Plazzo: Nieuws over zelfzorg in Oost-Vlaanderen

Bepaal mee de prioriteiten voor het Vlaams Mantelzorgbeleid!

De Academie Voor De Eerste Lijn evalueert - in opdracht van VIVEL - het Vlaams Mantelzorgplan 2016-2020. Hiervoor hebben ze in januari online focusgroepen gehouden. De interessante signalen uit de focusgroepen, willen de onderzoekers nu graag aftoetsen met een zo breed mogelijk publiek. Dit doen ze aan de hand van een online vragenlijst. Ben je mantelzorger, of heb je als professional of vrijwilliger ervaring met mantelzorg? Mis dan de kans niet om input te geven in het Vlaams Mantelzorgbeleid, en vul de vragenlijst van de Academie Voor De Eerste Lijn en VIVEL voor 20 april in.

Welke groepen worden er prioritair gevaccineerd in april?

Omdat er heel wat vragen zijn rond de vaccinatie voor risicogroepen, bundelde het Vlaams Patiëntenplatform alle informatie in deze extra nieuwsflits

Stad Gent brengt seksuele intimidatie in kaart

Plan International en de Stad Gent werken tot eind 2021 samen in de strijd tegen seksuele intimidatie. Op een kaart op het digitale platform Safer Cities kunnen jongeren in het bijzonder tot eind augustus locaties aanduiden waar ze slachtoffer of getuige waren van seksuele intimidatie. Op die manier wil de Stad Gent de problematiek eerst beter in kaart brengen om daarna accuraat te kunnen optreden. Het volledige artikel kan je hier lezen.

Samana - online aanbod in april

Samana organiseert in april online ontmoetingen, cursussen en infosessies. Het aanbod met meer info en inschrijvingslink kan je hier raadplegen.

Webinar - kwaliteitsvol ouder worden met een verstandelijke handicap

Tijdens dit webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap, stelt Hadewych Schepens ons de bevindingen voor uit haar doctoraat rond levenskwaliteit van oudere personen met een verstandelijke beperking. Meer informatie en de inschrijvingslink kan je hier terugvinden. Deze webinar vindt plaats op 22 april 2021.

Similes brengt in samenwerking met Vonkel een aanbod over euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden voor naastbetrokkenen

Euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden, een gevoelig thema dat heel wat controversie teweegbrengt. Er hangt vaak een groot 'stilzwijgen' rond het lijden van de persoon met een psychische kwetsbaarheid én het lijden van de naastbetrokkene. Similes en Vonkel staan klaar om deze naastbetrokkenen op te vangen met hun vragen en bezorgdheden. Ze organiseren dit voorjaar een infomoment en een lotgenotenreeks met thema euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - vaccinatie-nieuws - 30 maart 2021

Aangepaste corona maatregelen vanaf 27 maart

Naar aanleiding van enkele verstrengingen vanaf zaterdag 27 maart, in de strijd tegen corona, werd de affiche door Stad Gent aangepast.

Webinar Zinvol ziek

Meer dan 1 op de 10 Vlamingen leeft met een chronische ziekte. Tijdens dit webinar, dat plaatsvindt op 31 maart, gaat Sjoukje Smets in gesprek met Lynn Formesyn en Lode Godderis, hoogleraar arbeidsgeneeskunde en directeur van IDEWE. In een debat stellen ze onze collectieve overtuigingen rond ziek & gezond en zinvol & zinloos in vraag. Inschrijven kan via deze link. Dit webinar komt tot stand i.s.m. Samana. 

Similes - nieuwe activiteiten in April

Het online aanbod van Similes voor in april kan je hier terugvinden.

Aanbod webinars Gezin en Handicap voor de maand april

Gezien de huidige strenge coronamaatregelen het niet toelaten om mensen samen te brengen, ziet Gezin en Handicap zich genoodzaakt om al hun ‘live’ infomomenten die reeds gepland waren voor de zomervakantie, af te lassen. Maar, niet getreurd: sommige hopen ze ergens dit najaar te kunnen hernemen, andere vervangen we door webinars. Ontdek hier het aanbod.

