Plazzo: Nieuws over zelfzorg in Oost-Vlaanderen

Nieuw bij Ahosa vzw

De brochure "Doof/Slechthorend (weer) aan het werk" is helemaal bijgewerkt en weer up-to-date. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben ze ook een gloednieuwe folder: "Slechthorend/doof naar het ziekenhuis: tips", en hebben ze buttons met het doorstreept oorsymbool. Ontdek het allemaal uitgebreid via bijlage.

Gratis aanbod voor mensen met een handicap of chronische ziekte

Ontdek hier het gratis aanbod van Dito, een organisatie voor mensen met een handicap of chronische ziekte en hun omgeving. Dit voor de provincie Oost-Vlaanderen en aangrenzend Vlaams-Brabant.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Dender - 17 april 2024

Similesactiviteiten in jouw buurt

Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in april en mei die in jouw buurt plaatsvinden. Het overzicht kan je terugvinden via deze link.

Activiteiten Hodgkin en non-Hodgkin vzw

Benieuwd naar alle activiteiten die de Hodgkin en non-Hodgkin vzw organiseert dit jaar? Ontdek ze via deze link.

Wereld MS-dag: 4 initiatieven op een rij! Doe jij ook mee?

Stilaan tellen we af naar 30 mei, de dag waarop er wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor MS: Wereld MS-dag. Een belangrijke dag die MS-Liga Vlaanderen als patiëntenorganisatie niet zomaar aan zich voorbij laat gaan. Een dag waarop we meer bewustzijn willen creëren over MS en extra aandacht vragen voor deze chronische aandoening. Dit via liefst 4 verschillende initiatieven in aanloop naar en op Wereld-MS dag zelf. Ontdek hier meer informatie over de 4 initiatieven.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Waasland - 9 april 2024

NAH-congres 2024

De Hersenletsel Liga en Sig zetten samen hun schouders onder het tweede NAH congres in Vlaanderen. Het vindt plaats op donderdag 10 oktober 2024 in het BMCC te Brugge. Het NAH congres presenteert de nieuwste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten over niet-aangeboren hersenletsels. Ik schrijf me in. Bekijk de flyer met het volledige programma.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 16 april 2024

Activiteiten Ikaros 2024

Ikaros organiseert geregeld informatie- en praatnamiddagen, ontmoetingsmomenten en online infosessies. De eerstvolgende activiteit rond lotgenotencontact is een praatwandeling in de Brielmeersen te Deinze op 1 juni. Een overzicht van de activiteiten kan je hier terugvinden.

Jaarlijkse Open Vergadering van de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap

Kom naar de jaarlijkse Open Vergadering (29 april 2024) met keynote spreker Beno Schraepen en voorstelling van het memorandum 30 jaar SAPH. Meer informatie en inschrijven.

Infoavond patiënten- en familierechten: mogelijkheden en grenzen

Bij zorg horen ook rechten en plichten, tijdens deze avond (28 mei 2024) bespreken we op welke wijze de huidige en de nieuwe wet op de Patiënten- en familierechten niet enkel hindernissen, maar ook kansen kunnen bieden voor meer betrokkenheid van de familie. Deze avond wordt gebracht door Stefaan Baeten, jurist en voorzitter van vzw Similes. Meer informatie en inschrijven.

Infosessie wegwijs in de geestelijke gezondheidszorg

De geestelijke gezondheidszorg is erg complex. Het is helemaal niet gemakkelijk om je weg daarin te vinden en de juiste hulp te zoeken. Onderweg bots je ook op wachtlijsten, gebrek aan informatie, slechte onderlinge communicatie…
Deze infosessie op dinsdag 23 april, georganiseerd door Similes, maakt je wegwijs in de geestelijke gezondheidszorg. Meer informatie en inschrijven.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - 28 maart 2024

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Dender - 28 maart 2024

Uitnodiging inspiratiedag gezondheid

Je bent van harte welkom op de Inspiratiedag Gezondheid die de Stad Gent organiseert op 27 april, samen met verenigingen van Gentenaars met een migratieachtergrond. Meer informatie en inschrijven.

