Nieuwsbrief - 17 februari 2021

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.
Plazzo-Activiteiten

Trefdag Zelfzorg 2021: het belang van lotgenotencontact

De Trefdag Zelfzorg kon door de Corona-pandemie niet doorgaan in 2020 en moest tot 2 keer toe worden verplaatst. Plazzo stelde alles in het werk om een nieuwe datum vast te leggen met behoud van programma en aanwezigheid van Minister Beke. De Trefdag voor alle Oost-Vlaamse zelfzorgverenigingen gaat door op donderdagvoormiddag 29 april 2021. Het thema voor input en interactie is het belang van lotgenotencontact. Meer informatie en inschrijven.


Klankbordgroep Eerstelijn

Sinds 2011 ondersteunt Plazzo een Klankbordgroep voor patiëntenparticipatie in de Eerstelijn. Op die manier ondersteunen we de vertegenwoordiging van patiënten in de Zorgraden van de Oost-Vlaamse eerstelijnszones. De volgende Klankbordgroep Eerstelijn gaat door op maandag 22 februari 2021 om 19u. Voor meer informatie en inschrijven kan je mailen naar info@plazzo.be


Dankjewel vrijwilliger
Een welgemeende dankjewel vanuit Plazzo aan alle vrijwilligers. De wereld bloeit open dankzij hun buitengewone en belangeloze dagdagelijkse inzet.

week van de vrijwilliger

Lotgenotencontact in tijden van Corona
Deze tools kun je overwegen voor lotgenotencontact in tijden van CoronaAgenda

Save the date NAH-congres: niet-aangeboren hersenletsel in Vlaanderen vandaag
Op 12 oktober 2021 organiseren SIG en de NAH Liga voor het eerst een congres samen in Beveren. Meer info. Noteer alvast de datum


Studiedagen: Vrijwilligers motiveren

Vrijwilligers staan altijd paraat, zelfs in tijden van crisis. Wat is de intrinsieke motivatie van vrijwilligers? En hoe hou je als organisatie de motivatie hoog? Leer bij tijdens twee studiedagen, georganiseerd door Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw, op 2 en 4 maart 2021. Programma en hoe je je kan inschrijven, kan je hier terugvinden.


Uitnodiging | Webinars coronavaccinatie

De Stad Gent organiseert in samenwerking met UZ Gent, CGG Eclips, de Gentse Wijkgezondheidscentra en de El Fath-moskee twee webinars rond coronavaccinatie, dit op 24 en 25 februari telkens van 19u30 tot 21u. Ben jij een sleutelfiguur of influencer en krijg je geregeld vragen rond corona vaccinatie vanuit je achterban? Twijfel je misschien zelf of je gevaccineerd wil worden? Vergroot je kennis en kom naar deze webinar(s). Klik hier voor de uitnodiging en inschrijving.


Webinar ZeldzameZiektenDag

Tijdens de internationale Rare Disease Day - zeldzameziektendag - wordt jaarlijks aandacht besteed aan de uitdagingen voor zeldzame aandoeningen. Wereldwijd vinden er meer dan 90 evenementen plaats. Daaronder ook de "ZeldzameZiektenDag" op 27 februari van Hodgkin vzw: lotgenotengroepering voor Hodgkin en non-Hodgkin lymfomen. Meer informatie kan u hier terugvinden.


Save the date: Online slotmoment 'praktijkonderzoek sociaal middenveld'

Op 27 maart, van 10u30 tot 12u, worden de onderzoeksresultaten en de aanbevelingen van het ‘praktijkonderzoek sociaal middenveld‘ voor Stad Gent en het middenveld gepresenteerd. De uitnodiging en de programmatie volgen later.


10e editie van de Week van de Valpreventie - 19 tot en met 25 april 2021

De 10de editie van de Week van de Valpreventie, die doorgaat van 19 tot en met 25 april 2021, draagt de slogan ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen‘. Enkele bekende Vlamingen zullen vier opdrachten aankondigen die focussen op belangrijke valrisicofactoren. De opdrachten zullen bekend gemaakt worden vanaf 22 februari 2021. Raadpleeg www.valpreventie.be/week-van-de-valpreventie voor meer informatie.