Nieuwsflash Eerstelijnszone Schelde en Leie - 25 maart 2021

Denk Zorg: Is gezondheid ons hoogste goed?

Op dinsdag 20 april organiseert het UZ Gent samen met Handelsbeurs Concertzaal een vierde editie in de reeks 'Denk zorg. Denkers van nu over gezondheid van morgen'.  Deze keer stellen we ons de vraag: Is gezondheid ons hoogste goed? Meer informatie en hoe je je ticket kan bestellen voor de livestream kan u hier terugvinden.

Plazzo-vorming voor zelfzorgverenigingen: Met wat moet je in orde zijn als je werkt met vrijwilligers?

Plazzo organiseert op zaterdag 29 mei 2021 een online workshop over het over werken met vrijwilligers. Veel lotgenotengroepen, patiënten- en mantelzorgverenigingen zijn vaak kleine organisaties die voornamelijk werken met vrijwilligers. Met wat moet je in orde zijn als je werkt met vrijwilligers? Wat zijn de rechten en plichten, welke verzekering moet er zijn, wat moet in de afsprakennota, ... ? Wat moet minimaal in orde zijn en hoe doe je dit? Veel vragen en onduidelijkheden vaak nog. Vandaar deze vorming. De vorming gaat online door en wordt begeleid door Isabelle Volckaert, freelance coach en trainer. Inschrijven kan hier.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 23 maart 2021

Uitnodiging webinar Tinnitus

Op deze infoavond zal Katleen De Waele, audiologe van het Tinnitusteam van Sint-Lievenspoort een presentatie geven over het thema tinnitus. Deze infoavond vindt plaats op 4 mei. Meer informatie kan je hier terugvinden. Inschrijven kan via deze link.

Kopzorgen verdienen zorg. Op elke leeftijd.

Over ingrijpende veranderingen op oudere leeftijd wordt vaak licht heen gegaan. Alsof je er gewoon mee moet leren leven. Hulp op maat is er amper. Al te vaak dragen ouderen hun zorgen daardoor alleen. Of ze nemen een pilletje om het leed te verzachten. Kopzorgen Verdienen Zorg. Op elke leeftijd. Van een luisterend oor tot psychologische hulp. Lees hier meer over de campagne.

Trefdag Zelfzorg 29 april 2021- uitgesteld naar 28 oktober 2021

Omwille van de nog steeds geldende coronamaatregelen vinden we het niet aangewezen om met meerdere mensen live bijeen te komen, ook al nemen we de nodige (extra) veiligheidsmaatregelen. Bovendien was het de bedoeling van de Trefdag Zelfzorg om ervaringen uit te wisselen rond lotgenotencontact en dit lijkt ons quasi onmogelijk zonder 'echte' interactie. We stellen de Trefdag Zelfzorg van 29 april 2021 dan ook nogmaals uit naar 28 oktober 2021. 

Aanbod Samana voorjaar 2021

Bekijk hier de voorjaarsactiviteiten 2021 van Samana.

Nieuwsflash Eerstelijnszone Schelde en Leie - 15 maart 2021

Nieuwe coronamaatregelen vanaf 8 maart 2021

Vanaf maandag 8 maart gelden er nieuw maatregelen. Hier vind je het overzicht. 

Nieuwtjes mantelzorgondersteuning - april/juni 2021

Meer dan ooit is er in deze bizarre periode aandacht en ondersteuning nodig voor mantelzorgers. Ook in COVID-tijden trachten de verschillende mantelzorgverenigingen (en enkele partners) verbonden te blijven met de doelgroep. Hier kan u enkele initiatieven terugvinden.