Onderzoek naar (familie) ervaringsdeskundigheid in de forensische geestelijke gezondheidszorg

Samen met UGent, Science for care en het familieplatform voert Similes een onderzoek naar de inzet van (familie)ervaringsdeskundigheid in de forensische geestelijke gezondheidszorg. De bedoeling van het onderzoek is te komen tot een draaiboek dat bepaalt hoe een organisatie het best kan omgaan met de inzet van (familie)ervaringsdeskundigheid. Interesse? Meer informatie in de folder. Inschrijven kan via deze link.

Kick-off: LEIF-puntwerking in ELZ Schelde en Leie

Eerstelijnszone Schelde en Leie slaat in 2024 de handen in elkaar met het netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo. Op 18 april wordt tijdens een voordracht informatie verstrekt voor burger, patiënt en zorgverstrekker. Dr. Jan Philippé geeft vanuit zijn ervaring als LEIF-arts meer toelichting rond de wetgeving ter zake en zal ook een praktische leidraad aanreiken met betrekking tot voorafgaande zorgplanning. Dit in samenwerking met LDC Zeventiendorpen. Meer informatie en inschrijven, kan tot 11 april.

“Aangepast rijbewijs en uw verzekering”

De Diabetes Liga (afdeling Gent) organiseert op dinsdag 18 juni een lezing rond "aangepast rijbewijs en uw verzekering". Inschrijven kan via deze link.

“Veranderende relatie in tijden van ziekte”

De Diabetes Liga (afdeling Gent) organiseert op vrijdagavond 26 april een lezing rond veranderende relatie in tijden van ziekte. Inschrijven kan via deze link.

1.000.000 stappen voor dementie. Doe je mee?

Het Netwerk Dementievriendelijk Gent lanceert tussen 6 en 21 september de campagne ‘1.000.000 stappen voor dementie’. In die periode worden zoveel mogelijk stappen verzameld om dementie onder de aandacht te brengen. 1 op 5 Gentenaars krijgt immers de diagnose tijdens zijn of haar leven. Tegen 2040 zal het aantal personen met dementie in Gent stijgen met zo’n 25 procent. Wil je met je organisatie mensen samen brengen, het thema de nodige aandacht geven en helpen streven naar een meer inclusieve samenleving voor mensen met dementie? Organiseer dan in die periode een wandeling voor je doelgroep, de buurt, je personeel, … In de inspiratiegids vind je 25 verschillende soorten wandelactiviteiten en alle info over hoe je meedoet en hoe je je activiteit zichtbaar maakt. Meer info? dementievriendelijk@stad.gent

Netwerkevent 'Leer en Lunch'

Eerstelijnszone Schelde-Leie organiseert op 25 april de eerste editie van de 'Leer en Lunch': een netwerkevent waarbij organisaties de kans krijgen om hun werking aan de hand van beknopte kernvragen voor te stellen. Meer informatie. Inschrijven.

Nieuwe website Doven Centraal gelanceerd

Deze website is een initiatief van DoofVlaanderen om informatie voor en over doven en slechthorenden op één plaats samen te brengen. DoofVlaanderen is een vzw die zich als federatie van Vlaamse Dovenorganisaties inzet voor de gelijkwaardigheid, emancipatie en ontplooiing van dove personen en hun taal, de Vlaamse Gebarentaal. DoofVlaanderen krijgt regelmatig de vraag of er een sociale kaart bestaat die dove personen en/of organisaties kan doorverwijzen naar het correcte advies. Daarnaast ontvangen ze ook vaak het verzoek van organisaties om hun activiteiten, evenementen of vacatures die toegankelijk zijn voor doven te verspreiden. In navolging van de grote vraag naar dergelijke tools lanceert DoofVlaanderen een nieuwe website: www.dovencentraal.be.

Oncolloquium 2024

Schrijf alvast 27 april 2024 in jullie agenda! Dan vindt het ONCOlloquium plaats, een event waar wetenschap en zorgorganisaties elkaar ontmoeten en waar de focus ligt op geïnspireerd worden en netwerken. Volledig programma en inschrijvingslink.

