Nieuwsbrief - 14 juni 2023

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.



Plazzo-Activiteiten

Plazzo preventievorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: voeding en beweging

Plazzo organiseert, in samenwerking met Zorgzame Buurten, op woensdag 27 september een vorming over preventie via voeding en beweging. Gezond eten en bewegen zijn essentieel in een gezonde levensstijl. Ongezond eten en onvoldoende bewegen kan leiden tot een te hoog lichaamsgewicht, te hoge bloeddruk, slaap- en ademhalingsproblemen of problemen met de gewrichten (bv. knieën of rug). Gezond eten en regelmatig bewegen heeft niet alleen voordelen op korte termijn, maar helpt ook een groot aantal aandoeningen op langere termijn tegen te gaan of onder controle te houden. Het zorgt ervoor dat je leven als patiënt of mantelzorger comfortabeler wordt. Vandaar deze vorming. De vorming gaat door in Gentbrugge van 14u tot 16u, en wordt begeleid door Anouk Windey (kinesiste, Bewegen op Verwijzing coach en diëtiste). Inschrijven kan hier. Meer informatie over de vorming vind je terug op het inschrijvingsformulier.


Agenda

Similesactiviteiten in jouw buurt - juni 2023

Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in juni die in jouw buurt plaatsvinden. Het overzicht kan je terugvinden via deze link.


ADHD masterclass: emoties op een rollercoaster

Deze Masterclass wordt georganiseerd door Centrum Zitstil op 15 juni 2023. Mensen met ADHD - zowel kinderen als volwassenen - ervaren emoties dikwijls intenser dan anderen. Hun emoties zijn vaak onvoorspelbaar en kunnen heel sterk schommelen. Tijdens deze Masterclass zal Dagmar Van Liefferinge stil staan bij wat emotionele labiliteit is, hoe het komt dat het vaak voorkomt bij ADHD en hoe je als omgeving kan omgaan met emotionele labiliteit. Schrijf je hier in.


Uitnodiging Forum ELZ Scheldekracht vzw

Op 20 juni organiseert Eerstelijnszone Scheldekracht een forum waar al hun partners van harte welkom zijn. Interesse? Schrijf je in via deze link en bepaal mee hun acties voor de komende jaren. Het forum zal plaatsvinden in LDC 't Fazantenhof in Lochristi van 20u tot 21u30 met aansluitend een netwerkmoment. Wil je goed voorbereid zijn? Bekijk dan alvast het filmpje over de strategische keuzes die ze gemaakt hebben voor de toekomst van hun Eerstelijnszone.


Dag van de Mantelzorg 2023

Op 23 juni is het de Dag van de Mantelzorg! Mantelzorg opnemen is allesbehalve vanzelfsprekend, maar betekent een grote meerwaarde voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood én voor de maatschappij. Daarom sloegen het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg, de zes erkende mantelzorgverenigingen en WVLmanteltmee de handen ineen om een gezamenlijke campagne te ontwikkelen. Wil jij ook graag mantelzorgers in jouw omgeving bedanken? Download dan nu het communicatiemateriaal, en zet mantelzorgers in de schijnwerpers op Dag van de Mantelzorg op 23 juni 2023.


Inschrijvingen Zomercursus Academie voor de Eerste Lijn geopend

De Academie Voor De Eerste Lijn lanceert, na het succes van de zomercursus 2022, editie 2023 met nó g meer interactie voor alle betrokkenen in de eerste lijn én onderwijs. Dit zal plaatsvinden op 6 en 7 juli 2023. Gedurende deze twee dagen zal patiëntenparticipatie een rode draad doorheen de topics vormen en zullen interactieve methodieken ingezet worden om alle deelnemers onder te dompelen in de innovaties, good practices, nieuwe inzichten en immersieve tools die de kwaliteit en de sterkte van de Eerste Lijn ten goede komen. Inschrijven kan via deze link, en kan aan een aangepaste inschrijvingsprijs als patiënt, burger en mantelzorger.


Verenig-Bar gemist? Volgende editie 23 september

Wie er bij was zaterdag 13 mei in de Kazematten weet dat het leerzaam, gezellig en lekker was! 20 verenigingen stelden zichzelf voor en wisselden ervaringen uit. Er werden heel wat plannen en samenwerkingen uitgewerkt, en ook de collega's van het vrijwilligerspunt en Samen aan Zet hadden hun handen vol met vragen. Wil jij er de volgende keer ook bij zijn? Schrijf dan alvast zaterdag 23 september in je agenda. We houden je verder op de hoogte!


