Nieuwsbrief - 14 februari 2023

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.


Plazzo-Activiteiten

Klankbordgroep eerstelijn

Sinds 2011 ondersteunt Plazzo een Klankbordgroep voor patiëntenparticipatie in de Eerstelijn. Op die manier ondersteunen we de vertegenwoordiging van patiënten in de Zorgraden van de Oost-Vlaamse eerstelijnszones. De volgende Klankbordgroep Eerstelijn gaat door op donderdag 2 maart 2023 om 19u. Voor meer informatie en inschrijven kan je mailen naar info@plazzo.be.


Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft?

Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft? Via één klik kan je de pagina volgen! Zijn er specifieke zaken die jullie graag zouden zien verschijnen op de Facebookpagina? Dan mag je dit zeker en vast doorgeven via info@plazzo.be.


Agenda

Cursus in de kijker: depressie beter begrijpen

Als je zelf of in je directe omgeving geconfronteerd wordt met de diagnose depressie, kan dit veel vragen oproepen. Wat is depressie? Hoe komt het? Hoe geraak ik er vanaf? Wat kan ik doen voor iemand die een depressie doormaakt? In deze sessie staan HerstelAcademie hier uitgebreid bij stil. De cursus gaat door op dinsdag 14 en 21 februari. Meer praktische informatie vind je op deze pagina.


Similes brengt een boek uit!

Similes nodigt je graag uit voor de boekvoorstelling van 'Het komt voor in de beste families'; een boek over samen leven met een naaste die psychische problemen heeft. Je bent welkom op donderdag 16 februari om 18u in Museum Dr. Guislain. Inschrijven kan via deze link. Graag meer info over het boek? Ontdek het hier!


Cursus Gezin en Handcap 'bij de pinken'

Gezin en handicap organiseert een praktijkgerichte cursus om als eerstelijnswerker in de sociale sector goed geïnformeerd aan de slag te gaan met mensen met een handicap. Want om mensen met een handicap goed te informeren en op weg te helpen, moet je zelf je weg vinden in een complexe materie. Je kan inschrijven voor de hele cursus (start 19 januari) of voor elke sessie apart (19/01, 16/02, 23/03, 20/04, 04/05).


Zeldzame ziektendag

Op 25 februari 2023 organiseert Hodgkin en non-Hodgkin vzw naar aanleiding van de zeldzame ziektendag een info- en lotgenotenmoment over hoe diagnostische bedrijven met spitstechnologie, kennis en breed dialoog de testmogelijkheden in laboratoria verbeteren. Meer informatie en het programma vind je hier terug.


Infomoment financiële tegemoetkomingen

Het Vlaams Patiëntenplatform organiseert een infomoment rond financiële tegemoetkomingen. Welke tegemoetkomingen bestaan er? Hoe kan ik een financiële tegemoetkoming aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid? Na dit infomoment ken je de belangrijkste algemene maatregelen en weet je bij wie je deze kan aanvragen. Neem online deel op dinsdag 28 februari 2023.


Opening Verenigingswijzer Stad Gent op 1 maart

De Stad Gent erkent meer dan 1.500 verenigingen. Daarnaast zijn er nog talloze burgerinitiatieven, bewonersgroepen en andere groeperingen die zich vrijwillig inzetten voor het beter samenleven in de Stad. Als vrijwilliger is het echter niet altijd makkelijk om te weten hoe je een organisatie bestuurt, aan welke regels je moet voldoen, voor welke subsidies je in aanmerking komt, hoe je je vzw-administratie voert. Daarom lanceert Stad Gent de Verenigingswijzer. De verenigingswijzer is een helpdesk voor sociale verenigingen en burgerinitiatieven. Woensdag 1 maart opent de Verenigingswijzer de deuren met een leerrijke infosessie en feestelijke receptie. Het programma en de inschrijvingslink kan je hier raadplegen.


Webinars Similes over zelfzorg en zorgvolmacht

Samen met Cera stelt Similes je 2 webinars voor over zelfzorg (09/03) en zorgvolmacht (20/04). Inschrijven en meer info kan je via deze link ontdekken.


Webinar Ahosa: hoortoestellen, iets voor mij?