10e Week van de Valpreventie: "Eén tegen allen, allen tegen vallen"

De 10de editie van de Week van de Valpreventie, die doorgaat van 19 tot en met 25 april 2021, draagt de slogan 'Eén tegen allen, allen tegen vallen'. Hiermee worden de vijf Vlaamse provincies en Brussel uitgedaagd om de strijd tegen elkaar aan te gaan voor de titel van 'beste valpreventieprovincie van het jaar'. Hoe meer mensen deelnemen aan de opdrachten, hoe meer sterren voor de provincie. Vind hier de opdrachten in het kader van de provinciebattle voor de 10de Week van de Valpreventie.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 2 maart 2021

Activiteitenaanbod van Similes in maart

Maart staat voor de deur! In deze nieuwe maand heeft Similes weer een gevarieerd aanbod in petto. Voorlopig houden ze het nog op digitale sessies. Zit er iets tussen dat jou interesseert? Aarzel niet en schrijf je in!

Similes lanceert gloednieuwe podcast met persoonlijke verhalen

Similes brengt een podcast vol persoonlijke verhalen van familieleden en vrienden van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Met deze podcast maakt Similes hun motto 'wie zorgt, praat mee' concreet. Aflevering 1 kan u hier beluisteren.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Schelde en Leie - 25 februari 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - 17 februari 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 16 februari 2021

Corona communicatie: nieuwe affiche vanaf 13 februari

Naar aanleiding van enkele kleine wijzingen (kappers opnieuw open, type toegelaten mondmaskers, ..) in de strijd tegen corona zijn er nieuwe regels ingevoerd, die gelden vanaf 13 februari. Hiervoor paste Stad Gent enkele pictogrammen aan op de affiche. De affiche kan je hier vinden.

Vormingplus wordt Avansa

Vormingplus wordt Avansa. Voelt dit een beetje als een afscheid? Niets is minder waar. Meer dan ooit blijft Avansa samen met jullie, in cocreatie, een breed aanbod aan maatschappelijke belangrijke praktijken in en voor onze regio aanreiken. De nieuwsbrief kan je hier vinden, en vergeet ook niet een kijkje te nemen op hun gloednieuwe website.

Nieuws uit de projectgroep Dementievriendelijk Gent

De nieuwsflash van Dementievriendelijk Gent kan u hier lezen.

10e editie van de Week van de Valpreventie - 19 tot en met 25 april 2021

De 10de editie van de Week van de Valpreventie, die doorgaat van 19 tot en met 25 april 2021, draagt de slogan ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’. Enkele bekende Vlamingen zullen vier opdrachten aankondigen die focussen op belangrijke valrisicofactoren. De opdrachten zullen bekend gemaakt worden vanaf 22 februari 2021. Raadpleeg www.valpreventie.be/week-van-de-valpreventie voor meer informatie.

Infomoment - Communiceren met professionelen

Het infomoment 'Hoe communiceer je als ouder op een goede manier met de professionelen rond je kind?'  vindt plaats op 10 juni 2021 van 13u30 tot 16u30, in Gent. Inschrijven kan via deze link.

Infomoment - Zorg voor je kind, zorg voor het leven

Het infomoment Ouders van een zorgenkind als levenslange mantelzorgers  en de Boekvoorstelling ‘Zorgenmeisje’ van Frauke Cosaert vindt plaats op 5 mei 2021 van 19u30 tot 22u, in Gent. Inschrijven kan via deze link.

HerstelAcademie - voorjaarsaanbod 2021

Dit voorjaar kan je al de cursussen van HerstelAcademie online volgen. Het volledige aanbod vind je terug op facebookpagina en de website van de HerstelAcademie. Of te checken via deze link. Je kan steeds inschrijven zolang er plaatsjes vrij zijn. De volledige nieuwsflits kan je hier lezen.

