Nieuwsbrief - 30 juni 2021

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.
Plazzo-Activiteiten

Trefdag Zelfzorg 2021: het belang van lotgenotencontact

Omwille van de nog steeds geldende coronamaatregelen vinden we het niet aangewezen om met meerdere mensen live bijeen te komen, ook al nemen we de nodige (extra) veiligheidsmaatregelen. Bovendien was het de bedoeling van de Trefdag Zelfzorg om ervaringen uit te wisselen rond lotgenotencontact en dit lijkt ons quasi onmogelijk zonder ’echte’ interactie. We stellen de Trefdag Zelfzorg van 29 april 2021 dan ook nogmaals uit naar 28 oktober 2021. Meer informatie en inschrijven.


Lotgenotencontact in tijden van Corona
Deze tools kun je overwegen voor lotgenotencontact in tijden van Corona.


Agenda

Webinar - Hoe een PVB te starten en te besteden?

Samen met bijstandsorganisatie ZOOM vzw organiseert Trefpunt STAN op 23 juni een interessante webinar rond het thema persoonsvolgende financiering: hoe een PVB te starten en te besteden? Een persoonsvolgend budget (PVB) is een zorgbudget dat je naar eigen inzicht mag besteden voor zorg en ondersteuning van meerderjarige personen met een handicap. Hoe pak je dit het beste aan? Meer informatie en inschrijven kan via deze link.


Reeks Milde geheugenproblemen najaar 2021

De reeks Milde Geheugenproblemen start op 12 oktober en gaat door in LDC De Knoop. Gespreid over 5 sessies wordt de werking van het geheugen en mogelijke oorzaken van geheugenproblemen uitgelegd. De laatste sessie vindt plaats op 7 december 2021. In de folder vind je alle informatie terug.


Programma Inloophuis Dementie najaar 2021

De activiteitenkalender van het Inloophuis Dementie voor het najaar 2021 kan u hier terugvinden.


REVA2022 komt eraan!

Een vraag over dienstverlening? Op zoek naar het juiste hulpmiddel? Op REVA vindt u zeker de juiste oplossing! Daar zorgen de 170 exposanten of een deelname aan een van de studiedagen of workshops voor. De 17de editie van deze informatiebeurs, die zal plaatsvinden op 19,20 en 21 mei 2022, heeft aandacht voor een steeds breder publiek. Van jong tot oud, van mensen met een kleine tot meer ingrijpende beperkingen, van professionele hulpverleners tot mantelzorgers en familie. Meer informatie kan u hier terugvinden.


Nieuws

Projectoproep Zorgzame Buurten

De komende jaren wil de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, Wouter Beke, sterk inzetten op zorgzame buurten. Daarom lanceert het Departement WVG een projectoproep gericht op welzijns- en zorgorganisaties, zorgraden en lokale besturen. Meer informatie over deze projectoproep kan je hier terugvinden.


Nieuwe coronamaatregelen vanaf 27 juni 2021

Ontdek hier de affiche met de coronamaatregelen die gelden sedert zondag 27 juni 2021.


Warme Dagen | Nieuwe ondersteuningsmiddelen thuiszorgdiensten en mantelzorgers

De waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan ging op 15/05 van start en momenteel zitten we in de waarschuwingsfase. Hier kan je de waarschuwingsmail van het Agentschap Zorg en Gezondheid lezen. Speciaal voor mantelzorgers en thuiszorgdiensten werd de leidraad Warme Dagen ontwikkeld om te weten waar je op moet letten en wat je kan doen.


Dementievriendelijk Gent

Dit najaar is er opnieuw een divers psycho-educatie aanbod, op 21 september is er vanalles te doen in de Krook rond het thema 'tijd maken voor mensen met dementie', ... Al het nieuws uit de projectgroep Dementievriendelijk Gent kan u hier lezen. Het verslag van de projectgroep kan u hier terugvinden.


Webinar: evenwichtsstoornissen en duizeligheid

Duizeligheid en evenwichtsstoornissen zijn frequente aandoeningen, die een belangrijke impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven. De oorzaak kan gelegen zijn in het evenwichtsorgaan, maar ook elders in het lichaam. Op dinsdag 28 september 2021 organiseert Ahosa vzw hier een webinar rond. Inschrijven kan via deze link. Meer informatie kan je hier terugvinden.


Maatregelen volgen na je vaccin: waarom?

Het lijkt logisch: je bent gevaccineerd, dus niet meer kwetsbaar. Helaas is het niet zo eenvoudig. Je moet je nog steeds aan de maatregelen houden. Hoe komt dat? Ontdek het hier.


Begrijp je dokter

'Begrijp je dokter' is het nieuwe project van de seniorenvereniging S-Plus en vrouwenvereniging Viva-SVV. Met het project willen ze mensen helpen bij een gesprek met hun dokter. Om mensen hierin te ondersteunen, brachten ze een folder uit die kan gebruikt worden als leidraad voor een doktersbezoek. Een begeleidend animatiefilmpje legt dit ook uit. Op de website www.begrijpjedokter.be kan je het filmpje bekijken en vind je ook meer informatie over het project.


Save the date NAH-congres: niet-aangeboren hersenletsel in Vlaanderen vandaag

Op 12 oktober 2021 organiseren SIG en de NAH Liga voor het eerst een congres samen in Beveren. Meer info. Noteer alvast de datumNieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Cavaria 01/06, Gezin en Handicap 02/06, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 03/06, Trefpunt STAN 04/06, Vlaamse Ouderenraad 04/06, Bednet vzw 09/06, Samana vzw 10/06, Vlaamse Ouderenraad 11/06, Samana vzw 15/06, Te Gek!? 17/06, Trefpunt STAN 18/06, GRIP 18/06, Vlaamse Ouderenraad 18/06, Cavaria 18/06, Platform-K 18/06, Logo-Waasland vzw 22/06, Steunpunt Mantelzorg 23/06, Similes vzw 23/06, Vlaamse Ouderenraad 25/06