Plazzo: Nieuws over zelfzorg in Oost-Vlaanderen

Zorg als hulpverlener voor jezelf en voor ellkaar

Als je in de zorg- of welzijnssector werkt of mantelzorger bent, geef je vandaag alles wat je hebt. Met hart en ziel, dag in dag uit. Op het online platform De ZorgSamen vind je tips om goed voor jezelf te zorgen, veerkracht bij te tanken en elkaar te ondersteunen. Ook voor directe hulp kan je hier terecht. Zo houden we ons ook mentaal fit. Zo zijn we samen De ZorgSamen.

Trefdag Zelfzorg 18 november 2020 - uitgesteld naar voorjaar 2021

Omwille van de strengere maatregelen en de nog steeds stijgende coronacijfers vinden we het niet aangewezen om met meerdere mensen live bijeen te komen, ook al nemen we de nodige (extra) veiligheidsmaatregelen. Bovendien was het de bedoeling van de Trefdag Zelfzorg om ervaringen uit te wisselen rond lotgenotencontact en dit lijkt ons quasi onmogelijk zonder 'echte' interactie. We stellen de Trefdag Zelfzorg van 18 november 2020 dan ook uit naar het voorjaar 2021. We houden je op de hoogte van zodra er een nieuwe datum voorhanden is. 

Uitnodiging online webinar “Mantelzorg in tijden van COVID-19: Bouwstenen voor ondersteuning”

Ben jij mantelzorger of ben je bezig met het thema mantelzorg? Wil je meer weten over de beleving van mantelzorgers in tijden van covid-19? Vraag je je af hoe jouw organisatie of lokaal bestuur mantelzorgers kan ondersteunen? Heb je interesse in inspirerende voorbeelden uit de praktijk? Noteer dan 27 november in je agenda en schrijf je in via deze link. Volledig programma volgt nog, maar je kan er al meer over lezen op de website van steunpunt mantelzorg.

Inspiratiegids 'Samen tegen Corona'

De inspiratiegids ‘Samen tegen Corona’ biedt een antwoord op de complexe informatiestroom van de afgelopen maanden en geeft een handig overzicht van betrouwbare bronnen, campagnes, goede voorbeelden, methodieken en materialen. Om het navigeren te vergemakkelijken werd alle informatie gerangschikt per doelgroep. De meest recente versie van de gids is steeds te downloaden op de website van Vlaamse Logos.

Verlenging terugbetaling Eerstelijnspsychologische zorg voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen

De drie netwerken geestelijke gezondheid in Oost-Vlaanderen (GG ADS, Het PAKT en RADAR) willen jullie informeren dat de verzekeringstegemoetkoming voor eerstelijns psychologische zorg voor zowel de doelgroep +65 alsook voor de doelgroep -18 jarigen wordt verlengd tot 31 december 2022.

Hierbij toegevoegd ook het verwijsformulier waarmee u kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen naar een eerstelijnspsycholoog kunt verwijzen.  Het template “Zorgcommunicatie voor eerstelijnspsychologische zorg”  is terug te vinden via deze link. Bijkomend zijn de, in het kader van COVID-19, genomen tijdelijke maatregelen verder van kracht. Voor bijkomende vragen kan je contact opnemen met Anna-Katharina Simon (Anna-katharina.simon@pakt.be) of Eva De Schryver (Eva.DeSchryver@pakt.be).

Nieuwe corona regels vanaf maandag 19 oktober

Vanaf maandag 19 oktober 2020 gaan er nieuwe regels in die gelden voor alle landgenoten. Deel deze video en zorg voor elkaar. Deze video is gemaakt door VOEM.

Award - Mentale gezondheid in de eerste lijn

Het Fonds Julie Renson, het Koningin Fabiolafonds, het Fonds Dr. Daniël De Coninck en de Koning Boudewijnstichting willen de capaciteit versterken van de eerste lijn om zorg te bieden aan mensen met psychische problemen. Wil je je graag kandidaat stellen voor deze award? Alle informatie en de selectiecriteria kan je hier terugvinden. Indienen kan tot en met 10 december 2020.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent 13 oktober 2020

Kwartiermaken en de vermaatschappelijking van zorg

In 'Handboek kwartiermaken. De vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg' heeft Peter Dierinck het over visie en methodiek aan de hand van concrete voorbeelden. Het aantal plaatsen voor de boekvoorstelling, die plaatsvindt op woensdag 28 oktober, is beperkt. Deelnemen kan enkel door vooraf in te schrijven. Meer informatie via deze link.