Nieuw aanbod Gezin en Handicap voorjaar 2021

Het nieuw aanbod van Gezin en Handicap voor het voorjaar 2021 staat weer klaar. Er wordt nog steeds gewerkt onder de wispelturige grillen van het coronavirus en de noodzakelijke maatregelen. De planning is momenteel zo opgemaakt, dat al de infosessies voor de paasvakantie in webinarvorm zullen doorgaan.

Nieuwe affiche beschikbaar rond de coronamaatregelen

Naar aanleiding van enkele verstrengde maatregelen in de strijd tegen corona zijn er nieuwe regels ingevoerd, die gelden sedert 27 januari. Hiervoor paste Stad Gent enkele pictogrammen aan op de affiche. De pdf versie van de affiche vind je hier

Nieuwsflash Eerstelijnszone Scheldekracht - 23 januari 2021

Nieuwsflash Eerstelijnszone Scheldekracht - dringend gezocht!!

Activiteitenkalender Inloophuis Dementie

Hier vind je een overzicht van de activiteiten van het Inloophuis Dementie in het voorjaar 2021. Helaas kan de activiteit rond erfgoed eind januari niet doorgaan omwille van de Coronamaatregelen, maar deze wordt van zodra terug mogelijk hernomen. Omdat er op heel wat plekken geen folders op papier kunnen worden gelegd, werd er ook een affiche met de algemene info van het Inloophuis Dementie gemaakt.

Vormingsaanbod HerstelAcademie voorjaar 2021

Dit voorjaar biedt HerstelAcademie enkel online cursussen aan. Alle cursisten dienen zich in te schrijven via de website. Het vormingsaanbod kan je hier raadplegen.

Nieuw overzicht van COVID-19-maatregelen, ter ondersteuning in situaties van armoede en bestaansonzekerheid

Met de tweede golf van de COVID-19-pandemie en de verlenging van de gezondheidscrisis werden nieuwe maatregelen genomen door de verschillende overheden van het land. Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting heeft dus de nota met een interfederaal overzicht van maatregelen van de verschillende overheden en administraties die tijdens de COVID-19-crisis een ondersteuning kunnen betekenen in situaties van armoede en bestaansonzekerheid geactualiseerd.

Zet gezondheidsgidsen in voor je patiënt/cliënt

Stad Gent en OCMW Gent werken samen aan een sterker armoedebeleid. Het project Gezondheidsgidsen (‘Community Health Workers’)  heeft potentieel om in gezondheidscrisissen als deze, maar ook in rustiger tijden, de eerstelijnszorg te ondersteunen om vooral kwetsbare bevolkingsgroepen een betere zorg te bieden! Heb je cliënten/patiënten die ondersteuning kunnen gebruiken? Doe dan een aanvraag via https://chwgent.be/

Trefdag Zelfzorg 2021: het belang van lotgenotencontact

De Trefdag Zelfzorg kon door de Corona-pandemie niet doorgaan in 2020 en moest tot 2 keer toe worden verplaatst. Plazzo stelde alles in het werk om een nieuwe datum vast te leggen met behoud van programma en aanwezigheid van Minister Beke. De Trefdag voor alle Oost-Vlaamse zelfzorgverenigingen gaat door op donderdagvoormiddag 29 april 2021. Het thema voor input en interactie is het belang van lotgenotencontact. Meer informatie en inschrijven.

WATWAT en ED TV

ED TV, zo heet het nieuwe digitale platform voor jongeren dat gevoelige onderwerpen als seks, alcohol, drugs en pesten beter bespreekbaar wil maken. Naast een chatfunctie en een forum wordt er vooral ingezet op online video's. Daarin vertellen jongeren, influencers en bekende Vlamingen over onderwerpen waar vaak nog een taboe op rust. Het volledige artikel hierover kan je hier lezen. WAT WAT streeft naar een samenleving waar jongeren kritisch denken, geïnformeerde keuzes maken en een stem krijgen. Meer over WAT WAT kan u via deze link terugvinden.