Infomoment - Zorg voor je kind, zorg voor het leven

Het infomoment Ouders van een zorgenkind als levenslange mantelzorgers en de Boekvoorstelling ‘Zorgenmeisje‘ van Frauke Cosaert vindt plaats op 5 mei 2021 van 19u30 tot 22u, in Gent. Inschrijven kan via deze link.


Infomoment - Communiceren met professionelen

Het infomoment ‘Hoe communiceer je als ouder op een goede manier met de professionelen rond je kind?‘ vindt plaats op 10 juni 2021 van 13u30 tot 16u30, in Gent. Inschrijven kan via deze link.


Nieuws

Week van de vrijwilliger: 27 februari - 7 maart 2021

Bedank jouw vrijwilligers tijdens de Week van de Vrijwilliger (27 februari - 7 maart 2021). Zet ze in de bloemetjes met de nieuwe groeikaarten en schriften. Of deel je waardering met behulp van de campagnebeelden en het dankwoord. Want vrijwilligers geven het beste van zichzelf - zelfs in tijden van coronacrisis.


Activiteitenkalender Inloophuis Dementie

Hier vind je een overzicht van de activiteiten van het Inloophuis Dementie in het voorjaar 2021. Helaas kan de activiteit rond erfgoed eind januari niet doorgaan omwille van de Coronamaatregelen, maar deze wordt van zodra terug mogelijk hernomen. Omdat er op heel wat plekken geen folders op papier kunnen worden gelegd, werd er ook een affiche met de algemene info van het Inloophuis Dementie gemaakt.


Corona communicatie: nieuwe affiche vanaf 13 februari

Naar aanleiding van enkele kleine wijzingen (kappers opnieuw open, type toegelaten mondmaskers, ..) in de strijd tegen corona zijn er nieuwe regels ingevoerd, die gelden vanaf 13 februari. Hiervoor paste Stad Gent enkele pictogrammen aan op de affiche. De affiche kan je hier vinden.


Vormingplus wordt Avansa

Vormingplus wordt Avansa. Voelt dit een beetje als een afscheid? Niets is minder waar. Meer dan ooit blijft Avansa samen met jullie, in cocreatie, een breed aanbod aan maatschappelijke belangrijke praktijken in en voor onze regio aanreiken. De nieuwsbrief kan je hier vinden, en vergeet ook niet een kijkje te nemen op hun gloednieuwe website.


Nieuws uit de projectgroep Dementievriendelijk Gent

De nieuwsflash van Dementievriendelijk Gent kan u hier lezen.


HerstelAcademie - voorjaarsaanbod 2021

Dit voorjaar kan je al de cursussen van HerstelAcademie online volgen. Het volledige aanbod vind je terug op facebookpagina en de website van de HerstelAcademie. Of te checken via deze link. Je kan steeds inschrijven zolang er plaatsjes vrij zijn. De volledige nieuwsflits kan je hier lezen.


Nieuw aanbod Gezin en Handicap voorjaar 2021

Het nieuw aanbod van Gezin en Handicap voor het voorjaar 2021 staat weer klaar. Er wordt nog steeds gewerkt onder de wispelturige grillen van het coronavirus en de noodzakelijke maatregelen. De planning is momenteel zo opgemaakt, dat al de infosessies voor de paasvakantie in webinarvorm zullen doorgaan.


Meer informatie over de werking van de Oost-Vlaamse zelfzorgorganisaties tijdens de corona crisis?
Wij proberen op de Plazzo website de informatie up to date te houden. Kom gerust regelmatig eens kijken.


Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Platform-K 01/02, Samana vzw 04/02, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 04/02, Cavaria 05/02, Bednet vzw 10/02, Vlaams Patiëntenplatform 12/02, Trefpunt Stan 12/02, Steunpunt Mantelzorg 12/02, Logo-Waasland vzw 12/02, Gezin en Handicap 15/02, IN-Gent vzw 15/02