Eenvoudig aanmeldformulier COVID-19-toeslag

Gezinnen die het financieel zwaar hebben en een inkomensverlies hadden van minstens 10% door de coronacrisis, kunnen eenmalig een extra ondersteuning van 120 euro krijgen via het Groeipakket. Om de procedure nog toegankelijker te maken, werd er een online tool uitgebouwd zodat iedereen die nog wil, zich snel en eenvoudig kan registreren om een onderzoek op te starten. Meer weten over deze COVID-19-toeslag? Klik hier.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent 1 oktober 2020

GRIP stelt voor: #inclusie#werk

Voor de meeste mensen is werken een belangrijk onderdeel van hoe ze  hun leven uitbouwen. Voor mensen met een handicap is dit niet anders. GRIP stelt vast dat zij in Vlaanderen nog te vaak worden uitgesloten van de arbeidsmarkt. Toch zijn er veel inspirerende verhalen. Benieuwd naar deze verhalen? Ontdek ze hier.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht 5 oktober 2020

Go.Digit! Digitaal tot uw dienst.

Met deze oproep wil de Koning Boudewijnstichting de verenigingssector ondersteunen in de digitale transformatie. Vertegenwoordigt u een koepelvereniging of federatie en wilt u uw leden ondersteunen in dit proces? Of vertegenwoordigt u een VZW en wilt u samen met minstens 4 andere gelijkgestemde organisaties een digitale transformatie in gang zetten? Dien dan nu tot 4 december 2020 uw dossier in en vraag tot € 40.000 en coaching aan.

Meer informatie over deze oproep kan je hier lezen. Lees de volledige oproepfolder alvorens je een dossier aanmaakt. De volledige nieuwsbrief kan je via deze link lezen.

'Alles gaat voorbij. Maar niets gaat over.' Geneeskunde, wetenschap en maatschappij in tijden van pandemie.

Deze voorstelling is een initiatief van UZGent in samenwerking met Handelsbeurs Concertzaal; en vindt plaats op dinsdag 15 december. Tickets voor de voorstelling kan je hier kopen, maar er is evenwel de mogelijkheid om de voorstelling via livestream mee te volgen. Inschrijven voor de livestream kan via deze link.
Meer informatie over de voorstelling zelf kan u hier terugvinden.

Nieuwsbrief Dienst Welzijn en Gelijke Kansen - oktober 2020

Ben je actief in de cultuur-, sport-, vrijetijds- en evenementensector? Vraag extra steun aan via het Vlaams noodfonds. Meer informatie hierover kan je hier terugvinden. In juni lanceerde Stad Gent het Sociaal Innovatiefonds om welzijnsorganiaties te stimuleren slimme oplossingen te vinden voor complexe sociale vraagstukken. Vul via de vragenlijst in hoe jullie de opzet van dit fonds ervaren hebben. En via Samen aan Zet kan je 2000 tot 5000 euro subsidie aanvrage voor opvoedingsondersteunende initiatieven. Lees hier meer over de indiendatum en de voorwaarden.

De volledige nieuwsbrief van Welzijn en Gelijke kansen kan u via deze link lezen.

Kom op afspraak aan de loketten van Stad Gent

Een fysiek bezoek aan de loketten van het AC Zuid, de dienstencentra Burgerzaken, en het Mobiliteitsbedrijf kan vanaf 1 oktober 2020 enkel op afspraak. Zo blijft het veilig in tijden van corona en is aanschuiven in een volle wachtzaal voorgoed voorbij. Een afspraak boeken kan via de website afspraken.gent.be, via het contactcenter Gentinfo of ter plaatse aan de onthaalbalie of de loketten.

