Nieuwsbrief - 07 september 2021

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.
Plazzo-Activiteiten

Trefdag Zelfzorg 2021: het belang van lotgenotencontact

Op donderdagvoormiddag 28 oktober 2021 organiseert Plazzo opnieuw een Trefdag voor alle Oost-Vlaamse zelfzorginitiatieven. Deze keer over het belang van lotgenotencontact, en ook minister Beke komt. Meer informatie en inschrijven.


Sumehr: jouw medisch dossier in het kort

Een Sumehr is een samenvatting van je medisch dossier, en kan ervoor zorgen dat je snellere en betere zorg krijgt. Het is dus belangrijk dat je de informatie in je Sumehr bekijkt met je huisarts, en het indien nodig op punt stelt. Plazzo werkte samen met de Huisartsenvereniging Gent om de Sumehr bekend te maken. De Huisartsenvereniging zorgde via de Summer of Sumehr voor een sensibiliseringsactie naar de huisartsen toe. Plazzo zorgt via deze folder voor een sensibiliseringsactie naar patiënten en mantelzorgers toe. Wil je graag een folder op papier? Neem gerust contact op met Plazzo.


Klankbordgroep Eerstelijn

Sinds 2011 ondersteunt Plazzo een klankbordgroep voor patiëntenparticipatie in de Eerstelijn. Op die manier ondersteunt men de vertegenwoordiging van patiënten in de Zorgraden van de Oost-Vlaamse eerstelijnszones. De volgende Klankbordgroep Eerstelijn gaat door op woensdag 15 september 2021 om 19u. Meer info en inschrijven bij info@plazzo.be.


Agenda

Reeks milde geheugenproblemen najaar 2021

De reeks milde geheugenproblemen start op 12 oktober en gaat door in LDC De Knoop. Gespreid over 5 sessies wordt de werking van het geheugen en mogelijke oorzaken van geheugenproblemen uitgelegd. De laatste sessie vindt plaats op 7 december 2021. In de folder vind je alle informatie terug.


Save the date | THUIS BEST | infodag ergotherapie aan huis

'Thuis best', dat zal plaatsvinden op 30 november 2021, wordt een boeiende infodag over de verschillende aspecten van ergotherapie aan huis, waarin de ergotherapeuten van de Gentse lokale dienstencentra en dienst Zelfstandig Wonen Stad Gent de veelzijdigheid van hun aanbod voor de Gentse thuiswonende senior voorstellen. Vragen en meer informatie kan je hier terugvinden.


Programma Inloophuis Dementie najaar 2021

De activiteitenkalender van het Inloophuis Dementie voor het najaar 2021 kan u hier terugvinden.


REVA2022 komt eraan!

Een vraag over dienstverlening? Op zoek naar het juiste hulpmiddel? Op REVA vindt u zeker de juiste oplossing! Daar zorgen de 170 exposanten of een deelname aan een van de studiedagen of workshops voor. De 17de editie van deze informatiebeurs, die zal plaatsvinden op 19,20 en 21 mei 2022, heeft aandacht voor een steeds breder publiek. Van jong tot oud, van mensen met een kleine tot meer ingrijpende beperkingen, van professionele hulpverleners tot mantelzorgers en familie. Meer informatie kan u hier terugvinden.


Nieuws

Corona: wat mag wel en niet vanaf 1 september?

De nieuwe maatregelen die gelden vanaf 1 september kan je hier terugvinden.


Inloopmomenten vaccinatiecentra Wetteren en Wachtebeke

In Wetteren en Wachtebeke kunnen zij die nog geen eerste prik kregen of zij die nog geen afspraak hebben voor een tweede prik via inloopmomenten terecht in het vaccinatiecentrum. Ontdek hier wanneer dit nog mogelijk is!


Dementievriendelijk Gent

Dit najaar is er opnieuw een divers psycho-educatie aanbod, op 21 september is er vanalles te doen in de Krook rond het thema 'tijd maken voor mensen met dementie', ... Al het nieuws uit de projectgroep Dementievriendelijk Gent kan u hier lezen. Het verslag van de projectgroep kan u hier terugvinden.


Wenskaartenactie Werelddag Dementie

Op dinsdag 21 september roept Team Mantelzorg en dementie van Stad Gent op om via verschillende kanalen een wenskaart te sturen naar een geliefde, een vriend, een buur of iemand anders die op één of andere manier geconfronteerd wordt met dementie. Centraal op de kaart staat het gedicht dat dichteres Maud Vanhauweraert maakte na een ontmoeting met mensen met (jong)dementie en hun familie. Wens je mee te werken aan deze actie, bezorg dan tegen ten laatste vrijdag 10 september via dit formulier jouw gegevens aan Team Mantelzorg en dementie.


Webinar: een stichting of maatschap voor je kind met een handicap

Kan de oprichting van een (private)stichting of maatschap een mogelijkheid zijn om op een goede manier je nalatenschap te regelen voor je kind met een handicap? Tijdens dit webinar, georganiseerd door Gezin & Handicap en dat plaatsvindt op 22 september, kom je te weten hoe een (private) stichting of maatschap werkt en wat de Koning Boudewijnstichting op dit gebied te bieden heeft. Je krijgt een antwoord op de vraag of de oprichting van een maatschap of stichting voor jou een perspectief kan bieden.


