Nieuwsbrief - 29 september 2022

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.



Plazzo-Activiteiten

Trefdag Zelfzorg 2022 - Over herstel op verschillende domeinen

Op donderdagvoormiddag 17 november 2022 organiseert Plazzo opnieuw een Trefdag voor alle Oost-Vlaamse zelfzorginitiatieven. Deze keer over herstel op verschillende levensdomeinen. Meer informatie. Inschrijven kan via deze link.

Wees snel! De plaatsen zijn beperkt!

ELZ Scheldekracht heeft jou nodig

Eerstelijnszone Scheldekracht is op zoek naar patiënten, cliënten en mantelzorgers die mee willen nadenken over wat goede zorg is. Woon je in de regio en heb je goesting om mee na te denken in een gezellige omgeving met een hapje en een drankje? Wil je jouw ideeën uitwisselen samen met lotgenoten? Er zijn twee sessies beschikbaar op drie locaties. De data voor de eerste sessies liggen al vast: 15/11, 19/11 of 23/11. Meer informatie vind je terug in deze flyer en uitnodiging. Schrijf je zeker in door een mailtje te sturen naar info@elzscheldekracht.be.


Agenda

10-daagse van de veerkracht!

Elk jaar tussen 1 en 10 oktober serveert de 10-daagse van de veerkracht tal van activiteiten om je mentale weerbaarheid te versterken. Dit jaar staat het thema ‘kracht’ centraal. Dankzij verschillende organisaties is er van alles te zien, te beleven en te leren op diverse locaties in Gent! Benieuwd naar het aanbod van workshops, lezingen, doe-activiteiten, tentoonstellingen ...? De meeste activiteiten zijn gratis en/of werken met inschrijven. Ontdek het programma op www.stad.gent/veerkracht


IKAROS-praat- en ontmoetingsnamiddag

Op zaterdagnamiddag 1 oktober houdt Epilepsiecontactgroep IKAROS opnieuw een praat- en ontmoetingsnamiddag. Voor deze praatnamiddag kozen ze voor een gevoelig thema, namelijk ‘het verlies van je toekomstplannen door de epilepsie’. Als persoon met epilepsie, partner, ouder van een kind met epilepsie kunnen die epilepsie en de daarmee gepaard gaande aanvallen heel wat veranderingen teweeg brengen in je leven, en de verre of nabije toekomst in de war sturen. In bijlage vinden jullie ook nog de wegwijzer naar de locatie.


Veerkrachtcafé

Herstelacademie Gent nodigt je graag uit op hun veerkrachtcafé op dinsdag 4 oktober van 14u30-16u30. Het thema van de 10-daagse van de geestelijke gezondheid is deze keer 'kracht'. In Gent wordt dat dan de week van de veerkracht. Ze sloegen de handen in elkaar met psychosociaal revalidatiecentrum Mirabello en Stad Gent. Meer info is te vinden op de HerstelAcademie website, hun facebookpagina of op SamenVeerkrachtig.


Infosessie EU Navigate - lokale partners gezocht

In het kader van een Europees onderzoeksproject ontwikkelt de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB/UGent) een grootschalig navigatie-project. Samen met vrijwilligers en professionals, willen ze een navigator-vrijwilliger inzetten bij thuiswonende ouderen met kanker. Om hen zo de juiste weg te tonen naar de voor hen op maat gepaste zorg, en hen psychosociale ondersteuning te bieden op maat en zo lang als nodig. Zou uw organisatie thuiswonende ouderen met kanker in uw regio of werkgebied nog beter willen ondersteunen? In de folder lees je meer details over het project en de ondersteuning die je als deelnemer aan het project krijgt. Interesse om deel te nemen? Volg op dinsdag 4 oktober de vrijblijvende online infosessie (12u30-13u00). Na inschrijving via het webformulier, ontvang je in de week voorafgaand de informatie om deel te nemen.


Inspiratiemoment: Hoe geef je de handicap van je kind een plaats?

Op maandagavond 10 oktober organiseert Gezin en Handicap in samenwerking met gemeente Beveren een infoavond. Als ouder van een kind met een beperking loop je vaak op de tippen van je tenen. De balans vinden tussen zorg-werk-leven is een hele opdracht. Praktisch, maar ook emotioneel. Want als je een kind met een beperking hebt, verloopt je toekomstbeeld anders dan verwacht. Meer informatie en inschrijven ontdek je hier.


Proef van een heerlijk vijfgangenmenu en steun jonge mensen met dementie

In restaurant Het Moment kun je een heerlijke vijfgangenmenu proeven door zes Gentse topchefs. Op zich is dat al reden genoeg om te komen. Maar de échte sterren zijn de obers: je wordt bediend door jonge mensen met dementie, bijgestaan door studenten. Dit alles gaat door op woensdag 12 en 19 oktober. Meer informatie.


Webinar: Hoe (opnieuw) aan de slag met een chronische aandoening?

Ahosa vzw organiseert op 18 en 25 oktober een infosessie ‘Hoe (opnieuw) aan de slag met een chronische aandoening?‘ Kan ik tijdens mijn arbeidsongeschiktheid gedeeltelijk terug aan het werk? Bestaat er een premie voor mijn werkgever als hij iemand aanneemt met een chronische aandoening? Solliciteren met een chronische aandoening, hoe pak ik dit aan? Hoe verloopt een re-integratietraject? Het zijn enkele van de onderwerpen die aan bod komen tijdens de infosessie over werken met een chronische aandoening. Meer informatie en inschrijven.