Nieuwsbrief Vrijwilligerspunt Gent - september 2020

Wil je als vrijwilligersorganisatie meer inzicht in het rekruteren van vrijwilligers, hoe nieuwe en bestaande vrijwilligers te (ver)binden of hoe vrijwilligers te coachen? Ontdek het in de gratis vormingen van het Vrijwilligerspunt Gent. Wil je graag deel uitmaken van het Lerend netwerk? Stel je dan hier kandidaat. En ook de Warmste Week staat dit jaar volledig in het teken van vrijwilligerswerk. Kom er meer over te weten via de website van de Warmste Week.

De volledige nieuwsbrief van Vrijwilligerspunt Gent kan je hier opnieuw lezen.

Participatie Livestreams: hoe patiënten en gebruikers betrekken bij de zorg

Participatie van patiënten en gebruikers in de zorg, daar gaat het over tijdens de ‘Participatie Livestreams’, georganiseerd door Zorgnet Icuro. De studiedag van 15 juni wordt zo omgevormd tot 9 webinars. De eerste webinar start op 6 oktober, de laatste webinar eindigt op 15 december. Meer informatie nodig? Hier kan je het programma vinden en de link om je in te schrijven.

De toekomst van de ouderenzorg

De Internationale Dag van de Ouderen, jaarlijks op de eerste dag van oktober, doet ons stilstaan bij de bijdrage van oudere personen aan onze samenleving en hun levenskwaliteit. Omdat de gezondheidscrisis hard heeft toegeslagen in de zorginstellingen voor ouderen, popt de vraag op naar toekomstmodellen voor de ouderenzorg. De Koning Boudewijn Stichting promoot sinds enkele jaren een aanpak in woonzorgcentra die draait om waardering, participatie, warme relaties en echt leven, het model Tubbe. Meer info in hun nieuwsbrief en hier

Nieuw: nieuwsbrief voor Gentse mantelzorgers

Ben je mantelzorger en blijf je graag op de hoogte over activiteiten, dienstverlening en andere nieuwigheden in het Gentse? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt maximaal 4 keer per jaar.

De nieuwsbrief - editie september kan je hier lezen.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht 26 september 2020

Oproep naar Community Health Workers

In het kader van het Gentse armoedebeleid(splan) zetten de Stad en OCMW Gent ‘Community Health Workers’  of gezondheidsgidsen in. Interesse om als gezondheidsgids aan de slag te gaan? Via deze link kan u meer (praktische) informatie vinden.

Onderzoek - wachttijden psychische hulp

De werkgroep wachttijden van de Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg onderzoekt i.s.m. de Leerstoel Public Mental Health (UAntwerpen) hoe lang mensen moeten wachten op verschillende vormen van psychologische hulp, en hoe die wachttijd beleefd wordt. Het onderzoek bestaat uit een online, anonieme vragenlijst en duurt ongeveer 10 minuutjes. Doe je mee? Vul de vragenlijst in en deel de oproep met je netwerk.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent 15 september 2020

Aanbod Gezin en Handicap - provincie Oost-Vlaanderen - najaar 2020

Hierbij het nieuwe najaarsaanbod in de provincie Oost-Vlaanderen van Gezin en Handicap.

Webinar Autisme en prikkels

Gezin en Handicap organiseert op 10 november een webinar rond autisme en prikkels. Meer informatie om je in te schrijven kan u hier terugvinden.

Samen aan zet: vraag steun voor jouw herfst- of winterplannen

Om een Corona-veilige activiteit met je Gentse vereniging te plannen, kun je steun aanvragen bij stad Gent. Deadline 15 september of 15 november. Meer info

Erkenning mantelzorgstatuut vanaf 1 september 2020

Vanaf 1 september kan je als mantelzorger een officiële erkenning aanvragen. Meer informatie betreffende deze erkenning kan u hier terugvinden.

Online epilepsiecafés

Nu COVID-19 ervoor zorgt dat we onze contacten moeten beperken, heeft Epilepsie Liga besloten om in 2020 geen fysieke bijeenkomsten meer te organiseren. Als alternatief worden er digitale bijeenkomsten voorzien.
Interesse? Ontdek het hier!

Trefdag Zelfzorg 2020: het belang van lotgenotencontact

Op woensdagvoormiddag 18 november 2020 organiseert Plazzo opnieuw een Trefdag voor alle Oost-Vlaamse zelfzorginitiatieven. Deze keer over het belang van lotgenotencontact. Meer informatie en inschrijven.