Coachingsprogramma Mantelkracht Gent

Zorgen voor iemand kan je veel voldoening geven. Vaak is het ook niet gemakkelijk. Mantelkracht wil daar iets aan doen en de mantelzorger sterker maken. In een kleine groep van mantelzorgers kom je een 6-tal keer samen om tips uit te wisselen, je hart te luchten, bij te leren, ... Met dit programma wil Samana de veerkracht als mantelzorger versterken. Ken jij een mantelzorger die hier nood aan heeft? Alle informatie vind je hier terug. De eerste reeks begint op donderdag 18 april 2024 in Gent.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 19 maart 2024

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Schelde en Leie - 15 maart 2024

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Dender - 15 maart 2024

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 14 maart 2024

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 12 maart 2023

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Waasland - 7 maart 2024

10 empowerment-tips voor zorgvragers

Patiënt empowerment is geen abstract gegeven. Het laat zich vertalen in heel concreet gedrag. Hier kan je 10 praktische empowerment-tips terugvinden voor zorgvragers.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 5 maart 2024

Cursussen Herstelacademie Gent

Er zijn nog vrije plaatsen voor cursussen van de Herstelacademie in Gent. Je kan nog inschrijven voor 'Hoe zorg je voor jezelf als iemand in je omgeving kampt met verslaving?', 'De kracht van hoop en positief denken' en 'Wat kan filosoferen voor jou betekenen?' Data van april tot en met mei.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Dender - 1 maart 2024

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - 29 februari 2024

Groepsaanbod voor kinderen 'vlot van huis naar huis'

In het voorjaar van 2024 biedt CAW Oost-Vlaanderen voortaan een psycho-educatief groepsprogramma voor kinderen van gescheiden ouders. Er zijn 5 sessies, de eerste sessie start op 18 april. Dit aanbod wordt voorlopig enkel georganiseerd in Dendermonde. Meer informatie.

Similes in jouw buurt - maart

Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in maart die in jouw buurt plaatsvinden. Het overzicht kan je terugvinden via deze link.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Schelde & Leie - 23 februari 2024

Internationale Cochleaire Implant Dag en Wereld Hoor Dag

Dit persbericht is een gezamenlijk initiatief van 5 Vlaamse organisaties 'ONICI, vzw AHOSA, vzw Onder Ons, vzw VLOK-CI, vzw de negende. Dit zijn organisaties voor kinderen en volwassenen met een gehoorverlies en vertegenwoordigen 10% van onze bevolking die kampt met gehoorproblemen. De organisaties vragen via dit persbericht meer aandacht voor de impact van gehoorverlies op het dagelijks functioneren. Vandaag de dag beschikken we immers over heel goede technologie om het gehoorverlies aan te pakken, maar er wordt hier spijtig genoeg vaak veel te laat en veel te weinig gebruik van gemaakt.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 20 februari 2024

Webinar: vrije tijd bij kinderen met autisme

Hoe kan je een kind met autisme ondersteunen om de vrije tijd (zinvol) in te vullen? Dit webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap vindt plaats op 25 april in de namiddag. Ja, ik wil meer informatie en me inschrijven.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Dender - 15 februari 2024

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 13 februari 2024

Nieuwsbrief Eerstelijnszones Waasland NO/ZW - 9 februari 2024

Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: Dokter google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie

Plazzo organiseert op 12 september 2024 van 14u tot 16u30 een vorming over ‘Dokter google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie’. Tijdens de vorming krijg je meer inzicht in de voor- en nadelen van het zelf opzoeken van gezondheidsinformatie en op welke websites je verantwoorde wetenschappelijk gezondheidsinformatie vindt. We bekijken ook enkele voorbeelden van betrouwbare gezondheidsapps. Je kan vragen stellen en in een open dialoog leren van elkaar. Je gaat naar huis met handvaten om zelf te beslissen welke online informatie en applicaties betrouwbaar zijn en welke niet. Ja ik wil hier meer over weten en me inschrijven.

Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: werven en houden van vrijwilligers

Plazzo organiseert een vorming over ‘werven en houden van vrijwilligers’. Veel patiëntenverenigingen en lotgenotengroepen geven aan dat er sinds de Covidpandemie veel veranderd is. Activiteiten trekken minder volk, het is moeilijker om nieuwe leden of vrijwilligers te vinden, … Merk je dit ook in jouw vereniging? Wil je ideeën over wat je kan doen aan het imago van jouw vereniging, hoe je vrijwilligers kan motiveren en waarderen, hoe je begeleiding kan voorzien, …? Over dat en veel meer zullen we het hebben op dinsdag 30 april 2024 van 9u30 tot 12u. Meer informatie en inschrijven.