Nieuwsbrief - 1 september 2022

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.



Plazzo-Activiteiten

Trefdag Zelfzorg 2022 - Over herstel op verschillende domeinen

Op donderdagvoormiddag 17 november 2022 organiseert Plazzo opnieuw een Trefdag voor alle Oost-Vlaamse zelfzorginitiatieven. Deze keer over herstel op verschillende levensdomeinen. Meer informatie en inschrijven.


Vorming: vroegtijdige zorgplanning - aan de slag met de levenswenskaarten

Plazzo organiseert op 27 september, van 14u tot 16u, een workshop over vroegtijdige zorgplanning en levenswensen. De patiënt of de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood staat centraal in de eerstelijnszorg- en hulpverlening. De mens met zijn of haar levensdoelen en levenswensen staat centraal. Praten over deze levensdoelen en levenswensen blijkt in realiteit soms moeilijk, waardoor mensen bepaalde keuzes of beslissingen voor de toekomst uitstellen, tot het niet langer kan. Stilstaan bij toekomstige zorgwensen, of zelfs bij het levenseinde is niet evident voor individuele mensen. In lotgenotengroepen, patiënten- en mantelzorgverenigingen komt dit thema soms wel aan bod, vaak gepaard met nog vele vragen hierover. Inschrijven kan via deze link.


Agenda

Interculturele ontmoetingsactiviteit OPEN-BAR

In-Gent organiseert de interculturele ontmoetingsactiviteit OPEN-BAR. Tijdens OPEN-BAR kunnen Gentenaren en anderstalige nieuwkomers (18+) elkaar leren kennen op diverse locaties in de stad. Er wordt telkens een gratis drankje aangeboden per deelnemer. De voertaal van de activiteit is het Nederlands. De volgende edities gaan door op 11/8, 1/9 en 15/9 in Gent. Ontdek hier wanneer en waar de volgende OPEN-BAR doorgaat.


Uitnodiging inspraaksessie: Eén reglement voor de erkenning en subsidiëring van sociale verenigingen

Stad Gent nodigt jou uit op een inspraakmoment voor het nieuwe reglement voor de erkenning en subsidiëring van sociale verenigingen. Er zijn 3 inspraakmomenten: 31 augustus, 1 september en 7 september. Schrijf je in via deze link.


Aanbod Epilepsiegroep Ikaros

Epilepsiegroep Ikaros organiseert op zaterdag 1 oktober een praatnamiddag en op 26 november een informatienamiddag 'Epilepsie bij kinderen'. Meer informatie kan je hier terugvinden.


Infosessie EU Navigate - lokale partners gezocht

In het kader van een Europees onderzoeksproject ontwikkelt de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB/UGent) een grootschalig navigatie-project. Samen met vrijwilligers en professionals, willen ze een navigator-vrijwilliger inzetten bij thuiswonende ouderen met kanker. Om hen zo de juiste weg te tonen naar de voor hen op maat gepaste zorg, en hen psychosociale ondersteuning te bieden op maat en zo lang als nodig. Zou uw organisatie thuiswonende ouderen met kanker in uw regio of werkgebied nog beter willen ondersteunen? In de folder lees je meer details over het project en de ondersteuning die je als deelnemer aan het project krijgt. Interesse om deel te nemen? Volg op dinsdag 4 oktober de vrijblijvende online infosessie (12u30-13u00). Na inschrijving via het webformulier, ontvang je in de week voorafgaand de informatie om deel te nemen.


Info-avond Diabetes Liga

Op zaterdagavond 27 oktober organiseert Diabetes Liga een infoavond in het Diabetes Huis. Gasten van de avond zijn Prof. Dr. Speeckaert Marijn die het zal hebben over bescherming van de nier bij diabetes en Prof. Dr. Van Biesen Wim die het uitvoerig zal hebben over patiënt empowerment, informatie en kennis. Inschrijven kan via deze link.


Nieuws

Activiteiten Diabetes Liga Groot Gent

De activiteiten voor september van de Diabetes Liga, afdeling Groot Gent kan je hier terugvinden.


Lost & Co is op zoek naar compagnons

Heb jij je eigen weg gevonden om met verlies om te gaan en kan je je goed inleven? Heb je een sociale opleiding, luister je graag en ben je bereid je verhaal te delen? Dan ben jij misschien de Compagnon waar we naar op zoek zijn! Of ben je meer een doener? En gun je het anderen van harte om samen met hen te genieten van iets wat jij goed kan of graag doet? Dan ben je mogelijks de geknipte Graag-gedaan-er die Lost & Co zoekt. Is netwerken jouw tweede natuur? Wens je Lost & Co mee zichtbaar te maken door mee aanwezig te zijn op events, folders te verspreiden? Dan zit de rol van Ambassadeur je mogelijks als gegoten. In september organiseert Lost & Co info-avonden voor nieuwe vrijwilligers. Geïnteresseerd? Meer informatie kan je terugvinden via de website of in deze folder.


Zuurstof voor dementie

De Oost-Vlaamse Expertisecentra Dementie Meander en Paradox streven er samen met Alzheimer Liga Vlaanderen naar om de persoon met dementie en zijn omgeving een volwaardige plaats te geven in onze maatschappij. Ze willen blijven focussen op de mogelijkheden die er zijn, zonder daarbij kwetsbaarheden uit de weg te gaan. Ze willen ontmoetingen stimuleren om elkaar te kunnen steunen. Om deze boodschap kracht bij te zetten en te symboliseren organiseren de Expertisecentrum dementie Paradox, Meander en Alzheimer Liga Vlaanderen een nieuwe actie: Zuurstof voor dementie - plant een boom.


Activiteiten Similes - najaar

De activiteiten van Similes die zullen plaatsvinden in het najaar kan je in deze nieuwsbrief terugvinden. Op zaterdag 1 oktober nodigt Similes je graag uit voor hun Familietrefdag. Dit jaar krijgt de trefdag het thema: dubbeldiagnose: psychische kwetsbaarheid en verslaving. Meer informatie kan je via deze link terugvinden. De activiteiten die specifiek in september zullen plaatsvinden kan je hier terugvinden.


Activiteiten Samana

Ben je graag op de hoogte van het reilen en zeilen binnen Samana? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief! Ook organiseert Samana een groots ruilproces waarbij iedere deelnemer 'iets' maakt om cadeau te doen aan een ander. Op deze manier schenk je wat van je creativiteit en tijd aan een ander. Je kan je inschrijven voor 1 oktober. Meer informatie en deelnemen kan via SWAP-CreativiTIJD Samana.



Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 12/07, Vlaamse Ouderenraad 08/07, Vlaams Patiëntenplatform 08/07, Liever Thuis 08/07, Patient Empowerment 12/07, Platform-K 12/07, Gezin en Handicap 13/07, Vlaamse Ouderenraad 15/07, Vlaams Patiëntenplatform 15/07, Trefpunt Stan 27/07, Similes vzw 28/07, Vlaamse Ouderenraad 29/07, Vlaamse Ouderenraad 12/08, Patient Empowerment 18/08, Sig vzw 25/08, Vlaamse Ouderenraad 26/08, Logo Waasland vzw 29/08, Sig vzw 30/08