Rouwverwerking en troostplekken

ELZ Scheldekracht zet mentale veerkracht  als gemeenschappelijke prioriteit uit voor dit najaar. De werkgroep Samen Veerkrachtig biedt ondersteuning aan om troostplekken of rouwmomenten te gaan organiseren. Meer informatie

Meertalige infofolders Corona online

Er staan nu ook meertalige infofolders over Corona op www.info-coronavirus.be

Gent opent extra testcentrum voor Corona

Gent opent een extra testcentrum voor corona op de site van het ziekenhuis AZ Jan Palfijn. Vanaf maandag 17 augustus 2020 kunnen Gentenaars die geen coronasymptomen vertonen, maar terugkeren uit rode/oranje zones in het buitenland (en dus getest moeten worden), zich online registreren op gent.testcovid.be om een afspraak te maken. Dat geldt ook voor mensen die via contact tracing getest moeten worden. Meer info

Inloophuis dementie Gent

Het Inloophuis dementie Gent lanceert haar najaarsprogramma 2020

Nieuwsbrief VIVEL 15 juli 2020

Informatie- en praatnamiddagen Epilepsiecontactgroep Ikaros

Epilepsiecontactgroep Ikaros organiseert op 5 september en 28 november informatie- en praatnamiddagen. Meer info

Trefdag Zelfzorg 2020: het belang van lotgenotencontact

Op woensdagvoormiddag 18 november 2020 organiseert Plazzo opnieuw een Trefdag voor alle Oost-Vlaamse zelfzorginitiatieven. Deze keer over het belang van lotgenotencontact. Meer informatie volgt nog maar hou nu alvast deze datum vrij, want ook Minister Beke komt.

Save the date NAH-congres: niet-aangeboren hersenletsel in Vlaanderen vandaag

Op 27 april 2021 organiseren SIG en de NAH Liga voor het eerst een congres samen in Beveren. Meer info. Noteer alvast de datum

Infomomenten Gezin en Handicap

Ook in 2020 organiseert Gezin en Handicap terug infomomenten in Oost-Vlaanderen. Meer info en inschrijven

Vacature kantoorvrijwilliger Diabetesliga

De Diabetesliga is op zoek naar een kantoorvrijwilliger. Meer informatie

Hoe een goed doel steunen, kan zorgen voor lagere successierechten

Een mogelijkheid om bij erfenis minder af te geven aan de overheid, is een duo-legaat: je verdeelt je nalatenschap in twee. Het ene deel laat je na aan een favoriet nichtje of aan een goede vriend(in), die dan minder successierechten moeten betalen. Het andere aan een goed doel. Misschien kan jouw lotgenotenvereniging dit goede doel zijn. Meer info en lijst met goede doelen

(Deel-)SEL Gent verhuist

(Deel-)SEL Gent verhuist naar AC Portus, Keizer Karelstraat 1 te Gent. Ook de telefoonnummers veranderen. Meer info

De Helpper app is er

Vanaf nu is dé thuishulp voor buren en door buren overal en altijd binnen handbereik via de nieuwe app voor Apple of Android. Meer info

Vormingsaanbod Herstelacademie

De Herstelacademie heeft haar vormingsaanbod voor het najaar 2019 bekend gemaakt.

Samenlevingsprijs Stad Gent

Ken je iemand die werk maakt van een betere samenleving in Gent? Iemand die zich inzet voor een warme stad met oog voor welzijn, gezondheid en gelijke kansen? Nomineer dan je favoriet voor 15 september. Meer info

Gezondheidsgidsen (community health workers)

Gezondheidsgidsen leggen de brug tussen kwetsbare groepen en de eerstelijnsgezondheids- en welzijnszorg. Ze zijn sinds enige tijd actief in Gent. Meer info en flyer

Kookboek voor beroertepatiënten

Het Stroke team van UZ Gent bracht een kookboek uit voor beroertepatiënten. Het boek kan ook gebruikt worden door patiënten met amputatie, schouderproblemen, plexusletsel, ... Het is verkrijgbaar voor 18 euro bij de thuiszorgwinkel CM of via stroketeam@uzgent.be