Nieuwsbrief - 20 december 2022

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.
Plazzo-Activiteiten

Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft?

Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft? Via één klik kan je de pagina volgen! Zijn er specifieke zaken die jullie graag zouden zien verschijnen op de Facebookpagina? Dan mag je dit zeker en vast doorgeven via info@plazzo.be.


Agenda

Cursus bij de pinken

Gezin en handicap organiseert een praktijkgerichte cursus om als eerstelijnswerker in de sociale sector goed geïnformeerd aan de slag te gaan met mensen met een handicap. Want om mensen met een handicap goed te informeren en op weg te helpen, moet je zelf je weg vinden in een complexe materie. Je kan inschrijven voor de hele cursus (start 19 januari) of voor elke sessie apart (19/01, 16/02, 23/03, 20/04, 04/05).


Uitnodiging 5de Vlaamse Hersteldag

Op 8 februari 2023 vindt de 5e Vlaamse Hersteldag plaatsin het Kunstencentrum Vooruit in Gent. Het thema van deze editie is multideskundigheid: petje af! Met meerdere petten op richting herstel. Meer info en inschrijven kan via de website.


Similes brengt een boek uit!

Similes nodigt je graag uit voor de boekvoorstelling van ’Het komt voor in de beste families’; een boek over samen leven met een naaste die psychische problemen heeft. Je bent welkom op donderdag 16 februari om 18u in Museum Dr. Guislain. Inschrijven kan via deze link. Graag meer info over het boek? Ontdek het hier!


Dag van de Zorg 2023

De Dag van de Zorg van afgelopen mei was een schot in de roos. Met een recordaantal deelnemers (300!), met veel bezoekers (op sommige sites was het over de koppen lopen) en met heel tevreden organisaties, zo blijkt uit de evaluatie-bevraging. Zondag 19 maart 2023 is de dertiende editie van Dag van de Zorg en wordt opnieuw zorg en welzijn in de kijker gezet. Het is dé hoogdag en feestdag van de sector en apotheose van Week van de Zorg. Heb je interesse om als organisatie deel te nemen aan Dag van de Zorg 2023? Kijk vlug even naar het aanbod en schrijf jouw organisatie vandaag nog in.


Nieuws

De Doelzoeker, vanaf nu ook digitaal

Doelzoeker is een hulpmiddel om na te denken over je eigen leven: Wat vind jij belangrijk? Waar krijg je energie van? Waar sta je ‘s ochtends met plezier voor op? Het zijn de antwoorden op die vragen die richting geven aan je leven. Doelzoeker helpt je om hierover na te denken zodat je je eigen doelen kan formuleren. Deze doelen kan je vervolgens bespreken met zorgverleners (bvb. met je huisarts, gezinshulp) en met je eigen omgeving (bvb. met je partner, kinderen, mantelzorger). Zo kan je samen de zorg maximaal afstemmen op jouw doelen. Bekijk meer info op het Vlaams Patiëntenplatform.


Mantelzorgcoaches

Als mantelzorgvereniging zet Samana al jaren volop in op de ondersteuning van mantelzorgers. Vanaf dit najaar kan een mantelzorger nu ook terecht bij een Ervaringsdeskundige Mantelzorgcoach. Mantelzorgers kunnen vanaf nu maximum 4 (gratis) coachingsgesprekken aanvragen bij een mantelzorgcoach. Hier kan je alvast alle info terugvinden. Kijk ook eens naar het filmpje waarin de coaches zichzelf voorstellen.


Open Kring Psychose

Radar Connect 14-25 organiseert opnieuw een open kring. Een ontmoetingsavond waarop iedereen die op een of andere manier geraakt is door een psychose welkom is. Deze gaat door op dinsdag 13 december in het bezoekerscentrum van de Bourgoyen. Je kan hier meer informatie vinden om je in te schrijven, alsook de komende data van de volgende kringen.


Aanbod Inloophuis Dementie voorjaar 2023

Hier kan je het voorjaarsprogramma terugvinden van het Inloophuis Dementie. In maart 2023 starten ook een aantal reeksen van Dementie en nu voor mantelzorgers. Hier vind je de folder terug voor de avondreeks, voor mantelzorgers die zich overdag niet kunnen vrijmaken. In AZ Maria Middelares en AZ Jan Palfijn kunnen mantelzorgers overdag terecht. Deze reeksen starten op donderdag 2 maart om 13u30 en dinsdag 14 maart om 13u30. Voor meer info kan je terecht in de ziekenhuizen zelf.


Similesactiviteiten in jouw buurt - december 2022

Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in december die in jouw buurt plaatsvinden. Ontdek ze hier!


Al meer dan 70 warme winterplekken

De hoge energieprijzen maken het voor veel Gentenaren niet langer haalbaar om elke dag knusjes de verwarming aan te zetten. Daarom maakt Stad Gent werk van warme winterplekken, verwarmde gemeenschappelijke ruimtes voor iédereen die daar nood aan heeft. Je kan er tot eind februari 2023 terecht om je op te warmen. Al meer dan 70 buurtcentra, lokale dienstencentra, sociale restaurants en open huizen stellen hun ontmoetingsruimtes open. Ken jij mensen die graag even opwarmen in zo’n warme winterplek? Verwijs ze dan zeker door naar één van die locaties in hun buurt. Je vindt het volledig aanbod op stad.gent/warmewinterplekken.


Gezond binnen, ook in de winter

In de huidige energiecrisis zoeken mensen naar creatieve oplossingen om hun huis goedkoper te verwarmen. Veel kwetsbaren verwarmen hun huis met het stoken van bijvoorbeeld hout of Zibro Kamin. Dat is echter niet zonder gevaar: als je je huis niet goed verlucht heb je kans op co-vergiftiging, met ernstige gevolgen. Maak je naasten bewust van het belang van verluchting om co-vergiftiging en andere gezondheidsklachten te voorkomen. Op deze webpagina vind je meer informatie, promotiemateriaal en adviezen om je huis te verluchten met een beperkt warmteverlies.Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Grip vzw 22/11, Centrum ZitStil 23/11, Similes 24/11, Vlaamse Ouderenraad 25/11, STAN 28/11, Patient Empowerment 29/11, Logo Waasland vzw 29/11, Steunpunt tot bestrijding armoede 30/11, Vlaams PatiŽntenplatform 01/12, Vlaamse Ouderenraad 02/12, Logo Gezond+ 07/12, Vlaamse Ouderenraad 09/12, Grip vzw 13/12, Bednet vzw 14/12, Hersenletsel nieuws 15/12, Patient Empowerment 15/12, Vlaamse Ouderenraad 16/12