Infoavond Gezin en Handicap: digitaal dossier bewindvoering

Op maandag 2 oktober nodigt Gezin en Handicap je uit voor hun workshop: digitaal dossier bewindvoering. Sinds 1 juni 2021 moeten alle nieuwe verzoeken bewindvoering digitaal ingediend worden. Deze workshop wordt begeleid door Martine De Moor en Freya Van Langenhove, stafmedewerkers van Similes. Meer informatie en het programma kan je terugvinden via deze link.


REVA 2023 komt eraan!

In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport, REVAtalks. Ben je blind of slechtziend? Of ben je als professional op zoek naar het nieuwste aanbod voor deze doelgroep? Dan is er goed nieuws voor jou: in samenwerking met ZieZo Vlaanderen vind je op REVA2023 een ruim aanbod voor blinden en slechtzienden. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Hopelijk tot dan!


Nieuws

Lancering van de Verenigingswijzer

De verenigingswijzer opende onlangs de deuren om sociale verenigingen te helpen. Stad Gent kent namelijk een grote diversiteit aan verenigingen, en dus ook aan vragen en noden. Als bestuurder is het niet altijd makkelijk om te weten te komen wat de verplichtingen zijn, waar je materiaal leent, welke subsidies er zijn of hoe je een goed dossier schrijft. Sinds 1 maart kunnen ze daarvoor terecht bij de Verenigingswijzer. De helpdesk werkt zowel online, telefonisch als fysiek op afspraak. Een afspraak maken kan via het stadskantoor aan het Woodrow Wilsonplein of online via deze link. Meer informatie over de Verenigingswijzer ontdek je hier.


Projectoproep: meer grip krijgen op je gezondheidsdata

De Koning Boudewijnstichting verleent steun aan organisaties die dicht bij de burgers en patiënten staan en actief zijn in de gezondheids- en de sociale sector, en die initiatieven willen ontwikkelen om de kennis van gezondheidsdata van burgers en patiënten - met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbaren - te verbeteren en het kritisch gebruik en beheer ervan door diezelfde burgers en patiënten te stimuleren. Deze oproep is gericht tot gezondheids- en welzijnsorganisaties die actief zijn in de brede eerste lijn. Ontdek alle informatie via deze link. Indienen kan tot en met 28 september 2023.


Mantelzorg in het Meetjesland

Zorg jij voor je ouders? Ben je ouder van een zoon/dochter die extra zorgen nodig heeft of is je partner langdurig ziek? Misschien heb je een zus of broer die zorg nodig heeft, of spring je regelmatig in bij een vriend of buur? Woont de persoon waarvoor u regelmatig zorgt in het Meetjesland en ben je als mantelzorger op zoek naar extra informatie? Eerstelijnszone Oost-Meetjesland maakte een mooi overzicht.


Herbeluister gespreksavond 'patiëntgerichte zorg'

Patiëntgerichte zorg, wasda? Het is zorg die zich richt op patiënten en hun specifieke zorgbehoeften. Het doel is om patiënten baas te maken over hun eigen zorg. Kon je niet aanwezig zijn op onze Experimentcafés over mentale zorg en over dokterstaal? Herbeluister het via deze link.


Saamo Rond Tafel - online sessies

Voor heel wat aspecten in ons leven moeten we administratieve zaken in orde brengen. Dat zorgt voor extra drempels voor mensen in een kwetsbare positie. Saamo Rond Tafel organiseert in juni verschillende sessies rond administratie (online belastingen invullen, budgetbeheer, schuldhulpverlening, enz.). Het doel van deze sessies is om mensen correct te informeren, om preventief aan de slag te gaan met rechten die aan het thema gekoppeld zijn en om mensen te versterken. Meer informatie vind je via deze link.


Lancering Hersenletsel Hulplijn

De Hersenletsel Liga lanceert - samen met 13 partners - de Hersenletsel Lijn om mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun naaste omgeving te helpen. Bedoeling is dat niemand zich nog ‘verloren’ voelt in het hulpverleningslandschap. Er is een gemis aan ondersteuning en begeleiding bij de overgang van het (revalidatie)ziekenhuis naar huis. Wanneer is de Hersenletsel Lijn bereikbaar? Wie kan contact opnemen? Met welke vragen kan je er terecht? Lees het allemaal in deze nieuwsbrief.



Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Grip vzw 17/05, Gezin en Handicap 17/05, Similes 19/05, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 25/05, Trefpunt Zelfhulp 25/05, Verenigingswijzer 25/05, Vlaamse Ouderenraad 26/05, Patient Empowerment vzw 30/05, Hersenletsel nieuws 31/05, Logo Waasland vzw 31/05, vzw Limen 31/05, Steunpunt Mantelzorg 01/06, Cavaria 07/06, Hersenletsel nieuws 08/06, Vlaamse Ouderenraad 09/06