Info-avond Diabetes Liga

Op zaterdagavond 27 oktober organiseert Diabetes Liga een infoavond in het Diabetes Huis. Gasten van de avond zijn Prof. Dr. Speeckaert Marijn die het zal hebben over bescherming van de nier bij diabetes en Prof. Dr. Van Biesen Wim die het uitvoerig zal hebben over patiënt empowerment, informatie en kennis. Inschrijven kan via deze link.


Nieuw aanbod Gezin en Handicap najaar 2022

Het nieuwe najaarsaanbod van Gezin en Handicap is weer een feit. Volgende activiteiten vinden plaats: Hoe geef je de handicap van je kind een plaats (10 oktober), workshop bewindvoering in de praktijk (18 oktober), Spreken Met Ondersteuning van Gebaren (digitaal, 09 - 23 november), Brus bewust (16 november)


Similesactiviteiten in jouw buurt - oktober 2022

Hier kan je een overzicht vinden van de activiteiten in oktober die in jouw buurt plaatsvinden.


Gentse seniorenweek

Na 2 kalme coronajaren is de Gentse Seniorenweek klaar voor een topeditie: nog nooit was het aanbod zo groot. Van maandag 21 tot zondag 27 november kun je als Gentse senior deelnemen aan tal van activiteiten: voorstellingen in de Minard, een zondags aperitiefconcert, een bal in de Opera, een busrondrit in de haven en zoveel meer. Schrijf je vanaf 25 oktober in via de website (€ 6 en 7, of € 1,20 en 1,40 met tariefvermindering). Wees er op tijd bij: de activiteiten zijn vaak snel volzet.


Nieuws

Lost & Co is op zoek naar compagnons

Heb jij je eigen weg gevonden om met verlies om te gaan en kan je je goed inleven? Heb je een sociale opleiding, luister je graag en ben je bereid je verhaal te delen? Dan ben jij misschien de Compagnon waar we naar op zoek zijn! Of ben je meer een doener? En gun je het anderen van harte om samen met hen te genieten van iets wat jij goed kan of graag doet? Dan ben je mogelijks de geknipte Graag-gedaan-er die Lost & Co zoekt. Is netwerken jouw tweede natuur? Wens je Lost & Co mee zichtbaar te maken door mee aanwezig te zijn op events, folders te verspreiden? Dan zit de rol van Ambassadeur je mogelijks als gegoten. In september organiseert Lost & Co info-avonden voor nieuwe vrijwilligers. Geïnteresseerd? Meer informatie kan je terugvinden in deze folder.


Tanderuis is op zoek naar een nieuwe bewoner

Tanderuis ondersteunt een woonzorgtraject te Destelbergen. Binnen dit burgerinitiatief wonen 4 (jong)volwassenen met autisme samen. Er is ondersteuning vanuit Tanderuis. Momenteel is er 1 plaats vrij en zijn ze dus op zoek naar een nieuwe bewoner. Ken je iemand met autisme die op zoek is naar een leuke plek om te wonen samen met 3 andere jongvolwassenen met autisme? Check op de folder de informatie.


Nieuwsbrief Vlaams Mantelzorgplatform - september-december 2022

Deze nieuwsbrief van het Vlaams Mantelzorgplatform bundelt tal van activiteiten en nieuwe initiatieven van de 6 erkende verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers.


NAH-congres: digitaal pakket

Het NAH-congres heeft voldoende voorintekeningen op het digitaal pakket, waardoor ze hiervoor alles in gereedheid kunnen brengen. Dit betekent dat wie nog wil intekenen voor dit digitale pakket tijd heeft tot 11 oktober. Later bestellen is niet mogelijk. Meer informatie om het pakket nog te bestellen vind je hier.


Meldingsplicht ernstige gebeurtenissen of grensoverschrijdend gedrag in woonzorgcentra

Met deze nieuwsflits wenst het agentschap Zorg en Gezondheid, afdeling woonzorg, je eraan te herinneren dat elke ernstige gebeurtenis of elk geval van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag verplicht en zo spoedig mogelijk moet gemeld worden aan het Agentschap Zorg en Gezondheid.



Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Herstelacademie 30/08, Patient Empowerment 06/09, Grip vzw 06/09, Platform-K 07/09, Sig vzw 08/09, Similes 09/09, Vlaamse Ouderenraad 09/09, Cavaria 13/09, Logo Gezondplus 14/09, Bednet vzw 14/09, ECD Paradox 14/09, Trefpunt STAN 15/09, Similes vzw 16/09, Vlaamse Ouderenraad 16/09, Steunpunt Mantelzorg 19/09, Hersenletsel nieuwsbrief 20/09, Vlaamse Ouderenraad 22/09, Gezin en Handicap 23/09, Vlaamse Ouderenraad 23/09, Vzw Limen 23/09, Grip vzw 26/09, Hersenletsel Nieuws 27/09, Logo Waasland vzw 27/09