Webinar: evenwichtsstoornissen en duizeligheid

Duizeligheid en evenwichtsstoornissen zijn frequente aandoeningen, die een belangrijke impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven. De oorzaak kan gelegen zijn in het evenwichtsorgaan, maar ook elders in het lichaam. Op dinsdag 28 september 2021 organiseert Ahosa vzw hier een webinar rond. Inschrijven kan via deze link. Meer informatie kan je hier terugvinden.


Webinar: Het leersteundecreet: wat en hoe?

Een nieuw Decreet Leersteun vervangt het M-decreet voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften. Wat zal er veranderen? Tijdens dit webinar, dat plaatsvindt op 29 september, kom je te weten wat de krijtlijnen zijn van de conceptnota 'Leersteun' en wat dit juist betekent voor het onderwijs aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften en welke veranderingen er op til staan. Inschrijven kan via deze link.


10-daagse van de veerkracht!

Het begint te naderen. De 10-daagse van de veerkracht vindt plaats van 1 tot 10 oktober 2021. Maar ook daarna zijn nog activiteiten die je veerkracht versterken. Benieuwd naar het programma van de 10-daagse en de periode erna? Kijk dan vlug al even op www.stad.gent/veerkracht. Je zal versteld staan van de hoeveelheid en de diversiteit! De campagne loopt van nu tot begin oktober en is maandag gestart met een kort berichtje in stadsmagazine en de lancering van de website, inschrijven kan dus al!


Nieuwtjes mantelzorgondersteuning - september-november 2021

Hier kan je de laatste nieuwtjes terugvinden in het aanbod voor mantelzorgers vanuit de mantelzorgverenigingen.


Samana - vormings-en ontmoetingsaanbod najaar 2021

Samana bekijkt de wereld vanuit het perspectief van mensen met een chronische ziekte of zorgbehoefte en hun mantelzorgers. Hier vind je de flyer met hun provinciaal aanbod voor mensen met een chronische ziekte of zorgbehoefte voor het najaar 2021.


Najaarsaanbod Samana - mantelzorg

Hierbij kan je het najaarsaanbod van de Samana-mantelzorgwerking in Oost-Vlaanderen vinden. Het is een mix geworden van live activiteiten en digitale sessies.


Maak kennis met de Wegwijzer van VFG

Wegwijzer is een toegankelijk aanspreekpunt van VFG (vereniging personen met een handicap) voor al jouw vragen rond handicap. Ze bekijken of Ze je vraag zelf kunnen oplossen of brengen je in contact met de gepaste dienst of organisatie. Meer informatie kan je hier terugvinden en in de brochure.


Doe mee en hang de BABBELKONT-bordjes op in je wachtruimten, inkom, tuin, ...

Flankerend aan de jaarlijkse 10-daagse van de Veerkracht, die plaatsvindt van 1 tot 10 oktober, organiseert Stad Gent het project BABBELKONT! Dit heeft enerzijds een sensibiliserend doel, anderzijds zal het ons ook helpen om het aanbod i.h.k.v. de 10-daagse en bij uitbreiding het psycho-educatief aanbod dat zal plaatsvinden na 10 oktober nog breder bekend te maken. Stad Gent is ook nog steeds op zoek naar vrijwilligers die de bordjes mee willen ophangen over de hele stad! Ken jij vrijwilligers/verenigingen die dat graag zouden doen? Stuur hen dan zeker deze vrijwilligersvacature door. Zo wordt je pas écht een Babbelkont!


Nieuw gratis vormingsaanbod Vrijwilligerspunt Gent

Het vormingsaanbod van Vrijwilligerspunt Gent voor het najaar staat in de startblokken. Dit vormingsaanbod is gratis & bestemd voor de Gentse vrijwilligersorganisaties en hun vrijwilligers. Alle inschrijvingen verlopen via Gentinfo: http://go.stad.gent/vormingvrijwilligerspunt.


Gezocht: projecten die weerbaarheid en veerkracht van jongeren in Gent verhogen

Bij #Een hart voor Gent (Streekfonds Oost-Vlaanderen - Gent en deelgemeenten) worden projecten gezocht die de weerbaarheid en veerkracht van jongeren in Gent verhogen en die inspelen op een reële nood of een specifieke vraag van kinderen/jongeren/jongvolwassenen (tot 30 jaar). Projecten die echt een verschil maken voor zij die het nodig hebben. De projectdetails, de manier van werken, data voor infomomenten kan je allemaal via deze link terugvinden.


Projectoproep Zorgzame Buurten

De komende jaren wil de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, Wouter Beke, sterk inzetten op zorgzame buurten. Daarom lanceert het Departement WVG een projectoproep gericht op welzijns- en zorgorganisaties, zorgraden en lokale besturen. Meer informatie over deze projectoproep kan je hier terugvinden.