Ahosa vzw organiseert op dinsdag 9 maart een webinar: hoortoestellen, iets voor mij? Audiologe Katleen De Waele, verbonden aan Hoorexpert CAR Sint-Lievenspoort Gent zal in deze webinar duiding geven. Wat is het belang van goed horen? Waar let ik op bij de keuze van hoortoestellen? Welke stappen dien ik te nemen?


Doe mee met Bednet Pyjamadag op 10 maart

Bednet Pyjamadag is dé jaarlijkse campagne van Bednet om alle kinderen en jongeren, die wegens ziekte niet naar school kunnen, een hart onder de riem te steken. Dit jaar staat de Bednet Pyjamadag in het teken van verbondenheid. Hoe kan je deelnemen? Ontdek het hier!


Vrijwilligersbeurs 2023

De 5e editie van de vrijwilligersbeurs vindt plaats op zaterdag 11 maart 2023. De beurs zal plaatsvinden in het centraal gelegen UFO (Sint-Pietersnieuwstraat 25-33). Op de beurs vind je een diversiteit aan Gentse organisaties die werken met vrijwilligers. De beurs is het ideale moment om met hen kennis te maken en een uitgebreid aanbod in vrijwilligerswerk te ontdekken! Meer informatie vind je hier!


Event 'Verouderen door de roze bril'

GRAY en universiteit Gent organiseren op 28 april het event 'verouderen door de roze bril'. Tijdens dit event willen ze kijken naar de kracht van ons brein en lichaam bij het gezond ouder worden. Ze schotelen drie boeiende lezingen voor over de rol van beweging, voeding en hormonen op het gezond ouder worden. Er staan ook verschillende workshops op het programma waarbij je zelf aan de slag kan gaan met het verkennen van je brein en lichaam. Het programma kan je hier raadplegen.


REVA 2023 komt eraan!

In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport, REVAtalks. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Hopelijk tot dan!


Nieuws

Info- en ontmoetingsmomenten Kom op tegen Kanker

Eerstelijnszone Schelde en Leie en Kom op tegen Kanker organiseren info- en ontmoetingsmomenten voor iedereen die geraakt is door kanker. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen personen met kanker en hun naasten informatie en is er tijd en ruimte voor vragen en uitwisseling van ervaringen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om eenvoudig contact te leggen en lotgenoten te ontmoeten.


Vormingsaanbod Vrijwilligerspunt Gent - voorjaar 2023

Het vormingsaanbod van het Vrijwilligerspunt is volledig af voor dit voorjaar. Er is opnieuw een aanbod voor vrijwilligerscoaches (al wie binnen een Gentse organisatie vrijwilligers coördineert) en voor vrijwilligers zelf. Het aanbod voor de coaches was al even gekend, dat voor vrijwilligers is gloednieuw. Wie weet zit er wel iets tussen voor jou, je collega's of je vrijwilligers? Neem snel een kijkje en ontdek het hier!


Bijeenkomsten lotgenotencontacten Similes 2023

Similes vzw heeft ook voor dit jaar weer bijeenkomsten voor lotgenotencontacten gepland. Het overzicht kan je hier terugvinden. Wacht niet té lang om je in te schrijven, want de plaatsen zijn beperkt.


Nieuwtjes mantelzorgondersteuning

De 6 mantelzorgverenigingen hebben ook dit jaar een nieuwsbrief met hun gezamenlijk aanbod van januari tot en met maart. Je kan deze hier raadplegen. Veel leesplezier!Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Cavaria 12/01, Vlaamse Ouderenraad 13/01, ECD Paradox 16/01, HerstelAcademie 16/01, Trefpunt Zelfhulp vzw 17/01, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 18/01, Similes vzw 19/01, Hersenletsel Nieuws 20/01, Vlaamse Ouderenraad 20/01, OorEnzo 23/01, Patient Empowerment vzw 24/01, Vlaamse Ouderenraad 27/01, Logo Gezond+ 30/01, Logo Waasland 31/01, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 01/02, Cavaria 03/02, Vlaamse Ouderenraad 03/02, vzw Limen 03/02, Participate 09/02, Vlaamse Ouderenraad 10/02, Patient Empowerment vzw 14/02