Nieuwsbrief - 24 november 2022

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.Plazzo-Activiteiten

De Trefdag Zelfzorg 2022 was een succes

Op donderdag 17 november 2022 werden Oost-Vlaamse zelfzorg-, mantelzorg- en lotgenotenverenigingen samengebracht in Buurthuis ‘t Hoeveke. Het thema van de Trefdag Zelfzorg was herstel op verschillende levensdomeinen. We maakten er samen een boeiende en creatieve voormiddag van. Klik hier voor enkele sfeerbeelden van de dag. Het verslag kan je via deze link lezen en de presentatie kan je hier herbekijken.


Agenda

Studiedag Onze Nieuwe Toekomst

Op 7 december 2022 organiseert Onze Nieuwe Toekomst een studiedag. Op deze studiedag zullen verschillende workshops gegeven worden over thema's die ze in de kijker willen zetten. Inschrijven kan via deze link. Vragen over deze studiedag kan je stellen via info@ont.be.


Webinar: een stichting of maatschap voor je kind met een handicap

Kan de oprichting van een (private) stichting of maatschap een mogelijkheid zijn om op een goede manier je nalatenschap te regelen voor je kind met een handicap? Tijdens dit webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap dat zal plaatsvinden op 15 december, kom je te weten hoe een (private) stichting of maatschap werkt en wat de Koning Boudewijnstichting op dit gebied te bieden heeft. Inschrijven kan via deze link.


Netwerkdag sociale verenigingen

Stad Gent en haar ambassadeurs nodigen je uit op 17 december voor de eerste netwerkdag sociale verenigingen. Na een warme welkom en een inleidend woordje door schepen Astrid De Bruycker neemt professor Bart Cambré je mee in de wondere wereld van 'organisatienetwerken'. Daarna kan je aanschuiven aan enkele dialoogtafels. Het programma en de inschrijvingslink kan je terugvinden via de website van Stad Gent.


Uitnodiging 5de Vlaamse Hersteldag

Op 8 februari 2023 vindt de 5e Vlaamse Hersteldag plaatsin het Kunstencentrum Vooruit in Gent. Het thema van deze editie is multideskundigheid: petje af! Met meerdere petten op richting herstel. Meer info en inschrijven kan via de website.


Dag van de Zorg 2023

De Dag van de Zorg van afgelopen mei was een schot in de roos. Met een recordaantal deelnemers (300!), met veel bezoekers (op sommige sites was het over de koppen lopen) en met heel tevreden organisaties, zo blijkt uit de evaluatie-bevraging. Zondag 19 maart 2023 is de dertiende editie van Dag van de Zorg en wordt opnieuw zorg en welzijn in de kijker gezet. Het is dé hoogdag en feestdag van de sector en apotheose van Week van de Zorg. Heb je interesse om als organisatie deel te nemen aan Dag van de Zorg 2023? Kijk vlug even naar het aanbod en schrijf jouw organisatie vandaag nog in.


Nieuws

Primeur: Vlaamse Ouderenraad bevraagt bewoners woonzorgcentra

Hoewel de ouderenzorg erg onder druk stond de laatste jaren, kwam de stem van de bewoners zelf weinig aan bod. Hun ervaringen bleven vaak buiten beeld. Maar daar komt nu verandering in. Via een grootschalige bevraging zullen bewoners van woonzorgcentra hun mening kunnen delen over hun wonen, leven en zorg in het woonzorgcentrum. Hun antwoorden zullen een beeld geven over de kwaliteit van de woonzorg in Vlaanderen. Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Vlaamse ouderenraad staan in voor de uitrol van dit project, in samenwerking met Zorgnet-Icuro, VVSG, Vlozo en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Lees het hier.


Workshop: opmerken en signaleren van chronische en/of palliatieve noden

Als vrijwilliger vervul je een unieke rol voor de mensen die je bezoekt. Door de tijd die je met mensen doorbrengt, je open houding en aandacht, zie en hoor je soms meer dan andere bezoekers. Reguliere zorgverleners -als die er zijn- hebben vaak niet de tijd om alles te zien. Andere bezoekers zijn al snel minder bekend met zorgbehoeften en ondersteuningsmogelijkheden; of soms erg persoonlijk betrokken waardoor objectief oordelen moeilijker kan zijn. Deze vorming is voor buurtvrijwilligers die personen bezoeken met chronische en/of palliatieve noden in hun buurt. De workshop bestaat uit een basismodule en een terugkommoment (2 maanden later) met focus op reflectie en uitwisseling van ervaringen. Meer informatie en hoe je je kan inschrijven, ontdek je hier.


Similesactiviteiten in jouw buurt - november 2022

Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in november die in jouw buurt plaatsvinden. Ontdek ze hier!


Campagne ‘Je hebt mekaar meer te vertellen dan je denkt’

De vzw Patient Empowerment lanceerde op het 2de zorgsymposium ‘Samen in actie’ van de vzw’s Patient Empowerment en THE Institute op 25 oktober haar 2de campagne, dit jaar onder de titel ‘Je hebt mekaar meer te vertellen dan je denkt’. Als patiënt, cliënt, bewoner hoef je de zorg niet zomaar te ondergaan. Het gaat tenslotte om jouw leven, jouw lichaam, jouw geest. Je mag verwachten dat er naar jou wordt geluisterd. Op deze pagina krijg je 20 belangrijke tips die je helpen om gehoord te worden.


Vraag je zorg-ID of Sibe-pas aan!

Het zorg-ID is een zorgpaspoort bedoeld om de communicatie tussen de patiënten en het zorgteam te versterken en hierdoor de zorg voor de patiënt te verbeteren. Naast je eigen naam en contactgegevens kunnen ook volgende zaken op een Sibe-pas vermeld worden: huisarts, thuisverpleegkundige, de persoon die als 1ste gecontacteerd moet worden, huisapotheker, mutualiteit, wilsverklaring(en)... Het pasje wordt afgeleverd in een hoesje om gemakkelijk samen met jouw identiteitskaart te bewaren. Heb jij al een zorg-ID maar zijn er al veel zaken veranderd? Vraag dan zeker en vast een nieuw pasje aan!Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: ECD Paradox 24/10, Logo Waasland 25/10, GRIP 25/10, nieuwsbrief Dementie 26/10, ELZ Panacea 26/10, Patiënt Empowerment vzw 27/10, Vlaamse Ouderenraad 28/10, Gezin en Handicap 28/10, Liever Thuis 31/10, Vlaamse Ouderenraad 04/11, Cavaria 07/11, Patient Emppowerment 08/11, Bednet vzw 09/11, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 09/11, Patient Empowerment 15/11, Hersenletsel Nieuws 17/11, Logo Gezond+ vzw 18/11, Vlaamse Ouderenraad 18/11, Patient Empowerment 22/11