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk toert deze zomer rond, op zoek naar de meest enthousiaste vrijwilligers! Wil jij kans maken op ijsjes voor je hele vrijwilligersploeg? Doe dan zeker mee met de fotowedstrijd, en wie weet komt de ijskar binnenkort jouw kant op! Hoe kan je winnen? Lees het via deze link.


Studiedag 'Zorg dragen voor wie zorgt'

Op dinsdag 3 oktober 2023 organiseren de 6 erkende mantelzorgverenigingen i.s.m. het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg de studiedag 'Zorg dragen voor wie zorgt'. Tijdens de studiedag staan ze stil bij het belang van het mentaal welzijn van mantelzorgers en gaan jullie samen op zoek naar hoe je lokaal aan de slag kan gaan om mantelzorgers te (h)erkennen en ondersteunen. Meer informatie via deze link en inschrijven


Najaarsactiviteiten epilepsiegroep Ikaros

Via deze link kan je de najaarsactiviteiten van epilepsiegroep Ikaros, die zullen plaatsvinden in oktober en november, bekijken.


Blik mee terug op het eerste Comon-traject

Benieuwd naar de resultaten van het eerste Comon-traject over verstaanbare zorg? In het eindrapport vind je info over de missie, de partners, de aanpak, de activiteiten en de resultaten, met getuigenissen van Gentenaars die meewerkten met Comon. Heb je weinig tijd en ben je toch benieuwd naar de resultaten? Bekijk dan de brochure of de presentatie.


Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Grip vzw 19/06, Patient Empowerment vzw 20/06, Logo Gezond+ 21/06, Similes 23/06, Vlaamse Ouderenraad 23/06, Hersenletsel nieuws 23/06, Patient Empowerment vzw 27/06, Trefpunt STAN 28/06, Gezin en Handicap 28/06, Gents Collectief tegen armoede 28/06, Logo Waasland vzw 29/06, Vlaamse Ouderenraad 29/06, Vlaams Patientenplatform 30/06, Dienst Lokaal Sociaal Beleid 03/07, OorEnZo 04/07, Cavaria 06/07, REVA 07/07, Vlaamse Ouderenraad 07/07, Similes 26/07, Vlaamse Ouderenraad 28/07, Liever Thuis 31/07