Nieuwsbrief - 11 januari 2023

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.
Plazzo-Activiteiten

Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft?

Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft? Via één klik kan je de pagina volgen! Zijn er specifieke zaken die jullie graag zouden zien verschijnen op de Facebookpagina? Dan mag je dit zeker en vast doorgeven via info@plazzo.be.


Agenda

RingMe, een telefoonbot voor anderstalige patiënten

Zit je graag op de eerste rij bij een primeur? Comon is fier om het resultaat van de tweede Miniproeftuin over verstaanbare zorg te delen. Een team van Gentse innovatoren tonen voor het eerst hun uitvinding aan de buitenwereld: RingMe, een telefoonbot voor anderstalige patiënten. Deze slimme oplossing overbrugt de communicatiekloof tussen zorgverlener en patiënt. Kom RingMe zelf uittesten op 26 januari in De Krook. De makers zullen de feedback van anderstalige patiënten, zorgverleners, ... erg appreciëren. Wat is RingMe? En hoe werkt het precies? Ontdek het hier.


Uitnodiging 5de Vlaamse Hersteldag

Op 8 februari 2023 vindt de 5e Vlaamse Hersteldag plaatsin het Kunstencentrum Vooruit in Gent. Het thema van deze editie is multideskundigheid: petje af! Met meerdere petten op richting herstel. Meer info en inschrijven kan via de website.


Similes brengt een boek uit!

Similes nodigt je graag uit voor de boekvoorstelling van ’Het komt voor in de beste families’; een boek over samen leven met een naaste die psychische problemen heeft. Je bent welkom op donderdag 16 februari om 18u in Museum Dr. Guislain. Inschrijven kan via deze link. Graag meer info over het boek? Ontdek het hier!


Dag van de Zorg 2023

De Dag van de Zorg van afgelopen mei was een schot in de roos. Met een recordaantal deelnemers (300!), met veel bezoekers (op sommige sites was het over de koppen lopen) en met heel tevreden organisaties, zo blijkt uit de evaluatie-bevraging. Zondag 19 maart 2023 is de dertiende editie van Dag van de Zorg en wordt opnieuw zorg en welzijn in de kijker gezet. Het is dé hoogdag en feestdag van de sector en apotheose van Week van de Zorg. Heb je interesse om als organisatie deel te nemen aan Dag van de Zorg 2023? Kijk vlug even naar het aanbod en schrijf jouw organisatie vandaag nog in.


Nieuws

Kostenvergoedingen 2023 - vrijwilligerswerk

De maxima die je kan toepassen voor de kostenvergoedingen voor vrijwilligers in 2023 zijn bekend. De kostenvergoeding bedraagt in 2023 40,67 euro max/dag met een maximum van 1.626,77 euro/jaar. Het jaarmaximum van de verhoogde kostenvergoeding bedraagt dit jaar 2.987,70 euro. Vrijwilligers in de zorg mogen tot een bedrag van 4.067,05 euro gaan. Opgelet: een kostenvergoeding is geen prestatievergoeding. Mensen kunnen dus niets verdienen met vrijwilligerswerk!


Nieuwe website Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

Als nieuwjaarsgeschenkje stelt het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk met trots hun vernieuwde vacaturewebsite voor. Met dank aan Assist. Ontdek alle nieuwigheden op www.vrijwilligerswerk.be. Vrijwilligers vinden zo hopelijk dit jaar nog vlotter de weg naar jouw organisatie of lokaal bestuur. Er zullen de komende weken nog mogelijkheden bijkomen. Dus houd het zeker verder in de gaten!


Uitnodiging Hodgkin café

Op zaterdag 14 januari houdt Hodgkin vzw terug een "Hodgkin café". Dit is in een gezellig samenzijn onder lotgenoten en hun familie, met een drankje en taart. Frederik Vernimmen zal het eventjes hebben over "de geschiedenis van het medisch bestralen", hoe het was vroeger en hoe is het nu. Het Hodgkin café zal plaatsvinden in het Ontmoetingscentrum "Nieuwe Melac" te Zwijnaarde, in de Dorpstraat 31, van 14u tot 17u. Deze namiddag is geheel gratis, zonder inschrijving. Hodgkin vzw hoopt jullie allen te mogen ontvangen.


Similesactiviteiten in jouw buurt - januari 2023

Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in januari die in jouw buurt plaatsvinden. Ontdek ze hier!Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Vlaamse Ouderenraad 19/12, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 20/12, Grip vzw 20/12, Logo Gezond+ 21/12, Steunpunt Mantelzorg 21/12, Logo Waasland 22/12, Trefpunt STAN 22/12, Gezin en Handicap 22/12, Similes vzw 23/12, Liever Thuis 23/12, Platform-K 01/01, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 09/01, Patient Empowerment 10/01, Grip vzw 10/01